Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Feyenoord en het stadsbestuur moeten hun verantwoordelijkheid nemen

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ROTTERDAM-BRANDGRENS-VERLICHTING

© 2007-05-14 00:00:00 ROTTERDAM - Op maandagavond markeren honderden lichtbundels de brandgrens van Rotterdam (project De Brandgrens). Dit is een van de meest in het oog springende onderdelen v

Respecteer het verleden en laat het centrum aan de herdenking van het bombardement van 14 mei 1940
Vooropgesteld: het kampioenschap is Feyenoord van harte gegund. De sympathieke trainer Van Brockhorst, het verfrissende spel van het team, maar bovenal de trouw van de supporters moet eindelijk eens beloond worden.
Aanstaande zondag is het Stadhuisplein omgebouwd tot een evenemententerrein. De tienduizend kaarten die voor het feest beschikbaar zijn, waren in een paar uur verkocht. Vanaf 10 uur ’s morgens kunnen supporters terecht.
Om het bombardement van 14 mei 1940 te herdenken zullen van 13:29 tot 13:39 uur alle klokken binnen de brandgrens luiden. Op het Stadhuisplein zal hier waarschijnlijk weinig van te horen zijn. In de 677-jarige geschiedenis van Rotterdam is het bombardement uit 1940 veruit de belangrijkste gebeurtenis: er vielen 800 doden, 80.000 mensen werden dakloos en 24.000 woningen werden verwoest, waarbij het complete stadscentrum werd weggevaagd. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen merkbaar. Zo’n gebeurtenis herdenk je niet door in datzelfde centrum 77 jaar later een drankfestijn te organiseren tijdens de officiële herdenking aan het begin van de middag. De vestiging van de Bijenkorf op Dam start ook niet op 4 mei met de Dolle Dwaze Dagen.
En wat gebeurt er wanneer zich het rampscenario voltrekt en Feyenoord onverhoopt geen kampioen wordt? Afgelopen zondag heeft iedereen kunnen zien dat het stadscentrum een moeilijke controleerbare en een zeer kwetsbare omgeving is. Er stonden alleen al op de Coolsingel 40 ME-busjes en er waren 1.000 politiemensen opgeroepen. Maar rellen in de binnenstad waren niet te voorkomen. Met materiële maar bovenal imagoschade voor Rotterdam tot gevolg.
Het totaal uit de hand gelopen kampioensfeest van 1999 vormde een katalysator van een sterk versoberd horeca- en evenementen beleid in Rotterdam. Tot een paar jaar geleden mochten bezoekers van culturele evenementen in openbare parken nog geen onschuldig wijntje drinken van het stadsbestuur. Terwijl deze doelgroep én sector de drager is van het nieuwe Rotterdam dat alle lijstjes in de reisgidsen aanvoert. De culturele sector vreest nieuwe maatregelen als het aanstaande zondag uit de hand loopt.
Maar laten we positief blijven. Feyenoord wordt kampioen en het feest wordt echt een feest. Dan dient zich het volgende probleem aan: de huldiging van het kampioenselftal op maandag tijdens schooltijd. “Het Kampioenschap is zo uniek dat wij ons kunnen voorstellen dat schoolleiding aanvragen voor verlof voor het bijwonen van de huldiging honoreert,” heeft wethouder van Onderwijs, Hugo de Jonge, laten weten. Eerst heeft hij als lid van het College van B en W mede het tijdstip van de huldiging bepaald om vervolgens als wethouder Onderwijs op de stoel van de schoolbesturen voor hen een besluit te nemen. Welk precedent creëert De Jonge hiermee, als wethouder van een stad waar het handhaven van de leerplicht als één van de pijlers onder een succesvol participatiebeleid wordt gezien? Welke levensgebeurtenis is er eigenlijk niet belangrijker dan het kampioenschap van een voetbalclub?
Feyenoord en het stadsbestuur moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Respecteer het verleden en laat het centrum aan de herdenking van het bombardement. Organiseer feesten voor supporters op plaatsen die goed controleerbaar zijn en buiten de brandgrens liggen. Betrek de horeca van het Stadhuisplein hierbij, om alle belangen te behartigen. Huldig Feyenoord direct na de kampioenswedstrijd in de eigen Kuip. Omdat dan niet alle supporters bediend worden, organiseert Feyenoord speciaal voor alle schoolkinderen de komende week ná schooltijd een aparte huldiging in de Kuip. En zo nodig nog één. Nog altijd circuleren er foto’s van kinderen met de Europacup, die Feyenoord als eerste Nederlandse club in 1970 won. Volwassenen koesteren nu deze herinnering en de actie van toen heeft nog altijd een enorme pr-waarde voor de club. Het is simpel, neem het initiatief en organiseer het.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Rocko
Rocko12 mei 2017 - 17:50

"Om het bombardement van 14 mei 1940 te herdenken zullen van 13:29 tot 13:39 uur alle klokken binnen de brandgrens luiden. Op het Stadhuisplein zal hier waarschijnlijk weinig van te horen zijn. " Door het tumult van de fans? Dat Plein ligt toch binnen de brandgrens.....

msj_meijerink
msj_meijerink12 mei 2017 - 12:40

Ik ben bang dat het centrum opnieuw wordt gesloopt, zowel bij winst en verlies.

