Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Felle reacties op 'ontbreken' Amerikaanse vlag in film First Man over maanlanding

  •  
03-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
firstman
First Man, de speelfilm van regisseur Damien Chazelle over Neil Armstrong, de eerste mens op maan, ging vorige week in première op het filmfestival van Venetië. Na de vertoning barstte er heftige kritiek los uit Amerikaanse nationalistische hoek los omdat de film geen scène bevat waarin te zien in hoe Armstrong, gespeeld door Ryan Gosling, de Amerikaanse vlag op de maan plant. De conservatieve Britse krant kopte ‘First Man’: Neil Armstrong film fails to fly flag for US patriotism en de verontwaardiging barstte los.
Op een persconferentie gaf Gosling antwoord op de vraag waarom het planten van de vlag weggelaten was.
"“Ik denk dat dit breed werd beschouwd als een prestatie van de mens en zo willen we het ook zien. Ik denk ook dat Neil extreem bescheiden was, zoals zoveel van deze astronauten, en keer op keer de focus verlegde van hemzelf naar de 400.000 mensen die de missie mogelijk gemaakt hebben.”"
Armstrong sprak bij zijn landing de beroemde woorden: “Het is een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid”.
De Republikeinse senator Marco Rubio uitte zijn woede via Twitter en stelt dat het Amerikaanse volk de missie financierde en dat het Amerikanen waren die het mogelijk maakte.
Buzz Aldrin (88), de tweede mens op de maan, gaf via Twitter commentaar door een foto te plaatsen van de Amerikaanse vlag op de maan met de hashtag #proudtobeanAmerican.
Rubio, Aldrin en boze nationalisten hebben de film niet gezien en gingen af op de berichtgeving in conservatieve en ultrarechtse media die claimden dat er helemaal geen Amerikaanse vlag in de film is te zien. Dat is onjuist. De vlag is ook op de maan diverse keren in beeld, alleen het planten is niet te zien.
De zonen van de in 2012 overleden Armstrong nemen het op voor de film. De makers leggen volgens hen terecht de nadruk op hoe Armstrong vanaf de maan naar de Aarde kijkt. Dat sluit aan bij een verklaring die de regisseur, ook bekend van La La Land, naderhand gaf. Volgens hem is er geen sprake van een politiek gemotiveerde keuze. Hij wilde in de film de nadruk niet leggen op de overbekende beelden maar juist op wat het publiek niet te zien kreeg en hoe Armstrong de reis zelf onderging.
First Man gaat in oktober in de bioscopen draaien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.