Joop

FEMYSO belasteren betekent moslimjongeren het zwijgen opleggen

  •    •  
12-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
nieuwsuur-1
De claims die zo klakkeloos zijn overgenomen zitten vol met vooroordelen en dienen totaal niet als feiten, noch kunnen ze empirisch worden bewezen
Het beschuldigen van FEMYSO lid te zijn van de Moslimbroederschap of er gelieerd aan te zijn, is een pijnlijke, onterechte en kwalijke misstap. Dit soort pogingen om sociaal-maatschappelijk geëngageerde jonge moslims en moslimorganisaties, die niets anders doen dan het meebouwen aan het vredevoller maken van onze maatschappij, weg te zetten als onderdeel van de Moslimbroederschap, zijn niets anders dan lastercampagnes. Dit moet stoppen, feiten moeten duidelijk geverifieerd worden.
FEMYSO is recentelijk door veel journalisten, opinieschrijvers en mediakanalen onterecht weggezet als lid van de Moslimbroederschap of daar gelieerd aan te zijn. Valse, ongefundeerde beschuldigingen worden keer op keer klakkeloos overgenomen, zonder dat wij worden benaderd voor een reactie. Ons verzoek voor recht op wederhoor werd meermaals genegeerd. Een interview dat met mij is afgenomen door NRC werd nooit gepubliceerd. Terwijl dit interview heel veel vragen van velen direct beantwoordt.
De meest recente aanval kwam van de presentator van het NPO programma Nieuwsuur, van 8 maart jl. Hierin werd FEMYSO door de heer Wollaars beschreven als “een jongerenkoepel die aan de Moslimbroederschap is gelieerd” en tevens als “Moslimbroederschaporganisatie”. Dit zijn valse beschuldigingen die wij in onze statement uit maart 2019 al hebben geadresseerd. Er is niet volgens de journalistieke code gehandeld: er is geen terughoudendheid betracht bij de beschuldigingen. Dit laat weer eens het opportunistisch gedrag van sommige mediakanalen en journalisten laat zien.
Hiermee zeggen we het nogmaals: FEMYSO is op geen enkele manier gelieerd aan de Moslimbroederschap, noch aan een andere politieke of ideologische beweging of organisatie. FEMYSO is een onafhankelijke internationale NGO, geregistreerd bij de Belgische autoriteiten. Wij verrichten het cruciale werk waar overheden en instituties behoefte aan hebben, maar die dat zelf niet kunnen uitvoeren: de meest gemarginaliseerde groepen vertegenwoordigen en empoweren. Wij werken aan cohesie, inclusie en het behouden van onze democratische waarden. Smaad, laster en guilt by association maakt jonge moslims alleen maar bang om voor deze waarden op te komen – en tegelijk trots te blijven op hun religieuze identiteit.
Wij houden ons aan de jaarlijkse rapportage, waaronder de financiële, bij de Belgische autoriteiten. Op een vergelijkbare manier zijn we geregistreerd in het EU Transparantieregister. FEMYSO is bekend bij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Europa, waarvan we onze vaste financiering van ontvangen. Hiernaast is onze financiering ook gebaseerd op projectsubsidies, zoals van ENAR (European Network Against Racism), EYF (European Youth Foundation) van de Raad van Europa en OSF (Open Society Foundations), naast de ledencontributies.
De claims die zo klakkeloos zijn overgenomen zitten vol met vooroordelen en dienen totaal niet als feiten, noch kunnen ze empirisch worden bewezen. Om een voorbeeld te noemen: een van de zogenaamde experts is Lorenzo Vidino, een totaal onbetrouwbare bron waarover duidelijk is gemaakt dat hij zijn onderzoek focust op het verspreiden van islamofobe complottheorieën. Hij is verbonden met verschillende anti-moslim denktanks in de VS en publiceert voornamelijk in anti-moslim mediakanalen.
Vidino maakt ook deel uit van een wereldwijd netwerk van islamofobe organisaties en bloggers zoals Fjordman, één van de belangrijkste inspirators van Anders Breivik, en David Horowitz, ook wel beschreven als de “godfather van de moderne anti-moslim beweging.” (bron: Bridge Initiative van Georgetown University ).
Wij stonden al vanaf het begin van onze organisatie open voor een eerlijke, wederzijdse discussie – maar deze kan niet gevoerd worden als de ene kant de mond wordt gesnoerd. Wij staan nog steeds klaar om wie dan ook te woord te staan om zulke claims uit te dagen en om het feitelijke tegendeel te bewijzen. En wij zullen ons werk voor een hechter, diverser en eerlijker Europa voortzetten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (120)

The Apple
The Apple13 mrt. 2021 - 21:37

Wat een hetze. Het wemelt hier weer van van de FvD-stemmers die bezweren dat ze niet op de PVV stemmen en PVV-stemmers die beweren dat ze niet op het FvD stemmen. Hollandse Taqqiyya

9 Reacties
Janjaap3
Janjaap314 mrt. 2021 - 9:08

Goede inhoudelijke reactie! Vooral mooi hoe je er dieper op ingaat en weerlegt wat er allemaal wordt gezegd met wat feiten, in plaats van zomaar wat ongefundeerde beschuldigingen te roepen. Dit is echt de manier om over dit onderwerp te discussiëren.

Ar Mansie
Ar Mansie14 mrt. 2021 - 9:24

Daar hebben we weer een extreem links typetje dat met alle geweld de extreem rechtse conservatieve islam aan het verdedigen is. Uiteraard geen enkel argument in al haar commentaar hier waaruit zou moeten blijken dat de aantijgingen onterecht zijn. Zoals wel vaker bij extremistische typetjes worden feiten compleet genegeerd en wordt er dan over een hetze gesproken van het andere kamp om zo de discussie dood te maken. Want als je de feiten niet mee hebt moet je toch wat anders verzinnen..

The Apple
The Apple14 mrt. 2021 - 10:26

Dat is natuurlijk waar: ik moet iets verzinnen om haar onschuld te bewijzen om dat anderen iets hebben verzonnen om haar schuldig te verklaren. Effe denken: de vrijheid van meningsuiting? Zolang je geen geweld gebruikt mag je alles zeggen? Wat dacht je van: Bush ging daar de WMD vernietigen, maar nu hebben ze daar gelukkig ook democratie? Van die dingen?

The Apple
The Apple14 mrt. 2021 - 12:40

Ar Mansie - Waaruit maak je op dat ik de extreem rechtse conservatieve islam zou verdedigen? Met dat soort beschuldigingen komen alleen extreem rechtse typetjes.

michellekepen
michellekepen14 mrt. 2021 - 12:53

The Apple, - "Effe denken: de vrijheid van meningsuiting? Zolang je geen geweld gebruikt mag je alles zeggen?" Effe denken? Blijkbaar heb je nog niet lang genoeg gedacht. VvMU speelt hier namelijk helemaal geen rol. Waar is dat recht van deze auteur, of van Kauthar, in het geding? Verdiep je alsnog even in VvMU. En voor een volgende keer: doe dat van te voren.... En voor jouw poging van het omdraaien van het schuldbewijs: er is zeer uitvoerig werk beschikbaar, intussen bijna een dossier. Van Carel Brendel. Vol met bewijzen en feiten. Zoveel concrete en gedetailleerde info, dat indien onjuist, weerlegging een peuleschil moet zijn. Zolang die niet door Taner, Kauthar of jou weerlegd worden, blijft dat beswijs overeind staan. Misschien ontgaat het je, maar jij bent zelfs nog niet begonnen aan een poging tot weerlegging.... Hetze, fvd-stemmers, VvMU en Bush, dat zijn al sik het goed zie, jouw 'argumenten'

Mokker
Mokker14 mrt. 2021 - 13:43

Het is toch echt FEMYSO die hier probeert mensen met een kritische blik de mond te snoeren. De titel van dit stuk suggereert dat moslimjongeren de mond wordt gesnoerd, maar dat blijkt helemaal nergens uit.

The Apple
The Apple14 mrt. 2021 - 14:57

Mokker: "De titel van dit stuk suggereert dat moslimjongeren de mond wordt gesnoerd, maar dat blijkt helemaal nergens uit." O, nou, gelukkig maar. Ik kreeg de indruk dat het de bedoeling was om Kauthar en/of GroenLinks in een slecht daglicht te plaatsen. Te "cancelen" noemen ze dat tegenwoordig geloof ik . Maar dat is dus niet zo. Wat een opluchting.

