Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fake experts

  •  
16-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-06-16 om 12.54.50

© NRC, 8 juni 2019

Vorige week was er een boeiend debat op Twitter over de Deense verkiezingen. Zeker een dozijn wetenschappers mengden zich in dat genuanceerde, feitelijke debat, gebaseerd op verscheidene wetenschappelijke studies. En in nieuwsmedia? Veel fake experts. Met een heel ander verhaal.
“Hoe je radicaal-rechtse partijen klein krijgt.” Vorig weekend sloeg ik het opiniekatern van NRC Handelsblad open en zag een column met die kop. Zelf zou ik na vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek op dat terrein het antwoord op die –overigens volstrekt partijdige– vraag niet goed weten. Gelukkig was daar de column van Maarten Boudry. Hij werkt aan de Universiteit Gent. Een expert.
Boudry begint zijn column in eigen land, waarin hij ongetwijfeld bij uitstek expert is. Hij legt uit dat “de belangrijkste reden” voor de “zwarte zondagen” waarop Vlaams Belang (VB) zegeviert is: “zij die er hun grootste afschuw over uitspreken” en een cordon sanitaire rondom de partij hebben gelegd. Immers, de zeges van die anti-immigratiepartij zijn veroorzaakt door het cordon, aldus Boudry.
Heel interessant. Zelf heb ik daar in die vijftien jaar onderzoek nooit empirisch bewijs voor gevonden. Wel heb ik, net als mijn collega Teun Pauwels , bewijs gevonden voor het omgekeerde effect. Althans, in combinatie met het overnemen van haar thema’s verloor VB juist kiezers vanwege het cordon – net als andere anti-immigratiepartijen en communisten in 15 landen in afgelopen decennia. Zie mijn boek.
Boudry ziet het anders: het cordon gaf de “anti-establishmentpartij” een “slachtofferrol (..) De kiezer die zijn middelvinger wilde opsteken in het stemhokje wist sindsdien welk bolletje hij moest kleuren.” Ook heel interessant. Ook hiervoor ken ik geen bewijs. Daarentegen is er wel bewijs dat VB-stemmen net zo vaak ideologisch gemotiveerd zijn als stemmen op andere partijen. Hoezo “middelvinger”?
***
Vrolijk vervolgt Boudry: “Als je een rechts-radicale partij klein wilt krijgen moet je zelf een sterk verhaal ontwikkelen over de thema’s die zij electoraal uitbuit.” Boudry spreekt zichzelf hier tegen: immers, hierboven had hij het over “anti-establishment”-stemmen en des kiezers “middelvinger” – niet over inhoudelijke thema’s. Daarnaast is het voorbeeld dat hij hierbij geeft ongelukkig gekozen.
Dat voorbeeld is namelijk de Deense Sociaaldemocratische partij. Die “partij won glansrijk de verkiezingen en vermorzelde de rechts-populistische Volkspartij,” aldus Boudry. Maar ten eerste zou ik een verlies van 0,4 procentpunt niet gauw als glansrijke winst kwalificeren. Ten tweede was slechts 9% van de sociaaldemocratische stemmen afkomstig van de Volkspartij. Hoezo “vermorzelde”?
Als Boudry de moeite had genomen om even op Twitter te kijken, dan had hij een prachtig debat kunnen volgen tussen experts over precies dit punt. Zeker twaalf onderzoekers uit zeker vijf landen met expertise op dit gebied mengden zich in een genuanceerd debat op het scherp van de snede op basis van feiten en van verscheidene wetenschappelijke studies, met oog voor de Deense context.
Wellicht heeft Boudry die discussie net even gemist. Of hij echoot gewoon een narratief dat overal te lezen is, waarbij CNN en The Telegraph bijvoorbeeld in een kop een verband legden tussen de “verkiezingszege” van de sociaaldemocraten en hun “anti-immigratiehouding.” Niet getreurd, ik blader gewoon door in NRC. En zowaar wordt nog een expert opgevoerd. Een politicoloog zelfs.
***
Het is Kemal Rijken. Die schrijft: “Vanaf eind jaren negentig trokken sociaal-democratische kiezers naar de (..) Volkspartij (DF).” Belangrijk om te vermelden is dat hij het hier heeft over een kleine minderheid van DF-stemmers. Want die komen voor zover bekend meestal niet van links. Het nieuwe migratieplan, vervolgt Rijken, liet “veel sociaal-democratische kiezers terugkeren op het oude nest.”
Maar ten eerste kwam als gezegd maar 9% van die kiezers van DF. Ten tweede is onbekend of dit kiezers zijn die eerder op sociaaldemocraten stemden – en zo ja, waarom ze terugkeerden. Ten derde stond tegenover die toestroom van DF-kiezers een vlucht van kiezers naar andere linkse partijen. Ten vierde helpt, in het algemeen, aandacht voor immigratiethema’s de sociaaldemocraten nou juist niet.
Niettemin stelt Rijken: “Willen de Nederlandse sociaal-democraten hun oorspronkelijke aanhang terugwinnen, dan moeten zij (..) migratie aanpakken.” Wie is die oorspronkelijke aanhang dan? En zoals boven gesteld is dit maar één kant van het verhaal: tegelijkertijd zouden er kiezers switchen naar GroenLinks of D66. En aandacht voor immigratie leidt af van thema’s die de PvdA veel beter liggen.
Een empirische studie van Tarik Abou-Chadi (Universiteit Zürich) en Markus Wagner (Universiteit Wenen) schetst dat migratiedilemma wellicht het best. Hun conclusie, op basis van 22 landen sinds 1975, is dat sociaaldemocraten het gemiddeld juist niet beter doen als ze zich tegen immigratie keren. Nu gaat het hier maar om één studie, maar het is raar om zomaar het tegenovergestelde te beweren.
***
Rijken ziet ook verschillen tussen landen over het hoofd. In Denemarken heeft het linkse blok goede kans om het grootste te worden. Een strategie die vrij neutraal uitwerkt voor sociaal-democraten en positief voor andere linkse partijen levert dan wellicht een sociaal-democratische premier op. In Nederland daarentegen is zo’n scenario onwaarschijnlijk en ligt die strategie dus niet voor de hand.
Had men bij NRC even op twitter gekeken, of een electoraal onderzoeker gebeld, dan had men gezien dat de discussie inmiddels al veel verder was gekomen dan de feitenvrije overpeinzingen van Boudry en Rijken. En dan had men bovendien zo een twaalftal wetenschappers kunnen vinden met daadwerkelijke expertise op dit gebied. Had men wellicht twee stukken kunnen plaatsen van experts.
En geen stukken van fake experts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

