Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feministe Mona Eltahawy boycot De Balie om oproep tot moslimdeportatie

  •  
22-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-04-22 om 17.44.26
Deze week zou de bekende Egyptisch-Amerikaanse columniste en feministe Mona Eltahawy een lezing verzorgen in de Amsterdamse debatzaal De Baal. Maandag liet zij weten haar optreden te hebben afgezegd, nadat ze ontdekte dat in 2017 tijdens een debatavond met onder andere Forum voor Democratie-ideoloog Paul Cliteur, de extreemrechtse Vlaming Wim van Rooy en onder leiding van Geerten Waling werd opgeroepen tot het deporteren van moslims.
Eltahawy schrijft:
Toen ik werd uitgenodigd te spreken in De Balie, zag ik er naar uit terug te gaan naar Nederland, vooral naar Amsterdam, een stad waar ik in het verleden heb gesproken en waar ik veel vrienden heb gemaakt met wie ik contact heb gehouden.
Ik zag er vooral naar uit te spreken over mijn komende boek, De zeven noodzakelijke zonden voor vrouwen en meisjes, die in september verschijnt.
Zaterdag ontdekte ik dat in De Balie in het verleden een evenement heeft plaatsgevonden georganiseerd door een extreemrechtse politieke partij waar de deportatie van moslims werd besproken. Dat is een grove belediging voor fundamentele mensenrechten en een ontmenselijking voor moslims. Ik ben er ernstig door verontrust en ik heb de afgelopen dagen om advies gevraagd van Nederlandse vrienden wier mening ik respecteer. Dit is geen theoretisch debat voor mij. Dit gaat over mij, mijn familie en mijn mede-moslims. Ik werd in 2012 gearresteerd in New York omdat ik met een spuitbus verf over een racistische pro-Israël advertentie spoot die in mijn ogen geweld tegen moslims aanwakkerde.
Nog geen week later werd de moskee van mijn broer in het Amerikaanse midwesten in brand gestoken door een witte supremacist. Dit is persoonlijk.
Dit is ook een tijd van toenemende haat en onverdraagzaamheid die gepaard gaat met de opkomst van extreemrechts door heel Europa, waaronder ook in Nederland. Minder dan twee maanden geleden vermoordde een witte nationalistische islamhater 51 moslims in Nieuw-Zeeland. Hier in de VS hebben we een president die een moslimban heeft doorgevoerd en die voortdurend geweld aanwakkert tegen een van de eerste twee islamitische Congresleden.
Dit alles herinnert ons eraan dat we de exclusieve wereld van theoretische debatten achter ons hebben gelaten en dat we de marktplaats van ideeën voorbij zijn. Dit zijn gevaarlijke tijden.
Mijn nieuwe boek richt zich op de strijd tegen het wereldwijde patriarchaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat feminisme en de strijd tegen het patriarchaat er geen een is die zich beperkt tot de strijd tegen vrouwenhaat. Feminisme moet vrouwenhaat bestrijden, wit nationalisme, racisme, fascisme, islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid.
Dat gezegd hebbende, en na overleg met mijn Nederlandse vrienden, geloof ik dat De Balie geen locatie is waar ik mijn visie wil uitdragen. Ik heb er spijt van dat ik niet meer onderzoek naar De Balie heb gedaan toen ik werd uitgenodigd. In de toekomst zal ik meer werk maken van het bestuderen van locaties waar ik word uitgenodigd om te spreken.
Ik kijk er naar uit terug te komen naar Nederland om mijn boek te bespreken en naar een locatie die wel geschikt is om het feminisme dat ik voorsta uit te dragen.
Mijn excuses aan iedereen die een kaartje heeft gekocht om mij te horen spreken. Ik dank hen hartelijk voor hun interesse in mijn werk en hoop dat ze mijn positie begrijpen. Ik waardeer de moeite die de medewerkers van De Balie hebben gedaan om mij uit te nodigen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (94)

Morena2
Morena215 mei 2019 - 9:30

Tikkeltje overdreven hoor. Wat zich allemaal heeft afgespeeld op de locatie doet verder toch niks af aan haar boodschap. Uitgelezen moment dan juist om een tegengeluid te laten horen, zou ik denken. De wereld zit nu éénmaal vol met mensen die niet altijd dezelfde gedachtegoed delen. Daar doe je niks aan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 apr. 2019 - 18:10

@ Danielle Defoe Niet gelovig maar wel sterke sweet tooth, dus ja, dat is eigenlijk 1 van de weinige religieuze figuren die ik echt op prijs stel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 7:20

Nooit gehoord van de paashaas Stock?

