Joop

Festival rekent uitgedroogde bezoekers 6 euro voor flesje drinkwater

  •    •  
26-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
258 keer bekeken
  •  
5376018249_e8eb834fbe_o

© cc-foto: Gloria Garcia https://flic.kr/p/9c4uVP

Bezoekers van het popfestival Central Park in Nieuwegein zijn woest op de woekerwinstpraktijken van de organisatie. Terwijl het met 28 graden bloedheet is op het afgelosten festivalterrein ontbreken er kranen met drinkwater. Wie dorst heeft moet fors dokken voor een flesje water van een halve liter.
"Een belangrijk watertappunt op het terrein zou buiten bedrijf zijn. Waterflesjes kopen zou volgens bezoekers tegen de zes euro per stuk zijn. Ook staan er voor de verkooppunten lange rijen wachtende mensen in de brandende zon. Eigen drinkwater meenemen is verboden. Wel mogen bezoekers zonnebrand meenemen."
Op social media ‘regent’ het klachten over de praktijk. Volgens de organisatie wordt er bij de ingang water uitgedeeld in bekertjes. Het festival raakte vorig jaar om precies dezelfde reden ook al in opspraak.
cc-foto: Gloria Garcia

Meer over:

economie, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

BramJ
BramJ1 jun. 2018 - 14:34

Entreeprijs omhoog, waterprijs omlaag; iedereen tevreden...

Klungel2
Klungel227 mei 2018 - 18:25

Bij AH kost een halve liter water €0,15. Stel dat een gemiddeld muntje op een festival €2,75 kost. Dan kun je dus drie flesjes voor één muntje verkopen. Iedereen tevreden, en je maakt op elke drie flesjes maar liefst twee Euro winst! Wat er vandaag gebeurde is gewoon misdadig en moet worden bestraft!

1 Reactie
BramJ
BramJ1 jun. 2018 - 14:36

Een appel bij de supermarkt kost ook zo het tienvoudige van een peer bij de teler... Welke schakel in de keten is voor u de maatstaf?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mei 2018 - 17:39

Tja dat is de markt! Die corrigeert en reguleert alles, houdt geen enkele rekening met het welzijn en welbevinden van mensen, integendeel ze creëert de behoefte en buit vervolgens de behoefte uit. Wat zijn we er toch blij mee!

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann30 mei 2018 - 16:02

Nee dat is niet de markt, dat is domheid van de organisatie. Wie dit één keer meemaakt gaat nooit meer naar een festival dat door deze organisatoren is opgezet. Laat ze barsten. Deze prutsers zouden geen vergunning meer mogen krijgen voor het organiseren van festivals. Water hoort in voldoende mate aanwezig te zijn bij dit soort temperaturen en grote mensenmassa's.

TurkseTurk
TurkseTurk27 mei 2018 - 14:22

Keurmerk invoeren. ...

Harm2
Harm227 mei 2018 - 11:35

Begrijp alle reacties hieronder niet zo goed. Voor 25 euro zie je Anouk Chefs Special en Kensington, de rijen voor de bar waren zeer acceptabel en 5.70 voor een flesje water kom je op elk festival tegen met deze line up. Ja het was extreem warm maar denk dat de organisatie goed heeft gehandeld. Dat de rijen voor het gratis water langer waren dan de rij voor de bar zegt meer over het publiek. Prima naar mn zin gehad, volgend jaar weer

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper27 mei 2018 - 23:48

Al kreeg ik 25 euro toe: Kensington en Anouk op één dag zou ik koste wat kost proberen te vermijden. Kraanwater daarentegen hoort altijd beschikbaar te zijn. Gratis. Voor honden en voor mensen.

NedBall93
NedBall9327 mei 2018 - 10:52

Beetje dubbel dit. Aan de ene kant weet je dit als je naar dat soort festivals gaat. Het zijn gewoon geldmachines waarbij je overal gelicht wordt. Aan de andere kant vind ik dat zo een festival wel een verantwoordelijkheid heeft voor hun bezoekers. Straks vallen er echt mensen flauw of erger, wil je dan echt voor de pers gaan zeggen dan had hij/zij maar €6 had moeten betalen voor een flesje water?

nijlaan
nijlaan27 mei 2018 - 9:51

Dit is. Pure uitbuiters. Nooit weer heen gaan

Bernie2
Bernie227 mei 2018 - 7:06

Een stel agressieve en schaamteloze oplichters dat evident met het welzijn van bezoekers aan het festival niets op heeft. Ik neem aan dat dit schorem van het popfestival Central Park op last van Gemeente Nieuwegein direct wordt vervangen door een bezoekersvriendelijk team? Een team dat geen probleem heeft met zelf meegebracht drinken, dat water bij verkooppunten normaal prijst en zorgt voor voldoende gratis taplokaties op het terrein.

