Joop

Felle kritiek op Zweedse regering voor lakse aanpak coronacrisis

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
SWEDEN - POLITICS - HEALTH - VIRUS - VACCINE - PASS

© Sweden's Director general of the Public Health Agency Karin Tegmark Wisell attends a press conference on the new coronavirus Covid-19 restrictions, in Stockholm on November 17, 2021. Sweden

De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen, de organisatie die ook de Nobelprijzen toekent in natuurkunde, chemie en economie, bekritiseert in een onafhankelijk rapport de reactie van de overheid op de pandemie. De organisaties die de volksgezondheid moeten beschermen waren aan het begin van de uitbraak “onvoldoende voorbereid”, zowel in kennis als beschermingsmiddelen. Het onderzoek wijt de hoge sterftecijfers tijdens de eerste twee golven aan de “zachte en trage maatregelen”. Nederlandse tegenstanders van coronamaatregelen verwijzen vaak naar Zweden als voorbeeldland voor het bestrijden van de pandemie omdat het land amper maatregelen nam. Dat beleid pakte in de praktijk echter rampzalig uit. Saillant genoeg lijkt veel kritiek ook van toepassing op het Nederlandse beleid.
Zo ontbeerden medewerkers in de zorg voor ouderen aanvankelijk beschermende mondmaskers. De onderzoekers stellen dat die meteen ingevoerd hadden moeten worden. Bovendien hebben de autoriteiten aanvankelijk niet geprobeerd de import van besmettingen te beperken, terwijl China al in februari 2020 waarschuwde voor de gevaren wereldwijd. Ook werd er getalmd met testen, maatregelen tegen lokale uitbraken en het in quarantaine plaatsen van besmette personen, meldt The Local.
De onderzoekers hebben ook kritiek op de beslissing van de regering om de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de verspreiding van het virus bij de individuele burgers te leggen. Tegelijk bleef onduidelijk wat burgers konden doen. Zo werd lange tijd niet het advies gegeven om in het openbaar mondkapjes te dragen en werd beweerd dat mensen die geen symptomen vertonen niet besmettelijk waren.
Verder duurde het lang voordat de testfaciliteiten in vol bedrijf waren. Volgens het rapport heeft de strategie van de overheid “waarschijnlijk bijgedragen aan de aanzienlijk hogere besmettingsgraden, aantallen zieken en doden in vergelijking met Denemarken, Noorwegen en Finland.” De onderzoekers constateren ook dat de Zweedse overheid gefaald heeft lering te trekken uit de lessen van andere landen.
Het rapport stelt dat Zweden zich moet gaan voorbereiden op toekomstige pandemieën, door als de huidige pandemie bedwongen is een crisisplan te ontwikkelen, testen en oefenen. Dat plan moet ook voortdurend geüpdatet worden aan de hand van ervaringen omdat pandemieën in de toekomst vaker zullen voorkomen als gevolg van toename van de bevolkingsdichtheid, klimaatverandering, reizen en de toegenomen resistentie voor antibiotica.
Zweden moet zich ook intensiever gaan bemoeien met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese pandemiebestrijder European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Per 1 november is Karin Tegmark Wisell (foto) aangetreden als nieuw hoofd van het Zweedse RIVM.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 17:14

Volgens Tegnell de "oude baas" heeft Zweden momenteel een van de laagste aantallen besmettingen per dag in Europa. Hopelijk blijft dat nog even zo. Omicron schijnt zich weinig aan te trekken van "natuurlijk" verworven immuniteit.

antipanda
antipanda2 dec. 2021 - 22:59

Over Australie wordt positief gesproken omdat ze het aantal besmettingen zo laag weten te houden, maar tenzij er een echt definitief werkend medicijn komt, lijkt het erop dat australie de maatregelen niet meer terug kan schroeven. En die maatregelen zijn zo ernstig dat ik de aanpak van zweden toch als de betere zie. Unherd heeft juist een interview geplaatst met een inwoner van australie die met de strenge aanpak van het virus te maken kreeg. https://www.youtube.com/watch?v=mGFdWcJU7-0

1 Reactie
LHTJ
LHTJ3 dec. 2021 - 11:14

schokkende reportage

ManekiNeko
ManekiNeko2 dec. 2021 - 16:39

Altijd maar begrepen uit diverse bronnen dat Zweden een voorbeeldfunctie had in deze. Wat is er in ene veranderd dan, dat dat het nu niet meer is

6 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 dec. 2021 - 16:59

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is de verandering waar je naar zoekt.