OlavM
OlavM23 apr. 2019 - 23:14

“Dit is geen Beierse bierkelder uit de jaren dertig maar debatcentrum De Balie in Amsterdam waar de crème de la crème van rechts tot ultrarechts zich maandag verzamelde om het ‘probleem’ van de islam te bespreken”, begint Joop het artikel over deze kwestie op 24 januari 2017. Debatcentrum De Balie heeft een enorme misser gemaakt met dit “debat”, dat tot zeer verwerpelijke, nauwelijks of niet tegengesproken uitlatingen leidde. Toch wel logisch dat deze feministe hierdoor wordt afgestoten. Wie zoiets toelaat, kan niet echt deugen, denkt ze: “Dit alles herinnert ons eraan dat we de exclusieve wereld van theoretische debatten achter ons hebben gelaten en dat we de marktplaats van ideeën voorbij zijn. Dit zijn gevaarlijke tijden.”

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 7:10

Kieskeurig zijn ze er niet. Ook Haitham Al-Haddad in 2012 kwam in het nieuws met een optreden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Deze heer staat bekend om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. Oh ja, en ook om het stenigen van overspelige vrouwen. Een andere reden waarom Eltahawy daar liever niet heen gaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 7:47

Hij laat het bij prediken uiteraard. De aangifte van Ehsan Jami vanwege bedreiging en aanzetten tot haat en discriminatie was kansloos. Het punt is denk ik dat men hier geneigd is deze extreem rechtse religieus geinspireerde gek niet serieus te nemen al is er wel eens een inreisverbod bepleit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 20:11

Ostara hoe? tjieuw musky Wat is het voordeel om dit soort gedachtengoed in de Balie te bespreken? we hebben het internet toch? Geeft dat niet voldoende gelegenheid om fascistisch gedachtengoed te laten groeien? Ik dacht het wel.

Arend Wortel
Arend Wortel23 apr. 2019 - 17:58

Jammer dat Eltahawy zich kennelijk heeft laten wijsmaken dat de verwerpelijke uitspraken die toen gedaan zijn de mening van de organisatie van De Balie zouden weerspiegelen. Zoals ze in Saoedi-Arabië op een zeker moment dachten dat het geraaskal van Wilders de mening van de Nederlandse regering weergaf. Het blijft voor buitenstaanders soms wennen, die vrijheid van meningsuiting hier. Iets heel anders nog: ik mis Piet de Geus al een tijdje. Eén van mijn favoriete reageerders hier. Iemand een idee waar hij gebleven is?

8 Reacties
ruma ankka
ruma ankka23 apr. 2019 - 18:40

Geen idee waar Piet is. Net als Zandbergen. Op een gegeven moment is de lol er een beetje af.

EricDonkaew
EricDonkaew23 apr. 2019 - 19:17

Ja, hij is aan het klaverjassen met Lamme, Zandb en Raven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 21:27

Heeft ze zich dat laten wijsmaken dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 7:49

Oma post ook niet momenteel, maar die zou bij haar dochter(?) in Kenya(?) kunnen verblijven. Anderszins, de lol gaat er af als er geen variatie meer is .

Satya
Satya24 apr. 2019 - 12:34

Volgens mij moet je beter uitzoeken wat ze precies het probleem vindt.

JanB2
JanB224 apr. 2019 - 22:22

Het was me ook al opgevallen. Waar is Piet de Geus?

JanB2
JanB224 apr. 2019 - 22:23

PS verder heb je wel een punt in je reactie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 apr. 2019 - 17:04

Silvia Stuurman en Randall Snijder ((Wil Wortel) hadden (hebben?) vaak interessante zaken toe te voegen.

Buitenstaander
Buitenstaander23 apr. 2019 - 16:17

Kijk iedereen is natuurlijk vrij om welke zaal dan ook te kiezen of te mijden. Prima. En omdat De Balie extreem rechts zou hebben gefaciliteerd, is ook een reden. Maar waarom dan ook niet in een adem genoemd het faciliteren aan de salafistische prediker Al Haddad destijds, immers zeer vrouw onvriendeijk? Dat zou ook een heel begrijpelijke reden zijn geweest voor een feministe.... toch? En dat hoor ik ook niet als reden van veel verontwaardigde reacties hier…

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop23 apr. 2019 - 18:16

Behalve dan van Mona zelf https://twitter.com/monaeltahawy/status/1120671765083119617

Ivan61
Ivan6123 apr. 2019 - 15:26

Als ik dat goed begrijp is Balie een debatcentrum. Dat wist mevrouw ook neem ik aan. Gelukkig leef ik in een vrije land waar mensen die 100 % tegenover mij staan als dat om politieke en levensovertuigingen kunnen zich vrij uitspreken net als ik. Elke vorm van extremisme is gevaarlijk of dat links of rechts toch?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 19:25

Zegt ze iets anders dan? Vrijheid van meningsuiting is een recht dat je hebt tegenover de overheid, het is niet een recht dat je hebt tegenover de Balie, noch een plicht om zoveel mogelijk je mening te uiten. Ik vind het risico van meetings zoals die in de Balie waar Cliteur en TB de deportatie bespraken veel groter dan het voordeel van het toegankelijk maken van dat sort meningen. Aandacht aan dat extreme gedachtengoed is niet nodig en maakt het alleen maar salonfahiger.