de Boer2
de Boer217 jun. 2019 - 7:31

Beetje sneu stuk van Van Spanje. Hij neemt anderen de maat als ze wat opmerken, maar hoe zit het met de analyse van hemzelf? Het probleem dat hij stelt is dat de sociaal democratie niet langer als een magneet werkt. Hoe dat komt, daarover is men het niet algemeen eens. Maar het is toch wel duidelijk hoe dat komt? Het socialisme heeft haar doel, emancipatie, zo goed bereikt dat overbodigheid haar aanwezigheid niet dringend meer gewenst is. Er bestaat geen klasse meer die zo noodzakeijk moet worden geëmancipeerd, ze zeggen het zelf: onze klasse is opgegaan in een nabijgelegen groep. Bij gebrek aan wind en stroming ligt het bootje van de kiezer maar een beetje te dobberen. De kiezer raakt verveeld, bij gebrek aan een doel gaat ie van verkiezingen dan maar een wedstrijd maken, de vorm kiezen en niet de inhoud. Neem het vrouwenvoetbal maar als voorbeeld. Nooit opgevallen en ineens.... Er is gebrek aan een doel dat men eensgezindheid nastreeft en dan krijg je dit dus: democratische verwarring. alom. Het kippenhok als metafoor: als er voldoende voedsel is en de haan die de boel een klein beetje gezaghebbend op orde houdt ontbreekt, dan gaan de kippen elkaar te lijf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2019 - 2:36

Toch had de Prof. uit de auto-industrie in Duitsland een heel andere visie op 'de waarheid' m.b.t. klimaat en de al dan niet nodige maatregelen, dan de Professor die niet uit de auto-industrie kwam.

2 Reacties
de Boer2
de Boer217 jun. 2019 - 8:48

Maar het gaat hier toch niet over klimaat, mevrouw?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2019 - 11:43

Volgens mij ligt de nadruk op Fake-experts, anders heb ik hem zelf daarop gelegd.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins217 jun. 2019 - 0:52

Extreem rechts moet je blokken uit elke raad. Dat os het effectiefste. Leven het codon sanitaire dat onze rechtstaat beschermd. Dat is het enige efficiente wapen tegen facisme.

