Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Fatah en Hamas verzoenen

  •  
27-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-FatahHamas_300.jpg
Blokkade voor Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen opgeheven
De Palestijnse partijen Fatah en Hamas die lange tijd in conflict met elkaar lagen, hebben een voorlopig verzoeningsakkoord gesloten. Arabische media melden dat de twee partijen volledige overeenstemming hebben bereikt over alle discussiepunten ‘inclusief het opzetten van een interim-regering met specifieke taken en het vaststellen van een datum voor verkiezingen’.
Onder leiding van Egyptische bemiddelaars kwamen de leiders van Fatah en Hamas bij elkaar in Cairo. Wekenlang probeerden de Egyptenaren de Palestijnse partijen tot elkaar te brengen. De partijen liggen al sinds 2007 met elkaar overhoop. De Palestijnse gebieden worden door beide partijen apart bestuurt. Fatah regeert in de Westerlijke Jordaanoever terwijl de Hamas in de Gazastrook de baas is.
De presidentsverkiezingen waren eigenlijk al in januari 2009 gepland, maar werden uitgesteld vanwege het conflict tussen de twee Palestijnse partijen. Hamas eiste dat de parlementsverkiezingen gelijktijdig zouden plaatsvinden met de presidentsverkiezingen. Fatah wilde dat niet.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

NNenNN
NNenNN27 apr. 2011 - 16:36

Jammer dat de Palestijnen opgeschept zitten met deze onderdrukkende partijen.

BelegenBelg
BelegenBelg27 apr. 2011 - 16:36

Staan we werkelijk aan de vooravond van een drastische omwenteling in Noord - Afrika en het Midden - Oosten? De gebeurtenissen van dit en volgende jaren kunnen wel eens de geopolitieke verhoudingen fundamenteel wijzigen. Alleen jammer dat het zo'n schurkenpartijen zijn. Hopelijk kiest de bevolking voor de politici die hun welvaart proberen te vergroten, en niet voor de groeperingen die van conflicten leven. Maar als ik ons eigen stemgedrag zie, vrees ik ervoor.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 apr. 2011 - 16:36

Verzoening onder de Arabieren begint bij openlijk zoenen, anders niets van waar.

Maanlander2
Maanlander227 apr. 2011 - 16:36

Tja, de financieringsbodem voor Hamas valt weg. Sirië en Iran hebben op het ogenblik wel wat anders aan hun hoofd dan zich met Hamas bezig te houden. Je wordt als organisatie dan wel gdwongen om compromis te sluiten wil je blijven voortbestaan. Daarnaast liep hun populariteit in de Gazastrook toch al terug.

clara51
clara5127 apr. 2011 - 16:36

De samenvatting van vandaag voor wie het langere verhaal te ingewikkeld | genuanceerd | niet kloppend met eigen vooroordelen vindt (zelf even doorhalen wat niet van toepassing is): Netanyahu tegen Palestijnse Autoriteit: "Jullie moeten kiezen tussen vredesonderhandelingen en Palestijnse eenheid." Palestijnse Autoriteit tegen Netanyahu: "Jullie moeten kiezen tussen vrede en kolonisatie."

leeuwenvanj
leeuwenvanj27 apr. 2011 - 16:36

Prima als zij samen gaan werken en een programma maken waar de bevolking achter staat. Hopelijk gaat het goed en zal de verdeeldheid over zijn ten behoeve van de bevolking.

bobbono
bobbono27 apr. 2011 - 16:36

Het is een heel moedig & verstandig besluit van de bestuurders van de Palestijnen ! Ik lees net in de Volkskrant dat Israel als reactie al niet wil onderhandelen !? Kortom Israel wil geen vrede zoals al decennia lang niet want dat betekend dat je moet toegeven dat jijzelf ook niet 'zo netjes bent' om het maar genuanceerd uit te drukken. En voordat jullie weer reageren met te wijzen op de terreur van de Hamas ( wat ik ook niet goedkeur !!) wil ik jullie vragen wat jullie zouden doen als je al 60 jaar wordt onderdrukt & de gehele wereld kijkt maar toe hoe bv de VN de afgelopen decennia wordt geregeerd door Israel en de VS met hun vetorecht !! De stelselmatige onderdrukking van de Palestijnen zelfs in de eigen bezette gebieden (Hebron waar de Palestijnen 150.000 a 200.000 worden geterroriseerd door een groepje van 500 orthodoxe joden !!). Hoe zouden jullie dan reageren ??? Ga eens in hun schoenen staan ! Wij veroordelen hun vanuit onze luxepositie, maar let op ook wij zullen worden beoordeeld. De machten in de wereld veranderen & wat je zaait zul je dan ook oogsten in de toekomst .....

clara51
clara5127 apr. 2011 - 16:36

Als het om Hamas gaat wordt voortdurend geciteerd uit en verwezen naar hun handvest van 1986, intussen een kwart eeuw geleden, met voorbijgaan van alles wat Hamas sindsdien heeft gezegd en geschreven. Ik heb dat hier op Joop meermalen met voorbeelden onderbouwd. Ook de anonieme Nederlandse woordvoerder van de grootste Israëlische politieke partij Likud komt steeds weer met 1986 aanzetten. Het is in dit verband de moeite waard eens te kijken wat het handvest van Likud zegt over een onafhankelijke Palestijnse staat: "The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river. The Palestinians can run their lives freely in the framework of self-rule, but not as an independent and sovereign state. Thus, for example, in matters of foreign affairs, security, immigration and ecology, their activity shall be limited in accordance with imperatives of Israel's existence, security and national needs." http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2011 - 16:36

Ik krijg er helemaal een warm gevoel van. Zóó beschaafd ! En ook zo vredelievend. Aardige mannen die alleen het beste voor hebben.

