Joop

Familie doodgeschoten Franse tiener Nahel roept tot einde geweld, duizenden leerlingen kunnen niet meer naar school

  •  
03-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1796 keer bekeken
  •  

De Franse autoriteiten en media stellen dat de onrust de afgelopen nacht is afgenomen. Voor de zesde nacht op rij was er spraken van rellen en vandalisme, in reactie op het doodschieten van de 17-jarige tiener Nahel afgelopen dinsdag door een politieagent. Dat gebeurde in Nanterre, een voorstad van Parijs. De grootmoeder van Nahel deed zondag via de televisie een oproep om de rellen te stoppen: "Tegen de mensen die vernielingen aanrichten zeg ik: stop ermee. Stop met vitrines in te gooien, met scholen en bussen te vernielen. Stop, want het zijn de moeders die de bus nemen, het zijn de moeders die op straat wandelen." 

Ook een tante van Nahel heeft een oproep gedaan om de onlusten te beëindigen. Hatifa verklaarde tegenover The Independent

"Ik vraag te stoppen met het geweld. Ik wil niet dat mensen gewond raken. Mijn familie is zeer tegen geweld. We wisten dat het doden van Nahel indruk zou maken maar niet zoveel als dit. Ik denk dat er massale protesten zijn omdat er zoveel moeders zijn als mijn zus, die er genoeg van hebben altijd maar bevreesd te zijn." Hatifa, zelf moeder van vier kinderen, betuigde ook dank voor de wereldwijde steun die de familie ontvangt. "Maar ik hoop dat de dood van Nahel tot echte verandering zal leiden en dat dit nooit meer zal gebeuren. Uiteindelijk gaat er toch om dat een volwassene een kind heeft doodgeschoten."

De rust waar de media over spreken is relatief. Er gingen in de nacht van zondag op maandag 297 auto’s in vlammen op, er werden bij 34 gebouwen brandstichtingen en vernielingen gepleegd, er vonden 2 aanslagen op een politiebureau en kazerne plaats. Er werden in totaal 157 mensen opgepakt en drie politieagenten raakten gewond. In Lyon moest de oproerpolitie in actie komen tegen extreemrechtse militanten die de straten onveilig maakten. 

Op de Europese nieuwssite Politico legt oud-correspondent John Lichfield uit dat de onlusten niet te politiek gemaakt moeten worden. Dat gebeurt wel omdat extreemrechts de laatste jaren aan kracht gewonnen heeft en het politieke debat steeds meer domineert. Hij wijst er op dat de plunderingen die tot schokreacties leiden veelal uitgevoerd worden door jonge tieners en niet politiek geladen zijn. Andere acties, zoals de aanslag op het huis van een rechtse burgemeester, lijken dat wel maar zijn veel minder talrijk. De oorzaken van alle onlusten schuilen in de hopeloze achterstand in de banlieues en het racisme onder de politie die voortdurend jacht maakt op de jongeren die er wonen. Het trieste is, zo constateert Lichfield, dat de mensen in de banlieues nog het meest getroffen worden door de rellen. Het zijn veelal hun scholen, bushaltes en voorzieningen die in vlammen opgaan. Duizenden. leerlingen kunnen niet naar school vanwege de vernielingen, in sommige gevallen worden lessen tot aan het begin van de schoolvakantie afgelast.

Schokkende gebeurtenissen speelden zich dit weekend af in L’Haÿ-les-Roses, ten zuiden van Parijs, aangevallen. Vrijdag werd eerste het gemeentehuis aangevallen. De volgende dag was de woning van de burgemeester doelwit. Die was zelf niet thuis maat zijn vrouw en een van hun kinderen raakten gewond toen ze op de vlucht sloegen. Een auto werd door de toegangspoort gereden en in brand gestoken. Overigens sprak de politie toen ook al van 'rustiger nachten'.

In verschillende steden is op maandag bij gemeentehuizen geprotesteerd tegen het geweld.

President Macron, die al twee keer een bezoek aan het buitenland heeft moeten afzeggen vanwege de gespannen situatie, overlegt dinsdag met de voorzitters van het parlement en ruim 200 burgemeesters. 

De Franse modewereld is bezorgd omdat deze week Couture Week begint, waarin de duurste mode wordt gepresenteerd en tal van wereldsterren Parijs bezoeken. Modehuis Celine heeft op zondag een show afgelast vanwege de spanningen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jul. 2023 - 21:29

Interessante tweet va Dyab Abou Jahjah vandaag. Hij legt de vinger op de zere plek. https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FAboujahjah%2Fstatus%2F1676941326393266178&widget=Tweet

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 jul. 2023 - 7:33

Hopelijk leidt de oproep van de ouders tot bezinning bij de relschoppers. Als er echter niet ook wordt ingegrepen bij de politie en als de ruimere bevoegdheid tot vuurwapengeweld die de politie heeft gekregen in 2017 niet wordt terug gedraaid, zullen dit soort rellen zeker niet tot het verleden behoren. Frankrijk heeft helaas nooit goed afgerekend met haar geschiedenis met antisemitisme, racisme en xenofobie. De kans dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen zal leiden tot zelfreflectie bij de autoriteiten, schat ik niet hoog in. In plaats daarvan zal het Front National profiteren. Te vrezen valt dat de Frankrijk zal kiezen voor de heilloze weg van verdere repressie en escalatie van het geweld.