1 Reactie
Pepe2
Pepe212 mei 2017 - 15:28

Waar heb je het nu over? Het Feyenoord publiek wordt altijd het beste publiek van Nederland genoemd. Feyenoord heeft het publiek van de vrede.

RobSon2
RobSon212 mei 2017 - 11:05

Het één sluit het ander volgens mij niet uit. Klokken luiden en stil staan bij het bombardement kan prima hand in hand ( ;-) ) gaan met een voetbalwedstrijd en bijbehorend feest later op diezelfde dag. Leven en laten leven zou ik zeggen. Hierna komen er weer 18 jaar dat er geen kampioensfeest is en iedereen zich voor de 100% kan bezighouden met de herdenking.

Het is Wat2
Het is Wat212 mei 2017 - 9:40

Wat een gezeur om niks zeg. Ja het was vreselijk dat bombardement maar we zijn inmiddels in de volgende eeuw dus het wordt ook wel een beetje tijd om over te gaan tot de orde van de dag. Er bij stil staan is uiteraard niet meer dan normaal maar of en hoe je iets herdenkt is toch echt aan ieder individu op zich. En wat is het voor belachelijke redenatie dat omdat zoveel jaar geleden op een bepaalde datum iets is gebeurt je vervolgens nooit meer iets leuks mag vieren op diezelfde datum?!

1 Reactie
Rocko
Rocko12 mei 2017 - 17:52

U woont vast niet in Rotterdam.

Don Quichote
Don Quichote12 mei 2017 - 7:29

Lang verhaal om maar één ding duidelijk te maken : laat de supporters die tussen 13.29 en 13.39 in het centrum zijn even naar de klokken luisteren........ Moet kunnen, gezien de wedstrijd pas om 14.30 zal beginnen. men kan ook overal een probleem van maken ...

7anpau1
7anpau112 mei 2017 - 5:25

Als je iets van anderen gedaan wilt krijgen op vrijwillige basis is het meestal een slecht idee om meteen maar het woord MOETEN te gebruiken. Dat moet je gewoon niet doen ;-)

johanversomeren
johanversomeren12 mei 2017 - 4:16

niets aan toe te voegen aan dit artikel op 1 ding na. De wethouder gaat niet over het verlenen van buitengewoon verlof onder schooltijd. De onderwijsinspectie bepaalt of het buitengewoon verlof geoorloofd is

Matthijs Dinant
Matthijs Dinant12 mei 2017 - 1:31

Gun mensen eens hun pleziertje

4 Reacties
JanB2
JanB212 mei 2017 - 8:17

Nee. Er is al plat vermaak in overvloed.

frankie48
frankie4812 mei 2017 - 8:51

Beste Matthijs, Het herdenken van oorlogsslachtoffers en op datzelfde moment plezier maken, dat is goed mogelijk volgens u. Vreemd dat er dan nog niemand in ons land is geweest die geopperd heeft om Herdenkingsdag 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei ook op één en dezelfde dag te laten vallen?

Het is Wat2
Het is Wat212 mei 2017 - 10:03

@ JanB dus omdat jij er niks aan vindt en/of vindt dat er genoeg vermaak is, gun je de mensen die er wel plezier aan beleven dat niet? Jij hebt geen hobby's? Doet niet aan vermaak in je vrije tijd? En zo wel, accepteer je het gewoon als we dat ook allemaal verbieden omdat er nou eenmaal ook mensen zijn die jouw hobby's en vermaak stom en/of onzin vinden? Wat een droeftoeter!

JanB2
JanB213 mei 2017 - 23:56

Jij hebt geen hobby’s? Doet niet aan vermaak in je vrije tijd? Jawel. Maar ik val daar anderen niet mee lastig.

JanB2
JanB211 mei 2017 - 21:13

Even ernstig is dat er weer miljoenen gemeenschapsgeld over de balk gegooid gaan worden voor een nieuw stadion.

