Joop

Fascistische terrorist vermoordt 10 mensen bij racistische aanslag in VS

  •    •  
15-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2340 keer bekeken
  •  

Een zelfverklaard fascist heeft bij een aanslag in de Amerikaanse stad Buffalo dertien mensen neergeschoten. Tien van hen overleefden de aanslag niet. Elf van de 13 slachtoffers zijn Afro-Amerikanen, heeft de politie verklaard. De dader is gearresteerd. Hij streamde de aanslag live via Twitch. Het bedrijf zegt de stream binnen enkele minuten verwijderd te hebben.

De 18-jarige verdachte postte kort voor zijn daad een verklaring waarin hij duidelijk maakte dat hij gedreven werd door racistische idelogie. Zo verwees hij naar de zogeheten omvolkingstheorie, een fascistisch verzinsel over een complot met als doel het witte deel van de bevolking uit te roeien. In Nederland wordt het uit Frankrijk overgewaaide complotverhaal dat vaker extreemrechtse terroristen aanzet tot daden verkondigd door onder meer Tweede Kamerlid Thierry Baudet.

Onder de dodelijke slachtoffers is een beveiliger die trachtte de terrorist te stoppen toen hij de supermarkt binnendrong en buiten al vier mensen had neergeschoten. Ook een 86-jarige vrouw, moeder van de plaatselijke brandweercommandant, werd vermoord. Vier slachtoffers zijn medewerkers van de winkel. Van de drie gewonden is er inmiddels een ontslagen uit het ziekenhuis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Satya
Satya16 mei 2022 - 8:01

Deze enge ideologie wordt ook in Nederland gepromoot. Bij ongehoord Nederland, geen stijl en Powned bv. Nu is het zo dat er niet tot geweld wordt opgeroepen maar de angst wordt gezaaid. Joost Niemoller ziet er een joods complot in, inmiddels heeft hij de promotie voor het boeken reeks van Kevin Macdonald van zijn site gehaald. https://www.geenstijl.nl/5152043/hoogleraar-omvolking-is-gewoon-eu-beleid/ https://opiniez.com/2016/02/21/joost-niemollers-flirt-met-antisemiet-macdonald/rubenilan/ https://ongehoordnederland.tv/2022/05/10/korte-clips/europa-wordt-eurabia-door-omvolking-ongehoord-nieuws/ Wanneer staan fatsoenlijke mensen op en keren zich ipv normaliseren? Wanneer gaan we migratie redenen bestrijden ipv migranten? Er is een race naar de bodem bezig.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop116 mei 2022 - 6:50

Hoe lang moet het nog gaan duren voordat Biden met een wet gaat komen die wapenbezit verbiedt? Iedereen die geen wapenvergunning heeft moet dan zijn wapens inleveren bij Biden. Hoe moeilijk kan het zijn om de racistische aanslagen van je fascisten te voorkomen als je dat werkelijk wilt? Hoeveel onschuldige slachtoffers moeten er nog vallen?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 mei 2022 - 7:58

@ Kees Jij schrijft: Hoe lang moet het nog gaan duren voordat Biden met een wet gaat komen die wapenbezit verbiedt? Dat gaat eeuwig duren. De achterban van Trump wijst die wet af.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2022 - 17:57

Ik ben eigenijk wel benieuwd naar jouw mening hierover toen T**** president was. Die blinde woede jegens Democrats, waar komt die vandaan? Ik denk dat als je gaat peilen bij een NRA conventie dat je 100% republicans tegenkomt? Stel daar eens je vragen en dan heb je meteen het antwoord op waarom alle voorstellen om wapenbezit aan banden te leggen falen.

PVDB2
PVDB215 mei 2022 - 22:01

In de trend van Anders Breivik, 77 dodelijke slachtoffers, Brenton Tarrant 50 slachtoffers, Patrick Cruisius, 18 slachtoffers. Allen blanke extreemrechtse racisten (ja, een pleonasme). Allen geradicaliseerd via social media, sommige posten hun daden direct op social media. Geweldig toch die social media. Ddoor wat complot fantasten, haatzaaiers of politici die hun gal op Twitter gooien. Waar of niet. Zo'n 300 mass shootings per jaar in de VS waar meer dan 4 doden en of gewonden bij vallen. Leve het vrije vuurwapengebruik. De Republikein willen het afschaffen want 2de amendement en de vele miljoen van de wapenlobby per jaar. En dat mag best wat levens kosten blijkbaar. En inderdaad. De kogel kwam alweer van rechts...