LaBou
LaBou 2 dec. 2021 - 17:31

Zweden had ook een voorbeeldfunctie. Het was alleen niet het goede voorbeeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 23:06

Frederik E. Juul et.al. (2021). Mortality in Norway and Sweden during the COVID-19 pandemic. Scandinavian Journal of Public Health, 1–8. DOI: 10.1177/14034948211047137 https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1403494821104713

JanB2
JanB23 dec. 2021 - 0:35

"Wat is er in ene veranderd dan, dat dat het nu niet meer is" Helemaal niets. Voor mensen met een beetje gezond verstand heeft Zweden nooit een voorbeeldfunctie gehad.

JanB2
JanB23 dec. 2021 - 0:36

@ Labou Zo kun je het ook stellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 9:36

Mijn familie in Zweden is niet van plan terug te komen resp. te verkassen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 dec. 2021 - 16:29

Ik lees hieronder veel kritiek op het Nederlandse beleid. Ik matig me als leek liever geen oordeel aan dingen waar ik geen verstand heb maar was toch enigszins verbaasd toen ik Peter de Waard wat droge feiten zag ophoesten. Zijn conclusie, we doen het vaak beter dan elders. Het probleem is dat we, zo typisch Hollands, onszelf de problemen aanpraten. Interessant doenerij? https://www.volkskrant.nl/economie/is-nederland-zeker-proportioneel-het-beste-jongetje-van-de-klas~b9c02d98/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

5 Reacties
LaBou
LaBou 2 dec. 2021 - 17:38

Peter de Waard yebruikt gemakshalve de cijfers van het RIVM. En dat zijn alleen de overledenen waarvan expliciet vastgesteld is dat de doodsoorzaak covid-19 is. De cijfers van het CBS zijn bijna het dubbele en dan doet Nederland het heel wat slechter. En aangezien dat hier al meerdere malen is vermeld kan martinvanderlinde dat ook weten en mogen we dus aannemen dat hij bewust verkeerde info verspreid.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 dec. 2021 - 12:39

Nee hoor, de Waard gebruikt de CBS cijfers.

Wieowie
Wieowie3 dec. 2021 - 13:38

Labou: ken je het verschil tussen het CBS en het RIVM?

LaBou
LaBou 3 dec. 2021 - 17:14

Martinvanderlinde, gezien de cijfers van van der Waard is dat niet waar.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 dec. 2021 - 14:34

Labou, correctie, alle cijfers komen van het cbs behalve het aantal doden. Zoals je terecht zegt rekent het cbs anders. Maar om de cijfers van de verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken zijn de buitenlandse cijfers op dezelfde wijze tot stand gekomen als die van het rivm. Dus zijn die cijfers gebruikt. Om te voorkomen dat appels met peren worden vergeleken. Dus blijft de conclusie staan dat we het niet zo slecht doen. Rutte is er redelijk in geslaagd een goede balans te houden tussen medische en economische belangen.

Jaap13
Jaap132 dec. 2021 - 15:45

Ach laks, geen enkel vaccin werkt want ze raken allemaal vrij snel uitgewerkt en dan moet je weer een booster en straks elke 3 maanden een nieuwe vaccinatie halen. Het is gewoon doodsimpel de strijd tegen dit coronavirus ga je nooit winnen! Net als de griep (ook een sterk muterend virus) zal het altijd blijven en nooit meer weggaan. Wat is daar nou moeilijk aan???

