Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

'Favoriete' muziek politici drijft kiezers tot wanhoop

  •  
07-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-07 om 11.09.00
Wie dacht dat we met Diederik Samsoms voorliefde voor de muziek van Jan Smit en die van Mark Rutte voor Kane het ergste wel achter de rug hadden, heeft buiten de muzieksmaak van Jesse Klaver gerekend. In de serie ‘ Essential Politics ’ van 3FM-dj Michiel Veenstra onthult de GroenLinks-leider zijn favoriete nummers. En die vallen zacht gezegd niet bij iedereen in de smaak.
Het eerste nummer dat Klaver als inspiratienummer opnoemt is ‘Imagine’ van John Lennon. Dat kan ook haast niet anders, want wie ‘linksdraaiende groene wereldverbeteraar’ denkt, komt vrijwel automatisch uit op het meest uitgekauwde nummer uit het oeuvre van Lennon. Voor Klaver begon het met een eindpresentatie voor school over het sociaal-economisch stelsel, die hij afsloot door zelf ‘Imagine’ te zingen. ‘Daar is mijn politiek activisme geboren,’ licht Klaver toe. Het lied nog een keer zingen wil Klaver niet, maar aangezien hij ook bekent dat zijn collega’s geregeld op de muur rammen als hij onder werktijd weer eens aan het zingen is, hoeven we daar waarschijnlijk niet al te rouwig om te zijn.
De andere nummers uit het overzicht die een grote inspiratiebron blijken te zijn voor Klaver, zijn: – Brabant, door Guus Meeuwis – I’ve Got A Feeling, door de Black Eyed Peas – Hey, Soul Sister, door Train – Parijs, door Kenny B en – Lopen tot de zon komt, door Acda en De Munnik
Op Twitter maakt de bekentenis van Klaver flink wat los:
Klaver is overigens niet de enige die zijn muzieksmaak deelt. Ook Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66), Lodewijk Asscher (PvdA) en Mark Rutte (VVD) kwamen aan de beurt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Paddy3
Paddy325 mrt. 2017 - 13:50

Grappig is dan weer dat Roemer en Halbe Zijlstra dezelfde muzieksmaak hebben. Zo zie je maar weer.

1 Reactie
Paddy3
Paddy325 mrt. 2017 - 13:54

En dezelfde als Esther Ouwehand.

John6
John68 mrt. 2017 - 12:12

Wat een droevige figuren die hun stem bepalen op basis van de liedjes die politici leuk vinden. Die mensen zijn echt hun stemrecht niet waard. Wat een trieste bedoeling.

1 Reactie
Minoes2
Minoes210 mrt. 2017 - 7:48

Heeft er ook weinig mee te maken. Maar soms begrijp je een plotselinge verandering in de media niet zo. Mensen die eerst bepaalde muziek afwezen en verwezen naar het volk en het vervolgens als een donderslag verheffen en tot de top benoemen, als een van hen. Dat is mij een volkomen raadsel. Het gaat over de inhoud van het politieke programma, ten alle tijden en nog steeds. niet over poppetjes ne niet over muziek.

pvlaren
pvlaren8 mrt. 2017 - 10:35

Van mij mag ie draaien wat hij wil. Wanhopig word ik pas als types als hij het beleid gaan bepalen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon8 mrt. 2017 - 9:36

Na alle ophef heeft JFK zijn lijstje herzien. Nu op 1 "Air cycling" van Marianne and the Chemtrails.

Minoes2
Minoes28 mrt. 2017 - 6:26

De hele Randstad heeft tijdenlang, en nog, achter het levenslied aangelopen, incl, overmatig gebruik van drank en drugs, juist hoogopgeleiden en media. Dus begrijp ik het niet en begreep ik het al veel langer niet.

Kim Hilman
Kim Hilman8 mrt. 2017 - 2:37

Zou t kunnen dat Jesse helemaal niet echt bestaat?. Dat we alsmaar naar n gespindoktert hologram hebben zitten kijken?

Bert Oling
Bert Oling7 mrt. 2017 - 22:58

Maar het kan allemaal nog gekker mensen. De nummer 10 van Forum voor Democratie presteert het in een beleidsstuk over Cultuur alle muziek van de afgelopen 100 jaar af te serveren. Dus zowel muziek van de "hoge" als de " lage" cultuur. Voor mijn muzikale tak van sport: zeg maar dag met je handje tegen de muziek van Bartok, Prokofieff, Sjostakovitch en nog een paar. Allemaal "Entartete Kunst" dus.....

