Joop

Femicide: Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door haar (ex-)partner

  •  
11-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5584 keer bekeken
  •  

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door haar (ex-)partner. Iedere acht dagen, één vrouw. De dader is in veel gevallen de partner. ‘Ik wist wel dat er vrouwen vermoord werden door partners en ex-partners, maar ik wist niet dat daar een naam voor was’, vertelt Barbara Godwaldt, de zus van de in 2020 door haar partner vermoorde Gea Godwaldt. Die ‘naam’ is femicide.

In de gelijknamige 2Doc: Femicide (BNNVARA) spreken programmamakers Roxanne Herder en Eva Strating met de nabestaanden van vier vrouwen. ‘We wilden deze vrouwen een gezicht geven en in eer herstellen’, vertelt Strating. ‘Een moord is heel vernederend, ook voor de nabestaanden. Daarom wilden wij laten zien hoe mooi, bijzonder en liefdevol deze vrouwen waren en het onrecht waarmee er een bruut einde aan hun leven werd gemaakt onderstrepen’, vult Herder aan. De daders komen niet in de documentaire voor. Die worden over het algemeen al genoeg aan het woord gelaten en het gaat daarbij ten koste van (de aandacht voor) de vrouwen, vinden de makers.

Het Parool schrijft over Femicide:

"De woede, de ontreddering, het verdriet, maar ook het schuldgevoel: alle emoties van de achterblijvers komen aan bod. Een vader belooft een bijl mee te nemen in zijn doodskist, zodat hij in het hiernamaals nog kan afrekenen met de moordenaar van zijn dochter, die in de gevangenis zelfmoord pleegde.

Noem het geen familiedrama, zegt een van de nabestaanden boos. ‘Eén persoon kiest ervoor om de ander te vermoorden. Dat is geen drama. Dat doet één persoon!’ Op het einde van de film kwamen, als een soort macabere aftiteling, de honderden namen voorbij van vrouwen die de afgelopen jaren door hun man zijn vermoord. De rillingen liepen Lips over de rug."

D66-Europarlementariër Samira Rafaela spreekt in een bericht op Instagram van 'een epidemie':

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Berend22
Berend2212 dec. 2022 - 8:28

Wetenschappelijke cijfers uit meerdere studies en meerdere landen tonen aan dat vrouwen hun partner ongeveer evenveel en vaak mishandelen als mannen hun partner. Mishandeling door vrouwen is echter vaker psychische mishandeling (uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren) verder schamen mannen zich, meer dan vrouwen, om aangifte te doen.

6 Reacties
Marinus C.
Marinus C.12 dec. 2022 - 11:32

Het gaat hier specifiek over vrouwen die door hun (ex)partner vermoord worden. Het lijkt me dat je dat ook wel weet, want je hoeft alleen maar de titel van het stuk gelezen hebben om dat duidelijk te hebben. De vraag is dus waarom je de schijn wekt dat een discussie over vrouwenmoord wilt laten ontsporen nog voor die begonnen is door er gelijk van alles bij te slepen.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 11:58

Vast. En zonder te gaan bekvechten over de cijfertjes en/of interpretaties: Dan denk je het probleem kleiner te maken (te bagatelliseren) want uit je post spreekt 'niets aan de hand' maar de-facto maakt dit het probleem en daarmee de noodzaak om er wat aan te doen groter. Wat was je bedoeling toen je dit schreef?

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 14:11

'verder schamen mannen zich, meer dan vrouwen, om aangifte te doen' kan zijn, maar doden doen geen aangifte van hum moord, dus dit lijkt me niet relevant? En: Treiteren, vernederen etc. is erg, moord is erger.

Berend22
Berend2212 dec. 2022 - 14:39

@mg1968.., @marinus Jullie hebben natuurlijk helemaal gelijk. Mijn reactie is off-topic. Toch geplaatst omdat ik het zat ben dat er elke week weer tig artikelen verschijnen waar de man als eeuwige dader en de vrouw als eeuwig slachtoffer wordt weggezet. Daar mag wel wat meer evenwicht in zijn, daar de werkelijkheid ook niet zo scheef is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 15:46

'de man als eeuwige dader ' Daar was ik al bang voor, Berend voelt zich aangesproken of door zijn man-zijn op de een of andere manier in dezelfde categorie vallen als de daders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2022 - 22:40

Beleid om geweld te voorkomen begint bij de erkenning dat er sprake is van een relatie tussen gender en geweld in de privésfeer.

