Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feministen bestormen mannenbolwerk Wikipedia

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wikistorming_fem300
Vrouwen komen er bekaaid vanaf in de online encyclopedie
De online encyclopedie Wikipedia heeft veel te weinig vrouwelijke redacteurs. Vooral informatie over belangrijke vrouwen uit de geschiedenis ontbreekt daardoor. Een zogeheten Wikistorming-project moet daar een eind aan maken. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post.
Jimmy Wales, een medeoprichter van Wikipedia, gaf eerder deze maand toe dat maar liefst 87 procent van de mensen die de site helpen bijwerken mannen zijn. Als gevolg worden artikelen over bekende vrouwen vaak over het hoofd gezien of verwaarloosd. Bovendien zijn er geregeld klachten van vrouwen die hun posts verwijderd of ten onrechte zwaar bijgewerkt zien worden, schrijft ook de Belgische krant De Morgen naar aanleiding van de berichtgeving.
Vrouwennetwerk FemTechNet wil dit veranderen en heeft hiertoe het Wikistorming -project in gang gezet. Vrouwelijke stemmen en verhalen moeten naar Wikipedia gebracht worden, aldus De Morgen. Ook wil het netwerk de huidige redacteurs op Wikipedia bewust maken van de bevooroordeeldheid op de site en meer betrokken worden bij de processen van de online encyclopedie.
In de praktijk zullen studenten van de online cursus ‘Feminism and Technology’ van FemTechNet gevraagd worden om bij te dragen op Wikipedia, met name over vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in technologie en wetenschap.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

rbakels
rbakels2 sep. 2013 - 9:31

Fijn, het systeem corrigeert zichzelf. Wel is het een vraag waarom vrouwen niet uit zichzelf meer aan Wikipedia bijdroegen. Ik ben er trouwens (als man) ook tegenaan gelopen dat de Wikipedia "moderatoren" overmatig kritisch zijn, en zeker niet alleen voor mijn eigen bijdrgen.

CognitieveResonatie
CognitieveResonatie2 sep. 2013 - 9:31

In de jaren 70 bestond feminisme bijna volledig uit matig gemotiveerde verongelijktheid In de jaren 80 werd het een doordachte en invloedrijke beweging tegen seksueel geweld. Ik ben bang dat deze actie ons weer terug brengt bij het zeur-feminisme.

Tom Meijer
Tom Meijer2 sep. 2013 - 9:31

Ik neem aan dat dit gaat over de Engelse wiki. Daar ben ik nauwelijks actief geweest dus ik kan daar niet zo over mee praten. Tot voor enige tijd was ik wel betrekkelijk veel actief op de Nederlandse wiki en daar zijn inderdaad verhoudingsgewijs minder vrouwen. Dat verbaast mij eigenlijk niet zo want van de verenigingen waar ik lid van ben en die voor beide seksen bedoeld zijn ben ik niet anders gewend dat er weinig vrouwen lid zijn. Ik heb dat altijd maar vreemd en erg jammer gevonden. Dat vind ik bij de wiki ook. Ik heb weinig tegen feministen maar zo'n actie als nu met wikipedia vind ik merkwaardig. Het zijn niet de mannen die de vrouwen weghouden, het zijn de vrouwen die niet komen. Er is in het verleden al meermaals er op gewezen dat er 'te weinig' vrouwen aan de wiki werken en er is ook verscheidene malen geprobeerd daar iets aan te doen maar veel heeft dat nooit opgeleverd.

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 9:31

Zeurtrutten! Wikipedia heeft geen ballotagecomissie met seksistische vooroordelen: ook vrouwen zijn volkomen vrij om bijdragen te leveren of te redigeren. Dat doen ze alleen in mindere mate. In plaats daarvan wordt er (hoe rolbevestigend!) wel gemekkerd (nag, nag, nag) over het feit dat de vrouwelijke sekse er in de onderwerpen wat bekaaid af zou komen. Gewoon niet lullen maar schrijven zou ik zeggen.