Ivan61
Ivan6124 apr. 2019 - 8:23

@stokkickhuysen Ik ben ook van men sommige meningen liefst voor zichzelf moet houden maar werkelijkheid toont iets anders helaas. Dankzij (a) sociale media krijgen mensen te veel bereik en zo blijft iedereen in eigen gelijk geloven, Juist daarom zijn platformen als Balie nuttig in deze tijd,

Paul250371
Paul25037123 apr. 2019 - 10:41

Hele goede actie. Iemand die duidelijk consequenties stelt aan die Burgerbrau bijeenkomst destijds.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 apr. 2019 - 9:56

Langzaam komen we tot de vraag of een idealistische wereld wel mogelijk is. Vrijheid van godsdienst werkt alleen bij verdraagzaamheid. Die kennen de verschillende godsdiensten niet genoeg. Mevrouw is een uithangbord. Ze draagt ook bij aan dezelfde polarisatie doordat een idealistische wereld een utopie is met ons neo liberaal ingerichte wereldorde. De welvaart is niet genoeg verdeeld, dit is de oorzaak van alles. Daarmee geef je die godsdienstende tools om te polariseren.

Libertain
Libertain23 apr. 2019 - 8:12

("Dit is ook een tijd van toenemende haat en onverdraagzaamheid die gepaard gaat met de opkomst van extreemrechts door heel Europa, waaronder ook in Nederland.") Mevrouw Eltahawy legt uit direct in het gezicht van onze, vanzelfsprekend uiterst "fatsoenlijke" ultrarechtse burgers, dat extreem-rechts in Nederland zeer bewust en met de steun van de burgermassa terrein aan het winnen is. Tja, zeggen de extreem-rechtse apologeten van Wilders, Boreaal Baudet, VVD, CDA - "We moge toch zegge wat we willen" - vooral met xenofoob-racistsich inhoud over buitenlanders "minder-minder-minder"! Komen deze uitspraken in hetzelfde vaarwater te liggen als de uitsprakjen van de luitjes die de Holocaust doen bagatelliseren omdat xenofobie en racisme mogen gewoon in bepaalde landen gebagateliseerd worden, toch? Moeten we nog altijd begrip voor deze boreale bose burgers hebben, aldus de antidemocraten. Wat mevrouw Eltahawy ons glashelder vertelt, ultrabezet zoals we nog altijd met onze eigen erg zuiver navel zijn, is dat Auschwitz het aandenken ervan is dat we keuzes moeten maken aan welke kant we komen te staan. De tijd van bepalende keuzes is gekomen. Mevrouw Eltahawy geeft zelf het voorbeeld ervoor. Waarvan acte.

2 Reacties
Spanveer
Spanveer24 apr. 2019 - 3:03

Om mij aan de geïndustrialiseerde vernietiging van Joden, Roma, homoseksuelen en zwakzinnigen te herinneren heb ik mevrouw Eltahawy niet nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 10:24

Het is ook niet haar core-business gezien de titel van een van haar laatste publicaties: Mona Eltahawy: ‘Hoofddoek en maagdenvlies. Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft’.

L.Brusselman
L.Brusselman23 apr. 2019 - 7:34

Hoezeer ik het oneens ben met die extreem rechtse gekken,ze moeten we hun mening kunnen blijven verkondigen. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet als bepaalde meningen niet mogen worden geuit. Simpel toch?

7 Reacties
Satya
Satya23 apr. 2019 - 8:22

Deze vrouw geeft ook gewoon een mening. Volgens mij vraagt ze niet om censuur.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 19:27

@satya precies. De mening mag geuit worden en mevrouw mag protesteren tegen dast soort meningen. Simpel.

L.Brusselman
L.Brusselman24 apr. 2019 - 7:43

Deze vrouw vraagt idd niet om censuur,maar in veel van de commentaren wordt dat wel voorgesteld.

Satya
Satya24 apr. 2019 - 13:23

L.Brusselman Van mij mag iemand de holocaust ontkennen maar diegene moet niet klagen als ik hem niet als volledig ok beschouw. Actie reactie is wat hier speelt, ik persoonlijk zal het podium niet uitsluiten maar zal wel een sneer naar degene die het podium heeft gekregen maken. Ook de salafisten die zij naast de aan de deportatie discussie deelnemers als probleem heeft benoemd kunnen die sneer verwachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2019 - 13:46

Satya 24 april 2019 at 15:23 mevr. Mona Eltahawy heeft ook een mening over salafisme. Zij is gezien de interviews/discussies een fervente tegenstander. Niet zo vreemd voor een feminist.