Greendutch
Greendutch11 dec. 2022 - 22:27

deel gezien -helemaal herhalen volgt- i n d r u k w e k k e n d! tegelijkertijd stil verdriet, waarom is daar niet v e e l m e e r aandacht voor???

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 dec. 2022 - 11:17

Lees de reacties hier en je weet meer over de oorzaak van die geringe aandacht.

Deugkeizer
Deugkeizer11 dec. 2022 - 20:43

Nee joh er zijn geen fundamentele problemen tussen man en vrouw qua verwachting. Het kon erger je kan ook uitgehuwelijkt worden.

DaanOuwens
DaanOuwens11 dec. 2022 - 19:41

Het blijft merkwaardig dat er heel veel mannen zijn die geweld tegen vrouwen niet als een probleem zien. Als je ziet dat mensen wel de moeite nemen de definitie van femicide kritisch te bezien en zich afvragen of 1 dode vrouw per week wel precies klopt dan is duidelijk dat men het niet ziet als groot probleem en ook niet bereid is na te denken over een oplossing. De details zijn dan veel belangrijker dan de slachtoffers. En er wordt regelmatig aandacht besteed aan het onderwerp. Maar blijkbaar kunnen veel mensen er gewoon van wegkijken. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5219375/who-geweld-tegen-vrouwen-gender-ongelijkheid-mannen-daders In Nederland en ook op mondiaal niveau. Het is een cultureel probleem. Ook hier en niet alleen in primitieve landen, in 2014 bleek 45 % van de Nederlandse vrouwen met geweld te maken krijgt. Maar zolang het een politiek probleem is, op rechts heeft het weinig prioriteit, gebeurd er weinig aan. Een maatschappelijk probleem kan pas opgelost worden als een ruime meerderheid het ook als probleem ziet. En dat is niet het geval. Dat wordt ook bevestigd door een groot deel van de reacties.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2022 - 8:50

De gebruikelijke reacties. Neutraliseren door te roepen dat mannen ook mannen vermoorden en te spreken over familie-/gezinsdramas om te verhullen dat de slachtoffers vrouwen (en kinderen zijn). Medea is ook een man.

DaanOuwens
DaanOuwens12 dec. 2022 - 9:03

@ DanielleDefoe Met je eens. Vandaar dat ik maar weer eens heb opgeschreven wat mensen daarmee doen, namelijk het probleem in stand houden.

Pouha
Pouha11 dec. 2022 - 17:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Frans Akkermans3
Frans Akkermans311 dec. 2022 - 15:50

Mannen lopen meer risico om door moord of doodslag om het leven te komen. Elke acht dagen een vrouw vermoord klopt ook niet. "In 2021 kwamen in Nederland 126 mensen om het leven door moord of doodslag, 5 meer dan in 2020. Bij mannen is het aantal slachtoffers toegenomen van 77 in 2020 naar 88 in 2021. Bij vrouwen vielen er 38 slachtoffers, 6 minder dan in 2020. Het totaal aantal slachtoffers van moord en doodslag was de afgelopen vijf jaar stabiel. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS."

6 Reacties
Volrin
Volrin11 dec. 2022 - 19:32

"Mannen lopen meer risico om door moord of doodslag om het leven te komen." Door hun vrouw? Nee, dus uw vergelijking slaat nergens op.

Hect0rro
Hect0rro11 dec. 2022 - 21:39

"Door hun vrouw? Nee, dus uw vergelijking slaat nergens op." wat maakt het nu uit of je door je partner, de buren of de kerstman wordt vermoord?

Marinus C.
Marinus C.12 dec. 2022 - 11:38

@Hect0rro Zoals je al in de titel van dit stuk al hebt kunnen lezen, gaat dit stuk specifiek over vrouwen die door hun partner vermoord worden. Dus ja, dan is het raar als je gelijk de discussie laat ontsporen door er van alles bij te halen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 14:19

Is het de lag in het plaatsen van berichten of heeft hectOrr niet het bericht van Volrin gelezen? Raise the bar

Hect0rro
Hect0rro12 dec. 2022 - 18:26

"Zoals je al in de titel van dit stuk al hebt kunnen lezen, gaat dit stuk specifiek over vrouwen die door hun partner vermoord worden. Dus ja, dan is het raar als je gelijk de discussie laat ontsporen door er van alles bij te halen." Beide gaan over moord. En ik denk dat we lang kunnen wachten tot er een artikel voorbij komt dat aankaart dat mannen vaker vermoord worden dan vrouwen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2022 - 12:36

Voor de motieven van de dader maakt het verschil of hij de partner is van de vrouw of een toevallige passant.