Janjaap3
Janjaap314 mrt. 2021 - 17:27

'Ik kreeg de indruk dat het de bedoeling was om Kauthar en/of GroenLinks in een slecht daglicht te plaatsen' Nee, die indruk van u is ook al verkeerd. Effe denken, een woordvoerder van femyso zegt dat allerlei dingen die bekend zijn over haar club niet waar zijn. Ze komt met geen enkel bewijs dat dat zo is, en wil dat iedereen haar blind gelooft. Ze zegt voor een 'eerlijke, wederzijdse discussie' te zijn, maar vertrekt van dit blog en geeft haar eigen achterban via Twitter commentaar op de reacties hier (https://twitter.com/tnrhande/status/1370317159440732161). Hier een 'open discussie' voeren over dingen die gezegd of gevraagd worden doet ze in ieder geval niet. En u gaat daar blind in mee en beschuldigd iedereen met een kritische reactie blind van 'extreem rechts' en 'hetze'. Waarom u dat vindt komt nog steeds niet zo naar voren, het lijkt u alleen te gaan om het feit dat er kritiek is op een moslimclub. Voor de duidelijkheid, ze mag alles zeggen, dus uw VvMU slaat helemaal nergens op. Alleen claimen dat wat ze zegt waar is zonder kritiek te dulden is geen recht, en zeker geen 'eerlijke, wederzijdse discussie'.

The Apple
The Apple15 mrt. 2021 - 16:56

Janjaap - Jij associeert Kauthar met een "moslimclub" en ik associeer jou met de PVV of het FvD. Wat is het verschil? Ik associeer Kauthar met GroenLinks. Is daar bezwaar tegen?

Ivan61
Ivan6113 mrt. 2021 - 13:02

Moslimbroederschap stond op zelfde hoogte als Ustasa en Cetnik in mijn geboorteland en dat was volkomen terecht. Voor blinde en doffe onder ons, Namens welke groep praat Femsyo? Praten zij namens jongeren die alcohol nuttigen en die nooit bieden? Religie en vooruitgang gaan niet zo goed samen sorry mensen. Femsyo vangt subsidie en zij moeten mensen overtuigen dat zij geld waard zijn en niet klagen omdat iemand ze niet leuk vindt.

Janjaap3
Janjaap313 mrt. 2021 - 12:49

Wonderlijk dat hande hier een stuk plaatst, maar in plaats van te reageren en te weerleggen, klaagt ze alleen op Twitter over de reacties. Dat klinkt niet als 'open voor een eerlijke, wederzijdse discussie'. https://twitter.com/tnrhande/status/1370317159440732161

2 Reacties
michellekepen
michellekepen14 mrt. 2021 - 0:52

JanJaap, Dank voor het wijzen op deze Twitter-berichten. Zeer verhelderend wat daar allemaal te lezen valt. Een echte aanrader! (mijn veel uitgebreidere reactie, inclusief analyse + citeren van de inhoud van deze berichten, heeft het kennelijk niet gehaald, vandaar mijn advies: zelf lezen!)

Mokker
Mokker14 mrt. 2021 - 13:45

Blijkbaar is haar idee van een 'eerlijke discussie' dat iedereen braaf zijn mond houdt met groot respect voor de regeltjes van haar godsdienst.

Pater
Pater13 mrt. 2021 - 2:35

Personele banden tussen broederschap en Femyso zijn aangetoond. Dat maakt het nog niet tot een organisatie van de MB. Kauthar is wat mij betreft geloofwaardig: een progressieve groene moslima, die radicale gelijkwaardigheid in haar vaandel heeft, de GL-standpunten onderschrijft en trouwens al jaren lid is van GL. Afgezien van islamofobe bloggers noemt ook de Duitse Bundeszentrale für Politische Bildung, een overheidswebsite die voorlichting biedt, noemt Femyso uitdrukkelijk als de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap. Wat vindt Femyso daarvan? Heeft Femyso dat aangevochten?

3 Reacties
michellekepen
michellekepen13 mrt. 2021 - 10:48

Pater, "Personele banden tussen broederschap en Femyso zijn aangetoond. Dat maakt het nog niet tot een organisatie van de MB" MB noemt FEMYSO als dochterorganisatie. Sterker nog, het is Kauthar zelf(!) die op 16 september 2020 riep: - “nice and strong relationships between Femsyo and Fosis” - “so in that sense you are a big sister or brother” Jammer dat je niet verder komt dan een onderzoeksjournalist, die zeer uitgebreide en specifieke informatie overlegt (hoe talrijker en hoe specifieker, hoe makkelijker om onjuistheden aan te tonen!), weg te zetten als een islamofobe blogger.... Dat roept bij mij de vraag: heb je eigenlijk wel iets met feiten? Of misschien alleen met feiten die in jouw straatje passen? Soort selectieve feiten-picking....

Pater
Pater15 mrt. 2021 - 8:18

@michel Ik ben juist verzot op feiten. daarom heb ik wat problemen met jouw bijdrage. 1 Femyso ontkent alle banden met de MB. Je beweert dat de MB zelf heeft gezegd dat Femyso een dochterorganisatie is; waar staat dat? 2 Fosis en Femyso hebben zeker sterke banden, Fosis is lid van Femyso. Nou en? 3 De islamofobe blogger (journalist zou ik hem niet willen noemen, dat was hij ooit wel) is Carel Brendel. Een complotdenker tot en met. 4 Iemand als Kauthar zit tussen twee vuren: islamofoben en juist de ortodoxe islam. "Uit islamitische kring klinkt eveneens kritiek, vooral nadat ze in het Trouw-interview zei dat ze het recht op abortus en het homohuwelijk steunt: ze moest haar hoofddoek maar af zetten, hoorde ze daarop, omdat ze ‘geen goede moslim’ zou zijn."

michellekepen
michellekepen15 mrt. 2021 - 20:43

Pater, Dat je moeite hebt met mijn reactie hebt, dat spreekt voor zich :) Dat je verzot bent op feiten, waag ik te bewtijfelen. Maar je hebt geluk (of pech, het is maar van welke kant je het bekijkt), want het dossier van Brendel is zeer uitvoerig en zeer gedetailleerd. Vol feiten en feitjes. Kun je je lol dus op. Zoek op CarelBrendelpuntnl. Daarna trefwoorden, zoals Groenlinks, Kauthar etc. Helaas voor je, is er tot nu toe niemand (en de 'ontmasker'-liefhebbers staan in de rij) die zijn info gedebunked heeft. Aan jou de eer. Op zijn site staat hoe je contact met 'm kunt opnemen. Feiten-liefhebbers onder elkaar, dat zal zeker klikken. 1. zie boven (+ google bijvoorbeeld op: 'GIOR 16 November 2020 Muslim Brotherhood') (+ google bijvoorbeeld op: 'Federation of Islamic Organizations in Europe wiki' (+ google bijvoorbeeld op: 'FEMYSO German Muslim Brotherhood Ibrahim El-Zayat' (+ google bijvoorbeeld op: '13-11-202 Ja @GroenLinks, nog even over FEMYSO' (GS) 2. zie boven 3. shooting de messager. Vreemd, voor een feiten-liefhebber 4. geen idee wat ik met dit oude testimonial-interwiew aan moet. De door mij aangegaalde citaten kun je (desgewenst) beluisteren op: https://www.youtube.com/watch?v=h8J5BTfOVSE Als extraatje: zoek zelf even op Mostapha Bouchallikht. Naam is soms licht aangepast! Als extraatje: mede Femyso(jeugd)bestuursleden, waarvan Kauathar niet de enige is met vader die direct gelieerd zijn aan MB. Hoewel haar vader natuurlijk wel de kroon spant.