Satya
Satya24 apr. 2019 - 19:10

DanielleDefoe Ik ben inmiddels ook een criticus van salafisme. Ozon heeft hier een poosje terug een verhaal tegen de Burka gehouden wat zo sterk was dat het mij mijn standpunt heeft doen herzien. Ik denk niet dat iedere salafist zijn vrouw per defenitie slecht behandeld maar hoop wel dat hun kinderen zichzelf bevrijden.

Spanveer
Spanveer25 apr. 2019 - 2:45

VVMU zou .maar een beperking moeten kennen. Die beperking wordt gevormd door de wet. Helaas is dat niet overal zo.

Geesteman
Geesteman23 apr. 2019 - 7:06

Of juist niet. Sylvana Simons is daar in de politiek ook op gestruikeld.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins223 apr. 2019 - 6:26

Ik zal me met deze uitspraak niet populair maken bij de paar rechtse vuilnisbakken op Joop. Maar alles wat extreem rechts is zou niet gefaciliteerd moeten worden en indien mogelijk verboden. We moeten extreem rechts geen podium geven voor hun ranzige stinkende en asociale uitspraken. We moeten het onderdrukken zodat ze niet meer mensen kunnen "overhalen" met leugens.

9 Reacties
JasDon
JasDon23 apr. 2019 - 7:31

Met de door jou geëtaleerde definitie voor extreem rechts is dat best een fascistoïde uitspraak.

Khalid Bakr
Khalid Bakr23 apr. 2019 - 7:46

Hear Hear!

Mark Huysman
Mark Huysman23 apr. 2019 - 7:50

[Maar alles wat extreem rechts is zou niet gefaciliteerd moeten worden en indien mogelijk verboden.] Niet faciliteren: mee eens. Verbieden: slecht plan. Ten eerste kan extreemrechts dan weer in de door haar geliefde slachtofferrol kruipen. Ten tweede geef je daarmee de overheid macht om politieke bijeenkomsten te verbieden. Vandaag is extreemrechts aan de beurt, morgen links. [We moeten het onderdrukken zodat ze niet meer mensen kunnen “overhalen” met leugens.] We moeten tegengas geven. Inhoudelijk: door het verderfelijke karakter van extreemrechts aan te tonen en duidelijk te maken dat achter het vernisje cultuur en fatsoen een lelijk fascistisch gezicht schuilgaat. En door tegenacties: demonstraties, manifestaties. Uiteindelijk moeten we mensen overtuigen en dat bereik je niet door onderdrukken.

Autofiets
Autofiets23 apr. 2019 - 8:06

Vervang in jouw betoog 'extreem rechts' door 'joods', 'zwart', 'wit' of welke groep dan ook en je beseft wellicht wat je zegt.

Ch0k3r
Ch0k3r23 apr. 2019 - 8:52

Tsja, en als rechtse figuren stellen dat jij vanaf nu je mening ook niet meer mag etaleren, is de wereld te klein. Voor iemand die zichzelf antifascist noemt, wil jij wel erg vaak veel rechten bij anderen ontnemen.

Mark Huysman
Mark Huysman23 apr. 2019 - 9:08

@Autofiets Hoewel ik het fundamenteel oneens ben met de benadering van @Drunken Pumpkins is het tamelijk belachelijk om in zijn betoog extreemrechts te willen vervangen door ‘joods’, ‘zwart’ of ‘wit’. Extreemrechts is een politieke stroming die zich kenmerkt door het ontmenselijken van andere groepen. ‘Joods’, ‘zwart’ of ‘wit’ zijn eigenschappen die mensen nu eenmaal hebben en die niks te maken hebben met een stellingname tegen andere groepen. Het is wel degelijk belangrijk om een discussie te hebben hoe extreemrechts onschadelijk gemaakt kan worden. Hetzelfde kun je natuurlijk niet zeggen over joodse, zwarte of witte mensen.

Spanveer
Spanveer23 apr. 2019 - 10:28

Wie zijn "we"? Hoe denken "we" die beperkingen op te leggen?

Autofiets
Autofiets23 apr. 2019 - 10:41

@Mark Huysman: Betreffende ras (zwart/wit) moet ik je grootdeels gelijk geven, daar was ik te kort door de bocht. Betreffende religie (Joods) echter zeer zeker niet, religie is een keus, een ideologie, een levensovertuiging, die ligt in hetzelfde spectrum als een politieke ideologie.

Mark Huysman
Mark Huysman23 apr. 2019 - 17:07

[Betreffende religie (Joods) echter zeer zeker niet, religie is een keus, een ideologie, een levensovertuiging, die ligt in hetzelfde spectrum als een politieke ideologie.] Ten eerste zijn mensen joods door geboorte. Ook niet gelovigen kunnen joods zijn. Ten tweede is het jodendom, net als andere religies, geen ideologie die er op gericht is om andere mensen te dehumaniseren. Natuurlijk kunnen mensen wel verderfelijke conclusies trekken uit hun religie maar dat is niet de kern van de religies. Dat is het verschil met fascisme.