Sam V
Sam V11 dec. 2022 - 15:33

Elke moord is er één te veel. Het heeft pas zin de moorden in hokjes te stoppen als je er specifiek maatregelen ter voorkoming op kan nemen. Bij femicide wordt vaak verwezen naar genderongelijkheid. De vrouw wordt dan niet gelijkwaardig geacht door de mannelijke partner. Ze wordt dan ook vermoord omdat ze vrouw is. Daarover ontbreekt hier echter elke nuancering van de cijfers. Vrouwen worden bijvoorbeeld ook vermoord vanuit financieel optiek, vanwege psychoses bij de dader of in ruzies. Allen ook mogelijk door de (ex-) partner. Het lijkt mij zeker plausibel dat ook vrouwen vermoord worden door een ongelijkwaardige relatie, maar tegelijkertijd zo algemeen dat het voorkomen nagenoeg onmogelijk is. Vrouwen zijn immers al voor de wet gelijkwaardig in Nederland. Je kan echter amper voorkomen dat individuen vanuit geloof, cultuur of eigen gebrek anders denken. Je bereikt ze namelijk alleen als je eerst een zeer grondige studie doet naar elk individueel geval en dan conclusies kan verbinden voor een grotere groep. Op die grotere groep zet je dan gericht actie. PS die grotere groep is dus niet alle mannen. Maar wat wel?

7 Reacties
Marinus C.
Marinus C.12 dec. 2022 - 12:01

Als ik even tussen de regels doorlees dan krijg ik de indruk dat je vindt dat er net zo lang "onderzoek" naar geweld tegen vrouwen gedaan moet worden, tot de door U gewenste conclusie bereikt is. Namelijk dat het een probleem is bij mannen met een bepaalde religieuze en culturele achtergrond (m.a.w. moslimmannen) en mensen waar wat mis mee is (m.a.w. in geval de dader een Blanke autochtone NL-er is) . U ziet geweld tegen vrouwen dus blijkbaar niet zo zeer als een probleem wat opgelost moet worden, maar als een potentieel handig stok om moslims me te slaan. Klopt dat? Ik ovrweeg

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 14:16

De stelling is dat er elke 8 dagen een vrouw door haar partner vermoord wordt. Dat zijn dus 40-50 vrouwen per jaar. 'die grotere groep is dus niet alle mannen' Nee, het zijn er 45 per jaar. Dat zijn niet alle mannen van Nederland. Ik ben bang dat Marinuc C het bij het rechte eind heeft.

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 14:22

@ Marinus C. Wat een rare reactie. Het laat vooral zien hoe denkt. U bent degene die de uitkomst invult. Ik niet. Maar om het voor u wat duidelijker te maken. Mijn punt heeft niet alleen betrekking op dit onderwerp, maar op vele andere ook. Namelijk dat een probleem zo veralgemeniseerd wordt dat het niet op te lossen is. Dan wordt gekozen voor voorlichting voor de gehele populatie in de MSM. Die wordt dan nietszeggend en bereik je de doelgroepen niet die het betreft op een manier die impact maakt. Als je goed zicht hebt op een daderprofiel kan je gericht beleid maken en acties ondernemen. Het betreft hier 40 gevallen per jaar waar de dader ook van bekend is. Hoezo lang onderzoek?

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 17:41

@ stokkickhuysen Mijn opmerking gaat over voorkomen. Staat ook in mijn tekst. Voor die 40 mannen is dat al te laat. Wat denkt u met uw reactie te bereiken?

Marinus C.
Marinus C.12 dec. 2022 - 17:55

@Sam V. U schrijft met opzet in bedekte termen, en ik ben vrij om die bedekte termen te interpreteren. Ik kan niet bewijzen dat U precies dat bedoelde, maar ik zit denk wel een heel eind in de goede richting. Het ligt er trouwens ook best dik bovenop, ik ben trouwens ook echt niet de enige die de hondenfluitjes er makkelijk tussenuit haalt, hoor. En als je het algemener wilt trekken, seksistisch gemotiveerd geweld en overig grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen is een enorm probleem. En de reden waarom dat zo is, is omdat het anno 2022, ook in NL en ondanks de de jure seksegelijkheid nog steeds mainstream is. Dat gaan we niet oplossen als we het één of andere "Ander" in de schoenen gaan schuiven.