OlavM
OlavM13 mrt. 2021 - 0:04

De onderhavige discussie is hier al eerder uitgebreid gevoerd: https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-ik-niet-op-groenlinks-zal-stemmen#comment-2688360 Hier ga ik die niet opnieuw voeren. Wel ter lezing aanbevolen: https://www.frontaalnaakt.nl/archives/hoe-carel-brendel-en-de-voormalige-nazikrant-hun-zoveelste-racistische-hetze-tegen-een-jonge-idealist-bij-elkaar-blunderen.html

3 Reacties
michellekepen
michellekepen13 mrt. 2021 - 10:33

OlavM, Apart dat je naar een Joop-artikel van 19 november verwijst. Jouw bijdragen van indertijd teruglezend: de toen reeds beschikbare informatie, ontweek je zorgvuldig. Je probeerde vooral op het hoofddoek-issue te framen. Terwijl het natuurlijk om de directe connecties met een islamo-fascistische organistaie als het MoslimBroederschap ging! Dat er sindsdien nog veel meer zaken onthuld zijn, zal jou dan ongetwijfeld al helemaal ontgaan zijn. Of kunnen we intussen beter spreken van: bewust negeren? Dat je wederom komt aanzetten met FrontaalNaakt, sluit hier naadloos bij aan. Een FrontaalNaakt (FN) dat op 19 november al weinig anders deed dan 'shooting the messager'. Vaak wijst dat op een gebrek aan inhoudelijk argumenten. Zo ook in dit geval. Ik zie dat FN op 9 december een nieuwe artikel heeft geplaatst. Onder de titel 'De spijtbetuiging van Kauthar Bouchallikht is onnodig'. Opvallend: ook hier weer een chronisch gebrek aan argumenten. Maar een FN dat wederom niet verder komt dan een poging de boodschappers te diskwalificeren. Er zit kennelijk een patroon in! Wat ook apart is: blijkbaar heb jij een voorkeur voor 'shooting the messanger'-artikelen. Maar de schrijver van het artikel waar jij naar verwijst, 'journalist' Theo Brand, laat je dan weer onbenoemd. Onwetendheid? Of bewust onvermeld laten? Deze zichzelf als 'journalist' presenterende auteur, liet onvermeld dat hij nauw gelieerd is (of was) aan GroenLinks. Daarmee de journalistencode brekend. Nog opvallender: deze Brand is eindredacteur geweest van ...o.a. redacteur Kauthar! Ook dat liet hij opzichtig onvermeld. Een doodzonde! Carel Brendel heeft indertijd een gedegen stuk onderzoeksjournalistiek afgeleverd. Sindsdien heeft hij dat zelfs aangevuld met talrijke nieuwe onthullingen en feiten. Tot nu toe is er niemamd geweest die die deze feiten heeft kunnen debunken. En er zijn velen die dat maar wat graag zouden willen! Alleen dat al, promoveert de inhoud van zijn werk tot betrouwbaar. Maar het begint natuuurlijk met de feitelijk informatie die hij aandraagt. Sommige mensen hebben er geen moeite mee om feiten te negeren of zelfs te ontkennen. Puur uit ideologisch overwegingen. Een beetje zoals sommige gelovigen te werk gaan. Of zoals in deze: hoe (extreem) regressief links, zichzelf in een positie heeft gemanoeuvreerd waarin ze zich gedwongen voelt om feiten te negeren....

MaxMax2
MaxMax213 mrt. 2021 - 12:34

Deze hele affaire is een eindeloze bron van vermaak.

michellekepen
michellekepen13 mrt. 2021 - 14:40

MaxMax: "Deze hele affaire is een eindeloze bron van vermaak" Ik vind het een doodenge ontwikkeling, dit alsmaar legitimeren van het MB. Of het kansloze ontkennen van directe connecties met datzelfde MB. Maar inderdaad, hoe sommige reageerders zich in onmogelijke bochten wringen, in een poging e.e.a. recht te praten, blijft (ook) vermakelijk om te zien :) De titel "FEMYSO belasteren betekent moslimjongeren het zwijgen opleggen", mag in dat (vermaak-)kader niet onbenoemd blijven! Een auteur die opgegroeid is met (en getraind in) de slachtofferrol. En geleerd heeft dat de tactiek 'kritiek op alles wat met de islam te maken heeft wegzetten als ....' zeer succesvol is gebleken. Om in UvA-termen te spreken: een intussen breed geïnstitutionaliseerde tactiek

michellekepen
michellekepen12 mrt. 2021 - 21:38

"Een interview dat met mij is afgenomen door NRC werd nooit gepubliceerd. Terwijl dit interview heel veel vragen van velen direct beantwoordt" Om vervolgens hier met een long-read te komen, waarin al die vragen op geen enkele wijze beantwoord worden. Laat staan 'direct'. Op basis hiervan: mijn verwachtingen van dat zogenaamd antwoord-gevende interview, zijn laag. Antwoorden? Nee, dus. Gelukkig is auteur wél goed in het omhelzen van de traditionele slachtofferrol: "de meest gemarginaliseerde groepen vertegenwoordigen en empoweren" Daarna een brei aan altijd goed klinkende termen: cohesie, inclusie en democratische waarden. Nu doet zich echter het probleem voor dat alle bekende onderzoeken onder moslims, het tegenovergestelde laten zien! Prakrijk dus versus de theorie van (holle) woorden. (bijvoorbeeld recent onderzoek onder Denk-stemmers: 75% die Erdogan steunt. 90% die vóór een verbod op belediging van hun grote voorbeeld is. Andere onderzoeken over steun aan terroristen, moslimwetten boven onze Grondwet etc. laat ik hier nu maar buiten beschouwing....)

Starter2
Starter212 mrt. 2021 - 21:31

Mevrouw Taner jokt een beetje veel. FEMYSO is opgericht door leiders van de Moslim Broederschap. Dat is een feit. Dan kan je wel heel hard roepen dat dit niet zo is maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Daarnaast verwerpen leden van deze organisaties zo'n beetje alles wat wij hier aan gelijke rechten hebben verworven. Dan roepen dat je een diverser Europa wil is een gotspe.

JaapBo
JaapBo12 mrt. 2021 - 18:24

Goed artikel, en schande dat Nieuwsuur zulke leugens over FEMYSO verspreidt! Doordat er al zo veel vooroordelen tegen moslims zijn valt FEMYSO gemakkelijk in een hoek weg te zetten. Daarom zouden media extra voorzichtig moeten zijn en de FEITEN moeten CHECKEN! Dat geldt trouwens ook voor de moslimbroederschap. Ik vertrouw niks wat de media daarover in algemene termen zegt. Ik vertrouw alleen feiten. Trouwens: dien een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek, of vraag eerst om een rectificatie.

4 Reacties
Starter2
Starter212 mrt. 2021 - 21:32

JaapBo, die feiten liggen er. Dat jij ze ontkent en mevrouw Taner ook is weer aan ander verhaal.

Jozias2
Jozias212 mrt. 2021 - 22:33

Ook als er geciteerd wordt uit betrouwbare bronnen?

Timtatoe
Timtatoe13 mrt. 2021 - 0:58

Carel Brendel toont op zijn Twitter-account op 12 maart een reeks van 12 tweets met een karrevracht aan dwarsverbanden van FEMYSO met de Moslimbroederschap. Met naam en toenaam.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...13 mrt. 2021 - 7:36

Welke leugens?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 mrt. 2021 - 17:46

Dit is dus typisch een voorbeeld van moslimbroederschap retoriek. FEMYSO staat natuurlijk helemaal niet voor alle moslimjongeren. Genoeg jonge moslims die helemaal niet zo conservatief zijn. Het aanwijzen van FEMYSO als een conservatieve islamitische jongeren groep met moslimbroederschap banden heeft niks te maken met moslimjongeren het zwijgen opleggen en ook niet met islamofobie. Als het er uit ziet als eend, het kwaakt als een eend, het beweegt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend. Alles wijst er naar dat er in zekere vorm banden zijn tussen FEMYSO en het moslimbroederschap. De meeste mensen in Nederland zien de politieke islam helemaal niet zitten. Het is mijzelf ook niet helemaal duidelijk hoe de politieke kant van de islam zou zorgen voor een hechter, diverser en eerlijker Europa.

