Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Fatsoen moet je doen! Maar dan anders'

  •  
10-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
ANP-Balkenende300.jpg
Oud-premier Balkenende wil waarden- en normendebat nieuw leven inblazen ... Debat moet nu ook gaan over populisme en nationalisme, financiële crisis en klimaatverandering, armoede en corruptie
Oud-premier Jan Peter Balkenende vindt dat debat over waarden en normen nieuw leven moet worden ingeblazen. De discussie ging voorheen vooral over de omgang van burgers met elkaar in de openbare ruimte. Het begrip ‘respect’ stond voorop. Nu zou het debat volgens Balkenende ook moeten gaan over als populisme en nationalisme, de financiële crisis, klimaatverandering, armoede en corruptie. Dat schrijft de premier in het nieuwe nummer van het CDA-blad Christen Democratische Verkenningen.
Balkenende bracht als politicus het thema waarden en normen onder de aandacht, onder meer met de slogan ‘fatsoen moet je doen’. In de CDV schrijft de oud-premier:
Sterker dan voorheen worden maatschappelijke vraagstukken moreel geduid. Het is een uitdaging en een opdracht voor de christendemocratie om hierin richtinggevende perspectieven te schetsen. De morele kant van maatschappelijke vraagstukken moet weer volop op de politieke agenda komen te staan.
Balkenende kijkt in het nieuwe CDV-nummer terug op het waarden- en normendebat dat hij agendeerde. Hij geeft aan dat er destijds bewust voor is gekozen om dat debat te beperken tot de omgang van burgers met elkaar in de publieke ruimte, is te lezen op de website van CDV:
Waarden en normen hebben een groot bereik en het risico is dat alles eraan kan worden opgehangen. Dat was ook een van de redenen waarom in het kabinetsbeleid van toen vooral gekozen werd voor een toespitsing op de omgang met elkaar in de openbare ruimte, onder de noemer ‘respect’.
Nu vindt de oud-minister-president het tijd voor een verdieping en verbreding van het debat.
Sterker dan voorheen worden in het mondiale politieke, maatschappelijke en financieel-economische debat maatschappelijke vraagstukken moreel geduid. De crisis van 2008 was niet alleen een financieel-economische maar ook een morele crisis. Westerse democratieën kampen met sentimenten als populisme en nationalisme, raken verstrikt in grote financiële problemen, en het debat wordt vaak verengd tot louter wat hier en nu speelt. Klimaatverandering, sociale spanningen, armoede, schendingen van mensenrechten, corruptie – al deze kwesties vergen doordachte strategieën en vooral concrete acties. Zou tegen die achtergrond niet veel sterker gekoerst moeten worden op het kompas van waardegeoriënteerde keuzes en een focus op de lange termijn?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Rootman
Rootman10 okt. 2013 - 10:15

We gaan dus weer een hoofdstukje aan de 'culture wars' (vertrutting dus) toevoegen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2013 - 10:15

Normen leggen we in Nederland vast- in wet en regelgeving. Bijvoorbeeld in artikel 90 van de grondwet "De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde. " Waarden laten zien hoe je die normen in praktijk dient in te vullen. In het geval van Balkenende. We lappen artikel 90 GW aan ons laars als we vriend De Op Schepper een leuk baantje kunnen bezorgen. Iemand met een dergelijk normen en waarden stelsel dient te worden uitgesloten van elke discussie over dat stelsel, het is voor onze normen veel te bedreigend als een dergelijk persoon meepraat. Terug in je hok JPB jouw waarden zijn strijdig met Nederlandse normen.

Rode druppel
Rode druppel10 okt. 2013 - 10:15

Fatsoen is een referendum respecteren. Hij is dus totaal ongeloofwaardig.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 okt. 2013 - 10:15

"Beste Burger! Lange termijn, visie, hoop en toekomst. Wij snappen daar allemaal niets van, zijn niet in staat om dit uit te stralen, en hebben in het verleden maar praktijk gericht onze tijd uitgezeten. Debatteer! Vertel ons alsjeblieft wat we moeten doen, want een plan, dat is wel heul erg moeilijk allemaal!" Zucht....

Bakoe
Bakoe10 okt. 2013 - 10:15

Het moet niet gekker worden. Nachtwakersstaat en spruitjeslucht. Geef mijn portie maar aan fikkie.

steppewolf
steppewolf10 okt. 2013 - 10:15

Ja fatsoen moet je doen. Het hoeft alleen niet voor politici, bestuurders, bankiers en multinationals. Die mogen alles en iedereen beliegen en bestelen. Dan maken ze er mooie wetjes voor om dat te legaliseren en dat noemen ze dan integriteit. Het cda, donder toch op. Verhagen, jack de vries, Bleeker, dat waren dus de fatsoenlijke opvolgers van Balkenende. Dat is toch een lachertje. Hypocriete liegende ratten zijn het.

JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2013 - 10:15

Gebakken gebabbel en achterafgeleuter over 'kwaliteit' voor de bühne. Hij rept geen woord over zijn betrokkenheid in de decennia toenemende inkomensongelijkheid, armoede en repressieve maatregelen. De man is volledig ongeloofwaardig.

StormdeBeer
StormdeBeer10 okt. 2013 - 10:15

Evert van Vliet zegt terecht: de stembussen worden weer afgestoft. Balkenende doet even wat voorwerk. De lijstduwer.

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2013 - 10:15

Sinds de dag van Referendum over Europa - dat vrijwel niemand gelezen had, maar waarop wij nog steeds apetrots zijn - is de liefde voor Balkenende er blijkbaar niet groter op geworden. Dus als Balkende tot debat oproept over het nationalisme en het populisme doen we net of dat niet bestaat. Makkelijk zat, toch?

roher
roher10 okt. 2013 - 10:15

Wat je kan concluderen is dat het station -dat je bepaalde dingen gewoon niet doet - gepasseerd lijkt te zijn. Zelfs ambtenaren adviseren burgers niet moeilijk te doen omdat ze zelf naast nachtclubs wonen ed. Dus alles lijkt door sommige bestuurders eendimensionaal op de buitenwereld geprojecteerd en dan zouden de burgers nog netjes moeten zijn en zich moeten gedragen? Bestemmingsplannen zijn wat dit betreft heel belangrijk, als jij wel goedendag moet blijven zeggen en je hoed af moet nemen dan houdt het natuurlijk een keer op als er ´takkengedonder´ als toelaatbaar wordt geacht.

wvdstraat
wvdstraat10 okt. 2013 - 10:15

Zelfs ethisch réveil ridder Van Agt en de volledig overschatte Lubbers hadden het "fatsoen" om meer dan een decennium te wachten.....

Sternenstaub
Sternenstaub10 okt. 2013 - 10:15

We kunnen hier de klassiek geworden Samson-beweging in herkennen: zogenaamd sociaal-geëngageerd, zogenaamd oprecht bezorgd, maar uiterst ambivalent, als je het analyseert, en o wee als ze de macht ruiken, en al helemaal als ze hem hebben, want dan blijken de Balkenende-Bumachristenen toch vooral ouderwetse regenten te zijn die zich aanmatigen om de bevolking op moraliserende wijze te dicteren wat moet en wat niet mag, en dan moet er dus veel en mag er dus weinig, van meneer de dominee. Ze zijn eigenlijk gewoon VVD'ers die bidden. Of PvdA'ers die aan liefdadigheid doen. Calvinisten. Eén pot nat.

Woeki Hypo
Woeki Hypo10 okt. 2013 - 10:15

'Fatsoen moet je doen! Maar dan anders'. De nieuwe verkiezingsleus van het CDA. Niet meer: “verbondenheid en dynamiek”. Maar nu: “fatsoen en vette poen”. Woeki Hypo.

FritzFriebl
FritzFriebl10 okt. 2013 - 10:15

En dat zegt de man die op kosten van de belastingbetaler oorlogje ging voeren in Irak. De oliebelangen van onze Koninklijke Schelp werden royaal verdedigt met onze voorgelogen speurtocht naar de Weapons of Massdestruction

Quadruppel
Quadruppel10 okt. 2013 - 10:15

Nu eerst eens het beloofde "zoet" voordat deze "wannabe formule 1 coureur" zijn mond in de publieke zaak weer mag opendoen. Balkenende was dat niet die PVV heuler?

Rode druppel
Rode druppel10 okt. 2013 - 10:15

Fatsoen moet je doen. Maar wat moet je doen als je ongevraagd geschoren wordt ? Stilzitten en ja en amen knikken. Nederland heeft in 2015 een tekort van 4,8 % BBP. Maar weer bezuinigen . http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/imf-ziet-sterke-stijging-begrotingstekort En ze zijn erover aan het denken om 10% van alle spaargelden in de Eurozone te innen. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/idee-imf-eenmalige-heffing-van-10-procent-op-spaargeld Ja mensen, fatsoen moet je doen.

rbakels
rbakels10 okt. 2013 - 10:15

"Normen en waarden", dat is CDA-geheimtaal die alleen de (sterk geslonken) CDA-aanhang aanspreekt. De mensen moeten vooral veel beter geïnformeerd worden hoe het werkelijk zit, om tegenwicht te bieden aan populistische nonsens. Met de economie, met Europa, met de islam.

