Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Feestbeesten zorgen voor bijzonder rustige vlucht

  •  
04-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-06-04 om 18.09.27
Peter Dessens uit Delft vloog vrijdag vanuit Mallorca terug naar Nederland. Op hem en zijn vrouw en een enkele andere passagier na, was het vliegtuig gevuld met tientallen scholieren die compleet uitgeput terugkwamen van hun eindexamenreis. Het leek Dessens een leuk moment voor een groepsfoto.
‘Toen we in de vertrekhal zaten, zagen we de jongeren al binnenkomen. Eerst een klein groepje, en toen steeds meer en meer,’ zegt Dessens die heel even bang was dat hij aan boord van een horrorvlucht zou stappen vol zuipende tieners. Dat bleek niet het geval.
Even later lag iedereen te slapen. Helemaal kapot van een week keihard feesten. Je had letterlijk geen kind aan ze.
Bij thuiskomst plaatste Bessens de foto op Facebook en stuurde die door naar Transavia. ‘Nog nooit zo’n heerlijk rustige terugreis gehad met al die feestende eindexamenkandidaten,’ schreef hij erbij. Nadat de luchtvaartmaatschappij de foto deelde, ging het plaatje viral. De foto is inmiddels al ruim 46 duizend keer gedeeld.
Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. We zijn echt aan het genieten hier thuis op de bank. En allemaal leuke positieve reacties. Vooral veel ouders vinden het beeld heel herkenbaar.
Bron: HLN

Meer over:

kijk nou

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten4 jun. 2016 - 18:02

Eh? Portretrecht? Hopelijk zit er een aankomend jurist tussen die de man aanklaagt.

4 Reacties
Pawn
Pawn5 jun. 2016 - 7:04

Zeer de vraag hoor, of de (herkenbare) leerlingen een redelijk belang hebben om zich tegen de openbaarmaking van de foto te verzetten; de publicatie ervan zou volgens de rechter ook zomaar onder de vrije nieuwsgaring kunnen vallen. Van bijkomend belang is trouwens de vraag of het vliegtuig intern al dan niet wordt aangemerkt als 'openbare ruimte'.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten5 jun. 2016 - 7:52

@Pawn 5 juni 2016 at 09:04 Interessante reactie en dank hiervoor. Ik vraag mij af of een er binnen een vliegtuig sprake is van een 'openbare ruimte' aangezien de openbaarheid zich beperkt tot de ruimte zelf, de ruimte privaat (er is voor betaald om deze te huren) en een slapend iemand (die daar geen toestemming voor heeft (kunnen) geven) fotograferen en vooral de publicatie hiervan op een medium als internet geen inbreuk is op de bescherming van een grondwettelijk recht als de inbreuk op persoonlijke levenssfeer.

rbakels
rbakels5 jun. 2016 - 8:10

Art. 21 Auteurswet: "Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zoover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet." Het draait om het "redelijk belang". Dat kan ook bestaan als de geportretteerde een :"verzilverbare populariteit" heeft, bijv. een popster of een profvoetballer. Dat is hier beslist niet aan de orde. "Openbare ruimte" is volgens de wet geen criterium. Je ziet aan het archaïsche Nederlands dat dit een heel oude bepaling is. De Auteurswet stamt uit 1912.

Mark Gh
Mark Gh5 jun. 2016 - 8:30

Voor vrije nieuwsgaring moet er een nieuwsfeit te vergaren zijn, toch? Dat lijkt me hier niet. De andere reizigers hadden geen enkele reden om aan te nemen dat hun - keurige - gedrag gefotografeerd en verspreid zou worden. Ik weet niet of en zo ja hoe het in de algemene voorwaarden van transavia geregeld is, maar een beetje vreemd is het wel.