Wittemuis2
Wittemuis27 mrt. 2017 - 17:43

Je zou toch denken dat die Jessias een beetje hip in zijn muziekkeuze zou zijn, verre van dat.

Laadklep2
Laadklep27 mrt. 2017 - 16:54

Nu snap ik dat die gast bij qmusic op de radio was ( zapperdezap in de auto). Ook van die nikszeggende middle of the road meuk die half ikea,WE,bruna,prenetal Nederland leuk vind. De Toppers leuk vinden is geen pré,maar dat liefde van Train is wel het toppunt van mijn leven is wel heel erg doorzonwoning in een treurig Vinexwijk met een Renault Mégane station (zwart) in de lease bij mijn verkooppraatjesbaantje.

flardinga
flardinga7 mrt. 2017 - 16:28

Ik zou zelf gaan voor andere nummers maar ja dat is allemaal bijzaak, verder kan mij dit boeien hoor, het beleid moet anders en ik hoop dat na 15-3-2017 gaat gebeuren, al draaien ze elke dag Jantje Smit, mij een zorg!!!

Okke2
Okke27 mrt. 2017 - 14:25

Hopen dat zn lekkere kontje nog even blijft, want zn kop is al best dik, zn haren ook niet meer wild en nu blijkt zn muzieksmaak ook nog die van een inspiratieloze boomer. Zou hij wat betreft poltiek ook zo'n wannabe zijn?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik37 mrt. 2017 - 13:29

Godgloeiende... ik heb zojuist het schuurtje in mijn tuin in elkaar getrapt. Politici en cultuur, never the twain shalle meet. Dit kan ik mijn geweten toch niet aan doen? The sky is crying, baby.

1 Reactie
Liempt
Liempt7 mrt. 2017 - 18:20

Haha, mooi. Je hebt dit weekend in ieder geval wat te doen ;).

Hjs2
Hjs27 mrt. 2017 - 13:21

Roemer valt me hier erg mee.

Marc Marc
Marc Marc7 mrt. 2017 - 13:07

Als het om muzieksmaak zou gaan zou ik Roemer stemmen, wie had dat nou gedacht. Buma komt op twee.

JohnVKR
JohnVKR7 mrt. 2017 - 12:40

Ha ha ha ha...en wij maar denken dat Jesse hip-hot-and-happening was. Nu blijkt hij opeens de Balkenende onder de jongeren...lol

Zephyr2
Zephyr27 mrt. 2017 - 12:33

Tja valt dat even tegen. Gewone mensen muziek. Respect voor Jesse dat hij geen politiek correcte keuze maakt.

2 Reacties
TotCo Ring
TotCo Ring7 mrt. 2017 - 16:52

als dit niet politiek correct is , wat dan wel?

Zephyr2
Zephyr27 mrt. 2017 - 17:34

Ik bedoel een keuze die zijn image van hip en alternatief support. Zeg maar dat zijn spin dokters hem influisteren wat hij mot noemen.

Molly Sweet2
Molly Sweet27 mrt. 2017 - 12:23

'Imagine': ook het volkslied aller hypocrieten der aarde. Kan er niks anders van maken. Lennon die ons zingend vermaant geen bezit te hebben, want da's beter voor ons, en die zelf aan Central Park in een peperduur appartement woonde (The Dakota, en voor wie het interesseert: 'Rosemary's Baby' is er destijds opgenomen) en zich per limo liet vervoeren voor elk wissewasje. Beetje als GL dat ons vermaant een zo klein mogelijke footprint te hebben en ondertussen zelf in een oud, ongeisoleerd pand voor de vogeltjes zit te stoken. Tja, het valt uiteindelijk dan toch weer wel op zijn plaats, de keuze voor dit afschuwelijke 'dwarsdoorsnede van alles dat niet klopt in onze samenleving'-liedje. Een liedje dat weinig anders doet dan het verheerlijken van bullshit. Bla-die-bla-bla, meer is het niet. Dus ja: populair bij politici. One-liners die niemand meent, en nog op muziek gezet ook. Mooi man!

5 Reacties
pastafari
pastafari7 mrt. 2017 - 13:35

Lennon vermaandt ons nergens in het lied. Hij zegt allen "stel je eens voor" (en ten tijde van Imagine woonde hij niet in het Dakota).

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 mrt. 2017 - 16:49

Sterk!

Molly Sweet2
Molly Sweet27 mrt. 2017 - 17:17

pastafari: en waarom denk je dat hij ons oproept ons dat eens voor te stellen? Om het idee uit te lachen of om het op zijn minst eens van die kant te bekijken en er iets mee te doen? Ik weet niet hoor, maar ik denk dat laatste.