2 Reacties
Pater
Pater13 mrt. 2021 - 2:24

"Alles wijst er naar dat er in zekere vorm banden zijn tussen FEMYSO en het moslimbroederschap." Alles, dat is nogal wat. Noem dan tenminste één duidelijk bewijs. Dit zijn holle verdachtmakingen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...13 mrt. 2021 - 7:49

Mee eens. Ik vind de tolerantie van veel ultralinksers t.o.v. een totalitaire en verstikkende ideologie [politieke islam] eerlijk gezegd onbegrijpelijk. Waarom opzichtig proberen om deze subversieve stroming in de luwte te houden?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 mrt. 2021 - 14:46

Volgens mij hebben ze inderdaad geen kwaad in de zin bij FEMYSO, het is denk ik een soort jongerenafdeling van de SGP, maar dan conservatiever.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9312 mrt. 2021 - 17:47

Dat denk ik dus ook alleen als ze daar eerlijk voor uit zouden komen dan stoppen de subsidiekranen natuurlijk en wordt het moeilijker om invloed uit te oefenen. Er is absoluut sprake van een wolf in schaapskleding tactiek.

Numemar Georgie
Numemar Georgie12 mrt. 2021 - 22:28

Waaruit blijkt dat ze conservatiever zijn? Het hoofddoekje? Uit wat Hande Taner hier opschrijft of uit de doelstellingen van FEMYSO blijkt eerder het tegendeel.

Pater
Pater15 mrt. 2021 - 8:24

Kauthar zei in het Trouw-interview dat ze het recht op abortus en het homohuwelijk steunt: ze moest haar hoofddoek maar af zetten, hoorde ze daarop van medemoslims, omdat ze ‘geen goede moslim’ zou zijn. Klinkt niet zo SGP-achtig he. Waarom schrijf je dit soort onzin?

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2021 - 13:59

De moslimbroederschap is mijn club niet. Radicale afsplitsingen binnen dit verband houden er zeer abjecte ideeën en praktijken op na. Een samenleving die is gebaseerd op religieuze principes wijs ik af. Desondanks bekruipt mij het gevoel dat de moslimbroederschap zeer effectief is gedemoniseerd. Zo effectief dat hier door mevrouw Taner krampachtig iedere associatie met de MBS wordt ontkent, zelfs als die eigenlijk niet te ontkennen valt. Dit is een doodlopende strategie. Verstandiger was het geweest oog te hebben voor de positieve bijdragen die de MBS heeft geleverd aan de emancipatie van de islamitische gemeenschap, want die zijn er óók, en openlijk afscheid te nemen van het conservatieve, extremistische gedachtegoed van veel moslimbroeders en zusters, zonder de herkomst van Femyso te loochenen.

10 Reacties
MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 14:21

Verstandiger was geweest dat Jesse Klaver gewoon had toegegeven dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt.

Nina Nimbergh
Nina Nimbergh12 mrt. 2021 - 14:56

"Desondanks bekruipt mij het gevoel dat de moslimbroederschap zeer effectief is gedemoniseerd. " Die volslagen haaks op voorgaande zin kan ik totaal niet plaatsen. En dan wordt het nog erger. "Verstandiger was het geweest oog te hebben voor de positieve bijdragen die de MBS heeft geleverd aan de emancipatie van de islamitische gemeenschap, want die zijn er óók... etc" Dat is zoiets als dat communisten vanuit China of de Sovjet-Unie in hun donkerste perioden met hun over de wereld verspreide organisaties dIe ook in ons land en andere westerse landen geïmplanteerd waren, of fascistische en nazistische organisaties die vanuit toenmalig Italië en Duitsland met vergelijkbare organisatiei opererend in diverse landen in voorbereiding op meer definitieve beheersing actief waren. Die deden ook wel aardige dingen voor de mensen behalve veel verwerpelijke.

Rutger Groot
Rutger Groot12 mrt. 2021 - 15:00

Sorry maar er is helemaal niet positiefs aan de moslimbroederschap, als je tenminste voor onze westerse normen en waarden staat. Het doel van de moslimbroederschap (zeggen ze zelf) is het oprichten van een staat die wordt geregeerd door de sharia met als zinspreuk: "Islam is de oplossing. Iedereen die geen hetro man moslim is kan het schudden met zijn of haar vrijheden. Dus daarom zijn die banden met FEMYSO ook zo relevant. Zeker voor een partij als GroenLinks die progressieve waarden voorstaan.

Satya
Satya12 mrt. 2021 - 15:52

"Sorry maar er is helemaal niet positiefs aan de moslimbroederschap, als je tenminste voor onze westerse normen en waarden staat." Je bedoelt het leveren van wapens aan onderdrukkende dictaturen? Landen binnenvallen op andere continenten? Kapitaalvlucht creëeren wat allemaal in het westen eindigt? Die normen en waarden bedoel je?

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2021 - 16:40

Mijn advies was eigenlijk niet voor jullie bedoelt, Max, Nina en Rutger. Deze mensen hebben zoals te lezen is, een nogal eenzijdige kijk op de moslimbroederschap en waarschijnlijk ook op de islam of zelfs op religie in het algemeen. Die gaat Femyso nooit overtuigen. Dat is ook niet de bedoeling en verspilde moeite. Richt je op mensen die niet direct een rode waas voor ogen krijgen als er een mevrouw met een hoofddoekje of een meneer met een baard in zicht komt. Er zijn ook mensen die niet direct het hoofd verliezen als er in het verleden sprake is geweest van 'banden met de moslimbroederschap'. Kom er alleen eerlijk voor uit, wees kritisch op de extreme gedachten en durf die te benoemen, als ik zo brutaal mag wezen jullie van advies te voorzien.

Nina Nimbergh
Nina Nimbergh12 mrt. 2021 - 18:55

@SAtya En zo probeer je af te leiden van de westerse waarden en normen?

Rutger Groot
Rutger Groot12 mrt. 2021 - 18:59

Satya, goed punt. Ik bedoel de waarden tav gelijkheid van iedereen, ongeacht je geaardheid, sexe, voorkeuren, geloof etc. Ver te zoeken in islamitische landen.

Satya
Satya12 mrt. 2021 - 21:01

Nina Wat klopt er niet aan? Rutger Dat heeft volgens mij niet zoveel met Islamitische landen te maken. Als ik naar christendom kijk zie ik het, tribalisme vaak ook. Ik denk dat het om een functionerende rechtstaat gaat en scheiding kerk en staat. Vind overigens jouw nuancering wel correct, ik hoop alleen dat we die normen en waarden gaan uitbouwen.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 21:52

@Molly '. Richt je op mensen die niet direct een rode waas voor ogen krijgen als er een mevrouw met een hoofddoekje of een meneer met een baard in zicht komt. Er zijn ook mensen die niet direct het hoofd verliezen als er in het verleden sprake is geweest van ‘banden met de moslimbroederschap’. Wacht even, 'rode waas als er een mevrouw met een hoofddoekje in zicht komt' ??? Dat is je beste argument? Het interesseert mij dus echt geen reet of mevrouw wel of geen hoofddoekje heeft. Wat veel droeviger is, is dat al die fellow travelers zoals Karingin en JohnVKR alles maar dan ook alles om aangrijpen om een ultra-conservatieve vrouw met standpunten die haaks op die van GL staan te verdedigen om 'Geert Wilders niet in de kaart te spelen'.

Numemar Georgie
Numemar Georgie12 mrt. 2021 - 22:38

" als je tenminste voor onze westerse normen en waarden" staat. (Rutger Groot) Wat zijn dat toch, die "westerse waarden" Hoe zien die er uit? Op welke manier zijn ze anders dan "oosterse waarden" of weet ik wat voor waarden? In elk debat duiken ze op nooit wordt verteld wat ze zijn. Zo worden ze niet meer dan een drogreden.

Joop16
Joop1612 mrt. 2021 - 13:50

"sociaal-maatschappelijk geëngageerde jonge moslims en moslimorganisaties, die niets anders doen dan het meebouwen aan het vredevoller maken van onze maatschappij" "Wij verrichten het cruciale werk waar overheden en instituties behoefte aan hebben, maar die dat zelf niet kunnen uitvoeren: de meest gemarginaliseerde groepen vertegenwoordigen en empoweren. Wij werken aan cohesie, inclusie en het behouden van onze democratische waarden" Gefinancierd door de overheid, ik weet niet hoor. "onze maatschappij" en onze "democratische waarden" zou ik graag nader omschreven zien. Het is bijna onmogelijk dat de doelen overeen komen met de al bestaande Westerse waarden.

