Joop

FBI valt huis Donald Trump binnen

  •    •  
09-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1817 keer bekeken
  •  
ANP-452838534

De FBI is maandag het huis van oud-president Donald Trump in Florida binnengevallen. Dat heeft de verliezer van de presidentsverkiezingen uit 2020 zelf via zijn eigen sociale mediakanaal laten weten. Het is uitzonderlijk dat de federale politie een huiszoeking doet bij een voormalig president. Bij de inval zijn documenten in beslag genomen.

De inval in golfresort Mar-A-Lago, waar Trump sinds zijn uitzetting uit het Witte Huis woont, was niet aangekondigd. Waar de agenten naar op zoek waren is niet bekendgemaakt. Trump wordt er al sinds zijn vertrek van beschuldigd vertrouwelijke documenten te hebben meegenomen die eigenlijk gearchiveerd hadden moeten worden. Ook stond Trump er al tijdens zijn presidentschap om bekend documenten met gevoelige informatie te versnipperen in plaats van te archiveren. 

Er bestaat ook een kans dat de inval te maken heeft met het onderzoek naar de gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Een speciale commissie onderzoekt de gebeurtenissen en de actieve rol die Donald Trump vermoedelijk heeft gespeeld bij de poging tot een staatsgreep. Ongeacht de aanleiding, dat er is overgegaan tot een inval betekent in elk geval wel dat Justitie sterke aanwijzingen heeft dat Trump strafbare feiten heeft gepleegd. Om zo’n inval goedgekeurd te krijgen is toestemming nodig van het ministerie van Justitie en een onafhankelijke rechter. 

Trump zelf was niet thuis tijdens de inval, waarbij ook de kluis zou zijn opengebroken. Op sociale media stak hij zijn gebruikelijke riedel af over hoe de Democraten hem zwart proberen te maken en dat hij zo oneerlijk behandeld wordt. Hij kreeg bijval van diverse Republikeinse politici die op goede voet willen blijven staan met Trump voor het geval hij in 2024 een nieuwe gooi naar het presidentschap doet. De huidige president Joe Biden was vooraf niet op de hoogte van de inval.  

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Paul250371
Paul25037110 aug. 2022 - 9:13

Het zal prachtig zijn als de gebronsde zeeleeuw een keer een paar petsen krijgt.

Bouwman2
Bouwman29 aug. 2022 - 20:46

niemand staat boven de wet!

∆
9 aug. 2022 - 15:44

De liefdesbrief van Kim Jung Oen ontbrak aan de Nationale Archieven van de VS. Dat bracht de bal aan het rollen. Stel je voor dat hij onrechtmatig documenten bezat die de staatsveiligheid in gevaar brengen. Trump, die destijds openlijk in het Witte Huis zeer geheime documenten onthulde aan de Russische minister van buitenlandse zaken, Lavrov. https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-revealed-highly-classified-information-to-russian-foreign-minister-and-ambassador/2017/05/15/530c172a-3960-11e7-9e48-c4f199710b69_story.html

2 Reacties
Sonic2
Sonic29 aug. 2022 - 21:32

De haat van velen hier tegen "woke links" en de haat tegen buitenlanders is zo groot dat mensen dat bijna vergeten zijn. Dat eindeloze geslijm van Trump bij een gewetenloze dictator. Onder Clinton was er geen oorlog met Noord Korea. Onder Biden was het er niet. Onder Bush niet. Maar Trump liet zijn stemvee( en wat fans in Nederland) geloven dat de hielen likken van een dictator gelijk stond aan wereldvrede verzorgen. Als Trump links was dan had de rechtse commentsectie hier en dito "rechtse" media het geduid zoals het was. Hoogverraad. Mooie vakantie bestemming voor "rechts" Nederland. Stuur ze lekker naar Amerika. Laat ze alleen al voor hun zorgverzekering een paar ton extra mee nemen. Misschien dat ze onder Trump dan mogelijk verzekerd zijn. En je krijgt er een partij brakke zorg voor terug. Degene die hem hier nog steunen moeten miljonair zijn. Kan niet anders. En vanuit hun villa op Joop reageren. Of ze weten absoluut niet waar ze het over hebben

Kuifje3
Kuifje314 aug. 2022 - 8:27

En ja hoor… Sonic weet de zaken weer eens flink om te draaien. De aanhang van Trump heeft totaal niets te maken met villa’s of zo. Sterker nog heeft hij vooral aanhang onder de lagere arbeidersklasse en juist niet bij de Amerikaanse grachtengordel. Ook met die rare opmerking over de gezondheidszorg daar geeft Sonic aan totaal niets af te weten van wat daar speelt op het gebied van sociale wetgeving of gezondheidszorg. Kijk maar eerst eens naar de puinhopen op dat gebied in ons eigen land. Lees je eerst eens in voor je wat roept over dat land. Ja er is veel mis, maar als je normaal verzekerd bent kan je beter daar wonen dan hier.

