Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Femen-activistes terug in Frankrijk na Tunesische gevangenis

  •  
27-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
femen_300_02.jpg
Video: Bewaker wurgt Femen-activiste bijna tijdens bezoek Tunesische premier in Brussel
Na een maand in een Tunesische cel gevangen te hebben gezeten zijn drie Femen-activistes donderdag teruggekeerd in Parijs. De vrouwen, twee Françaises en een Duitse, waren tot vier maanden veroordeeld na een steunactie voor de al eerder opgepakte 18-jarige Tunesische activiste Amina Tyler.
Arrivée en France des trois Femen libérées dans… door BFMTV De vervroegde vrijlating hangt samen met het bezoek volgende maand van de Franse president François Hollande aan Tunesië. Frankrijk was woest over de zware straffen die de Femenistas kregen opgelegd na het publiekelijk ontbloten van hun borsten, het handelsmerk van de internationale actiegroep. De vrouwen voerden de actie in de hoofdstad Tunis om steun te betuigen aan Amina Sboui, alias Tyler, die eerder een soortgelijke actie hield in de provinciehoofdstad Kairouan. Tyler hing ook een feministisch spandoek aan de gevel van een moskee om te protesteren tegen een verboden bijeenkomst van een fundamentalistische pressiegroep. De Femenista veroorzaakte eerder een mediastorm door topless protestfoto’s op Facebook te plaatsen.
De activistes worden in Frankrijk onder meer gesteund door de vooraanstaande feministe en islam-critica Caroline Fourest. Zij poseerde eerder al topless op Facebook en sprak nu steun uit via Twitter.
In Brussel protesteerden Femen-activistes deze week tegen het bezoek van de Tunesische premier. Een van de activistes werd daarbij grof tegen de grond gewerkt door een beveiliger en in een wurggreep gehouden. Een iconische foto van dat tafereel werd wereldnieuws maar naar nu blijkt stikte de Femenista, Margo genaamd, bijna ter plekke. Haar keel werd zo hard en lang dichtgeknepen dat ze even het bewustzijn verloor. Zie onderstaande video.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.