Satya
Satya3 jul. 2023 - 19:53

Dat zijn verstandige woorden. Ik begrijp de onvrede van deze jongeren en voel wel een beetje dezelfde onvrede, alle klachten worden gebagatelliseerd. Vaak opmerkingen waar collectieve schuld in doorklinkt, word daar ook boos en opstandig van. Toch begrijp ik niet hoe je het in je hoofd haalt om zo tekeer te gaan. Begrijp dat er erg veel verleidingen zijn om criminaliteit in te gaan, veel deprimerender dan een arme kapitalist in een hyper consumptie maatschappij kan ik me niet voorstellen als ik die omgeving zie waar niets perspectief biedt. Ik kan me alleen niet voorstellen dat dan dit soort rellen je reactie zijn. Als samenleving is dit gewoon onacceptabel en moet je hier keihard op reageren. Zodra men hier iets mee te bereiken is het hek van revolutie van de dam. Ik geloof niet dat onze Europese rechtstaten een beter alternatief kennen, het is zaak die rechtstaat te verbeteren die is veel te veel naar rechts opgeschoven. Vind dat mensen de overheid teveel in de schoenen schuiven voor zaken die we zelf laten ontstaan. Hoe wij met mensen omgaan, dit soort wijken in stoppen waar geen perspectief is kun je natuurlijk niet alleen de overheid verwijten. Dat is mij te simpel, je geeft alles uit handen. Die wijken staan er al lang en zijn al lang zo deprimerend. Dit is het gevolg van brede instemming, daarvoor is een samenleving verantwoordelijk. Ik begrijp hun boosheid maar agressie niet. Ze zakken naar hetzelfde niveau.

3 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool4 jul. 2023 - 5:31

Beste Satya, ik ben het met je eens. Daarnaast vrees ik dat deze rellen er alleen maar voor zorgen dat Zemmours en Le Pen nog groter worden dan ze al waren, en het beleid dus alleen maar harder en repressiever zal worden. De situatie in Frankrijk lijkt zich in een negatieve spiraal te begeven.

Vuurrood
Vuurrood4 jul. 2023 - 9:56

Ewout Pool: Zemmours blijkt achter de crowdfunding actie te zitten die al 1 miljoen euro heeft opgehaald voor de agent.

Satya
Satya4 jul. 2023 - 10:29

Ewout Denk dat dit voor pvv achtig partijen een feest wordt ja. Helaas.

Volrin
Volrin3 jul. 2023 - 15:10

Goede oproep van de ouders, jammer dat het nodig was.

EenMening3
EenMening33 jul. 2023 - 15:09

"Schokkende gebeurtenissen speelden zich dit weekend af in L’Haÿ-les-Roses, ten zuiden van Parijs, aangevallen. Vrijdag werd eerste het gemeentehuis aangevallen. De volgende dag was de woning van de burgemeester doelwit. Die was zelf niet thuis maat zijn vrouw en een van hun kinderen raakten gewond toen ze op de vlucht sloegen. Een auto werd door de toegangspoort gereden en in brand gestoken. Overigens sprak de politie toen ook al van 'rustiger nachten'." De aanpak van dit geweld kun je niet aan de gewone politie overlaten. Daarvoor heeft de regering de beschikking over antiterreureenheden of het leger.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra4 jul. 2023 - 6:56

@Mening - 'Daarvoor heeft de regering de beschikking over antiterreureenheden of het leger.' U pleit voor een verdere escalatie van het geweld. En dan? Bomaanslagen? Burgeroorlog? Carefull what you wish for....

Ger Meesters
Ger Meesters3 jul. 2023 - 13:09

De structurele criminaliteit onder deze jongeren, een deel van een veel grotere onschuldige groep die erdoor gestigmatiseerd wordt, is een gegeven. Een gegeven wat voorafgaand aan de huidige rellen er allang was en een met alle ellende samenhangende oorzaak van de problematiek. Met in diezelfde context nu opportunistische plunderingen en geweld kenmerkend voor deze hardleerse criminelen bij de rellen onder het mom van protest. Dag in dag uit geconfronteerd met deze structurele criminaliteit, samengaand met geweld en haat, heeft dat ertoe geleid dat vele burgers hen zat zijn en een murw gebeukte politie niets goed meer kan doen volgens dezelfde jongeren en een ideologisch radicale minderheid die net als hen alle schuld bij de "witte" buitenwereld legt. Dat was altijd al de opvatting van een minderheid en wordt door steeds minder mensen gedeeld. De meerderheid van jongeren met dezelfde achtergrond die onterecht gestigmatiseerd wordt is buiten de slachtoffers van de structurele criminaliteit het grootste slachtoffer en verdient beter.

r v b
r v b3 jul. 2023 - 12:17

Hopelijk stopt het geweld snel, maar ik denk niet dat de politie bereid is geweld af te zweren of keuren.

5 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie3 jul. 2023 - 12:20

Het zijn met name de relschoppers die wordt gevraagd te stoppen met geweld, aldus de oma van Nahel.

Marcus A.2
Marcus A.23 jul. 2023 - 13:01

Dat zou ook raar zijn want de politie heeft het geweldsmonopolie. De fout ligt hier eerder bij jeugdzorg, hoe kan zo'n jongen met een dijk van een strafblad vrij rondrijden met z'n Mercedes op de busbaan? Die had in een jeugdzorg instelling moeten zitten.

r v b
r v b3 jul. 2023 - 13:32

@Marcus: Jeugdzorg loopt niet rond met vuurwapens, denkt u echt dat de politieagenten zo dom zijn dat ze niet verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 jul. 2023 - 13:36

@rvb, het is niet de politie die verantwoordelijk is voor het overgrote deel van het geweld in de banlieues. Het aantal moorden en geweldsdelicten in Frankrijk stijgt elk jaar, en dat heeft er meer mee te maken dat de politie bepaalde wijken gewoon niet meer in durft, en dat zal na de laatste week niet minder zijn geworden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 jul. 2023 - 6:02

@Marcus - '...hoe kan zo'n jongen met een dijk van een strafblad....' Nahel was vaker in aanraking geweest met de politie, maar had geen strafblad.