AltJohan
AltJohan15 mei 2022 - 16:33

Geen speld tussen te krijgen. De kogels kwamen van RECHTS.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 mei 2022 - 15:47

Het laat weer eens zien wat radicaalrechts vermag. De schutter rekent er kennelijk op dat Trump de hem z'n straf kwijtscheldt als die opnieuw mag dicteren.

dirkzeeman
dirkzeeman15 mei 2022 - 14:18

Ik dacht dat nu wel vast stond dat aanslagen door racisten en fascisten nooit onder de noemer 'terrorisme' vallen. Dat zijn namelijk incidenten. De daders zijn 'lone wolves'. De politici en opiniemakers die de dader hebben opgehitst, kunnen er niets aan doen want zij uiten slechts hun mening. Verder is de dader eigenlijk een heel zachtaardige persoon die veel van zijn moeder hield en die door de maatschappij niet begrepen werd. Heel tragisch allemaal. En bovendien is het allemaal de schuld van links. Want redenen.

Joop  den Uil
Joop den Uil15 mei 2022 - 14:02

Waarom moet er in (alle?) media zo diep ingegaan worden op de drijfveren en ideologie van deze gek ? dan krijgt hij postuum dan toch nog alle aandacht die hij wenste !

1 Reactie
FrancoisWouters
FrancoisWouters15 mei 2022 - 14:52

Drijfveren kunnen belangrijk zijn als bekend is of er een of andere ideologie achter zit. Dan kun je mogelijk incidenten als deze voorkomen. Uit verklaring blijkt het motief duidelijk. Mogelijk is hij lid van een groepering die gevolgd kan worden.

Olav Meijer
Olav Meijer15 mei 2022 - 12:50

@ Y-Line: "En als die Amerikanen slim zijn".....veranderen ze de Grondwet en maken ze er eindelijk wettelijk werk van dat die wapens niet zo gemakkelijk door jan en alleman (jong en oud, rijp en groen, enz.) kunnen worden aangeschaft. De macht van de NRA moet worden gebroken.

7 Reacties
FrancoisWouters
FrancoisWouters15 mei 2022 - 14:59

Ik ben het in deze absoluut met je eens. Gaat echter voorlopig niet gebeuren. Het zou in ieder geval een stap in de goede richting zijn. Hoewel ik niet denk dat het dit soort aanslagen gaat voorkomen. In ieder geval niet op korte termijn.

Y-Line
Y-Line15 mei 2022 - 18:18

Dat gaat niet gebeuren want in Amerika hebben zo’n beetje alle lagen van de bevolking wapens. Links, rechts, wit of zwart.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2022 - 17:19

@Y-line Ja alle kleuren, maar vooral Republikeinen die keer op keer de wetgeving op dit gebioed frustreren. Republikeinen 'links' noemen is toch een beetje vreemd. Maar kom eens met een goed argument om een AR-15 publiek te koop aan te bieden. Laten we eens beginnen met 'zonder background checks', dan kijken we daarna wel verder.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2022 - 17:30

@Y-line 'The issue is also one that is hyper-partisan and extremely divisive, falling largely along party lines. "Democrats are nearly unanimous in their support for stricture gun laws," the same Gallup study noted, with nearly 91% in favour of stricter gun laws. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-41488081 Weer wat geleerd.

Y-Line
Y-Line16 mei 2022 - 18:43

@Kickstock 'Maar kom eens met een goed argument om een AR-15 publiek te koop aan te bieden. Laten we eens beginnen met 'zonder background checks', dan kijken we daarna wel verder. ' Voel je je aangevallen of zo? Heb ik je persoonlijk beledigd? Ik ben ook niet voor vrije verkoop van wapens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mei 2022 - 10:57

@Y line nee, ik vind het vervelend als mensen de discussie komen vervuilen met desinfo. Ik vond het komisch toen je schreef dat je 'weet waar je staat', ergens onder een bericht. Nou wij nog.

Y-Line
Y-Line17 mei 2022 - 19:59

@Stock Wie is 'wij' ? 'Wij' bestaat niet hè.. ?