Frits Jansen
Frits Jansen23 apr. 2019 - 4:24

Debat verlangt een gedachtewisseling waar islamhaters volstrekt niet toe bereid zijn, want zij willen het "kwaad" van de islam bestrijden, te vuur en te zwaard.

Frits Jansen
Frits Jansen23 apr. 2019 - 4:21

Als ik de namen van de aanwezigen hoor dan heeft De Balie toch ook schuld. Debat verlangt ook tegenmeningen, en mislukt met fanatici die mensen met een tegenmening voor gek verklaren, of erger.

JohnVKR
JohnVKR22 apr. 2019 - 21:53

Zeer terecht besluit van Mona Eltahawy. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Grietje Genot
Grietje Genot22 apr. 2019 - 21:46

Heel goed. Zelf mijd ik de Balie - die sedert een tiental jaren aan extreemrechts gewijde tempel, waar negentiende-eeuwse kletspraatjes bon ton zijn - als de vliegende tering; met een ruime boog rijd ik eromheen.

toshiba
toshiba22 apr. 2019 - 21:35

aanzetten tot racisme en discriminatie zoals fvd doet, is geen debat. dat is precies waar e op doelt. die tijd zijn we voorbij .Tijd voor keiharde stellingname tegen het rechts extremisme van partijen als fvd en pvv.

Karingin
Karingin22 apr. 2019 - 21:17

Ik las laatst een interview met haar, was erg onder de indruk. Ze vertelde ook dat ze binnenkort in de Balie zou spreken en ik dacht meteen; oei, zou je dat nou wel doen? Goed dat ze heeft afgezegd, en ik hoop dat ze snel een ander podium vindt in Nederland.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2019 - 7:37

Podia genoeg mag ik hopen. Iets voor UvA?

Wiellie2
Wiellie222 apr. 2019 - 19:32

- Zaterdag ontdekte ik dat in De Balie in het verleden een evenement heeft plaatsgevonden georganiseerd door een extreemrechtse politieke partij - Welke extreemrechtse politieke partij was dat dan??

2 Reacties
toshiba
toshiba22 apr. 2019 - 21:33

fvd dus. Stop met wegkijken en ontkennen. Het mag dan een quasi intellectueel sausje hebben, wie op fvd stemt of steunt, steunt racisme en discriminatie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 19:57

@toshiba Ik ben het wel met Wiellie eens: die avond was niet georganiseerd door FvD: uuit een open brief van Cliteur aan de gemeenteraad van Amsterdam (zie link voor brief). Heerlijk, een guurrechtse huilie huilie zien doen omdat iemand wijst op het feit dat zijn gedachtegoed stinkt. En brief geeft ook aan hoe lichtintellectueel die Cliteur is (van zijn leerling wisten we het al). 'De avond in De Balie was georganiseerd door de Stichting Werkelijkheid in Perspectief in samenwerking met De Balie. Wat wij als stichting proberen te doen is sprekers een podium geven en vraagstukken agenderen waarvoor een soort blinde vlek bestaat bij de reguliere media.' https://eunmask.wordpress.com/2017/01/27/prof-paul-cliteur-open-brief-aan-gemeenteraad-amsterdam-inzake-racistisch-islamdebat-de-balie/

Bert de Vries
Bert de Vries22 apr. 2019 - 18:50

Fout. Bestrijd met argumenten. Wegblijven is de tegenstander ruimte geven.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 apr. 2019 - 19:53

1) Ik denk dat ze nog wel een andere keer gaat komen in een minder besmette zaal. Bovendien stond er een groot interview met haar in de Volkskrant van zaterdag waarin ze alle ruimte nam om haar standpunten uiteen te zetten. 2) Door nu stelling te nemen tegen de Balie bereikt ze nog een keer flink wat mensen en richt ze opnieuw de aandacht op het krankzinnige feit dat de Balie zich heeft laten gebruiken om deportatieplannen van moslims te bespreken. Prima actie.

Khalid Bakr
Khalid Bakr22 apr. 2019 - 20:11

Nee hoor, wegblijven cq zwijgen is soms een sterkere boodschap(per)!....zonder deze actie zou er door joop geen aandacht aan worden geschonken, ik nooit van haar en haar missie hebben gehoord, etc

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2019 - 21:12

Haar essays ken ik, jammer dat ze wegblijft.

Paulus3
Paulus323 apr. 2019 - 12:16

Het is niet so dat men elke gek een oor of podium verschuldigt is. Ze komt met argumenten, maar is niet geintereseerd de foute boel van anderen te etaleren, dus doet ze het elders.