Balgehakt
Balgehakt12 mrt. 2021 - 13:49

Een bestuurslid van een bedenkelijke organisatie die ontkent een bedenkelijke organisatie te zijn het moet uiteraard niet gekker worden. We hebben nu al Turkse fascisten in de politiek maar Alt Richt is ons grootste probleem het begint belachelijke vormen aan te nemen. En uiteraard kunnen we een bestuurslid wel als betrouwbare bron bestempelen en alle journalisten / veiligheidsdiensten zitten er allemaal naast. Groen Links heeft zich met deze dame diep in de vingers gesneden het interview met Klaver over dit onderwerp gaf mij trouwens ook geen duidelijkheid.

3 Reacties
Satya
Satya12 mrt. 2021 - 15:36

Onderbouw maar dat er Turkse fascisten in de kamer zitten. Niet je normale racistische onderbuik laten overlopen maar een gedegen Onderbouwing.

Satya
Satya12 mrt. 2021 - 21:10

AG Is dat bedreigen hun doel geweest? Ik vind Denk een overbodige partij maar geloof dat ze ook vaak langs een andere maat worden gelegd. Bij1, pvv en fvd lijken mij de werkelijk problematische partijen. Al heb ik mij in denk nooit echt verdiept, zie ze als niet echt toe doen.

michellekepen
michellekepen13 mrt. 2021 - 18:52

Satya, Exposure van deze specifieke parlementariërs, puur op basis van hun afkomst(!), bij de Erdogan-aanhangers. En dan moeten wij gaan bewijzen dat het de opzet van Denk was, dat er vervolgens een brei van bedreigingen uit diezelfde Denk-achterban zouden volgen... (open je ogen eens. Vanmiddag op de markt, Kuzu. Dan zie en hoor je nog eens wat...) Zoals ik (hier!) eerder schreef, en herhaal: "Bijvoorbeeld recent onderzoek onder Denk-stemmers: 75% die Erdogan steunt. 90% die vóór een verbod op belediging van hun grote voorbeeld is. Andere onderzoeken over steun aan terroristen, moslimwetten boven onze Grondwet etc. laat ik hier nu maar buiten beschouwing….)" Maar wellicht rangschik jij Erdogan niet onder fascisten? Of zegt massale steun voor zo'n fascist, helemaal niets over de top van partij....

Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 12:11

Jezus christus, ik heb de bovenste reacties niet eens meer gelezen. Wat een partij frameshaming zeg, en o zo doorzichtig dat moslims en moslimorganisaties aan de allerhoogste standaard worden gehouden wbt onze "normen en waarden", uitspraken (maakt niet uit hoe lang geleden) en al dan niet terloopse banden met anderen in die kringen die (soms terecht, maar vanzelfsprekend ook bij voorbaat) verdacht zijn. Maar bij Wilders vragen we naar de poesje en bij Baudet naar zijn verloofde... Wat een kutmoraal heerst er toch in dit land

10 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet12 mrt. 2021 - 12:21

Heel misschien, met nadruk op heel, zie jij het fout. Maar waarschijnlijk is de rest van de wereld gek en jij niet, dat lijkt me het meest logisch.

Jonkheer
Jonkheer 12 mrt. 2021 - 12:27

Je hebt helemaal gelijk, @Karingin. We moeten iedereen over één kam scheren. Dus: zoals de PVV en FvD hier volstrekt terecht worden geschandpaald, moeten we ook willen kijken naar de uitwassen aan de linkerzijde van het politieke spectrum. En de positie van FEMYSO is gewoon discutabel. Het is goed dat Taner daar op ingaat. Maar ze wrijft wat mij betreft in een vlek. En dat is onhandig.

jandebakker
jandebakker12 mrt. 2021 - 12:30

@Karingin, Gaat het wel goed met u? Het lijkt erop dat uw reacties de laatste tijd alleen uit gescheld en getier bestaan

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 12:40

Er passeren genoeg argumenten de revu Karingin, die kan je rustig weerleggen in plaats van motieven te verzinnen die er niet zijn.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 12:50

Maar.. kun je ook maar iets van wat de heer Brendel zegt weerleggen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2021 - 13:10

@Karingin 'Wat een partij frameshaming zeg, en o zo doorzichtig dat moslims en moslimorganisaties aan de allerhoogste standaard worden gehouden wbt onze “normen en waarden”, uitspraken' Aan die 'frameshaming' doe je zelf mee. Waarom vindt je het zo erg als beweert wordt dat Femyso voortkomt uit de moslimbroederschap?

Janjaap3
Janjaap312 mrt. 2021 - 13:31

@karingin weet op geen enkele manier te weerleggen wat er wordt gezegd. Het enige dat er uitkomt is 'moslims = altijd slachtoffer', 'kritiek op moslims = altijd extreem rechts'. De FvD wordt met fluwelen handschoentjes aangepakt, zoals bijvoorbeeld gisteravond bij jinek of bij de hele nazi-appjes toestand. Maar moslims en moslimorganisaties mogen dus niet aan onze 'normen en waarden' worden gehouden. Heel bijzonder!

Satya
Satya12 mrt. 2021 - 16:14

Jonkheer Nu vind ik dat jij in staat bent tot rede dus probeer ik het eens. Als ik op hun website kijk: "FEMYSO is committed to advocating for youth rights, as well fighting prejudice and discrimination at all levels so that the future of Europe is realised as a multicultural, inclusive and respectful society, in which all people can work together to create a peaceful and prosperous community. " Kun je mij eens uitleggen wat hiermee het probleem is? Ik vind het niet zo raar dat er banden bestaan met moslimbroederschap. Als ik naar de rol van vrouwen kijk binnen deze organisatie denk ik dat er een zeer welkome emancipatie te zien is. Die banden zullen van oudsher denk ik wel met meer organisaties bestaan. De gl mevrouw heeft zelf meermaals gezegd waar ze voor staat. Waarom is het zo moeilijk mensen als haar op haar woord te geloven? Ik heb van haar niet gehoord dat ze islam dominantie wil, of dat de politie alle bijbels in beslag moet nemen. Ik ben bang dat je ontwikkeling en emancipatie van moslim jeugd in de weg staat. Het lijkt mij een organisatie die seculiere doeleinden nastreeft.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 16:58

@Satya 'Het lijkt mij een organisatie die seculiere doeleinden nastreeft. Als Femyso onderdeel uitmaakt van het Moslimbroederschap is dat dus iets wat ze zeker niet nastreven.

Satya
Satya12 mrt. 2021 - 21:06

Max Ik neem hun eigen woorden als hetgeen ik op afga. Tenzij het een dekmantel is die zo sterk is opgezet dat ze erg ver gaan om te misleiden. Lijkt mij stug. Op hun oude website stonden foto's van moslima zonder hoofddoek. Wat ik uit Mombasa ken van hen is daar geen denken aan. Ik hoop/denk/geloof dat ik gelijk heb.

The Apple
The Apple12 mrt. 2021 - 11:12

De rechtse reacties zijn zo voorspelbaar dat ze eigenlijk volstrekt oninteressant zijn. Ik wens Kauthar Bouchallikht veel succes bij GroenLinks.

9 Reacties
Jonkheer
Jonkheer 12 mrt. 2021 - 12:31

Kritisch zijn op de positie van FEMSYO is niet rechts. Dat is getuigen van een open blik. Net zoals kritisch zijn op FvD en PVV niet links is - maar het toonbeeld is van een gezonde menselijke maat.

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 12:46

Ik wens vooral GL succes met Kauthar. Ze is misschien groen ingesteld, maar zolang ik uit haar mond geen overtuigend maatschappelijke progressief woord hoor (anders de bewerking dat ze GL standpunten onderschrijft) moet ik het allemaal nog maar zien.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 12:46

'De rechtse reacties zijn zo voorspelbaar dat ze eigenlijk volstrekt oninteressant zijn.' Daar hoef je echt niet 'rechts' voor te zijn hoor, genoeg linkse mensen die het ook raar vinden dat GL iemand op de lijst zet die bestuursfuncties gedraaid heeft bij een nogal raar ultra-conservatief clubje. Je kan beter dan dit beste Appel.

JoostV52
JoostV5212 mrt. 2021 - 12:49

Wat is er eigenlijk 'rechts' aan de reacties van degenen die hun twijfels hebben bij bovenstaand verhaal?

