Het bedrijf Lasaulec van Ferrari-dealer Frits Kroymans heeft ruim 35 miljoen euro ‘verdiend’ dankzij een coronadeal met de overheid. Het leverde voor 149,2 miljoen aan isolatiejassen en berekende daarbij een nog hogere marge dan pandemieprofiteur Sywert van Lienden en zijn handlangers van Relief Goods Alliance, schrijft de Volkskrant.
Een en ander blijkt uit nieuwe onderzoeken die maandag naar de Kamer zijn gestuurd. Minister Conny Helder noemt de marge van Lasaulec “onwenselijk hoog”. Zij heeft de landsadvocaat gevraagd om te onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn.
Net als Van Lienden profiteerde Lasaulec van de goede contacten met de overheid. Het bedrijf deed al langer zaken met Defensie en werd door het ministerie naar voren geschoven als leverancier. Van Lienden kwam binnen dankzij zijn contacten met politici. Zo brak zijn toenmalige partijgenoot Pieter Omtzigt een lans voor hem bij premier Mark Rutte en minister Martin van Rijn. Ook toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge bemoeide zich nadrukkelijk met de deal.
Lasaulec en Relief Goods Alliance waren de twee grootste leveranciers van beschermingsmiddelen tijdens de coronacrisis.
Eens te meer blijkt dat het een grote vriendjes en corrupte bende reageerd. Nederland is gewoon een bananenkoninkrijk. En naar naar andere landen wijzen ivm corruptie.
@troy Werden er in andere landen veel lagere prijzen betaald voor omslagjes in die periode?
"Zo brak zijn toenmalige partijgenoot Pieter Omtzigt een lans voor hem bij premier Mark Rutte en minister Martin van Rijn. Ook toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge bemoeide zich nadrukkelijk met de deal." Omtzigt zelf beweert daarover dat hij op dat moment dacht dat het om een non-profit initiatief ging: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/omtzigt-vroeg-aandacht-voor-mondkapjes-sywert-van-lienden-denkend-dat-die-zonder-winstoogmerk-werkte~b3639f6f/ Ik weet niet of dat waar is, maar het klinkt wel geloofwaardig, dat dachten we destijds allemaal. Hoe het met de Jonge zit weet ik niet.
Echt benieuwd wat voor prijzen er zijn betaald voor mondkapjes bij de verschillende leveranciers. Dadelijk blijkt nog dat Van Lienden c.s. een heel schappelijke prijs heeft gerekend en dus deugt. Althans, relatief gezien deugt ten opzichte van al die andere rijke ondernemers die dik profiteren van een pandemie, oorlog, asielzoekers etc. Het wordt echt tijd dat rijke ondernemers een redelijke belasting gaan betalen over (dikke) winst zodat als er gegraaid wordt in ieder geval het grootste deel weer ten goede kan komen aan de samenleving als geheel. Bijvoorbeeld een belasting van 80% op dikke winst.
De vraag is vooral: waarom is er zoveel betaald? Iets is nl waard wat de gek ervoor geeft...
Tsja.. ...wij hebben met ons bedrijf 1000-en mondkapjes bij onze agent uit China gekocht, over laten vliegen en weggegeven aan o.a. verpleegtehuizen....ik loop daar niet graag mee te koop want we hebben t zeer graag gedaan.... t is echter wel een beetje zuur dit te lezen.
Naar de toeslagen-ouders is altijd wantrouwend gekeken, gewone mensen die jaren moeten wachten op vergoeding, en waarvan nu de verhalen -over de gevolgen ervan op hun kinderen- loskomen. De grote geldwolven werden met vertrouwen tegemoet getreden??!! Les:? ? ?
En het onderzoek van Deloitte? Hoeveel marge tekent Deloitte op het uurtarief van deze onderzoekers? Als het gaan om mensen die van de pandemie geprofiteerd zijn er nog diverse andere voorbeelden.
Geef die voorbeelden eens. Heeft Deloitte geprofiteerd van de pandemie of van onderzoek naar frauduleuze praktijken?
@vuurrood Zonder pandemie geen onderzoek dus ook Deloitte heeft geprofiteerd van de pandemie. Coolblue 1 van de partijen die vd lienden heeft aangeklaagd heeft zelf ook van de pandemie geprofiteerd toen alle winkels dicht gingen. Het is dus niet zo zwart/ wit.
@vuurrood Wat dacht je van elke supermarkt en werkelijk elke supermarkt deed dat die een mondkapje voor 1 Euro verkocht. Welke winstmarge denk je dat die supermarkten maakten?
En het onderzoek van Deloitte? Hoeveel marge tekent Deloitte op het uurtarief van deze onderzoekers? Als het gaan om mensen die van de pandemie geprofiteerd zijn er nog diverse andere voorbeelden.
Zou Van Lienden nog kans maken op smartengeld, nu blijkt dat hij niet eens de grootste profiteur was bij deze politieke zwendel. Zou mooi zijn als het OM hier eens de tanden in zet en fraudeurs pakt. Maar ja, daar hebben ze het te druk met een wethouder in Den Haag die een keer een etentje heeft gehad en een middagje op een boot heeft gezeten.
De situatie met van Lienden is natuurlijk totaal anders zoals ook haarklover aangeeft. Kroymans heeft nooit gezegd dat hij het voor niets doet. Een ondernemer maakt nu eenmaal winst. Dat weet ook de overheid. Bovendien is 35 miljoen winst op een bedrag van 149,2 miljoen niet heel bijzonder. Op kleding keukens of iets simpels als zeep zit bijvoorbeeld een veel hogere winstmarge. Koop een kleding stuk in de uitverkoop met 70% korting en er word nog steeds een beetje op verdient. Het zou me niks verbazen als dat hij veel medische kleding ook het geval is. Het probleem zit hem hier in de overheid. Bij dit soort bedragen kan het snel uit om zelf in China te gaan shoppen. Als je er als overheid voor kiest om dat niet te doen en de markt op te gaan dan moet je ook niet zeuren als er winst gemaakt wordt.
@ranonkel Het punt is dat vd lienden vooral in de media aangaf het om niet te doen. VWS heeft destijds aangegeven te weten dat het commerciële partij was.
Frits Kroymans. Al zijn leven lang Ferrari-dealer van het Gooi. Had ooit grote ambities en plantte Nederland vol met Fiat-en Opel garages. Te ambitieus, zo bleek: ging failliet. En werd toen weer in het Zadel geholpen door vastgoed-tycoon Cor van Zadelhoff: die zijn Ferrari-garage voor hem terug kocht. Een geruststellend gevoel dat dit soort mensen zich tegenwoordig ook met onze gezondheidszorg bezighouden.
De vraag is wel waarom een handelaar zulke grote marges kan rekenen. Als de overheid bereid was een hoge prijs te betalen, kon hij ook direct in Azië de producten bestellen.
In verhouding tot andere producten vallen deze marges reuze mee. Kijk bvb eens naar de marges op andere kleding.
Een verschil met Sywert van Lienden is: - Van Lienden gebruikte een stichting, en beweerde dat die alleen maar helpen wilde - Van Lienden kreeg ook een contract omdat minster de Jonge bang was dat van Lienden anders kritiek op het beleid voeren zou.