Ria4
Ria422 apr. 2019 - 18:34

De Balie is een debatcentrum. Nu lijkt het net alsof De Balie altijd achter een mening van een spreker zou staan. Rare gang van zaken.

11 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 apr. 2019 - 19:56

Het bespreken van deportatieplannen is wat anders dan ‘een mening’ uitspreken.

Khalid Bakr
Khalid Bakr22 apr. 2019 - 20:09

Vandaar dat zogenaamde/vermeende haatpredikers moeten worden geweerd, althans als het moslims betreft.....jammer dat debatvrijheid nauwelijks tot niet voor moslims betreft

Robert Follon
Robert Follon22 apr. 2019 - 21:20

[Het bespreken van deportatieplannen] Had de Balie vooraf moeten censureren dan?

Pink Tango
Pink Tango23 apr. 2019 - 6:45

@ Khalid Je doelt op buitenlandse imam-haatpredikers die voor een congregatie gelovige moslims in Nederland niet het debat aangaan?

Mark Huysman
Mark Huysman23 apr. 2019 - 7:38

[Had de Balie vooraf moeten censureren dan?] Als je ruimte geeft voor een bijeenkomst met enkel sprekers uit extreemrechtse hoek dan kun je natuurlijk wel nagaan welke richting dat opgaat. Bovendien heeft de directeur de uitspraken achteraf verdedigd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk mag Albrecht zelf weten wat voor ranzige bijeenkomsten hij faciliteert. Tegelijk mag Mona Eltahawy besluiten om een dergelijke haatpaleis te mijden.

Khalid Bakr
Khalid Bakr23 apr. 2019 - 7:57

Pink tango, Ja dat bedoel ik maar anders als jij denkt. Omdat jij en de jouwen iemand een haatprediker labelen, betekent niet dat dat ook de werkelijkheid is, kan je je dat voorstellen? De lezingen zijn vrij toegankelijk, verder zijn bijna alle lezingen ed tegenwoordig terug te vinden op het internet, al of niet gelifestreamd, dus wat insueer je?... Enne, waarom mag je als je haatpredikers haat, blijkbaar wel haten? En waarom is de VVMU, religie, onderwijs, vereniging, etc zo eenzijdig? Allemaal vragen die de hypocrisie blootleggen!

Satya
Satya23 apr. 2019 - 7:59

'Had de Balie vooraf moeten censureren dan?' Wat heeft dat er mee te maken? Het gaat helemaal niet om censuur maar om het serieus bespreken van deportatie plannen. Daar zit een zeer groot verschil tussen, iemand heeft het volste recht om dat debat als ongewenst te beschouwen en daar conclusies aan te verbinden ook dat is vrijheid van meningsuiting.

Folkert2
Folkert223 apr. 2019 - 8:25

@ Khalid Bakr Destijds heeft De Balie ook een radicale prediker een podium gegeven die verdedigde de doodstraf op afvalligheid. Ik ben groot voorstander ervan om alle ideeën in de openbaarheid te brengen om ze vervolgens te kunnen verwerpen. We kunnen wel doen alsof een aantal ideeën niet bestaan, maar daarmee hou je jezelf alleen voor de gek.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 apr. 2019 - 12:17

@Mark Huijsman De directeur heeft die uitspraken achteraf op geen enkele manier verdedigd. U maakt het opkomen voor vrije meningsuiting verdacht. Daar maak ik me nu zorgen over.

Mark Huysman
Mark Huysman23 apr. 2019 - 17:17

@Frans Akkermans, Je hebt gelijk: hij heeft de uitspraken zelf niet verdedigd, maar wel de ‘aard van het debat’. Dat lijkt me net zo ernstig: de aard van het debat was op welke manier het best moslims het land uitgejaagd kunnen worden. https://www.trouw.nl/samenleving/afschuw-over-debat-waar-werd-gesproken-over-uitzetten-van-moslims-~a5c637f8/ "Balie-directeur Yoeri Albrecht verweerde zich tegen de kritiek op de aard van het debat met een beroep op de vrijheid van meningsuiting."

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 20:06

Ik ben groot voorstander ervan om alle ideeën in de openbaarheid te brengen om ze vervolgens te kunnen verwerpen. We kunnen wel doen alsof een aantal ideeën niet bestaan, maar daarmee hou je jezelf alleen voor de gek. Als het netto-resultaat is dat door dit soort van logica het stinkende gedachtegoed groeit in plaats van krimpt, dan hoef je die ideeen niet in het openbaar te bespreken. Ik pleit niet voor een verbod, alleen maar voor het niet faciliteren van het verspreiden van ranzigheid.

EricDonkaew
EricDonkaew22 apr. 2019 - 18:02

Waar komt deze dame vandaan? Oh, uit de VS (deels). Nou, dan weet ik het al. Absurd om een gebouw te boycotten omdat er iemand eens wat onwelgevalligs heeft gezegd. Compleet doorgedraaid gedrag dat bijna logischerwijs ook reacties oproept.