RobGeurtsen
RobGeurtsen10 okt. 2013 - 10:15

Onvoorstelbaar een man die na zijn politieke carriere gekozen heeft voor goed betaald verblijf bij een firma die al vele jaren in negatieve zin bijdraagt aan de 'zondige' vermenging van advies en onafhankelijke accountancy. Heeft Judas, de discipel van Jezus volgens de bijbel of de huidige kerk zinnige woorden gesproken die we ter harte willen, kunnen of moeten nemen. Voor Balkenende geldt iets dergelijks... de woorden en denkbeelden van de man behoeven geen aandacht, wel zijn stijl, zijn intenties, besluiten en zijn keuzes verdienen onze aandacht om een oordeel te vormen... als de ratio onder de opinie-leiders en fora overheerst zal het denken van deze man geen wortel schieten, en zal hij eventueel nog voor zijn pensioen kunnen verworden tot een irrelevante conservatief. Of zal de jongere generatie het geile verlangen naar autonomie en de onbeperkte vervulling van, door de babyboomers, aan hun aangeprate, materiele wensen tot hun ultieme recht hebben verheven zich wenden tot de samenleving van Balkenende en zijn inspirerende denkers om het ongelukkig zijn door afnemende welvaart en dreigende armoede af te wenden... Het imago van Balkenende is de retorische ingang om zijn denken en argumenten te ontkrachten. Dat is ook een grotere tegenslag voor de christen-democratie dan serieus het gesprek aangaan met deze doldwaze gedachten.

MasterBeertje
MasterBeertje10 okt. 2013 - 10:15

Normen en waarden!? Dat zou meneer balkenende toch ook even bij een bezoek aan Fukushima geopperd kunnen hebben. Deze industrie, waar de meerderheid van de Nederlandse bevolking op tegen is, wordt toch met alle gevolgen van dien verder gebruikt, ondanks dat duizenden viekante kilometers oceaan reeds zijn vervuild. Of zou het niet op zijn plaats zijn als Balkenende samen met Barroso in Lampedusa even de overgebleven vluchtelingen toespreekt en hun met de Eurpeese Normen en Waarden bekend maakt. Misschien kan hij de mensen duidelijk maken waarom de Italiaanse overheid (politieboten) vissers die mensen uit het water aan het redden waren gedreigt hebben met een aanklacht het illegaal aan land brengen van vluchtelingen!? Is het niet zo dat het altijd makkelijk is de bevolking de schuld te geven als regeringen zelf verantwoordelijk zijn voor de huidige toestanden. De normen en waarden van de bestuurders laten te wensen over maar daar wil men niet naar luisteren. Balkenende spak van de VOC mentaliteit, de gouden eeuw van slavernij, onderdrukking en armoede. De gouden eeuw van decadentie, doodstraffen en bedrog. Nee meneer Balkenende als u de woorden normen en waarden in uw mond neemt moet ik denken aan de woorden van een Engelse politica, Zij weten van alles de prijs, maar niets van waarde.

bEngel2
bEngel210 okt. 2013 - 10:15

Quote van de minkukel die Nederland veraadde aan de EU: "Debat moet nu ook gaan over populisme en nationalisme, financiële crisis en klimaatverandering, armoede en corruptie" Doe daar ook maar, list en bedrog bij.

Hazmat Guy
Hazmat Guy10 okt. 2013 - 10:15

Alsjeblieft zeg...................... http://www.wisenederland.nl/node/3436

StormdeBeer
StormdeBeer10 okt. 2013 - 10:15

Nou meneer Balkenende begin bij uw collega politici. Stelen van daklozen, daarna is het geprobeerd weg te moffelen, toen de schuld afgeschoven (er zou door de stichting onzorgvuldig zijn omgesprongen met het geld) vervolgens goedgepraat (het was een fout, hij kon het terug betalen van wachtgeld) en nu moet ik lezen dat Spekman boos is op degene die na de druk van de bewezen feiten aangifte hebben gedaan! http://www.geenstijl.nl/archives/images/hansspekmaniseenongelofelijkeklootzak.html Normen waarden?? Niet bij deze lui. Schande!!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2013 - 10:15

''Nou meneer Balkenende begin bij uw collega politici'' Beter wereld begint bij de buurman, is de norm nummer 1 van de Normen en Waarden lijst van Balkenende.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

Maar wat is hier (en daar) christelijk aan?, menselijkheid en een sociale samenhang nastreven als 'eigendom' uitdragen kan iedereen. De stembussen worden weer afgestoft waarschijnlijk.