Mark Huysman
Mark Huysman2 dec. 2021 - 15:14

Dit is natuurlijk wat verstandige mensen al de hele tijd over de Zweedse aanpak zeiden. En zoals in het artikel gesteld wordt is de kritiek net zo goed van toepassing op de Nederlandse aanpak. Ook hier heeft het beleid bijgedragen aan de hoge besmettingsgraden en de grote aantallen zieken en doden. En helaas is daar nog niet van geleerd. Ook nu, in de vierde golf, wordt er weer achter de feiten aangehobbeld.

4 Reacties
EenMening
EenMening2 dec. 2021 - 15:51

@Mark De Zweden hebben gekozen voor vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Met hun aanpak hebben ze het beter gedaan dan de meeste EU-landen, ook beter dan de hele "strenge". Dat blijkt uit de oversterfte DB die door een medewerker van de universiteit van Tübbingen wordt bijgehouden. Nederland stond rond 20 september op de 18e plaats en Zweden en Duitsland daar nog onder. In de tusentjd zal er niet zoveel veranderd zijn aan de onderlinge posities van de EU-landen. De andere Scandinavische landen hebben het tot nu toe beter gedaan dan Zweden, maar nu stijgt ook in Noorwegen en Denemarken het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. In Noorwegen stierven binnen twee (!) weken 100 mensen. Dat is 10% van het totale dodentalaantal vanaf het begin van de pandemie. Tijdens de Spaanse griep beroemden Australië en Nieuw-Zeeland zich erop dat ze buitenschot waren gebleven door hun beleid. Maar de vierde en laatste golf maakte veel slachtoffers in beide landen. Dat geldt ook voor corona: ieder land krijgt zijn deel. Corona is ook politiek geworden. Als je tegen deze regering bent, zul je de meest ongunstige cijfers gebruiken in de discussie, ook al weet je wel beter. Gelukkig is er die data-analyst in Tübbingen, die geen politieke agenda heeft maar de juiste cijfers beschikbaar wil stellen.

EenMening
EenMening2 dec. 2021 - 15:54

aan de onderlinge posities = in de onderlinge posities dodentalaantal = dodental

Mark Huysman
Mark Huysman2 dec. 2021 - 21:26

@mening Je moet Zweden natuurlijk vergelijken met de andere Noordelijke landen en dan zie je dat het land buitengewoon slecht gepresteerd heeft. Ook al gaat het momenteel slechter met Noorwegen, het land zit nog heel erg ver af van het Zweedse dodencijfer. Nederland en België doen het een stuk slechter dan buurland Duitsland. En nu Rutte om de een of andere reden weer te laat is met de boosters zou Nederland wel eens België voorbij kunnen streven qua doden. Los van dit alles: het is geen wedstrijd wie de minste of meeste doden heeft, het gaat erom dat Nederland net als Zweden een rampzalig beleid gevoerd heeft en nog steeds voert waardoor veel mensen onnodig gestorven zijn en nog steeds sterven. Zelfs KPMG heeft dat duidelijk gesteld. En zelfs Van Dissel heeft deze week toegegeven dat als Nederland op tijd begonnen zou zijn met de boosters dat er dan nu minder mensen in de ziekenhuizen zouden liggen. Dat zou je je moeten aantrekken ipv de hele tijd Rutte verdedigen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 22:52

Huysman de vergelijking Noorwegen & Zweden op mortaliteitscijfers ligt als je niet alleen naar de globale aantallen kijkt maar er ook een verklaring voor probeert te vinden wat ingewikkelder dan "rampzalig Zweeds beleid". Bijgevoegde link is naar een artikel dat voor professionals is bedoeld. Laten we het maar weer over Rutte cs hebben, daar weten we meer vanaf. Frederik Juul et al. (2021). Mortality in Norway and Sweden during the COVID-19 pandemic. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/14034948211047137

Joop den Uil
Joop den Uil2 dec. 2021 - 13:50

Exact hetzelfde is er aan de hand in Nederland en wie weet waar nog meer... Laat ik het zo verwoorden: Na een voetbalwedstrijd als de stand bekend is , staan er plots allerlei experts op die het beter weten en kunnen zeggen wie wat en wanneer had moeten doen. Daarna in de kroeg een pilsje pakken, achteruit leunen en wachten op de volgende game.