9 Reacties
toshiba
toshiba22 apr. 2019 - 21:36

onwelvalligs. ? wegkijkers als jij zijn het grote probleem in onze maatschappij. wegkijken van het racisme van fvd en pvv.

Satya
Satya23 apr. 2019 - 5:50

Welke reacties? Volgens mij gebruikt ze haar vrijheid van meningsuiting. Mag dat niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2019 - 9:49

Het is echt wel een bekende publicist en ze is van origine Egyptisch, niet Amerikaans.Zij strijdt tegen het patriarchaat en de onderdrukkende kanten van de islam, maar heeft geen zin om dat in de Balie te doen. Niets op tegen toch?

EricDonkaew
EricDonkaew23 apr. 2019 - 15:18

@Satya en Defoe: Mag dat niet & Niets op tegen toch? ____________________ Wat zij doet valt volledig onder de vrijheid van meningsuiting. Geen probleem mee. Maar ik heb er persoonlijk wel wat bedenkingen bij...

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 21:33

@Eric 'Wat zij doet valt volledig onder de vrijheid van meningsuiting. Geen probleem mee. Maar ik heb er persoonlijk wel wat bedenkingen bij' Volgens geef je met dit soort beweringen aan dat je van VvMU weinig begrepen hebt? Geen probleem, wel bedenkingen. wat is het verschil voor jou?

Satya
Satya24 apr. 2019 - 5:44

'Wat zij doet valt volledig onder de vrijheid van meningsuiting. Geen probleem mee. Maar ik heb er persoonlijk wel wat bedenkingen bij…' Ik heb erg mijn bedenkingen aan het een podium bieden aan vrouwenonderdrukking en onderdrukking in het algemeen. Het is niet zo dat ik vind dat deze mensen geboycot of monddood moeten worden gemaakt die dit verkondigen maar dat mensen daar conclusies aan verbinden juich ik toe. Dit is wat mij betreft vrijheid van meningsuiting in werking. Ik hoop dat meer mensen het gaan veroordelen om iedereen maar een plek te bieden en daarmee de verspreiding van verwerpelijk gedachtegoed wordt terug gedrongen, het is niet normaal en ook dat mag wel duidelijker geuit worden.

EricDonkaew
EricDonkaew24 apr. 2019 - 13:03

@kickstokhuysen: Geen probleem, wel bedenkingen. wat is het verschil voor jou? --------------------------------------- Je maakt het me wel heel makkelijk vandaag. Geen probleem met een bepaalde vorm van vrijheid van meningsuiting (een gebouw boycotten omdat er eens nare dingen zijn gezegd - moet kunnen). Wel bedenkingen: over de inhoud, dus de reden waarom ze het gebouw boycot.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 apr. 2019 - 18:14

@Eric Dat heet principes Eeic, die helpen je beslissingen maken. Dus je vind het geen problem dat ze afzegt als vorm van vrijheid van meningsuiting. Dat lijkt me nogal wiedes want jij vindt dat alles gezegd moet kunnen worden. Over haar redenen: welke zit je dwars?

EricDonkaew
EricDonkaew25 apr. 2019 - 7:24

@kickstokhuysen: Dat lijkt me nogal wiedes want jij vindt dat alles gezegd moet kunnen worden. -------------------------------------------- Ik vind niet dat álles gezegd moet kunnen worden. Vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. @kickstokhuysen: Over haar redenen: welke zit je dwars? ------------------------------------------- Je maakt het allemaal veel te zwaar. Ik zou zelf een gebouw niet boycotten omdat er een paar jaar eerder door een paar onverlaten lelijke dingen zijn gezegd. Meer is het niet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 apr. 2019 - 17:11

Ben benieuwd hoeveel kaartjes er al waren verkocht..

Auslander
Auslander22 apr. 2019 - 16:38

“Feminisme moet vrouwenhaat bestrijden, wit nationalisme, racisme, fascisme, islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid.” Briljant en uiterst rechtvaardige stellingname. Voor links, progressief en liberaal Nederland moet deze stellingname een voorbeeld te zijn. Zonder de strijd tegen “vrouwenhaat …, wit nationalisme, racisme, fascisme, islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid.” Bestaat ook geen serieus te nemen links, progressief en liberaal politiek.

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 apr. 2019 - 19:32

Het bestrijden van onverdraagzaamheid is een goede zaak. Maar ook een open deur, wie is daar nu op tegen.Wat is er dan zo briljant aan?