1 Reactie
lembeck
lembeck10 okt. 2013 - 10:15

Raak!! Daar dacht ik ook, toen ik begon te lezen, na mijn initiële schrik om dat ponem weer pontificaal in beeld te zien.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2013 - 10:15

Hij maakt geen doorwrochte analyses, biedt geen oplossingen aan en en bekritiseerd het systeem zelf niet niet ... Hij is eloquent gebrabbel over uiterlijkheden en verwijzingen zonder concreet te worden.

Zjenny
Zjenny10 okt. 2013 - 10:15

Lamme, ik zie dat je nog steeds niet gegoogeld hebt op Agenda 21. Had je dat wel gedaan dan was je niet met dat obsolete idee gekomen van een permanente milieuraad.

Michiel Online
Michiel Online10 okt. 2013 - 10:15

"Klimaatverandering vraagt mijns inziens om een permanente VN-milieuraad die beleid maakt voor het terugbrengen van broeikasgassen." Alleen "des werelds grootste orgaan" kan iets doen tegen globale klimaatverandering, en dat kan alleen door het gebruik van technologie die diezelfde klimaatverandering tegengaat.

Jensbos
Jensbos10 okt. 2013 - 10:15

"Het is een uitdaging en een opdracht voor de christendemocratie om hierin richtinggevende perspectieven te schetsen." Maar, dat is toch de opdracht achter de hele politiek?, vraag is alleen welke richting ga je STUREN, schetsen is niet genoeg....... In zijn hoek is dat denk ik toch meer "GOD's water over God's akker, bij de PvdA zou dat het vechten voor de belangen van de massa en dan vooral de economisch minder gelukkigen daaronder moeten zijn. Voorr de VVD is "laissez-faire" de beleidslijn, zoiets als God's water over God's akker, maar dan alleen bij voorkeur de economisch meest vruchtbare akker. Helaas neo-liberaal correct, ondersteunt bijna een ieder tegen-woordig "pragmatisch" die laatste richting.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub10 okt. 2013 - 10:15

Trefzeker, voor wie het ziet. Het bord-voor-de-kop waardoor mensen het níet zien, is tegenwoordig echter helaas een wijdverbreide moreel-intellectuele aandoening.

meijerlahn
meijerlahn10 okt. 2013 - 10:15

Ze ruiken zetelwinst, de enge mannen van het CDA.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe10 okt. 2013 - 10:15

Yep, en het volkje trapt er weer in Terwijl er geen verschil zit tusen PvdA/CDA/VVD/D66. Een pot nat. De komedianten ze trokken voorbij, en de tragie en ook komedie sloegen neer op de toeschouwers die het platform aanboden. Maar goed, waarom zou ik me nog druk maken? Het zijn niet mijn kinderen die de wereld van morgen erven. I don't care, maar vermakelijk is het wel.

Rootman
Rootman10 okt. 2013 - 10:15

Zou het volgende als strategie echt waar zijn?: CDA: de fatsoenlijke, beschaafde PVV...

Zoetekoek
Zoetekoek10 okt. 2013 - 10:15

De man die Nederland gaf aan Brussel voor zijn eigen belang, totaal onbetrouwbaar persoon die niet serieus te nemen is. Maar het hele politieke bestel is een farce, en berust zich op list en bedrog. Dat er nog mensen zijn die, het hele circus nog serieus nemen is mij een raadsel. Het is zonde wat er met dit land is gebeurd, en dat het volk het tot zo ver heb kunnen laten komen. Want wij zijn net zo schuldig als de politiek, wij het volk (inclussief mijzelf) hebben het zien gebeuren, en we stonden erbij en keken ernaar. Het is jammeer, dat de induvalisering van het volk parte speelt hierbij.

1 Reactie
lembeck
lembeck10 okt. 2013 - 10:15

En de man die ons de Irak oorlog in rommelde met die zogenaamde massa vernietigingswapens.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

Lieve mensen, Peter Balkenende weet eigenlijk niks. Hoogleraar normen en waarden aan een Universiteit met den Bijbel. Het land leiden omdat niemand anders het wilde doen. Als je gebrek aan kennis moet verhullen door bij ieder antwoord zo snel mogelijk de veilige hoek van de normen in te duiken dan kun je alleen in een met moralisme doordrenkt land wegkomen. Hij is als het NOSjournaal. Je ziet wat, je hoort wat en daarna het weerbericht. Een uitsteller, een omzwachtelaar, een nachtzuster van toen we in coma lagen na de moord op Fortuyn. Maar geen dokter. En wij zijn minder ziek als toen.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub10 okt. 2013 - 10:15

Fout. We zijn als samenleving zieker dan ooit (de collaboratie met de Duitse bezetter, de politionele acties in Indië, het Srebrenica-drama en de Irak-oorlog even buiten beschouwing gelaten), dankzij ruim 11 jaar lang indoctrinatie en wanbeleid van rechts-reactionaire charlatans. Nee, Nederland is juist zieker dan ooit (de hierboven al tussen haakjes geplaatste zaken dus even niet inbegrepen).