Salama.
Salama.12 mrt. 2021 - 13:42

“ Wat is er eigenlijk ‘rechts’ aan de reacties van degenen die hun twijfels hebben bij bovenstaand verhaal?” Dat is vrij simpel. Als apple het niet eens is met iemands mening dan is die persoon rechts. Maakt niet uit welk onderwerp.

JoostV52
JoostV5212 mrt. 2021 - 15:42

@Salama: dank voor de duiding. Veel wordt mij duidelijk. Wel handig dit 'rechtsroepen', je hoeft na dit roepen blijkbaar niets meer te beargumenteren.

The Apple
The Apple12 mrt. 2021 - 15:44

Ik veronderstel dat dit reacties zijn van mensen die denken dat ik hen bedoel? Wie de schoen past....

MaxMax2
MaxMax213 mrt. 2021 - 12:38

@Apple Maar, blijf het hier bij?

The Apple
The Apple14 mrt. 2021 - 12:43

MaxMax is schuldig "by association", door zichzelf.

Mokker
Mokker12 mrt. 2021 - 10:58

Waarom wil de schrijfster zo graag de banden van FEMYSO met de Moslimbroederschap verdoezelen? Net als Kauthar komen er geen alternatieve onderbouwingen die het beeld zouden kunnen veranderen, ook dit stuk komt niet verder dan 'nietus' en 'klopt niet', zonder echt in te gaan op de bekende bewijsstukken. En ja, dan gaan sommigen inderdaad denken dat er nog een stiekeme agenda is die nog even geheim moet blijven.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 10:57

Wrijven in die vlek, om de vlek vervolgens alleen maar groter te maken. Heerlijk dit.

Buitenstaander
Buitenstaander12 mrt. 2021 - 10:04

Dys FEMYSO heeft geen (enkele) link met Moslimbroederschap, geen financiele of wat dan ook. Goh, dus al die organisaties die na gedegen onderzoek wel tot die conclusie gekomen zijn dat de FEMYSO club ergens onder het Moslimbroederschap hangt, die hebben t mis: Clingendael, de Duitse Inlichtingen Dienst, al de kranten publicaties. Maar gelukkig is er dit artikel. En dat ze ergens uit Europa/Brussel nog subsidie ontvangen zegt echt niet zoveel. Daar gaat wel meer eens heel veel mis met gelden die aan clubjes en verkeerde instanties worden verstrekt, combinatie van politiek en naieviteit

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!12 mrt. 2021 - 9:32

De moslimbroederschap geeft zelf aan dat ze aan elkaar gelieerd zijn, de Duitse inlichtingendienst geeft dit ook aan. In dit geval belangrijke partijen die dit claimen. Waarom noemt u deze partijen niet?

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 11:50

Ja maar volgens JohnVKR hebben inlichtingendiensten lang niet altijd gelijk.....

Janjaap3
Janjaap312 mrt. 2021 - 9:16

Grappig, de term 'islamofobie' is door de moslimbroederschap geïntroduceerde term om iedere kritiek op de islam weg te zetten als 'slecht'. De term slaat nergens op; 'onredelijke angst voor totalitaire religie met slecht trackrecord wat betreft mensenrechten en terreur' is wat het betekend. Verder geen enkele weerlegging van het feit dat de moslimbroederschap zelf zeer recent nog claimt dat femyso een onderdeel van hun netwerk is. Nu komt het ze niet meer uit, en wordt het tegengesproken. Banden met het extreem rechtse milli gorus maken het verder niet fraaier.

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid12 mrt. 2021 - 9:13

Allemaal ronkende namen als ENAR, EYF, OSF. Ik heb er ook nog wel twee. CEM ook wel bekend als FIOE ook wel bekend als moslimbroederschap heeft in 2020 een document online geplaatst waarin ze zelf zeggen dat FEMYSO wel degelijk een onderdeel is van hun. En ik snap het probleem niet waarom men niet met de moslimbroederschap gelieerd wil worden. Ja, ze zijn conservatief en hebben een verwrongen wereldbeeld, maar die vrijheid is er gewoon. Alleen, ja dan kan je natuurlijk niet zo makkelijk progressieve partijen voor je karretje spannen.

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 9:04

"Wij houden ons aan de jaarlijkse rapportage, waaronder de financiële, bij de Belgische autoriteiten. " Maar als je qua mensen en ideologisch in het verlengde van de Moslimbroeders opereert, what is there left to say? Je kan ook inhoudelijk afstand nemen van die club door een andere agenda te volgen. Laten we zeggen, de emancipatie van de vrouw stimuleren (en niet Erdo-style) en Islam-kritiek ook zien als religiekritiek in plaats van continu het paardje van Islamofobie te beklimmen.

2 Reacties
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 12:05

En als ik ga spitten in jouw archief, kom ik natuurlijk geen enkele post tegen waarin je kritiek op een of andere rechtse haatlul afdoet als ongegrond, geen bewijs, guilty by association, demonisering, enzovoort, want die moet je niet letterlijk nemen, behalve als hij/zij halfslachtig een of andere uitspraak "nuanceert" of "in de context plaatst" en oh ja dat is heus niet vrouwonvriendelijk bedoeld en anders is dat toch gewoon zijn goed recht om een traditioneel rollenpatroon te propageren...

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 13:37

Karingin, "waarin je kritiek op een of andere rechtse haatlul afdoet als ongegrond, geen bewijs, guilty by association" Denk het niet, hoewel de dingen die je noemt natuurlijk goede redenen zijn om niet iemand blind een rechtse haatlul te noemen. Dus ik zou me er niet voor schamen. FEMYSO daarentegen zit diep tussen in de broeders, dat is goed gedocumenteerd en ik heb nog geen enkel argument van jou mogen lezen waar dat wordt tegengesproken.

Libertain
Libertain12 mrt. 2021 - 9:01

Beste Hande, de meerendeel van de Nederlandse media zijn enkel en steeds met eigen volksprivileges bezig en hanteren derhalve de Wilders-methode in de beoordeling van andere mensen en organisaties. Daar de heersende toon in de Nederlandse publicaties. Het is geen toeval dat vanaf dag 1 Wilders al 20 jaren vooraanstaande plaats in alle media krijgt, toch?

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander12 mrt. 2021 - 10:05

@Liberetain Dat is de verklaring. Hoeze. Bubble lekker verder.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 11:46

@Libertain Maar, zeg je hier dus mee dat het niet klopt? Dat Femyso geen onderdeel is van het Moslimbroederschap?

Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:57

Ja Norm, dat is zeker de verklaring. Haatpraters worden met fluwelen handschoentjes aangepakt en moslims die aan hun moslimidentiteit vasthouden steevast keihard weggezet

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 12:47

@Karingin 'Haatpraters worden met fluwelen handschoentjes aangepakt ' Ja dat heb ik gister gezien bij Jinek!

Cageman2
Cageman212 mrt. 2021 - 15:09

@karingin, “moslims die zich aan hun moslimidentiteit vasthouden” Er is een legio aan islam interpretaties en om nou juist de moslimbroederschap te gaan lopen knuffelen en legitimeren als “de moslimidentiteit” is wel weer jammer. Ik snap het nooit dat extreem linkse personen graag hand in hand optrekken met zulke religieuze fundamentalisten. Deze figuren voldoen aan (bijna) alle punten van het fascisme. Maar in je angst voor bruinhemden achter elke boom zie je dat niet...

Jozias2
Jozias212 mrt. 2021 - 8:57

Ik ken deze organisatie verder niet. Maar ik zou mijn pijlen niet zozeer richten op de media maar op de veiligheidsdiensten die dit beweren. De media baseert zich op onderzoeken van inlichtingendiensten en wetenschappelijk onderzoek. https://www.geenstijl.nl/5156311/ja-groenlinks-nog-even-over-femyso-want-dat-is-natuurlijk-wel-de-moslimbroederschap-jeugd/ Ik zou zeggen, stap naar de rechter dan wordt u vast in het gelijk gesteld.

4 Reacties
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:55

Ah, dus jij kunt ook alleen maar iets vinden op de haatpraatsites. Blinde

Vaatjezout
Vaatjezout12 mrt. 2021 - 12:36

Van Karingin mag je niks kritisch benaderen. lekker makkelijk om een website gelijk als "haatpraat" neer te zetten. Die Veiligheidsdiensten hebben echt wel goed onderzoek gedaan hoor.