Pater Familias
Pater Familias7 mrt. 2017 - 17:58

Speciaal voor jou Molly, Arjen Lubach: https://www.youtube.com/watch?v=9YTbq1gl8Tk

flardinga
flardinga8 mrt. 2017 - 18:24

In de UK heeft de meerderheid van het Engelse volk eens gekozen voor het mooiste nummer ooit gemaakt in de Britse popmuziek en zij kozen imagine, zelf zie ik er meer een nummer in voor verdraagzaamheid en eigenlijk zonder landsbelangen of religieuze gedachtes, ik kan mij daar zelf ook wel prima in vinden, dat iemand heel rijk is en in een prachtig huis woont bij de elite heeft daar denk ik verder niks mee te maken, blijf het nummer prachtig vinden maar zoals ik al eerder schreef, het gaat mij erom wat voor beleid komt er en wat voor muzieksmaak de politici hebben kan mijn interesse niet wekken, en bedank Pogba nog even tussendoor voor zijn pracht goal van afgelopen zondag.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 mrt. 2017 - 12:14

Het is beter om, behalve hun politieke zienswijze, zo weinig mogelijk te weten van politici want uiteindelijk kom je altijd wel iets tegen waarvan je zegt 'getver, daar knap ik nou volledig op af'. Zo niet, dan ben je met hem/haar getrouwd.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 mrt. 2017 - 12:10

Veel liefhebbers van betere popmuziek zullen zwaar ontgoocheld zijn door de muzikale voorkeur van de lijsttrekkers. Voor mij weegt dit zeker mee op 15 maart en zou naast het partijprogramma wel eens de doorslag kunnen geven. Ik had verwacht dat bij JFK "Wishful thinking" van China Crisis op nummer 1 zou staan.

Piet de Geus
Piet de Geus7 mrt. 2017 - 11:57

En net als je denkt dat het niet erger kan is daar Emiel Roemer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=u4YKexjUw9E

4 Reacties
Marc Marc
Marc Marc7 mrt. 2017 - 13:01

Haha, goed fonds. Mijn waardering voor Roemer is gestegen. Heb nog even verder gezocht en hier een mooi artikel over de metal smaak van Roemer: http://www.lordsofmetal.nl/nl/specials/view/id/422

Don Quichote
Don Quichote7 mrt. 2017 - 13:53

Geef jouw top vijf dan eens aan. ik trap wel af 1- Led Zeppelin: Since i've beeen loving you (No Quarter MTV live) 2- Metallica: One (Live) 3- Cuby &the Blizzards: Window of my Eyes (twee meter sessie J.D Koeske) 4- The Doors: The End (Album track) 5- House of Pain : Jump Around (single)

Piet de Geus
Piet de Geus8 mrt. 2017 - 0:45

"Geef jouw top vijf dan eens aan." Ik zou het niet kunnen. Zo'n top 5 betreft meestal wat nummers uit de adolescentie: je ziet dat jaarlijks terugkeren bij de top 2000 en ik meen het ook in jouw top 5 te herkennen. Ik denk dat ik een complete top 2000 nodig zou hebben en dan ook nog eens in willekeurige volgorde, zonder er een hiërarchie in aan te brengen. Uit jouw top 5 zouden Window of my Eyes (beter is de blues in Nederland nooit geworden) en The End daar zeker een plaats in krijgen. Maar wat Nederlandse gitaristen betreft zou ik naast Gelling toch ook iets van Akkerman kiezen. En in de categorie hopeloze junks zou ik naast Jim Morrisson ook kiezen voor Ian Curtis. Oh ja, Willy Deville mogen we ook niet vergeten. Specifiek qua zuipen horen Winehouse en Shane MacGowan daar zeker ook bij. En noem je de naam Morrisson dan denk ik meteen aan Van: Brown eyed girl moet er dus ook bij. Natuurlijk ook nog iets uit de punkperiode: minimaal The Clash. En dan nog wat ska en reggae uit de verschillende perioden. En soul natuurlijk: minimaal Otis en iets van Motown met James Jamerson op bas, laten we zeggen Bernadette. Qua karaktervolle zangers Brell, Tom Waits en Arno Hintjes. Iets van tex-mex moet er ook bij, bij voorbeeld met Flaco Jiménez op accordeon. En zeker een nummer van Kurt Weill gezongen door Lotte Lenya. Hebben we de fado nog niet gehad en waarom niet ook iets van een Bulgaars vrouwenkoor? Een beperkende lijst opstellen is diametraal tegenovergesteld aan wat muziek voor mij is: iets eindeloos veelzijdigs waarbij er steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn en waar ook steeds nieuwe verhalen over te vertellen zijn. Een top-zoveel uitzending vind ik dan ook veel minder interessant dan een serie over klassieke popalbums, waarbij met de makers wordt gesproken. Bij voorkeur achter het mengpaneel met de originele opnamen en waarbij wordt uitgelegd wat ze toen uitprobeerden, waarop ze zich daarbij inspireerden en hoe dat in de tijd viel. Of zo'n serie over de geschiedenis van een muziekstroming, inclusief alle invloeden en ontwikkelingen die op een bepaald moment in de tijd samenkwamen. Dat sluit niet af, zoals een top-zoveel waarmee je je jeugd afrondt of levend probeert te houden, maar opent automatisch weer nieuwe paden om te ontdekken.