Phil2
Phil227 mei 2018 - 5:44

Het is een lange weg van de ooit vrije (geen toegangsentree) festivals in the sixties. Van de week was er de uitstekende docu over het muziekblad Rolling Stone op de Belgische TV. Redacteuren werkten er in eerste instantie for free. Van obscuur, vaak in de verkoopstands gemede blad ging het snel naar een commercieel magazine. Pop culture is BIG business.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mei 2018 - 11:40

@ Phil (07:44u) - aardige bijdrage en tip. Ik ga die film nog zien. Inderdaad, RS begon idealistisch, het was een hobbyproject. De beste krachten waren uitstekende auteurs, en sommigen zijn dat tot op de dag van vandaag: Greil Marcus is een voorbeeld. Ik heb verschillende van de jubileumboeken van RS, met verhalen uit de hoogtijdagen. Luxe uitgaven op glanspapier, ook met werk van topfotografen (Annie Leibovitz, Matthew Rolston, vele anderen). Inderdaad: gaande de jaren tachtig werd RS een heel commerciële onderneming; en Jann S. Wenner werd een beetje een dictatoriaal type (dat overkwam trouwens wel meer mannen uit dat wat de "counter-culture" gedoopt was - ze "ontdekten de manager in zichzelf", zal ik maar zeggen). Maar dit laat onverlet dat RS in recente jaren toch uitstekende journalisten voortbracht, of aan zich wist te binden: Matt Taibbi is er zo een, die is expert in financiële zaken, en hij weet menig gecompliceerd bancair schandaal voor een groot publiek heel inzichtelijk te maken. Taibbi spaart niets en niemand, ook "onze" (niet de mijne) RABO-bank en haar betrokkenheid bij de enorme LIBOR-fraude ontsnapten niet aan zijn minutieuze zoekwerk. Met Google kan je zo een aantal van diens reportages vinden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 mei 2018 - 23:45

Water is een eerste levensbehoefte en hoort te allen tijde - ook op festivals, in clubs en restaurants gratis te zijn. Maar waarom zouden muzikanten en journalisten 'for free' moeten werken? Ik herinner me nog de (ietwat stoffige) muziekdocu Festival Express, waarin regisseur Bob Smeaton uitvoerig stil stond bij de protesten van jonge ‘muziekfans’ die het bespottelijke idee hadden opgevat dat ze recht zouden hebben op gratis toegang tot concerten.

Karingin
Karingin27 mei 2018 - 0:17

Is het niet zelfs strafbaar om mensen water te onthouden? Ik meen me te herinneren dat er vroeger een club was die alleen warm water uit de kranen liet komen waar toen korte metten mee is gemaakt. Zeker op dat soort feesten waar ook zonder een hete zon oververhitting op de loer ligt, is dit echt het in gevaar brengen van mensenlevens.

1 Reactie
Karingin
Karingin27 mei 2018 - 0:21

Trouwens ook zo wat om flessen zonder doppen mee te geven, belachelijk! Ja het geeft nogal troep, maar je moet sowieso het terrein opruimen. Deal with it.

Perezoso
Perezoso26 mei 2018 - 22:40

Het merendeel van de bezoekers zweert bij de zaligmakende marktwerking? Niet zeuren dan.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2018 - 20:13

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
JanB2
JanB227 mei 2018 - 0:02

Mijn idee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mei 2018 - 11:12

Het enige echt criminele is dat eigen drinkwater meenemen is verboden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mei 2018 - 8:14

DanielleDefoe Wacht maar af, dat eigen drinkwater is binnenkort ook een marktproduct waar aandeelhouders zich op zullen storten, waarop exorbitante winsten gemaakt gaan worden.

webmaatje
webmaatje30 mei 2018 - 8:33

@minoes&tuin Gebeurt al in Vittel:. Genoeg water om te verkopen, maar de bewoners van het dorp Vittel hebben veel te weinig. "Das gierige Geschäft mit dem Wasser: Wie Nestlé dem französische Dorf Vittel das Wasser abgräbt Seit Jahren steht Nestlé für sein Geschäft mit dem Wasser in der Kritik. Der aktuelle Fall im französischen Vittel zeigt, wie der Konzern vorgeht. Aus lukrativem Grund." Bron: https://www.stern.de/wirtschaft/news/nestl%C3%A9--vittel-doerrt-aus---das-lukrative-geschaeft-mit-dem-wasser-7986124.html

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 mei 2018 - 19:56

Ik denk dat het enige wat daadwerkelijk helpt, een dorstoproer zou zijn. Nee, serieus. Hier faalt de gemeente. Die laat namelijk toe dat een onbekwame organisatie een probleem schept voor de volksgezondheid.