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 22:04

@ Marinus C. Wij zijn uitgepraat als u zo begint. Het ga u goed.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 dec. 2022 - 16:20

@SamV met mijn reactie probeer ik te bereiken dat anderen geinformeerd zijn over het feit dat ik je bericht onzin vind, en gestoeld op een hoop geleuter. In een hokje stoppen van een moord heeft pas zin als je maatregelen ter voorkoming kan formuleren? Waarom? wat bedoel je? Dus tot je weet hoe bepaalde moorden te voorkomen is er geen nut om de achtergrond te benoemen? Welke nuancering wil je verder nog zien? Het gaat over 45 gevallen, als je daar op een of andere manier een soort van statistische analyse op los zou laten weet je bij voorbaat dat je sample size te klein is. Dit is Joop, een opiniesite, geen wetenschappelijke site op het gebied van gedragsproblematiek. Je hele verhaal is gel#l, verpakt als 'kritisch kijken', terwijl het vooral emotioneel leeglopen is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 dec. 2022 - 14:46

Zelfs in een veilig land als Noorwegen waar (nog) weinig mensen door geweld om het leven komen (ongeveer 30 per jaar) worden vrouwen relatief vaak door hun partners vermoord. De aantallen zijn echter te klein om een trend vast te kunnen stellen. Femicide data worden geacht een zeer betrouwbare maat te zijn voor internationale vergelijking van het niveau van het geweld tegen vrouwen. Andere soorten van geweld halen de statistieken gewoonlijk niet. Als het aantal moorden afneemt daalt volgens "Verkko’s laws" het aantal moorden op vrouwen niet navenant mee.

michellekepen
michellekepen11 dec. 2022 - 12:46

Nadenken. En even rekenen: - "Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door haar (ex-)partner" - 365/8 = 45 - aantal vermoorde vrouwen in NL 2020: 44 2021: 38 - van 2017 t/m 2021 had de politie bij 96% v/d vrouwen die slachtoffer waren van moord/doodslag, een dader in beeld. - bij bijna 6 op de 10 vrouwen was de vermoedelijke dader hun partner of ex-partner. (alle cijfers zijn afkomstig van het CBS) Waarom het Parool overduidelijke misinformatie verspreidt? Zo overduidelijk, dat je zelfs van desinfo mag spreken. Waarom Het Parool dat ook doet, met het verspreiden van desinfo dien je een zo'n serieuze kwestie in ieder geval niet.... (is mijn overtuiging. Maar ik weet dat er mensen zijn die daar anders over denken!) ps het is dus niet Samira Rafaela, die deze desinfo verspreidt!

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer11 dec. 2022 - 20:48

Tja het lijkt idd een sterk verhaal. Maar ook de rijksoverheid heeft het verspreid. Zou de bron zijn dat iemand daar onzorgvuldig heeft lopen formuleren? https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-werk-van-bz-in-de-praktijk/weblogs/2022/wat-nederland-doet-tegen-geweld-tegen-vrouwen

EenMening3
EenMening311 dec. 2022 - 23:19

Rekenkundige heb gelijk, "eens per 8 dagen" trekt meer de aandacht. Maar het gaat om het principe dat vrouwen vermoord worden omdat ze vrouw zijn. Als dat zo is en het is zo, moet er beleid op gemaakt worden. Er ligt natuurlijk ook een taak bij de gewone burger om in geval van nood de politie in te schakelen. Die brengen een bedreigde vrouw ook liever in veiligheid, dan dat ze weer een moordzaak moeten oplossen.

michellekepen
michellekepen12 dec. 2022 - 20:43

Deugkeizer, Als krant kun je je niet zomaar verschuilen achter een foute bron. Zeker wanneer je met even logisch nadenken, vrouw-moordcijfers kennen/opzoeken én bedenken dat onmogelijk is dat ELKE vermoorde vrouw slachtoffer van (ex)partner kan zijn.... Pascalle Grotenhuis, Director Social Development & Ambassador for Gender Equality at the Dutch Ministry of Foreign Affairs, heeft kennelijk geen probleem met het verspreiden van mis/des-info. Bizar, blijkbaar een activiste die namens de Overheid(!) foute cijfers mag verspreiden! EenMening3, Verzet me er tegen dat bewust foutieve cijfers, gerechtvaardigd kunnen worden door "aandacht" trekken. Bovendien is 'eens per twee weken' al erg genoeg. Maar wél hard te maken.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal11 dec. 2022 - 12:43