Frits Jansen
Frits Jansen23 apr. 2019 - 4:27

Nee, ik denk dat de destijds daar verzamelde moslimhaters juist prat gaan op hun onverdraagzaamheid jegens moslims.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins223 apr. 2019 - 6:29

Wik jij Baudet aan de macht? Laat het vooral gwbeuren dat extreem rechts de macht pakt net soals in Duirsland in de jaren 30 door er vooral NIET tegen tecstrijden. In de jaren 30 was er ook amper strijd tegen extreem rechts en daarom is Hitler aan ee macht gekomen. NOOIT MEER facisme en nooif meer 16 miljoen doden.

wesley4
wesley422 apr. 2019 - 16:35

Gaat ook nergens over dit.als mevrouw alle plekken op de wereld wil gaan mijden, omdat daar ooit een gek zijn mening heeft verklaard. Dan blijft er nog maar weinig plek over om je zelf te verkopen. haar goed recht natuurlijk om niet te gaan maar komt op mij eerder een beetje over als een schreeuw om aandacht.

6 Reacties
Frank van der Linde
Frank van der Linde22 apr. 2019 - 17:48

Daar gaat het niet om. Er werd niet ingegrepen en de opmerking werd door de directeur verdedigd als vrijheid van meningsuiting.

GMatth52
GMatth5222 apr. 2019 - 19:32

Wesley: "Gaat ook nergens over dit. als mevrouw alle plekken op de wereld wil gaan mijden, omdat daar ooit een gek zijn mening heeft verklaard." Dit debat in De Balie vond niet in het luchtledige plaats. Het was adembenemend om te constateren, dat door professor Paul Cliteur, de heer Wim van Rooy en mevrouw Bernadette de Wit zo openlijk voor deportatie van moslims uit Nederland werd gepleit. De rechtsstaat moest worden ontmanteld om deze deportatie mogelijk te maken. Mensenrechtenverdragen moesten terzijde worden geschoven. Er is al jaren een hetze tegen moslims in Nederland gaande, waarbij Wilders in 2009 voor de Deense TV pleitte voor deportaties van miljoenen moslims uit Europa.. Deze Wilders had toen 15 Tweede Kamerzetels achter zich. Inmiddels zijn dat er 20. Terecht memoreert Frank van der Linde de rol van de directeur van De Balie bij dit debat, die zich kritiekloos opstelde. Behalve gewelddaden tegen moskeeën en individuele moslims de laatste jaren wordt door de Nederlandse overheid doelbewust een negatieve beeldvorming gekweekt tegen islamitische scholen, zoals nu tegen het Cornelis Haga Lyceum te Amsterdam, en tegen salafistische moskeeën en predikers (burgemeester Halsema bij haar aantreden in 2018, Kamerdebat over Fahwaz Jhneid in maart 2018). Zonder dat er sprake is of was van strafbare feiten is er in de Tweede Kamer in 2018 op vervolging van de heer Jneid aangedrongen. Minister Grapperhaus moest hiertegen een afwijzend standpunt innemen. Naar aanleiding van de hetze tegen het Cornelis Haga Lyceum wil VVD-fractieleider Dijkhoff (VVD) de art 23 van de Grondwet, over de onderwijsvrijheid, ter discussie stellen. Ook de heer Jetten, fractieleider van D'66, wil maatregelen tegen dit lyceum. Ook hier op grond van verdachtmakingen, zonder grond in de feiten. Hieruit blijkt, hoe zeer de rechtsstaat in Nederland onder druk komt te staan.. Mevrouw Eltahawy heeft haar eigen, persoonlijke redenen om de uitnodiging om te spreken in De Balie afgeslagen. Toen ze hoorde over dat ene debat in De Balie wist ze genoeg. Ze heeft volkomen gelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2019 - 6:58

Eltahawy zal wel bij andere gelegenheid haar stem doen horen en haar haar laten wapperen. Zij verzet zich tegen de hoofddoek en tegen de maagdelijkheidscultus en andere vormen van vrouwenonderdrukking.

Pink Tango
Pink Tango23 apr. 2019 - 7:00

@Gmatth52 De rechtsstaat moet worden ontmanteld? Overdrijf niet zo. En de voorbeelden die je geeft van doelbewust negatieve beeldvorming worden toch echt zelf veroorzaakt. Jij wil de persvrijheid afschaffen in je zo geliefde rechtsstaat, wanneer je het niet uitkomt. Wat een slappe argumentatie, volslagen ridicuul en radicaal.

Khalid Bakr
Khalid Bakr23 apr. 2019 - 8:24

Pink tango, haha, als je met argumenten te maken hebt waar je niet omheen kunt zijn deze opeens 'slap, volslagen ridicuul en radicaal'...

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 apr. 2019 - 21:47

' En de voorbeelden die je geeft van doelbewust negatieve beeldvorming worden toch echt zelf veroorzaakt' is dit ironisch bedoeld, of ben je 'heb ik gehoord' erachter vergeten. En leuk, dat afsluiten met 'radicaal'. Dat is nou een mooi voorbeeld van het doelbewust negatieve beeldvorming creeren