Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FDF roept op tot intimidatie Kamerleden, stuurt trekkers snelweg op

  •  
29-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5036 keer bekeken
  •  
ANP-472691255

Kamerleden reageren geschokt op een oproep van FDF om politici te intimideren. De extremistische boerenleider Mark van den Oever verspreidde via social media de telefoonnummers van CDA-Kamerleden en spoorde zijn aanhangers er toe aan de politici onder druk te zetten. CDA-Kamerlid Eline Vedder, doelwit van de agrarische agitatie, schrijft op Twitter: "Non stop telefoon en appjes. Met ‘advies’. En wat er gebeurt als dat advies niet wordt opgevolgd. Ik word geacht er vanwege veiligheid niet over te praten. Maar ben er knap ziek van."

Politici reageren geschokt op de intimidatieactie. Jesse Klaver schrijft: "Dit is pure intimidatie door een groep die allang niet meer de boeren vertegenwoordigt. Blijf van onze collega’s af!" CDA-leider Wopke Hoekstra veroordeelt dat de actie ook: "Verwerpelijk en onacceptabel dit. Met volksvertegenwoordigers kun je het eens zijn of niet. Zo werkt onze democratie. Maar nummers openbaar maken om mensen te intimideren, gaat alle grenzen van fatsoen voorbij. Stop daarmee."

De radicale boeren negeren ondertussen ook de wegenverkeerswet en zijn met een stoet trekkers de snelweg opgetrokken. Anders dan bij klimaatactivisme treedt de politie niet hard op maar zorgt voor een escorte.

De boeren zijn op weg naar Den Haag om daar te gaan protesteren. De boeren, die het poldermodel doorbraken door weg te lopen uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord, willen niet dat het kabinet nu zelf met regels komt. De gemeente Den Haag heeft een noodbevel uitgevaardigd tegen de komst van de tractoren maar het is onduidelijk of dat daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden. Op de snelweg is dat in ieder geval niet het geval.

Tot het protest is opgeroepen door FDF en de aan die groepering gelieerde partij FvD van Thierry Baudet.

Update 13:00

Omroep West meldt dat de politie bij het parlement twee arrestaties heeft verricht. 

De bestuurder van een vrachtwagen is donderdagochtend bij het gebouw van de tijdelijke Tweede Kamer aangehouden, omdat de gemeente de demonstratie bij het parlementsgebouw heeft verboden. Uit de vrachtwagen kon een podium worden opgebouwd. FDF bevestigt dat het om de bestuurder van het voertuig gaat. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er nog een tweede persoon is aangehouden omdat zij geen gehoor gaven aan de bevelen van agenten.

De burgemeester heeft de demonstratie bij de Tweede Kamer verboden omdat FDF zegt dat er 10.000 deelnemers te komen en daar is het gebied niet geschikt voor. De boeren weigerden aanvankelijk uit te wijken naar het Malieveld maar lijken dat nu wel van plan. Op verschillende plaatsen zijn overlastgevende tractoren door de politie van de snelweg gedirigeerd. 

Update 13:20

De opkomst bij het protest van FDF laat een mislukking zien. FDF-leider voorman beweerde dat er 10.000 boeren zouden komen opdraven maar het blijken er slechts enkele honderden, meldt het AD:

Op het Malieveld is het donderdag aan het begin van de middag niet druk bij het boerenprotest van Farmers Defence Force (FDF). Een ANP-verslaggever ziet een paar honderd mensen staan, maar van een vol Malieveld is allerminst sprake. Er zijn ook geen trekkers te zien. FDF-voorman Mark van den Oever zei eerder nog duizenden mensen te verwachten.

Update 15:05

Agressieve agrarische demonstranten hebben bij het protest agenten verwond, meldt Omroep West:

De politie heeft rondom het boerenprotest inmiddels zeven mensen aangehouden. Zes daarvan zijn opgepakt voor het niet voldoen aan een vordering van de politie. Eén van de arrestanten is opgepakt voor mishandeling, nabij het Malieveld. Bij dat laatste incident raakten twee agenten lichtgewond.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.