2 Reacties
de Boer2
de Boer217 jun. 2019 - 8:52

De rechtsstaat moet niet zo nodig beschermd worden hoor, Die is krachtig en staat als een huis. Die kan best een stootje velen. Je hoeft alleen maar haar te prijzen en te waarderen, dat is genoeg, En natuurlijk moet je haar wel leren kennen want anders loop je een blauwtje.

ruma ankka
ruma ankka17 jun. 2019 - 18:05

Ik vermoed dat in jouw ogen al snel iets extreem rechts is, dus hoe democratisch ben je zelf eigenlijk?

JanB2
JanB216 jun. 2019 - 23:25

Ik heb niks met filosofen. Filosofie is een tak van denksport waarin men meer vragen oproept dan men kan beantwoorden (dan te beantwoorden zijn zelfs). Wanneer filosofen dan toch buiten het eigen kader treden en antwoorden gaan formuleren gaat men in de regel lek. Men heeft er geen ervaring mee. Het is niet hun ding. De "antwoorden" zijn dan ook navenant.

10 Reacties
de Boer2
de Boer217 jun. 2019 - 7:34

Ja dat was me al opgevallen, Jan.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart17 jun. 2019 - 8:09

De hokjesman is terug.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2019 - 11:49

Ik vind het filosofisch kwintet anders heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Geef mij dat maar iedere week i.p.v. Buitenhof. Dat soort discussies/verhandelingen over actuele problemen waren vroeger normaal in kranten en actualiteitenrubrieken op TV. Altijd met tegenspraak, altijd verdieping. Dat is juist wat ik tegenwoordig mis.

JanB2
JanB217 jun. 2019 - 18:14

Als er ergens in hokjes wordt gedacht dan is het wel binnen de filosofie. Proponenten van filosofische stromingen hebben in de regel ook de flexibiliteit van een betonpaal.

JanB2
JanB217 jun. 2019 - 22:42

@ Minoes Een oplossing is Canvas (VRT). Het programma "De Afspraak" heeft bij mij in ieder geval DWDD, M, Buitenhof, Pauw en Jinek vervangen.Zo lang het niet over de belgische binnenlandse (of erger nog de vlaamse) politiek gaat ruim te verkiezen boven de schrijnende oppervlakkigheid van wat de kijker via de NPO ter "verdieping" wordt aangeboden. Verder zijn er op Canvas ook met regelmaat docu's en themauitzendingen die kennelijk voor de nederlandse kijker te ingewikkeld, te schokkend, of als strijdig met het vigerende wereldbeeld worden beschouwd (ik noem bijv. Vranckx). Wat vooral opvalt: men praat rustig en overwogen (niet dat gekakel en geraaskal bij de NPO). Heeft ook met de volksaard te maken dat laatste.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart18 jun. 2019 - 6:51

De hokjesman is terug EN hij debiteert een filosofietje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2019 - 9:38

Jan B Kijk iedere avond Canvas, eerst terzake dan de Afspraak. En in het weekend meestal een dociumentaire van Rudi Vranckx. Ik kijk zelfs vaak op zondagmorgen op VRT De Zevende Dag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jun. 2019 - 9:45

Ik vind juist de tegenspraak zo belangrijk, iets van verschillende kanten belichten, door verschillende wetenschappers. Een filosofietje debiteren is totaal iets anders dan filosoferen, totaal tegengesteld aan elkaar!

JanB2
JanB218 jun. 2019 - 17:07

Waar ik helemaal niet tegen kan zijn lieden die een idee meteen een filosofietje noemen. Nog erger wordt het als ze de verkleiningsvorm weglaten. Dat in het midden gelaten: ik ben inderdaad een groot denker. Ik zou zeggen, kom er maar weer in!

JanB2
JanB218 jun. 2019 - 17:08

PS is voor Grietje.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*16 jun. 2019 - 22:00

Populistische partijen zoals de PVV, het FvD, Denk, 50 Plus enz. komen en gaan. Met andere woorden, met het perspectief op de langere termijn, moet de PvdA gewoon bij haar eigen kernwaarden blijven en houden. Het is ironisch maar hoe meer Thierry Baudet over de schreef gaat, hoe harder de PvdA groeit (b.v. vandaag heeft de PvdA al 18 virtuele zetels, nota bene, bij de peilingen van Maurice de Hond)!.✌✌ Zet b.v. iemand als meneer Frans Timmermans als lijsttrekker, op weg naar 17 maart 2021, dan zal de PvdA eventueel zelfs de grootste partij van Nederland worden, neem ik aan.???????? Fijne avond!