henk-alexander
henk-alexander9 aug. 2022 - 14:25

Wat drijft toch die Amerikaanse leiders om zich vertrouwelijke (geclassificeerde) staatsdocumenten en -informatie persoonlijk toe te eigenen? Zo was er Hillary Clinton die haar persoonlijk email gebruikte om vertrouwelijke en geheime documenten op te slaan. Na diepgaand onderzoek van de FBI is zij er goed mee weggekomen (vgl. Massimo Calabresi, Time, 5 juli 2016). Gelet op Trumps afkeer van de FBI - in zijn ogen de poortwachter van 'deep state', is het de vraag of ook hij op enige coulance van deze overheidsdienst kan rekenen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 aug. 2022 - 9:46

Of misschien baseren ze zich ietsje meer op wat er feitelijk is gebeurd in plaats van blindelings nonMSM berichten na te kauwen, alleen maar omdat henk-alexander het ideologisch meer met Trump eens is?

PGS
PGS9 aug. 2022 - 10:33

Volgens de NOS heeft deze inval te maken met het "mogelijk meenemen van vertrouwelijke regeringsdocumenten. Toen medewerkers van het Nationaal Archief Mar-a-Lago deze zomer bezochten, zouden zeker vijftien dozen zijn aangetroffen, waarna justitie werd ingeschakeld.". En kennelijk heeft hij medewerking verleent voor wie onderzoek wilde doen. Aldus de berichten van de NOS. Voor mij is het nu interresant vanwege de volgende feiten. Waarom duurde het zo lang voordat de FBI in actie kwam ? En was de inhoud van die dozen echte officiele regeringsdocumenten of documenten die niets met regeringszaken te maken hebben maar toch onder het archiefrecht vallen ? Dus ik houd mij even stil voordat ik een conclusie trekt. Laat eerst maar naar buiten komen wat er nu echt aan de hand is.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 aug. 2022 - 9:52

Waarom duurde het zo lang voordat de FBI in actie kwam ? Omdat je een menigte hebt die vol achter Trump staat? Trump hangt het slachtoffer uit en je weet dat hij dat gaat doen. Je moet dus wel bewijs hebbenhebben en redelijk zeker van je zaak zijn. En een zaak bouwen tegen een voormalige president kost tijd vanwege extra (vermeende) zwijgrechten (executive privilege) en de grote horde meelopers die maar blijven weigeren mee te werken aan het onderzoek.

TeeJee2
TeeJee29 aug. 2022 - 10:10

Ik twijfel er niet over dat de FBI iets zal vinden.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 aug. 2022 - 9:35

Ook stond Trump er al tijdens zijn presidentschap om bekend documenten met gevoelige informatie te versnipperen in plaats van te archiveren. En anderen wissen hun SMS berichten, overal hetzelfde, niet te vertrouwen die lieden.

3 Reacties
Jozias2
Jozias29 aug. 2022 - 14:08

Gevoelige informatie mag niet worden verzonden per sms dus dat is wel wat anders. De bezwaren (terecht of onterecht) waren op basis van de archiefwet mbt informatie die niet vertrouwelijk was en niet vanuit informatiebeveiliging.

Paul250371
Paul25037110 aug. 2022 - 9:11

Jozias Het probleem is dat Rutte het op zich zelf nam om te bepalen welke sms wel en welke sms niet. Hij is natuurlijk zo integer dat het hem wel is toevertrouwd. Ahum.

Jozias2
Jozias210 aug. 2022 - 13:06

@paul Dat klopt. Net zoals elke ambtenaar of bestuurder dat ook doet en het staat in de regelgeving. Maar zelfs daarmee is de betreffende informatie nog niet vertrouwelijk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 aug. 2022 - 8:44

Trump als vleesgeworden Moloch van dubieus grootkapitaal is iemand die overal een voorschot op neemt en een nasmaak van geeft. Dus vrees ik dat de democratische gemeenschap in de US nog niet van hem af is.

Volrin
Volrin9 aug. 2022 - 8:14

Goede zaak!