Jozias2
Jozias212 mrt. 2021 - 13:00

@Karingin Jouw analyse van Geenstijl en hun motieven deel ik. Maar dat doet niets af van de link op hun website naar onder meer een rapport de Duitse Inlichtingendienst. Dat maakt dat rapport namelijk niet anders.

Balgehakt
Balgehakt12 mrt. 2021 - 13:56

@ Karingin 12 maart 2021 at 12:55 Het zou je sieren als je deze documenten echt zou kunnen ontkrachten en niet met dit soort one-liners een punt proberen te maken. Geen Stijl of niet als je echt vals beschuldigd wordt als FEMYSO zijnde is de gang naar de rechter voor smaad zo gedaan maar ik lees zelf wel tussen de regels door wel de waarom ze dat niet doen.

Nina Nimbergh
Nina Nimbergh12 mrt. 2021 - 8:56

"FEMYSO belasteren betekent moslimjongeren het zwijgen opleggen" Is gefundeerde kritiek leveren hetzelfde als belasteren? Diezelfde reactie zie je ook al bij religiekritiek en satire waar deze zich tegen de islam richt. FEMYSO is aangetoond door een scala aan bronnen sterk gelieerd aan de Moslimbroederschap die behalve kritiek ook harde bestrijding verdient. Als het gaat om daadwerkelijk mensen de mond snoeren dan is dat wel het geval door waar de Moslimbroederschap dat naar andere kritische moslims bewerkstelligt en dat ook graat zou willen zien naar anderen.

3 Reacties
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:54

Ga toch fietsen, Femyso wordt echt stelselmatig in de MB-hoek gezet. Ook daar waar vage aanwijzingen niet meteen als concreet bewijs worden aangenomen, is de toon altijd dat het een verdachte organisatie is. En dat is wel degelijk belasteren

Pieterplezier
Pieterplezier12 mrt. 2021 - 12:09

@Karingin Ga zelf fietsen. Check je bronnen, en zie vanuit welke geautoriseerde organisaties de link tussen FEMYSO en MB wordt gelegd. Wat je doet is ontkennen, ontkennen en ontkennen, en eenieder die kritiek heeft wegzetten als lasteraars.

Vaatjezout
Vaatjezout12 mrt. 2021 - 12:39

@PieterPlezier Amen, ik vertrouw die organisatie ook niet hoor. Veiligheidsdiensten zullen het wel heel zorgvuldig hebben uitgezocht. Maar je mag het beestje helaas niet bij het naampje noemen

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2021 - 8:53

Mevrouw Taner stelt dat Femyso wordt belasterd door de bewering dat er banden zouden zijn met de moslimbroederschap. Uit diverse publicaties heb ik begrepen dat Femyso de jeugdorganisatie is van 'the Federation of Islamic Organisations in Europe' (FIOE) en dat de FIOE is opgericht in 1989, door de moslimbroederschap. Het lijkt er dus op dat Femyso is ontstaan uit de moslimbroederschap. Waarom verteld mevrouw Taner niet om welke redenen Femyso het gedachtengoed van de moslimbroederschap niet (langer) onderschrijft? Dat zou overtuigender zijn dan deze krampachtige ontkenning.

3 Reacties
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:50

Ach flikker toch op, het maakt geen ruk uit wat ze zegt, dit is al de zoveelste verklaring, het helpt niet. Elke letter en elk lijntje wordt aangegrepen om Femyso verdacht te maken, maar als je gaat zoeken naar concrete bewijzen dan vind je die gewoon niet - ook hier worden alleen maar frames opgetuigd. Over krampachtig gesproken!

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2021 - 12:44

@Karingin 'Elke letter en elk lijntje wordt aangegrepen om Femyso verdacht te maken, maar als je gaat zoeken naar concrete bewijzen dan vind je die gewoon niet ' Dat heb ik ook een tijdje gedacht, dus ben ik gaan zoeken. Dat Femyso een jeugdorganisatie is van de FIOE en dat deze organisatie is opgericht door de moslimbroederschap is te lezen op de Wikipedia. De Wikipedia noemt als bron, een onderzoek naar de moslimbroederschap dat is uitgevoerd in opdracht van het Britse parlement. De auteurs van dit onderzoek waren John Jenkins (voormalig ambassadeur voor GB in Riaad) en Charles Farr (destijds 'Director General of the Office for Security and Counter Terrorism in the Home Office') Wellicht zijn Jenkins en Farr ook 'verspreiders van islamofobe complottheorieën', net als de in het artikel van mevrouw Taner genoemde Lorenzo Vidino, maar dat vindt ik geen overtuigend argument. Omdat de relatie met de moslimbroederschap door Femyso niet inhoudelijk wordt weerlegt, maar gewoon botweg wordt ontkent gaat het niet langer om de wezenlijke vraag. Die vraag zou moeten zijn: 'is het érg dat Femyso is voortgekomen uit de moslimbroederschap, als ze het gedachtengoed van die organisatie inmiddels totaal niet meer onderschrijft?'

Jonkheer
Jonkheer 12 mrt. 2021 - 12:46

Nee, Karingin, Taner kreeg het podium om iedereen met feiten en keiharde standpunten de mond te snoeren. Maar liet dat na. Dat kan twee dingen betekenen: ze heeft weinig feiten en keiharde standpunten. Of ze heeft de kans in haar enthousiasme vergeten te verzilveren. Ik hoop het laatste. Maar ik vrees het eerste.

Jonkheer
Jonkheer 12 mrt. 2021 - 8:39

Stop met het wrijven in de vlek... In september van het afgelopen jaar sprak Kauthar als FEMYSO vice-president en Head of Member Organisation Relations leden van de Britse Federation of Student Islamic Societies (FOSIS) toe. Ze stelde: "FEMYSO consists of member organisations across the whole of Europe, and FOSIS is one of those. (...) There are nice and strong relationships between FEMYSO and FOSIS. Based on that we can do beautiful things in Europe. (...) I know FOSIS is way older, so in that sense you are a big sister or brother." Er zijn dus wél verbanden. En FOSIS, dat staat onomstotelijk vast, is de Britse studententak van de Moslimbroederschap. Voor mij is de FEMYSO - en daarmee Kauthar - alles behalve van vreemde smetten vrij.

gimli55
gimli5512 mrt. 2021 - 8:37

Herhaling is de beste manier om van leugens de waarheid te maken. De media doen al een tijdje mee en profiteren van de steun uit de politiek. Daardoor duurt het zo lang voirdat misstanden worden gesignaleerd en komt Rutte constant weg met het verspreiden van leugens. De notoire "schuldigen" worden bij voortduring beschadigt, beschuldigt en de herhaling maakt het waar. Als er rook is, zal er wel vuur zijn. Tot het een uitslaande brand is door het upscalen van de beschuldigingen. Daardoor worden andersdenkenden geneutraliseerd en gemarginaliseerd. Dit systeem regeert al 40 jaar met vele slachtoffers. Het systeem faalt, omdat het de minderheden en slachtoffers niet beschermt. Dat is het bestaansrecht van de politiek in het algemeen en de regering in het bijzonder. De media spelen daarin een belangrijke rol. Als alles constant dezelfde kant oprolt, klopt er iets niet aan het systeem. Als je een premier hebt die 3 parlementaire enquetes veroorzaakt en na de verkiezingen een 4de kabinet formeert. Moet je vragen stellen over zijn integriteit en betrouwbaarheid als premier. Dit onderwerp is een veelkoppig monster, genegeerd door de politiek en de media.

marcelhermus
marcelhermus12 mrt. 2021 - 8:36

http://www.carelbrendel.nl/2020/11/26/organisatie-europese-moslimbroeders-noemt-femyso-als-eigen-instelling-in-document-uit-2020/ Ik heb geen idee hoe betrouwbaar de heer Brendel is. Maar u ken ik ook niet. Zou in uw stukje dit soort beschuldigingen eerst maar eens weerleggen.