Guusje ten Rouwelaar
Guusje ten Rouwelaar16 jun. 2019 - 21:41

Achja, iedereen heeft z’n eigen voorkeur betreffende experts. Vindt de een Baudet de beste wetenschapper/doctor ooit, prefereert de ander weer Einstein. Niet elke wetenschapper, arts of advocaat is competent.

1 Reactie
JanB2
JanB217 jun. 2019 - 22:44

Baudet zou ik geen wetenschapper willen noemen. Hij neemt het namelijk niet zo nauw met het allerbelangrijkste in de wetenschap: de feiten. Baudet is een demagoog, verder niets.

E. Kemner
E. Kemner16 jun. 2019 - 19:20

Boudry heeft al eerder laten blijken niet door al te veel kennis te worden gehinderd. Zie ook zijn stuk in Trouw: https://www.trouw.nl/groen/filosoof-maarten-boudry-klimaatspijbelaars-met-jullie-paniek-schieten-we-niks-op~a8e95c87/ Aan de reactie hierop van Sebastiaan Grosscurt ( https://www.trouw.nl/opinie/maarten-boudry-vergelijkt-klimatologische-appels-en-peren~af25686d/) kan ik weinig toevoegen. Dat het NRC en Trouw zijn stukken plaatsen geeft wel aan dat hun redacties niet meer in staat -willen- zijn om artikelen op hun kwaliteit te beoordelen. Ook een reactie zoals die van Grosscurt weegt daar niet meer tegenop.

JannesJ2
JannesJ216 jun. 2019 - 18:53

Ik ben echt heus waar een superexpert, volg mij -een of andere obligate hasjtag-. Ik heb geen Patreon, maar wel: http://www.warchild.org/

Sonic2
Sonic216 jun. 2019 - 15:39

Overigens komt het advies aan links altijd van nationalistisch rechts. Die adviseren altijd links dat ze meer PVV en FvD punten in hun programma moeten opnemen. Er is geen enkele wetenschappelijke basis daarvoor. Allen hun eigen riedeltjes en sprookjes Sterker nog. De implosie van de SP lijkt eerder op het tegendeel te duiden. Ik denk dat we moeten concluderen dat er tussen de wereld op internet en de wereld buiten internet een gigantisch groot verschil bestaat. Er is hier naast een universum dat Timmermans een goede minister vindt. Die zeer gesteld is en tevreden is op de VVD. Wellicht moeten sommige dat maar accepteren. Dat er mensen anders over denken. Dat de winst van linkse partijen niet komt door FvD/ PVV gedram over te nemen. Dat heel veel mensen in de echte wereld niet zitten te wachten op SP gebazel. En dat het niet komt door stemfraude, maar door een andere denkwereld. Biden president in Amerika, Macron weer in Frankrijk? Een CDA/ PvdA of VVD premier? In de internet wereld compleet ondenkbaar. Daar buiten eerder logisch als onlogisch.

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ216 jun. 2019 - 18:41

"Ik denk dat we moeten concluderen dat er tussen de wereld op internet en de wereld buiten internet een gigantisch groot verschil bestaat." Hoi, bovenstaand geciteerde gaat ook over u. U, met uw immer online telefoontje, geen aandacht schenkende aan het verkeer (bijvoorbeeld). Nee, 'iemand (s)links' sprak 'slecht'. En ditmaal gaat het zelfs GTST voorbij, interactie is mogelijk, Dopamine (en de verder hormonale huishouding) shoots beyond sky, er is: social media. Ook in de supermarkt. Vraag de auteur maar eens hoevaak 'ie heeft getjekt en/ of gewaipt, na plaatsing artikel.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jun. 2019 - 15:38

Goed verhaal van Van Spanje. Iemand die verder kijkt dan bijvoorbeeld Maurice De Hond, die met even makkelijke als verkeerde conclusies komt als Rijken en Boudry. Zij zien verbanden tussen gebeurtenissen die er niet zijn of geheel toevallig zijn. Een bijna Pavloviaanse neiging tot het zien van hechte causale verbanden waar de echte wetenschapper niet verder komt dan voorzichtige correlaties. De analyse over Denemarken is correct, de sociaal democraten wonnen niets, de liberalen wonnen omdat zij just geen hardere maatregelen voorstonden. De verklaring voor België is dat Vlaams Belang de bonus op kon strijken van de malus die NVA kreeg vanwege hun regeringsbeleid. Op dezelfde manier als Fvd dat in Nederland doet. Het laat zien dat rechtspopulisme electoraal heel dicht bij fasiscme ligt. En vooral dat we moeten vasthouden aan het cordon sanitaire. We moeten de grillen van het electoraat niet serieus nemen, dat doet ze zelf ook niet.