.... en bovendien..., wat dit extra navrant maakt: bij veroordeling door een rechtbank van een (ex-)partner laat de rechter (gevoed door advocaat)vaak meetellen dat er verzachtende omstandigheden zijn geweest, waardoor een lichtere straf.

EUpiet
EUpiet11 dec. 2022 - 12:13

Het is toch niet te geloven, hoe kan je nu iemand pijn doen waar je van zegt te houden? Sowieso moet je anderen geen pijn doen maar de mensheid heeft nog wel wat eeuwen nodig om dat beschavingspeil te bereiken. Maar je partner of ex partner waarmee je zoveel hebt gedeeld en misschien wel kinderen samen mee hebt om die kwaad te doen? Ik kan er met mijn verstand niet bij. Ook al zou je juridische conflicten hebben, ook al zou je zoveel meningsverschillen hebben. Er zijn grenzen die je als beschaafd mens nooit over kunt gaan.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 14:22

'Er zijn grenzen die je als beschaafd mens nooit over kunt gaan.' Als het gaat over het onderwerp van het vermoorden van je partner wordt deze kennis bekend verondersteld.

Jozias2
Jozias211 dec. 2022 - 12:02

“Ik wist wel dat er vrouwen vermoord werden door partners en ex-partners, maar ik wist niet dat daar een naam voor was“ Weer een eenzijdige benadering. Femicide is het vermoorden van een vrouw OMDAT het een vrouw is. Het vermoorden van een vrouw, partner of niet, zonder dat dit het motief is is dan geen femicide.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 8:11

Het artiekel haalt het een beetje door elkaar. Maar niet veel. Dat soort haat van een vrouw dat tot moord leidt hoeft geen ingewikkelde pop-ideologie te hebben waarin staat dat alle vrouwen minder zijn. Het is genoeg dat de vrouwelijkheid van het slachtoffer een rol speelt. Bijvoorbeeld als ze als bezit word gezien. Ze mag niet vrij zijn want ze is van mij. Ik kan haar leren want ik ben sterker dan een vrouw. Ze is zo anders dat ze een doedelijke vijand is. Dat ze minder genoeg is om haar leven niet te respecteren. Van die dingen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2022 - 14:25

Bij het onderwerp van vrouwenmoord gaat jozias over de definitie lopen zeuren: femicide niet alleen binnen de relatie! Interessanter zou zijn als hij zou kunnen aangeven waarom die verfijning iets toevoegt aan deze discussie.

Jozias2
Jozias212 dec. 2022 - 20:35

@stock Femicide zegt iets over het motief van de dader. Dat motief is ingegeven door specifiek het vrouw zijn van het slachtoffer als aanleiding, niet als consequentie. Niet elke moord waarbij een vrouw het slachtoffer is is femicide, niet elke moord op een vrouw door haar partner is femicide. Er worden ook vrouwen vermoord (soms met de kinderen en ook zichzelf) omdat de partner een psychose heeft, depressief is. Soms is er een moord uit rancune vanwege ontrouw opeen verbroken is. Het vrouw zijn van het slachtoffer is dan wel een gegeven maar niet de aanleiding.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2022 - 22:53

Jozias, er zijn altijd meerdere redenen, niet eentje. Dus een man kan wel depressief zijn, maar het is de kans die hij aangrijpr omdat de vrouw physiek zwakker is, of omdat ie rechten over haar denkt te hebben, dat het femicide maakt. Je kan het niet wegcijferen omdat er andere redenen zijn. En het maakt niet uit of er een duidelijke ideologie wel of niet expliciet is bij de dader. Dit gaat niet over thought crime of over zieltjes wegen. Die vrouw is dood omdat ze niet een man is.

Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 8:52

@Paul Nee dat klopt niet. Er zijn diverse manieren om iemand om het leven te brengen waarbij fysiek geen rol speelt. En je zegt: "En het maakt niet uit of er een duidelijke ideologie wel of niet expliciet is bij de dader." Dat maakt nu juist wel uit. Femicide gaat juist om het feit dat die ideologie (haat tegen vrouwen) de reden voor de moord is. Een vrouw die vermoord is omdat ze niet een man is is de verkeerde redenatie. Het gaat om vrouwen die vermoord zijn vanwege het enkele feit dat ze vrouw zijn. Dat is net wat anders. Beetje redenatie van: in de drugshandel zijn vrijwel alleen maar mannen actief. Dus bij een moord in het drugsmilieu is er sprake van mannenhaat want een vrouw zou nooit in die situatie komen.

MG1968-2
MG1968-211 dec. 2022 - 11:04

Door de rechts-formalistische benadering van bescherming van (potentiële en daadwerkelijke) daders van het gedrag van mannen t.o.v. van vrouwen is dit impliciet. Deze benadering wordt met hand en tand verdedigd door (potentiële en daadwerkelijke) daders en mensen die zich zelf ook niet helemaal vertrouwen. Deze zijn in de meerderheid. Dat excessen de trend volgen is bekend. Niets te zien mensen. Voor gekozen. Democratisch proces en zo.

5 Reacties
Y-Line
Y-Line11 dec. 2022 - 13:43

'Door de rechts-formalistische benadering van bescherming van (potentiële en daadwerkelijke) daders van het gedrag van mannen t.o.v. van vrouwen is dit impliciet. Hoe dan?

Hect0rro
Hect0rro11 dec. 2022 - 14:26

@MG1968-2 Je reactie roept zo veel vragen op, ik heb letterlijk geen flauw idee waar je het over hebt. "Door de rechts-formalistische benadering van bescherming van (potentiële en daadwerkelijke) daders van het gedrag van mannen t.o.v. van vrouwen is dit impliciet." Wut? "Deze benadering wordt met hand en tand verdedigd door (potentiële en daadwerkelijke) daders en mensen die zich zelf ook niet helemaal vertrouwen. Deze zijn in de meerderheid. " Huh? Wie? De meerderheid ten opzichten van wie?

EenMening3
EenMening311 dec. 2022 - 23:00

Rechts bepleit regelmatig strenge straffen, links zoekt de schuld vaak elders, bijvoorbeeld bij de maatschappij; "verzachtende omstandigheden". Het heeft weinig zin om ook hier een links-rechts verhaaltje van te maken. Waar moet je eerwraak dan plaatsen? Zolang een (jonge) vrouw veiliger is in een bedrijf dat geleid wordt door een dikke VVD'er, dan in linkse bolwerken, kun je beter je mond houden. En aan die VVD 'er vragen welke maatregelen hij heeft genomen tegen grensoverschrijdend gedrag.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 7:47

@Y-Line @HectoOrro In ons rechtssysteem is er (terecht) aandacht voor de belangen en de rechten van de dader. Op het gebied van (sexueel maar ook ander) ongewenst gedrag heeft dit echter het gevolg dat de belangen van de dader wel behartigd worden maar die van het slachtoffer niet of nauwelijks. Het komt vrijwel nooit tot een veroordeling terwijl uit onderzoek blijkt dat het probleem nogal groot is. Het is dus een rechtsstaat die ten dienste staat van de dader en niet is niet de rechtsstaat van het slachtoffer. En bedenk. Het slachtoffer weet dat het waar is en wordt niet gehoord. Voorbeeldje: een dader mag zwijgen want hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Dit heeft als gevolg dat op 1-1 situaties een dader die kiest voor deze benadering er altijd mee weg komt. Een 'oplossing' daarvoor zou kunnen zijn het (zonder vormvereisten!) opnemen in ons rechtssysteem dat bij seksueel contact consent vergewist moet zijn. Niet om dat seksueel contact te bureaucratiseren -verre van de bedoeling- maar heeft als gevolg dat de aangesproken persoon niet zomaar volledig kan zwijgen en aan dient te geven waarom deze denkt dat het consent er is. En rechters in Nederland kunnen dit dan op zijn merites beoordelen, daar zijn ze perfect toe geschikt en opgeleid. De aangesproken persoon kan nog steeds volledig zwijgen, maar er zijn dan instrumenten in handen om de rechten van ook het slachtoffer handen en voeten te geven. Zie verder de uitstekende post van DaanOuwens.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 11:16

@geenprobleem Was ook geen links-rechts verhaal.