Frans Akkermans
Frans Akkermans15 mei 2022 - 11:57

Het trieste van de Amerikaanse cultuur is dat er zoveel mensen zijn die helemaal geen ideologie nodig hebben om dit soort massamoorden te plegen.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 mei 2022 - 6:53

Frans Geen idee wat u daarmee bedoelt. Is wat we cultuur noemen dan nu ineens niet gebaseerd op ideologie? Volgens velen bv is de islamitische cultuur gebaseerd op de islam als ideologie. Die we daarom - vanwege dat 'slechte gedrag die dat tot gevolg heeft - zouden moeten verbieden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2022 - 17:23

Frans, De moordenaar heeft een flink manifesto online gezet. Zie het artikel hieronder. https://www.nbcnews.com/news/us-news/buffalo-supermarket-shooting-suspect-posted-apparent-manifesto-repeate-rcna28889https://www.nbcnews.com/news/us-news/buffalo-supermarket-shooting-suspect-posted-apparent-manifesto-repeate-rcna28889 Deze jongen had het dus wel ideologisch onderbouwd. Ga ook eens googlen wie nu precies die theorien uitdragen. Er zit echt behoorlijk wat ideologie onder deze moordpartij.

Phantom3
Phantom315 mei 2022 - 11:44

Verschrikkelijk. Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet in Nederland.

3 Reacties
FrancoisWouters
FrancoisWouters15 mei 2022 - 14:56

Gelukkig niet vaak, maar ik zou je toch even willen herinneren aan Tristan van der Vlis. En eventueel Karst Tates die weliswaar een andere doelgroep en wapen koos, maar toch een aantal onschuldigen mee nam.

Frans Akkermans
Frans Akkermans15 mei 2022 - 19:41

@Wouters En van welke ideologie waren die dan aanhangers?

Zandb
Zandb16 mei 2022 - 6:54

Phantom En waarom is dat, dat 'zoiets' niet in Nederland gebeurt?

Y-Line
Y-Line15 mei 2022 - 10:46

Verschrikkelijk.. krijg het erg koud van op deze mooi dag.. Je zou toch maar even een boodschapje gaan doen en vervolgens nooit meer thuiskomen.. En als die Amerikanen slim zijn, steken ze eens wat minder geld in hun leger en wat meer in hun eigen bevolking.

5 Reacties
Sonic2
Sonic215 mei 2022 - 16:14

Als de Amerikanen slim zijn stemmen ze de achterlijke Republikeinen weg. Met hun wapens. Met Trump. Met hun ziekelijke omvolking theorietjes. En u bent wel de laatste die hier wat over mag zeggen, want u staat nou ook niet echt aan de goede kant. Gewoon eens ECHT racisme uitbannen. En niet vooral boos zijn als je racist wordt genoemd als je kinderfiguur van kleur veranderd. U bent onderdeel van het probleem. Bestrijdt u zelf eens het gif. In plaats van mensen die het gif WEL bestrijden elke keer te schofferen. Mooie woorden van u hoor, maar ze zijn meer waard als u zelf eens de prioriteiten op orde heeft. En niet achteraf tranen jankt.

Y-Line
Y-Line15 mei 2022 - 18:25

‘En u bent wel de laatste die hier wat over mag zeggen, want u staat nou ook niet echt aan de goede kant.’ Ik zeg wat ik wil en weet zelf wel waar ik sta. Ik heb niks met Trump en ook niks met Republikeinen. Wat zwarte Piet hier mee te maken heeft snap ik niet, daar heb ik me ook nog nooit over uitgelaten hier op Joop. Dus je kraamt onzin uit.

r v b
r v b15 mei 2022 - 19:10

Heel verstandig, meer wapens maken inderdaad een onveilige samenleving. Datzelfde geldt ook op internationale schaal, de NAVO is zo'n internationale beweging, ideologisch verwant aan de NRA en Poetin.Pleiten voormeer wapens is pleiten voor meer geweld.

FrancoisWouters
FrancoisWouters15 mei 2022 - 19:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Satya
Satya16 mei 2022 - 7:53

Vind het bijzonder dat je niet dezelfde reactie geeft pushbacks. Begrijp best dat je migratie wilt zien verminderen maar dat je geen afkeer hebt van mensen bestrijden Begrijp ik niet. Uiteindelijk pak je daar ook jezelf mee.