2 Reacties
Middenman
Middenman2 dec. 2021 - 14:58

Zo is het. Vervelend voor de mensen die De Jonge overal de schuld van willen geven, maar het is echt waar. Ze maken overal vergelijkbare fouten. Omdat het allemaal minder makkelijk is dan het vanaf de zijlijn lijkt.

Mark Huysman
Mark Huysman2 dec. 2021 - 15:17

[Laat ik het zo verwoorden: Na een voetbalwedstrijd als de stand bekend is , staan er plots allerlei experts op die het beter weten en kunnen zeggen wie wat en wanneer had moeten doen.] Alleen gaat dit niet op omdat al aan het begin van de wedstrijd experts waarschuwden voor deze aanpak. Zowel in Zweden als in Nederland.

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 dec. 2021 - 13:39

En ik maar denken dat de nieuwe premier van Zweden, een dagrecord maakte, op dezelfde dag agfetreden als dat ze benoemd werd. Maar inmiddels weer premier. Wat kan je die mevrouw verwijten?

Mirzas
Mirzas2 dec. 2021 - 13:26

Gaat de kritiek echt over Zweden? Het is idd nagenoeg identiek aan de Nederlandse blunderitis.

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr2 dec. 2021 - 13:39

Laat onze Tweede Kamer hier kennis van nemen! Snel een eigen parlementaire enquête! Vakministers vanaf nu!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 dec. 2021 - 13:46

Inderdaad met dit verschil dat buiten de zweedse steden we kunnen spreken over anderhalve man en een elandskop waardoor verspreiding moeilijker is dan in dit tot de nok gevulde landje.

Jaap13
Jaap132 dec. 2021 - 15:48

Wat voor blunderitis dan? De vaccin raken uitgewerkt en dat zal met alle nieuw ontwikkelde corona-vaccins ook weer gebeuren omdat dit virus nou eenmaal constant muteert. Kortom vaccineren helpt niet en we zullen er gewoon mee moeten leren leven zoals een aantal toonaangevende wetenschappers van het begin af aan al hebben gezegd!

Mirzas
Mirzas2 dec. 2021 - 20:11

Heb je het artikel wel gelezen Jaap? Het gaat over het niet verstrekken van beschermende middelen in verpleeghuizen. Zoals ook hier in NL. Het te laat inzetten van mondkapjes. Zoals hier in NL. Het onderschatten van het gevaar van het virus en het te laat op orde brengen van testcapaciteit. Zoals ook hier in NL. Het terugleggen van verantwoordelijkheid bij de burger. Zoals... Je raadt het al. Vaccinatie komt niet eens voor in het artikel. Dus valt er op je commentaar ook waar het wel binnen de geschetste context past al wat af te dingen, hier slaat het de plank eenvoudigweg mis. Morgen weer een dag!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 13:02

Nobelprijzen - dat zijn toch dingen die mensen als Kissinger en Obama krijgen ? Dat is toch geen serieus te nemen organisatie?

5 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari2 dec. 2021 - 13:36

Kissinger heeft geen nobelprijs in de scheikunde...

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 dec. 2021 - 13:43

dat zijn toch dingen die mensen als Kissinger en Obama krijgen Nee dat is nog niet dicht bij een goede omschrijving van wat Nobelprijzen zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 14:18

Nee die heeft een voor de vrede - kun je nagaan - dus iemand die eentje voor scheikunde krijgt die zal wel boer zijn of glazenwasser Dat bedoel ik dus - wie oorlogsgekken prijzen voor vrede geeft, die hoef ik toch niet serieus te nemen als ze prijzen voor scheikunde uitdelen of wel dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 11:03

[dus iemand die eentje voor scheikunde krijgt die zal wel boer zijn of glazenwasser]. Eh nee, ander comité (Kungliga Vetenskapsakademien, KVA) en Ben Feringa is geen glazenwasser.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 11:06

PS wel een boerenzoon uit Barger-Compascuum maar dat zal geen rol gespeeld hebben bij de toekenning van de prijs.