5 Reacties
JannesJ2
JannesJ216 jun. 2019 - 18:47

"Het laat zien dat rechtspopulisme electoraal heel dicht bij fasiscme ligt. " Uh, het een kan niet zonder het andere. Open deuren intrappen, tja. "We moeten de grillen van het electoraat niet serieus nemen, dat doet ze zelf ook niet." Wie zijn die 'we', waar je over schreef? En -vooral- uit wat bestaan 'die grillen' van 'het electoraat'? Bovenal, waarom acht jij jezelf zo serieus waar je dat niet bent?

wegmetons
wegmetons17 jun. 2019 - 4:05

Er gaat ook geen dag voorbij of de fascisme kaart wordt getrokken. Waar je FvD ook van kan beschuldigen, ik doe er graag aan mee want ik vind Baudet en zijn standpunten walgelijk, maar fascisme vind ik te ver gaan. Daarnaast maakt het gebruik van deze term elke vorm van discussie onmogelijk, het is een term die je alleen zou moeten gebruiken als je hem keihard kan bewijzen. Hoe walgelijk de standpunten van FvD ook zijn, ik kan er geen fascisme in ontdekken.

Karingin
Karingin17 jun. 2019 - 15:31

WMO: als je lui die fascistische termen gebruiken, met fascistische mensen omgaan en er standpunten op nahouden die naar fascisme rieken, geen fascisten moet noemen, hoe dan wel?

wegmetons
wegmetons17 jun. 2019 - 16:07

Ik vind een aantal standpunten van het FvD tegen racisme aanschurken, als het al geen racisme is, zoals het standpunt over onze cultuur. Ik vind ze op veel standpunten ook conservatief, zoals de mening van Baudet over vrouwen. Op sommige punten zijn ze ook juist zeer progressief, zoals over het referendum. Maar fascisme omdat Baudet een keer iemand ontmoet heeft die inderdaad tegen het fascisme aanschurkt? Nee, ik kan het uit het verkiezingsprogramma niet halen. Hoe walgelijk en verwerpelijk sommige punten ook zijn, wat niet genoeg benoemd kan worden, fascisme gaat me een stap te ver.

Luneau
Luneau18 jun. 2019 - 6:53

WMO, Hoe zie jij dan het standpunt van FvD over de gekozen minister-president met bijna onbeperkte macht? En verder gaat het natuurlijk over meer dan 1 ontmoeting: meerdere ontmoetingen met Jean Marie Le Pen, een ontmoeting met Jared Taylor, toespraak op de IJzerwake, Dries van Langenhoven (Vlaams Belang) die bij FvD de summer school bezocht en nu onder verdenking staat van o.a. holocaust ontkenning. Voeg daarbij nationalistische sentimenten, het retweeten van extreemrechtse filmpjes, termen als "boreaal" en "homeopathische verdunning" en "dominant blank Europa". De bijna Lebensbornachtige visie uit het essay icm met eerdere uitspraken van Baudet over omvolking, vrouwen en homo's (dus niet uit conservatisme, maar eerder fascisme/nazisme). Het stemmen voor een motie om uit het mensenrechtenverdrag te stappen. Het verwijderen van meerdere mensen met kritiek uit de partij. De kliklijn voor linkse leraren. Het totaalplaatje gaat verder dan alleen de standpunten op de website van FvD.