1 Reactie
Hetty van Grootel
Hetty van Grootel27 mei 2018 - 9:26

Als ze nou massaal 112 bellen komt de brandweer. En die hebben geheid voldoende water of organiseren dat wel. Iedereen ook nog eens lol.

ruma ankka
ruma ankka26 mei 2018 - 19:32

Gewoon boycotten dat festival volgend jaar.

Maghetweten
Maghetweten26 mei 2018 - 18:32

Waar moet zo'n festival anders hun geld mee verdienen? Als water gratis zou zijn drinkt iedereen alleen maar water, ik weet hoe dat gaat.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans26 mei 2018 - 21:43

Entree geld, bier, fridrank. Ik noem maar wat hoor. Maar zes euro vragen voor een halve liter waar je thuis voor hetzelfde bedrag bijna 6000 liter uit de kraan voor krijgt, dat noem ik crimineel.

punt2
punt226 mei 2018 - 17:42

De gemeente mag geen vergunning meer verstrekken aan deze organisatie. Meer gratis waterpunten, en water voor normale prijs . Voor 6 euro een fles wat gevuld is met iets wat nog geen drie cent kost Maar de gemeente heeft dus niets geleerd van vorig jaar.... Want toen dezelfde puinhoop!! Winst maken is niet erg, dit is schofterig !

DeRedeMist
DeRedeMist26 mei 2018 - 17:41

Als je niets mee naar binnen mag nemen dan moet er gewoon gratis water zijn, dat lijkt me logisch.

BakkerGerard
BakkerGerard26 mei 2018 - 17:18

Trieste organisatie. Ik hoop dat de gemeente hen volgend jaar geen verguninning verleend, vanwege het bewust verhogen van de onveiligheid van de bezoekers. En verder moet de gemeente "veiligheid" in de vergunning expliciteren door op te nemen dat er sprake moet zijn van voldoende gratis waterafhaalpunten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 mei 2018 - 17:06

Excellent neoliberal verdienmodel - welke geniale econoom zou dit bedacht hebben? Bomhoff? Teulings? Baarsma? Die lui weten alles van verdelingsvraagstukken en het prijsmechanisme in tijden van schaarste. De bezoekers moeten niet zeuren. Het was hun eigen vrije & rationele keuze om naar Central Park te gaan, niemand dwong hen daartoe. Dit event moet overigens als een voorproefje, bij wijze van experiment, beschouwd worden; Eric Wiebes en Mona Keijzer hebben dit alles zo georkestreerd. Indien het OM hierin geen zaak ziet, dan is de proef geslaagd. Want over vijf jaar wordt al het schone water in ons land geheel geprivatiseerd, net als de lucht zelf. Die worden aan Unilever verkocht. En daarna moeten we bij outlets van die multinational dagelijks onze rantsoenen daarvan kopen, voor heel veel geld. Mensen met een uitkering vallen dus buiten de boot. Wat ons land in korte tijd veel minder vol zal maken, en de overheidsuitgaven zullen hier flink door zakken. Kortom: een prachtige win-win voor iedereen die produktief is in dit waanzinnig gave, mooie land.

3 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje526 mei 2018 - 18:26

"Want over vijf jaar wordt al het schone water in ons land geheel geprivatiseerd, net als de lucht zelf." Ach, dan slaan we toch een waterput naast onze warmte put. De overheid helpt je wel aan een lening voor het leven aangezien je de boel aan het einde (met pech net na de garantie) van de lening weer moet vervangen. Kan je met wat pech ook na je pensioen nog tot werken worden gedwongen.

JanB2
JanB227 mei 2018 - 0:01

Je bent me voor Cliff. Ik had van het overwegend jonge publiek ook meer inzicht verwacht in het samenspel tussen vraag en aanbod (waar dit een heel mooi voorbeeld van is), en niet dat gezeur op twitter.

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mei 2018 - 11:48

@ Anoniempje en JanB - dank. @ Jan - wat je zegt. Dit publiek was er zelf bij, en hoewel het de problemen wereldkundig maakte, bleef serieus oproer achterwege. Ik vind dat een teken van onze extreem-conformistische tijd. In de jaren zestig en zeventig zou het heel anders zijn afgelopen, ik hoef me op basis van herinneringen hier maar een geestelijk beeld van te maken, en dan weet ik voldoende. Kijk, ook als er toentertijd een optreden geheel naar de zin van de bezoekers verliep, dan had dat publiek nóg geen aandrang om aangepast gedrag te vertonen: https://anderetijden.nl/aflevering/155/Rolling-Stones-in-het-Kurhaus Andere tijden, inderdaad.