Een kledingberg in de Atacama-woestijn in Chili is inmiddels zo groot dat hij zichtbaar is vanuit de ruimte, meldt Business Insider. Het gaat om kledingstukken die nooit zijn verkocht in winkels in Europa, de Verenigde Staten en Azië.
Onverkochte fast fashion wordt verscheept naar Chili, waar een flink wordt verhandeld. Wat overblijft, wordt gedumpt in de woestijn. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP die er twee jaar geleden ging kijken, trof onder meer kersttruien en skischoenen aan. Het kan tweehonderd jaar duren voordat de kledingstukken vergaan.
Volgens een VN-rapport uit 2019 is de wereldwijde kledingproductie tussen 2000 en 2014 verdubbeld. De productie gaat gepaard met flinke (water)vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
nu pas via satellieten, veel eerder op tv voor de geïnteresseerden Simon Reeve:https://www.bbc.co.uk/programmes/p0cxq2p4 Stacy Dooley: https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/5a1a43b5-cbae-4a42-8271-48f53b63bd07 BBC: https://www.bbc.co.uk/news/av/world-60249712
Tja, het is maar net waarmee je in The Guinnes Book of Records wil komen...
Meeste van deze kleding was wel uit de mode. Dus begrijpelijk.
De export van rotzooi is voor sommige landen erg lucratief, maar echt verwerken van die rotzooi doen ze niet altijd. Zie hiervoor de berg kleding in Chili. Is het niet een idee dat elk land verplicht wordt z'n eigen rotzooi op te ruimen en dat de 'opruimkosten' in de prijs berekend moeten/ zullen worden?
Vreselijk. En dan de bedenken dat de Atacama woestijn ook nog de plek is die het zwaarst te lijden heeft onder de winning van lithium.
Een ding is zeker, er is zoveel kleding in de wereld dat niemand meer in lompen hoeft te lopen.
Is dit de innovatie, die uit de neoliberale vrije markt voortkomt ? Een innovatieve hoop rotzooi ?
Deze rotzooi komt doordat neoliberalen selectief shoppen uit Adam Smith. Dit krijg je als de macht aanstuurt op hebzucht en vriendjeskapitalisme en voorkomen dat de vervuiler betaalt. 'In De welvaart van landen beschrijft hij een routekaart naar meer welvaart en dus, volgens hem, naar een goed werkend kapitalisme. Meer handel is niet alleen goed voor de materiële welvaart van een land, maar ook voor de morele ontwikkeling van mensen. In een goed werkende kapitalistische samenleving moeten vrije mensen met een gelijke status deals met elkaar sluiten. Om te krijgen wat jij wilt, moet je anderen geven wat zij willen. En om te weten wat anderen willen, moet je je inleven in hun situatie. Handelen in je eigenbelang is in een kapitalistische samenleving dus vaak handelen in andermans belang. Daardoor liggen in kapitalistische samenlevingen welbegrepen eigenbelang en moreel handelen dicht bij elkaar. Smith ziet ook in dat kapitalisme in de praktijk lang niet altijd zo goed werkt. Kapitalisme kan ook leiden tot hebzucht, ongelijkheid en vriendjeskapitalisme. Smith besteedt een groot gedeelte van De welvaart van landen aan manieren om deze kwalen tegen te gaan.' 'Monopolies, tariefmuren, slavernij en kolonialisme zorgen ervoor dat handelsstromen niet op hun natuurlijke manier lopen, vindt Smith, maar verstoord zijn. Daardoor ontstaat er minder welvaart en schaadt dit het algemeen belang.' https://www.filosofie.nl/historisch-profiel-adam-smith-denk-aan-jezelf-help-een-ander/
Goede reactie, Daslief Ik snap je punten Inderdaad, op land is bijvoorbeeld een monopolie. Iedereen moet wonen en een paar huisjesmelkers bezitten al het vastgoed en kunnen woekerprijzen vragen. Vervolgens word er niet bij gebouwd, omdat de politici en elites het wel prima vinden allemaal.