1 Reactie
bobbono
bobbono27 apr. 2011 - 16:36

nee, dan de joden die het beste voor hebben met hun medemens van wie ze land afpikken & iedereen kijkt toe want joden zijn zielig want ze hebben ooit een sjoha meegemaakt. Vraag eens een moslim in Srebrenica hoe dat voelt een vervolging of een Huts en/of een Tutsi. Maar nee, de jood is eeuwig zielig !!!!!?????

LikoedNederland
LikoedNederland27 apr. 2011 - 16:36

Dit akkoord is bedoeld voor een gunstige indruk, zodat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september een resolutie voor een Palestijnse staat zal aannemen. Daarna zullen ze elkaar ongetwijfeld weer verketteren. Maar nu is het even nodig om eensgezindheid uit te stralen, voor de goedgelovige buitenwereld. En mocht Hamas de macht krijgen op de Westbank, dan wordt dat 'Gaza 2', met dus nog meer raketten op Israelische burgers en schoolbussen. Hamas heeft immers als officiele doelstellingen het vernietigen van Israel en het uitroeien van de Joden. Een bloemlezing uit hun handvest: "Zogenaamde vreedzame oplossingen zijn tijdverspilling. Jihad is de enige oplossing." "Het loslaten van het conflict met Israel is een daad van zwaar verraad, wie dat doet zij vervloekt." "[Geheel] Palestina is een islamitische Wakf, bestemd voor toekomstige moslimgeneraties tot de dag des Oordeels. Een deel noch een geheel mag worden ontheiligd of opgegeven." "Jihad is de manier, en de dood voor God de mooiste der wensen." "De dag des Oordeels komt niet totdat moslims alle Joden ter dood hebben gebracht."

1 Reactie
NNenNN
NNenNN27 apr. 2011 - 16:36

Dank u voor de waardevolle informatie en nu over op de feiten, maar eerst, om mijn dankbaarheid te uiten wil ik u verblijden met het volgende filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=cNQSV3BBtZ4 De feiten Het conflict is Internationaal gezien erg simpel op te lossen, maar het vredesoverleg wordt decennialang door de VS en Israël gesaboteerd: 1. Nederzettingen: Stop de uitbreiding van en ontmantel de nederzettingen in bezet gebied. Deze nederzettingen zijn in een oorlogssituatie verkregen en daarom illegaal volgens Internationaal Recht. 2. Grenzen: Israël moet zich terugtrekken uit Gaza en de West Bank, naar de grenzen van '67, zo heeft het Internationaal Gerechtshof in 2004 bepaald. 3. Jeruzalem: Volgens het Internationaal Gerechtshof ook Palestijns bezet gebied, maar de Palestijnen zijn bereid tot concessies om een bepaald deel aan Israël te geven. 4. Vluchtelingen: Volgens Internationaal Recht mogen alle gevluchte Palestijnen terugkeren naar hun eigen grond. Ook hier zijn de Palestijnen bereid om concessies te doen en het aantal te bepalen. Voor meer inhoud en feiten: - Chomsky on how Hamas policies are more conducive to peace than the U.S.'s or Isreal's: http://www.youtube.com/watch?v=vD8Eghw1Bik&feature=related - The Middle East's oldest dictatorship: http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/04/201142114189933416.html - “What happens when a former Israeli Foreign Minister debates a scholar known as one of the world’s foremost critics of Israeli policy?': http://www.normanfinkelstein.com/democracy-now-debate-with-finkelstein-shlomo-ben-ami/

LikoedNederland
LikoedNederland27 apr. 2011 - 16:36

@Clara U citeert niet uit een 'handvest', maar uit een twaalf jaar oud verkiezingsprogramma. Inmiddels heeft Likoed duidelijk een nieuwe richting aangegeven. Van Hamas kan dan niet gezegd worden. Elke paar maanden wordt officieel door Hamas bevestigd dat vernietiging van Israel het doel blijft.

1 Reactie
NNenNN
NNenNN27 apr. 2011 - 16:36

Kunt u mij een regering van Israel noemen die het bestaan van een Palestijnse staat heeft erkend?

clara51
clara5127 apr. 2011 - 16:36

@likoed Ik heb me suf gezocht maar ik heb over de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat geen actuelere gedocumenteerde beleidsvisie van Likoed kunnen vinden dan de tekst hieronder. Als er genuanceerdere teksten zijn zou ik dat een positief signaal vinden. Dus graag een link!

1 Reactie
LikoedNederland
LikoedNederland27 apr. 2011 - 16:36

Dat is de historische speech van premier en partijleider Netanjahoe met zijn visie van twee staten die vreedzaam naast elkaar leven: http://www.likud.nl/ref39.html

NNenNN
NNenNN27 apr. 2011 - 16:36

Zo is het stelen van land gegaan, een simpel overzicht: http://www.thepeoplesvoice.org/cgi-bin/blogs/media/landloss.gif Palestinian loss of land, 1946-2000 - Pre 1947: 100% Palestinian land - 1947: UN Partition Plan: 48% Palestinian land - 1967 de facto line: 22% Palestinian land - As of 2005: 12% Palestinian land

2 Reacties
clara51
clara5127 apr. 2011 - 16:36

Hier een nog mooiere en geactualiseerde kaart, waarbij je zelf aan de knoppen zit: http://peacenow.org/map.php

clara51
clara5127 apr. 2011 - 16:36

Hier een nog mooiere en geactualiseerde kaart, waarbij je zelf aan de knoppen zit: http://peacenow.org/map.php