Joop

Feesten voor een beter klimaat

  •  
19-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het nieuwe actievoeren: Een pyjamaparty om een hotel groener te maken
De laatste keer dat ik in mijn pyjama naar een feestje ging is al gauw vijftien jaar geleden. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat ik het ooit nog een keer zou doen, maar afgelopen zaterdag gebeurde het toch. Ik reisde geheel volgens de dresscode in pyjama naar Hotel V in Amsterdam om te gaan feesten voor een beter klimaat.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Linkser
Linkser19 jan. 2010 - 9:03

Tim Kasser, kende ik nog niet. Bedankt dat je ons op hem attendeert. Vond artikel met zijn stelling over positieve effect van activisme hier: http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2009/10/11/protesters_secret_theyre_out_there_because_it_makes_them_happier/

Lucyfer
Lucyfer19 jan. 2010 - 9:03

Dat we, dat wil zeggen wij, de mensen die iets willen doen aan de verspilling van grondstoffen in welke vorm dan ook, de mouwen maar zelf op moeten stropen, daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben wel een jaren zestig "kind" maar aan protesten heb ik nooit meegedaan, leek me zinloos. Altijd zelf gedaan wat ik kon en wat nodig was. Soms is dat vechten tegen de bierkaai maar daar word je sterk van! Ik word er heel blij van dat de jongere generatie het op deze manier oppakt! Leuk initiatief al ben ik het wel eens met de eerste reactie ;-))

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek19 jan. 2010 - 9:03

Ik zou het geen straf vinden om een keertje dronken te worden ten behoeve van het milieu hoor Marie-Claire. Wanneer is de volgende party? Overigens staat er bij mij bij feestjes per definitie altijd een pot voor een goed doel, ik denk dat ik daar maar eens een nieuwe draai aan ga geven.

StanB.
StanB.19 jan. 2010 - 9:03

Komend weekend ga ik stevig zuipen voor het milieu, na afloop de flessen in de glasbak, de afgeweekte etiketten in de papierbak, dan heb ik ook weer positief actie gevoerd en de natuur kikkert er helemaal van op. Vroeger ging ik nog wel eens de straat op, maar dat is voor die verzuurde, serieuze negatievelingen. Gewoon feesten, dan komt alles goed!

echonn
echonn19 jan. 2010 - 9:03

Nog een nieuwe manier van actievoeren: naast roepen ook daadwerkelijk actie uitvoeren. Als consument en als burger. Wai von Treemagotchi hebben er een paar verzameld en gegoten in dit jasje: als die embed code niet werkt: zie http://www.treemagotchi.nl Het werkt. Zie de impact op de homepage en de resultaten hier: http://www.treemagotchi.nl/?p=nieuws&np=4 en hier http://www.kairostools.nl/Kairos_Tools/Anderen_over_ons.html

fjacobse
fjacobse19 jan. 2010 - 9:03

In de Verenigde Arabische Emiraten houden ze ook pyjama-parties te houden, maar dan wel alcoholvrij. Masdar City: 's werelds eerste CO2-neutrale stad http://nos.nl/artikel/130913-masdar-city-s-werelds-eerste-co2neutrale-stad.html Misschien een ideetje voor Groen Links? Hero Brinkman is in ieder geval razend enthousiast.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2010 - 9:03

Vanzelfsprekend vereist een pyjama party wel dat de kachel hoog gezet wordt. Volgende keer een driedubbeldik gekleed party?

1 Reactie
Marie-Claire2
Marie-Claire219 jan. 2010 - 9:03

Als je danst zoals ik dat deed zaterdag heb je geen verwarming nodig hoor :-).

xatr0z
xatr0z19 jan. 2010 - 9:03

Ja inderdaad, we moeten de mouwen opstropen! Balkenende had het niet beter kunnen zeggen. Nu, vraagje: HOE gaan we dat doen? Een brief schrijven aan de ministerpresidenten of ze alsjeblieft aan de belangen van de gewone mensen willen denken? Met ludieke acties verander je niks. Wil je echt wat doen dan is actievoeren nodig. Ik snap je betoog niet, eerst leg je uit hoe leuk je pyama party was, waarvan je zelf ook wel in ziet dat het zinloos is. Dan komen er een paar oneliners over dat actievoeren uit de mode is (waarom? wat werkt er niet aan?) maar wat nou dat betere alternatief voor actievoeren is, waar zooo ontzettend veel mee bereikt kan worden? Kijk er zijn genoeg wazige hippie ludieke acties geweest sinds de jaren 80 (waar dit er volgens mij ook een van is). Die hebben misschien niet veel bereikt. Maar schreeuwende mensen hebben echt wel invloed, als het er maar genoeg zijn. Of een paar mensen die een brand stichten, enz. enz.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje19 jan. 2010 - 9:03

Wilt u uw ideaal bereiken met hard schreeuwen en brand stichten? Zo ja .... waar begint u dan? In uw eigen huis?

Dholeman
Dholeman19 jan. 2010 - 9:03

Vroeger heette zo'n verhaal leeg cynisme, maar daar heeft een narcisje natuurlijk geen boodschap aan... http://www.dirkholemans.be/vloeibaarengagement

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek19 jan. 2010 - 9:03

Als het maar resultaat boekt.

echonn
echonn19 jan. 2010 - 9:03

Lieve Dirk Legemans, Met een welgemeend vol sarcastische ondertoon: wat een fijne, constructieve bijdrage om zo vloeibaar op de man/vrouw te spelen. Een duidelijk teken van diep ideologisch engagement.