2 Reacties
José
José12 mei 2017 - 7:31

De financiële onderbouwing lijkt met nogal wat wensdenken gepaard te gaan. https://www.groene.nl/artikel/rotterdam-gelooft-weer-in-de-magie-van-beton

Het is Wat2
Het is Wat212 mei 2017 - 9:43

Man er wordt zoveel belastinggeld over de balk geflikkerd. Van mij hoeft de overheid ook niet bij te dragen aan voetbal maar dat geldt wat mij betreft ook voor subsidies op orkesten, elke subsidie eigenlijk, bepaalde uitkeringen enz. enz. "Wij" als samenleving moeten ongetwijfeld ook allemaal geldverspilling accepteren die jij wel kan waarderen cq nuttig vindt, zo hebben we allemaal wat.

Derck Walters
Derck Walters11 mei 2017 - 21:13

Als Feyenoord toch nog kampioen wordt is het een goede zaak als scholen hun leerlingen een dag vrij zouden kunnen geven met de voorwaarde dat de gemiste uren op een ander moment ingehaald worden. Zoiets is vergelijkbaar met scholen, met name die in Friesland, die op de dag van de vergelijkbare zeldzame Elfstedentocht deze vrijheid genoten. http://jeugdjournaal.nl/artikel/338168-kinderen-vrij-bij-elfstedentocht.html Zelfs op 4 mei waarop alle Nederlandse slachtoffers van WOII herdacht worden, inclusief die van betreffende Rotterdamse ramp, en nog andere bij latere gelegenheden nadien, wordt er buiten de twee minuten overdag en nadien gewoon geleefd, gewerkt, gewinkeld, etc.

Patrick Faas
Patrick Faas11 mei 2017 - 20:16

Al tijdens mijn jeugd profileerde Feyenoord zich als Jodenhaters. Het is niets nieuws. Dat de LPF opkwam, Leefbaar in het bestuur zit en de PVV zo groot is in Rotterdam is geen oorzaak maar een gevolg van Feyenoord, want ieder die zijn schouders ophaalt over “Joden aan het gas” heeft zijn morele grenzen volledig verloren. Ieder ander aspect van nazisme is dan onschuldig in vergelijk.

4 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman12 mei 2017 - 1:21

Kijk naar je eigen cluppie .Het supporterstuig dat zich heeft meester gemaakt van de "geuzennaam "joden,en daar geen haarbreed in de weg werd gelegd door het bestuur,dat ook het voeren van zionistische vlaggen toestond. Toen Feyenoordsupporters als tegenreactie Palestijnse vlaggen wilde gaan voeren mocht dat niet,wat een goede beslissing was overigens van het bestuur. Dat een handjevol randdebielen zich laat provoceren door een stelletje hersendoden dat staat te bleren dat ze joden zijn(wat ik overigens minstens zo antisemitisch vind) kun je de club niet aanrekenen. Politiek en voetbal ,een bijzonder ongelukkige combinatie . Een situatie die is ontstaan door een te lakse houding van het Ajax bestuur ..

Laadklep2
Laadklep212 mei 2017 - 10:09

Feyenoord had meer joodse leden dan Ajax-trainer ten tijde van de tweede wereldoorlog Het is bij Ajax pas begonnen na Jaap van Praag en later Michael van Praag. Dat hele zwaaien van Ajax-supporters met Israëlische vlaggenis pas vanaf half jaren tachtig.

Grietje Krimei
Grietje Krimei12 mei 2017 - 12:53

Curieus, je mag blijkbaar zeggen dat Feyenoord verboden moet worden, en dat Feyenoord een club is die zich profileert als jodenhaters, maar onderstaande zachtaardige spot is verboden? De wegen van de censors zijn ondoorgrondelijk. Wat zou het zijn, wat is er mis mee? Dat het irrelevant is? Maar dat is 't gedoe over antisemitisme des te meer. Dat het flauw is... tja, dat is zo... maar... maar ... dat is 80% van de bijdragen. Enfin, God zegen de greep: zij die gaan sterven groeten u: Vooropgesteld (en toegegeven): ik ben Rotterdam nooit tot minder dan 50 km genaderd. Ja, zeg, ik ben gekke Grietje niet! De cultuur in die negorij stelt immers geen sikkepitje voor, heb ik gehoord. Nep-kosmopolieten zijn 't, met hun tuttige haventje, deftige burgervader en nuffige, pretentieuze luchtschrapers. En hoe Giel het uit zijn pen krijgt om Feyenoords taaie spel met toevallige doelpunten op toevallige momenten verfrissend te noemen, dat dwingt bewondering af voor de goede oogkleppen die je in R'dam blijkbaar kunt kopen. Desalniettemin (yes!) gun ik de arme mensjes uit R'dam natuurlijk een kampioensfeest - als Faienoord wint - maar dan wel in de binnenstad van Eindhoven.

