Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feiten staan het mooie verhaal van Stef Blok in de weg

  •  
12-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Stef Blok roert feit en mening door elkaar door te doen alsof cijfers onredelijk kunnen zijn
Niets vervelender dan wanneer er iemand door je nummer loopt. Je vertelt net hoe geweldig je jouw vakantie vond in het Thaise havenstadje Tripoli, wanneer je partner je corrigeert door er even fijntjes op te attenderen dat Tripoli in Libië ligt en dat dat Noord-Afrika is, geen Zuid-Oost Azië.
Of je uit verontwaardigd je ongenoegen over de hoogte van de bijstand. 2400 euro netto, belachelijk! Wanneer iemand opmerkt dat je je toch wel heel erg vergist, omdat dat voor een echtpaar netto 1446,60 euro is. Vooral dat komma 60 doet dan pijn.
Niets vervelender dan wanneer iemand door je nummer loopt.  Niets vervelender dan wanneer de feiten een mooi verhaal in de weg staan.
Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD, heeft ook een nummer. Een goed nummer, vindt hij zelf. Zo betoogt hij graag dat socialisten kampioen potverteren zijn en de problemen graag doorschuiven naar volgende generaties. “Het is altijd lastig aan een socialist uit te leggen waarom je niet meer geld moet uitgeven dan je binnenkrijgt.”  Sterk verhaal.
Tot dat die vermaledijde NRC dwars door het nummer liep. Gewoon, door op basis van cijfers van het CBS na te gaan hoe het zat met de begrotingstekorten. Een mooie tabel met jaren van begrotingstekorten en overschotten. Cijfers van de economische groei  en de daarbij behorende samenstelling van het kabinet. Met de kanttekening dat er nog wel iets meer over te zeggen is, maar ook met de conclusie dat in kabinetten waarvan de PvdA deel uit maakte, niet meer onbetaalde rekeningen worden achtergelaten dan in kabinetten waarvan VVD of CDA deel uitmaken.
Vervelend voor Stef Blok, maar nu liepen de feiten ineens door zijn nummer. So far so good. Laten we eerlijk zijn, dat kan iedereen gebeuren. Het heeft zelfs wel iets aandoenlijks als een jongleur een bal laat vallen. Interessant wordt het als je ziet hoe de leider van de VVD er mee omgaat.
Daar waar CDA-leider Buma, die het nummer van Blok graag kopieert, wijselijk zijn mond hield in de hoop dat het wel over zou waaien, gaf Stef Blok commentaar.
Dat commentaar  was ook in de NRC te lezen. Hij wees erop “dat het onredelijk is zo terug te kijken, omdat dat met ‘the benefit of the hindsight’ gebeurt.”
Een prachtige oplossing. Hij roert feit en mening door elkaar door te doen alsof cijfers onredelijk kunnen zijn en overgiet dat met het sjiek van de man die de wereld kent, de uitdrukking “met wijsheid achteraf” is hem te gewoon.
Stef Blok is een dappere politicus, want als je met dit commentaar probeert weg te komen, durf je het ook aan om als het KNMI vaststelt dat het voorjaar van 2012 koeler was dan het voorjaar van 2011, dat onredelijk terugkijken te noemen met ‘the benefit of the hindsight’ .

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.