Sonic2
Sonic216 jun. 2019 - 15:28

Ik vind het best een goed stuk. Ik wil er twee kanttekeningen bij plaatsen. Ten eerste was die 18% in Vlaanderen niet nieuw. Vlaams Belang( toen nog Vlaams Blok) heeft in 2004 al eens 24% gescoord in het Vlaams Parlement. De overwinning van Timmermans is ook wat minder onverwacht als je beseft dat de PvDA in 2012 nog 25% haalde. Het is niet dat het uit het niets komt. Vlaams Belang werd klein gehouden door N-VA. In Nederland zie je FvD diezelfde fout maken. N-VA heeft zich met ongekende leugens en sprookjes het pluche op gelogen. Vlaanderen kon wel onafhankelijk worden. De immigratie kon stevig beperkt worden. De belastingen konden fors omlaag en de verzorgingsstaat kon intact worden gehouden. Allemaal sprookjes en leugens waarvan je tevoren al kon zien aan komen dat ze onuitvoerbaar waren. Net als in Nederland met FvD. Er komt geen Australisch immigratie model. VVD en CDA gaan niet meewerken aan de herinvoering van het referendum. Die hele Nexit is ook al zo'n fata morgana. Ook al zo leugen. En die energie transitie tegen houden? Ook erg moeilijk uitvoerbaar. Je ziet het nu al in de provincies. En ook de Gulden terug? Ook iets wat onuitvoerbaar is. N-VA heeft daardoor een hypotheek genomen op een toekomstig verlies. Dat doet FvD ook. In Nederland krijgen we hetzelfde patroon. Mocht FvD in 2021 winnen en gaan mee doen dan krijg je volgens mij hetzelfde patroon als in België. Een groot verlies van FvD naar PVV. En volstrekt voorspelbaar. Vlaams Belang had ook al die leugens en sprookjes niet kunnen uitvoeren, maar heeft net als de PVV het geluk dat ze het nooit hoeven uit te voeren in een regeerakkoord.

kipzonderkop
kipzonderkop16 jun. 2019 - 14:50

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de ene ''deskundige'' het nog beter weet dan de andere ''deskundige''. ''Zie mijn boek'' aldus de ''deskundige'' Van Spanje. Terwijl de ''deskundigen'' onderling bakkeleien wijzigt de sociaal-democratische elite in de jacht op pluche zetels het beleid van links voor verkiezing en rechts erna naar rechts voor verkiezing en rechts/progressief/links? erna. Het zal nog wel even duren voordat de ''deskundigen'' er uit zijn hoe deze ommezwaai geduid moet worden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2019 - 14:23

O ja, die Maarten Boudry - de popfilosoof van dienst bij het NRC/Hb. Laat zich gaarne als hipster fotograferen, ook dat nog. Bestrijkt vele gebieden met uiterst oppervlakkige, ongefundeerde overpeinzingen. Zou zelfs bij Elseviers Weekblad niet aangenomen worden, hoewel hij qua gedachtengoed regelmatig aansluit bij de tekstjes in dat orgaan. Zijn meest in het oog springende kenmerk: hij heeft 'issues', wat zeggen wil: hij kampt met frequent terugkerende en qua inhoud repetitieve denkmomenten die met afkeer en angsten gepaard gaan. Het niveau van ons NRC/Hb is tegenwoordig aanzienlijk lager dan dat het in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw was. Ik associëer de epistels van dhr. Boudry met omgevingen als The Post Online en De Dagelijkse Standaard.

9 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 jun. 2019 - 14:52

Wb Cliff. We hebben je gemist.

De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris16 jun. 2019 - 16:02

En reclame maken voor je eigen boek is ook zo 1985...

Katootje2
Katootje216 jun. 2019 - 16:22

He, hallo, leef je nog? Blij dat je er weer bent.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2019 - 18:31

@ Grietje & Katootje - dank aan jullie! Ik dacht, in deze merkwaardige tijden van verwarring & ophef, ontkenning & verdwazing, annex verrechtsing & versimpeling, zou het wel eens aardig kunnen zijn om Joop.nl weer aan te doen. Nu Maarten Boudry, terecht gekritiseerd door Joost van Spanje, ter sprake kwam, was er een dankbare aanleiding voor Cliffie om iets in te sturen.

Karingin
Karingin16 jun. 2019 - 18:34

Héééé!????

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2019 - 2:54

Cliff Goede gedachte!

OlavM
OlavM17 jun. 2019 - 14:49

@ Cliff Clavin: So still alive and kicking! :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2019 - 7:08

Ik had nog nooit iets van hem gelezen, been eens gaan zoeken en kwam naast Wiki, dit artikel tegen. Interessant om te lezen! https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/01/03/de-obsessie-van-de-wever-en-boudry-tegen-de-pvda/

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2019 - 7:09

ben...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 jun. 2019 - 12:22

Ach, ja, die Boudry neemt de plaats in van Hetzeberg, die met vakantie is. Dus dan weet je 't wel: heksensabbat en bezemstelen.