Patrick Faas
Patrick Faas12 mei 2017 - 15:18

@Frisia “Absoluut lachwekkend om de PVV, LPF en Leefbaar Rotterdam antisemitisch te noemen.” Ook moslimhaat kun je een vorm van antisemitisme noemen. Het probleem is vooral het gebrek aan ethiek en het normaal vinden van racistische haat dat ontstaat door een cultuur van zinloze vijandigheid. Sinds 1995 geven extreemrechtse politici prioriteit aan moslims schofferen, Antillianen uit hun huizen proberen te gooien, golliwogs aan lantarenpalen hangen etc. Joden zijn de kanarie in de kolenmijn, wat dat betreft. “Het zijn Ajax-haters en aangezien Ajax zich identificeert als Jodenclub grijpen een heleboel simpele zielen dit aan om afschuwelijke en verwerpelijke spreekkoren te laten horen over Joden. “ Waarom zou iemand Ajax haten of Amsterdam? Waar slaat dat op? Dat heb je bij tennis toch ook niet? Wat is er sportief aan zulke vijandigheid? Dat hele voetbalspel is kwalijk geworden door al die blinde haat. In Schotland verergert voetbalhaat een maatschappelijke scheiding tussen katholiek en protestant. Engeland heeft ook last van Jodenhaat en in veel landen krijgen zwarte spelers met zo gemeen mogelijk racisme te maken. Zolang voetbal te kampen heeft met racistische spreekkoren en zoveel vijandigheid tot gevolg heeft, moeten we de simpele zielen stimuleren een andere hobby te kiezen dan oorlogje spelen. Ga een boek lezen. Leer gitaar spelen. Laten we stoppen met het faciliteren en subsidiëren van destructieve vijandigheid. L.Brusselman “Kijk naar je eigen cluppie” Als GroenLinks de schouders zou ophalen over een oproep tot vergassing van tegenstanders, zou ik de partij verlaten. Daarom nam ik afstand van Anne Fleur Dekker, die twitterde over het stenigen van PVV’ers. Maar zij heeft de partij verlaten, omdat haar door de partij verteld is dat dit onacceptabel is, dus daarom kan ik blijven.

Patrick Faas
Patrick Faas11 mei 2017 - 19:31

“De trouw van de supporters moet eindelijk eens beloond worden.” Integendeel allicht. Feyenoord moet zo snel mogelijk verboden worden als een criminele organisatie, vanwege het aanhoudend vandalisme en racisme van hun süpporters.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mei 2017 - 22:30

Zou je misschien niet mijn neushoorn op ze los willen laten, Patrick?

Poubelle
Poubelle11 mei 2017 - 22:37

En toch ga ik je ongelijk geven Patrick. Ja, Feijenoord heeft een probleem met Hooligans, maar dat hebben meerdere clubs. Onlangs werd er in het PSV stadion gereld, en de Hooligans van mijn thuisclubje tegen de koekdorpers zijn ook een groot probleem. Toen ik nog achter de bar stond had ik een collega die elke zondag met een thuiswedstrijd van Feijenoord van Zwolle naar Rotterdam ging. Geen Hooligan, geen zuipert. Maar hij zat er wel, mag die jongen nu dan ook eens een feestje vieren? Relschoppers geef je maar een knuppel in de nek.

Laadklep2
Laadklep212 mei 2017 - 10:18

Idd de Camorra van Rotterdam met als alibi voetbal. Patrick ,misschien is het tijd om naar je verstand te gaan schrijven of gewoon niet te reageren.

RobSon2
RobSon212 mei 2017 - 11:00

Alle supporters over één kam scheren. Sjiek!

Patrick Faas
Patrick Faas12 mei 2017 - 15:28

@HanvanderHorst Wat is uw neushoorn? @Poubelle “Onlangs werd er in het PSV stadion gereld” Ja, inmiddels zijn er meer clubs die om Jodenvervolging schreeuwen: “Mijn moeder is een nazi, mijn vader is SS en wij verbanden Joden, want Joden branden best.” Het kwaad verspreidt zich. Nu geloof ik wel dat Jodenhaat en Amsterdamhaat allebei op jaloezie gebaseerd zijn, maar het geeft toch een onveilig gevoel, ook aangezien hooligans het leuk vinden bij het minste geringste te gaan knokken. Wees dan niet verbaasd als sommige Amsterdammers liever naar het buitenland vliegen dan zich tussen degenen die hen haten te begeven. Ken u de term “flyover nation”? @RobSon Ik heb het over supporters die hun schouders ophalen over racistische spreekkoren. Dat zijn er meer dan alleen degenen die zelf meeschreeuwen, maar natuurlijk zijn er in de wereld ook supporters die nooit een club zouden steunen waarvan de aanhang zich zo misdraagt.