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje314 aug. 2022 - 8:38

@Volrin: ik weet niet waar je op doelt, maar linksom of rechtsom is het natuurlijk geen goede zaak. OF er wordt na Russia-gate opnieuw een verzonnen probleem groot gemaakt en wordt een voormalig president publiekelijk opgejaagd door de instanties OF Trump is inderdaad zwaar over de schreef gegaan en is er nu echt iets vreselijks aan de hand. In beide situaties is wat daar nu gebeurt niet goed. Vergeet niet dat ook over de huidige president nogal wat drek wordt gestort in de Amerikaanse pers. Niet alles bereikt ons via de NPO, maar ook Biden zal niet gerust zijn over wat op hem af aan het komen is.

Break on through
Break on through9 aug. 2022 - 7:57

Alleen maar goed natuurlijk dat er een inval plaatsvind bij de grote narcistische fascistenleider die Donald T. gewoon is.... Wie weet wat ze vinden. Het net sluit zich rond het wereldwijd verspreide Fascisme. Let maar op. Vandaag Trump, onlangs Alex Jones, straks de rest....

Olav Meijer
Olav Meijer9 aug. 2022 - 7:54

Goed dat justitie in de VS doorpakt tegen Trump. Hopelijk komen voldoende bewijzen boven tafel waaruit blijkt dat hij op criminele wijze staatsstukken heeft achtergehouden, c.q. verduisterd c.q. vernietigd. Dit gevaarlijk sujet dat zijn basis zoekt in extremistisch rechts is uiterst gevaarlijk voor de Amerikaanse samenleving, en daardoor ook voor andere landen.

Backtobasics
Backtobasics9 aug. 2022 - 7:21

Als je je gedraagt als een mafiabaasje,.......... moet je niet raar kijken dat de FBI af en toe eens een bezoekje komt brengen.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 aug. 2022 - 7:11

Iets te naief van FBI om te denken dat Donald T te NY compromiterende stukken heeft bewaard. Iets te naief van Donald T te NY om te denken dat FBI compromiterende stukken kan vinden. Opmerkelijk de hordes die direct gaan demonstreren. PS: MOCHT FBI wat vinden, zullen die stukken dan openbaar gemaakt worden vanwege onderzoek ?? Of zal het alleen kopie van het pee-filmpje uit Rusland zijn.

2 Reacties
Karingin
Karingin9 aug. 2022 - 8:01

NY ligt ten eerste ergens anders. Ten tweede heeft die mafketel wel degelijk documenten meegejat, hij heeft al een en ander teruggegeven, na de nodige druk. Maar er mist nog veel meer. Waarschijnlijk ook zeer geheime documenten. En nee die krijg jij niet te zien, soms zijn zelfs overzichten geheim omdat het zo gevoelig is

Volrin
Volrin9 aug. 2022 - 8:14

"Iets te naief van FBI om te denken dat Donald T te NY compromiterende stukken heeft bewaard. Iets te naief van Donald T te NY om te denken dat FBI compromiterende stukken kan vinden." Waar heb jij het over? Mar-a-lago is niet in NY. En hoe is het naief om te denken dat de FBI compromitterende stukken kan vinden?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 aug. 2022 - 7:01

Dit is pikant, zeer pikant - ik acht Trump ijdel genoeg om zekere vertrouwelijke stukken geheel voor zichzelf te houden. Namelijk die welke zijn eigen grootsheid bevestigen in affaires als de bestorming van het Capitool. Daar is de man zelfverliefd genoeg voor. Zie dit achterhouden als een privé-dagboek: 'ik was de beste president die mijn land ooit had, en dat wil ik nóg een keer worden!' Hij mag dan een grote affiniteit met de shredder hebben; alles wat zijn grandiositeit in eigen ogen bewijzen kan, daar leeft hij van en daar koerst hij op.

4 Reacties
EenMening3
EenMening39 aug. 2022 - 7:04

"Hij mag dan een grote affiniteit met de shredder hebben; " Meesterlijke zin!

Karingin
Karingin9 aug. 2022 - 8:02

Hij zal ook niet schromen om er zakelijk munt uit te slaan, voorkennis is goud waard

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 aug. 2022 - 8:56

@ EenMening3 en Karingin - dank jullie. En ja, ik zie Trump nog eens de hoofdrol vertolken in een film die over zijn eigen carrière gaat. Met de technologie van nu kan er moeiteloos van de jongere Donald naar de DJT van dan overgegaan worden. Al zijn voorkennis en zijn vooralsnog officieuze levenswandel zijn in dit opzicht goud waard. Krijg ik gelijk, dan zal deze figuur over vijf à tien jaar dat bereikt hebben wat hij toch al wou: namelijk de rijkste man op aarde zijn. Jeff Bezos en Elon Musk zullen met hem vergeleken nog maar als kruimelaars overkomen.

hartpine
hartpine9 aug. 2022 - 23:01

Ik denk dat u gelijk hebt, zijn narcisme is echt buiten proportioneel