3 Reacties
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:41

Lul niet, google Brendel en je weet wat een haatleuteraar dat is, ook een klimaatontkenner trouwens

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid12 mrt. 2021 - 11:49

Daar kan ik dan weer geen bewijs van vinden Karingin. Je bent vast bereid om daar linkjes van te delen. En hij houdt de vinger aan de pols bij progressieve partijen, en hij verafschuwt PVV en FvD. Dat vinger aan de pols houden bij de progressieve partijen blijft hard nodig. Maar dat vind u wellicht vervelend omdat het uw wereldbeeld in de war schopt.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 12:48

@karingin Maar heb je argumenten waar je de bevindingen van Brendel kunt weerleggen?

Sam V
Sam V12 mrt. 2021 - 8:30

Ik begrijp van dit stuk van mevrouw Taner dat het niet gepubliceerde interview met de NRC veel vragen zou beantwoorden en dat FEMYSO de mond wordt gesnoerd. Nu had ze met dit ingezonden stuk dat recht kunnen zetten. In plaats daarvan komt ze aan met wat informatie die makkelijk op internet te vinden is en maakt ze één van de onderzoekers naar de relatie tussen FEMYSO en het Moslimbroederschap zwart zonder op zijn inhoudelijke beweringen in te gaan. Wellicht kan mevrouw Taner ook reflecteren op de ontstaansgeschiedenis van FEMYSO of op de bevindingen van de Duitse overheid in 2018 en 2019 over de relatie met het Moslimbroederschap. Vragen worden dus ook niet beantwoord in dit stuk. Wel positief dat mevrouw Taner wegblijft van de discussie over een GL-politica. Dat is immers een ander vraagstuk.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2021 - 8:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:40

In dat Duitse bericht staat alleen maar dat een oud-Femyso directeur tot 2007, even rekenen, 15 jaar geleden dus al gestopt) nu directeur is bij DMG. En wtf is dat laatste screenshot? Context? Je hebt wel lef zeg, dat is nog eens een sterk staaltje framing!

JohnVKR
JohnVKR12 mrt. 2021 - 8:15

Het is naïef om te denken dat onze media altijd aan hoor- en wederhoor doen. Dat NRC het interview niet heeft geplaatst, verbaast me, maar misschien komt dat nog. Dat onze tv-talkshows en actualiteitenprogamma's wel over FEMYSO maar niet met FEMYSO praten.. what's new? Het frame van Kauthar Bouchallikht als oud-lid van de moslimbroederschap is zo aantrekkelijk, dat redacties vooral geen mensen aan tafel wil die dat frame onderuit zouden kunnen halen. En 'guilt by association' trekt nu eenmaal kijkers, luisteraars en lezers. Los daarvan. Over FEMYSO heb ik geen oordeel. Ik ken de organisatie niet, dus ik heb er ook geen mening over. Maar dat vertegenwoordigers van een organisatie die wordt geframed als gelieerd aan de moslimbroederschap in onze media geen recht op wederhoor krijgen, vind ik eerlijk gezegd schokkend.

7 Reacties
Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid12 mrt. 2021 - 8:56

"Over FEMYSO heb ik geen oordeel. Ik ken de organisatie niet, dus ik heb er ook geen mening over." Als je die instelling nu in het vervolg altijd hanteert dan heb je bijna nergens een mening meer over. Je zou je natuurlijk ook breder kunnen informeren, maar iets in mij zegt dat jij daar helemaal geen zin in hebt.

Carbonarius
Carbonarius12 mrt. 2021 - 10:14

@JohnVKR "Los daarvan. Over FEMYSO heb ik geen oordeel." Je wil het gewoon niet zien, dat is wat anders. Vaststaat dat ook de Duitse inlichtingen dienst ziet dat de organisatie banden met de moslimbroederschap heeft. Er zijn genoeg momenten geweest om dat te weerleggen, zo ook in dit artikel. Neem daarbij ook het interview dat Kauthar afgelopen week heeft gegeven in de podcast De Keuzecast (S2E16) tot 4x toe niet de vraag kon beantwoorden of zij spijt had dat zij trainingen had gegeven bij de Turkse moslimbroederschap-organisatie Milli Görüş, waar mannen en vrouwen gescheiden zaten. Nee, het bewijs stapelt zich op en een inhoudelijke reactie blijft juist uit.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 10:58

'The term fellow traveller (also fellow traveler) identifies a person who is intellectually sympathetic to the ideology of a political organization, and who co-operates in the organization's politics, without being a formal member of that organization.'

JohnVKR
JohnVKR12 mrt. 2021 - 11:22

@Carbonavirus Inlichtingendiensten hebben lang niet altijd gelijk. Ook onze eigen AIVD heeft KOZP en verwante organisaties weg moeten halen uit hun rapport over organisaties waar dreiging van uitgaat. En hoewel ik het religieuze fanatisme en de dictatoriale manier van besturen van een beweging als Hamas voor de volle 100% afwijs, hoort deze organisatie niet thuis op de EU-lijst van terroristische organisaties. Het verzet tegen de Israëlische onderdrukking is immers legitiem. Je kunt van mening verschillen over de gehanteerde methoden - persoonlijk ben en blijf ik altijd en overal enkel voor geweldloos verzet. Maar het geweld dat daar van Israëlische kant tegenover staat is uiteraard onnoemelijk veel groter. En zo kunnen we meer voorbeelden noemen. Maar dat gaat nog steeds voorbij aan de essentie van mijn betoog: het recht op wederhoor. Dat FEMYSO in de media blijkbaar geen recht op wederhoor heeft gekregen, is ronduit bizar en niet acceptabel.

Karingin
Karingin12 mrt. 2021 - 11:32

Tja, als ik op Femyso google krijg ik toch echt uitsluitend de rechtse roeptoetersites die stellig berichten over de vermeende connectie met de moslimbroederschap. Echt alleen maar! Het enige concrete wat ik verder nog vindt is een band met de Duitse Milli Gorus, die in enkele Duitse deelstaten als staatsgevaarlijk wordt beoordeeld. Terwijl Femyso dus al jaren onder een vergrootglas ligt. De dubbele standaard spat er weer vanaf. Bepaalde uitgesproken haatpraters wordt jarenlang de hand boven het hoofd gehouden, want die zijn alleen maar op zoek "naar allerlei invalshoeken" en "het is ironie" en al die leugens "hadden wel waar kunnen zijn". Pas als zo'n beetje de holocaust wordt goed gepraat gaat er een lichtje branden, en dan nog is 't opeens een geestelijk gestoorde ipv een staatsgevaarlijke extremist. Maar als moslim ben je bij het minste of geringste een terrorist in de dop, geen bewijs nodig en je hoeft het ook niet tegen te spreken, je hebt nou eenmaal het verkeerde geloof en dat is je eigen keus, wen er maar aan. Kotsmisselijk word ik van jullie

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 11:48

@Karingin Kun je de stelling van Brendel dan weerleggen? Of blijft het weer bij razen, tieren en schelden? 'Maar als moslim ben je bij het minste of geringste een terrorist in de dop, geen bewijs nodig en je hoeft het ook niet tegen te spreken, je hebt nou eenmaal het verkeerde geloof en dat is je eigen keus, wen er maar aan.' Wat een gigantisch zwakke uitspraak...

Carbonarius
Carbonarius12 mrt. 2021 - 13:21

@JohnVKR 1. In dit artikel, geschreven door een FEMYSO bestuurslid en Head of Media, legt ze niets uit. 2. Kauthar legt het in de Keuzecast (S2E16) niet uit. 3. Op de FEMYSO website is niets terug te lezen op de pagina's: Statements, Nieuws en publicaties. 4. FEMYSO neemt alleen op 10 maart een standpunt in dat het allemaal niet waar is, zonder ook maar iets te onderbouwen. Dat kun je wel klagen dat een interview niet is gepubliceerd (wat regelmatig gebeurt om verschillende redenen), maar je mag eerder vragen dat ze actief afstand nemen van bepaalde standpunten of organisaties. Maar dat doen ze niet.

Grozny
Grozny12 mrt. 2021 - 8:09

Klagen over guilt by association en dan dit soort zinnen opschrijven, de ironie.... "Hij is verbonden met verschillende anti-moslim denktanks in de VS en publiceert voornamelijk in anti-moslim mediakanalen." Maar ook in deze tekst zie ik geen enkel argument waarom de Duitse inlichtingendiensten het fout zouden hebben.