Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Femen: guerrilla in het Barbie-tijdperk

  •  
06-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
femen_300_03.jpg
Video: BBC Newsnight over de meest controversiële actiegroep ter wereld
Femen, de feministische actiegroep die topless ten strijde trekt in een mediaoorlog, is op z’n zachtst gezegd omstreden. Hun middelen lijken in strijd met hun doelstellingen en dan is er ook nog eens het gerucht dat een man de drijvende kracht achter de guerrilla is.
BBC Newsnight zocht Femen op in hun hoofdkwartier te Parijs waar vrouwen fysiek en mentaal getraind worden voor de vaak heftige acties. Ze leren bijvoorbeeld het belang van leuzen schreeuwen tijdens het inzetten van hun belangrijkste wapen: blote borsten. “Anders weet niemand waarvoor je het doet.”
Dat laatste is inderdaad voortdurend de vraag. Zijn de vrouwen van Femen van niet gewoon lustobjecten? “Ja,” zegt Inna Shevchenko de leidster van de groep, “dat wilden ze altijd al van vrouwen maken maar nu is het ons wapen en keert het zich tegen de wereld. Wij gebruiken Barbie als actiemiddel.”
Shevchenko heeft politiek asiel gekregen nadat ze met een kettingzaag een gigantisch kruis in Kiev omver haalde uit protest tegen de veroordeling van Pussy Riot, zelf ook sekstivistes.
De BBC toont in een overzicht dat vrouwenacties door de jaren heen altijd op dezelfde reacties hebben kunnen rekenen: ongepast, onvrouwelijk. Femen is in die zin een moderne versie van een langdurige strijd. Maar zijn ze ook effectief? Femen zelf vindt van wel. Door hun specraculaire acties krijgen de onderwerpen weer media-aandacht, al is het in het kielzog van hun blote borsten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

JAWEH
JAWEH6 nov. 2013 - 9:54

Het wapen werkt niet. Het zorgt hooguit voor wat ongemak.

Rootman
Rootman6 nov. 2013 - 9:54

Het is inderdaad een verademing om eens een keer echt vrouwelijke feministes te zien, maar het doel van hun acties blijft wat vaag. Een keer een deel van een interview met mw Shevchenko gezien. Kwam op mij nogal schril en ongenuanceerd over; beetje 'breaking bad' stijl.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 nov. 2013 - 9:54

Nu een vrouw met zwaar hangende borsten en vierkant kont, want mooie rond eborsten hebben wij hier vaak gezien. Bezopen, vind ik het. Een lage niveau van protesteren. Ik ben zeker een mannelijke feminist, al jaren, maar ik walg van naakt vrouwen die hun rechten op deze manier eisen.

Tzombo
Tzombo6 nov. 2013 - 9:54

Dit is geen actievoeren, dit is performance art. Het levert niets, maar dan ook niets op behalve shockeren van het publiek. Het is mij nooit duidelijk geworden waar Femen voor staat, iets met vrouwen en Islam? Of Rusland, whatever. Alles wat niet Westers en/of naakt is, is fout?

Sonia2
Sonia26 nov. 2013 - 9:54

Femen is opgericht en wordt gemanaged door een man: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/the-man-who-made-femen-new-film-outs-victor-svyatski-as-the-mastermind-behind-the-protest-group-and-its-breastbaring-stunts-8797042.html Waarmee alles is gezegd over het zogenaamde concept. Mijns inziens een politiek vehikel met tieten als aandachtstrekker. Ze hadden zich beter bij Berlusconi kunnen aansluiten.