Don Quichote
Don Quichote8 mrt. 2017 - 18:25

Piet, dank voor jouw lijst, indrukwekkend en zeer veel overlappingen ;-) Een top vijf is danig onderhevig aan het moment, op het moment van het bericht was dit de mijne. maar mijn platenkast gaat van Blind Faith tot aan XTC van Aphex Twins tot ZZtop.. Met als afsluiter TC Matic , live op PInkpop..

Ver Bazing
Ver Bazing7 mrt. 2017 - 11:50

Volkomen dolgedraaid individualisme om je stemgedrag te laten afhangen van de muziekkeuze van een politicus met een duidelijk partijprofiel en m.i. een groot potentieel voor een toekomstige politieke loopbaan. En lef heeft hij ook! Niet dat ik nu op GL zou stemmen, maar dat zou dan vooral zijn op basis van mijn twijfel of de heer Klaver al voldoende ervaring heeft om 'door te breken' in de slangenkuil van de Nederlandse politiek anno 2017. Nou deze oude knar wil op de valreep nog wel effe kwijt dat Herman van Veen en Jacques Brel zijn 'favorieten' zijn! Hij schaamt zich er niet voor te zeggen dat 'elitist' die hij in de ogen van het 'volk' ongetwijfeld is, hij desondanks weinig affiniteit met klassieke muziek heeft (op de veel bekritiseerde Mahler na). Maar aan de andere kant wordt hij niet echt vrolijk van meezingers, zaals "van je hela hola, houd er de moed maar in". Waarvan akte!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 mrt. 2017 - 11:11

Fake muziek. Als dat tot je favorietenlijstjes behoort, dan ben je zelf fake, maar dat zagen we al een tijd, geen nieuws dus.

A2
A27 mrt. 2017 - 11:08

Lekker belangrijk, kennelijk is er niets beters te doen in politiek Nederland, behalve dan compleet van de pot gerukt te zijn .

Harmen Keizer
Harmen Keizer7 mrt. 2017 - 10:59

Politici weten van gekte niet meer wat ze moeten doen. Wat een circus! De mens achter de politicus maakt heel interessante TV, maar je stem bepaal je er niet door, hopelijk.

Django3
Django37 mrt. 2017 - 10:44

Het is dan maar goed dat Klaver politicus is geworden en geen muziekcriticus.

Tom Meijer
Tom Meijer7 mrt. 2017 - 10:44

Volstrekt belachelijk als je op een muziekkeuze je stemgedrag laat bepalen.

4 Reacties
Saskia de Bruijn
Saskia de Bruijn7 mrt. 2017 - 11:10

Nog belachelijker dat er überhaupt een artikel aan gewijd wordt.

MarcoG
MarcoG7 mrt. 2017 - 12:44

Volstrekt belachelijk om iemand die twittert serieus te nemen Tom.

Django3
Django37 mrt. 2017 - 12:56

Je zou ze de kost moeten geven. Of types die op het uiterlijk of het kontje afgaan. En misschien, heel misschien, maakt het eigenlijk voor de uitkomst en de economische koers van Nederland niet eens uit, waardoor je je stemgedrag laat beïnvloeden of wie je kiest. Liggen een Asscher, Klaver, Pechtold, Buma of Rutte, macro-economisch zoveel uit elkaar? Hooguit een procentje of twee, drie, maar een 'wereld van verschil' is er niet. Een PvdA of een CDA of een VVD kabinet zorgen er echt niet voor dat de koers van de BV Nederland opeens radicaal anders loopt.

Don Quichote
Don Quichote7 mrt. 2017 - 13:39

Hoeveel stemmers op Groen Links zouden het verkiezingsprogramma in het geheel hebben gelezen?