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2013 - 10:15

Normen en waarden? Maar wat zijn dat meneer Balkenende? Geef ons de lijst van uw Normen en Waarden of beter niets zeggen. De heer Balkenende, toen Bush met God had gesproken en moest van God de duivel uit Irak verjagen op basis van leugens dat in Irak gevaarlijke wapens daar liggen, zei u meteen : ''Amen'' en u ging achter Bush aanhollen, naar Irak. Uiteindelijk bestaat Irak niet meer!. Waarom hoorde wij u toen niet over de leuke en menselijke Normen en Waarden? Waarom had u geen excuses aangeboden aan de wereld en aan Irak toen alles duidelijk bekend werd en iedereen wist dat Bush h gelogen had en Saddam geen rare wapens had? Of was het op dat momment geen Normen en Waarden, maar de Nonnen en de Zwaarden? Meneer Balkenende, met veel respect, ik geloof u niet en ik snap u niet.

2 Reacties
Quadruppel
Quadruppel10 okt. 2013 - 10:15

Helemaal met u eens en ik ben benieuwd of onze grote voorvechter van "Normen en Waarden" hierop nog reageert. Hij hult zich waarschijnlijk verder in een pijnlijk stilzwijgen en gaat weer een rondje crossen op het circuit van Zandvoort

CharlesDexterWard
CharlesDexterWard10 okt. 2013 - 10:15

Toen eenmaal duidelijk werd dat Irak geen massavernietigingswapens had probeerde Bakellende het te gooien op 'mensenrechten'. Maar waarom een Hoessein wel weg moest, maar een Mugabe of de Saudische koninklijke familie niet heeft hij ons natuurlijk nooit verteld!

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2013 - 10:15

Wat versta je onder een 'middenpartij' Erwin? Ik zie het tot dusver als een 'opportunistenpartij' die wezenlijk geen verandering brengt maar doormoddert met verkeerde uitgangspunten en een gebrek aan empathie of mededogen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

"Debat moet nu ook gaan over populisme en nationalisme, financiële crisis en klimaatverandering, armoede en corruptie" en militaire steun aan illegale oorlogen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger10 okt. 2013 - 10:15

Dan bedoelt u eigenlijk dat het debat moet gaan over dit kabinet? Want als er 1 populistisch, leugenachtig, achterbaks, asociaal kabinet is, dan is het dit huidige kabinet wel.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2013 - 10:15

Balkenende, was dat die meneer van het zuur en het zoet? Hoe ging het ook alweer, eh ........ na het zoet, eh nee het zuur komt voor het ..... goh hoe ging dat toch weer ..... het zure zoet komt ..... nee dat was het ook niet ... als zoet is geweest komt ehhhh nee ook niet ...... na zuur komt zonnesch..... ik word gek, hoe zat dat nu toch? Tsja!!

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub10 okt. 2013 - 10:15

Volgens mij ging het over zoet-zure augurk. Over azijn pissen in suikerwater, en dan waren wij de augurk. Dat wormen en maden-debat was er toen ook nog. Dat was geloof ik een recept tegen het zuur, en om ons zoet te houden. Het is allemaal al weer een paar kerstmissen geleden, dus ik weet het ook niet meer zo precies.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2013 - 10:15

Fatsoen moet je doen? Hoort het liegen en bedriegen bij het fatsoen? hoort fraude bij het fatsoen? hort corruptie en witwassen ook bij het fatsoen? Of moeten wij als gewoon burgers het fatsoen doen en onze politici niet? Het wordt nog gezelliger als de VVD ''het fatsoen moet je doen'' gaan roepen!! Of leest de heer Balkenende geen kranten?! Ik versta onder het fatsoen van Balkenende een Chinees loempia, u ook?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe10 okt. 2013 - 10:15

Inderdaad, maar het lijkt me gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen dat de heer Balkenende zich eerst eens zou moeten richten tot de PvdA die in Spanje wachtgeld soupeert, en bedrijfjes sponsort van daklozen geld, en richting de VVD waar je niet eens binnenkomt als je niet enige corruptie zaken in je CV hebt staan. Waar in vredesnaam heeft deze wereldvreemde man het over. Zijn erfenis is corruptie en een totaal verval van normen en waarden.