Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Faillissement Cyprus voorkomen

  •  
25-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
373 keer bekeken
  •  
cyprus300_02.jpg
President Anastasiades bereikt ternauwernood akkoord met ministers van Financiën … Op één na grootste bank wordt opgesplitst … Spaarders probleembank verliezen vermogen boven 100.000 euro ... Rusland dreigt met wraak
In Brussel is een akkoord bereikt over een reddingsplan voor Cyprus. Dat meldt onder meer NOS. Ternauwernood, de Europese Centrale Bank had het land tot maandagnacht gegeven, wisten de Cyprioten de ministers van Financiën te overtuigen van het nieuwe plan. Eerder zondagavond was de Cypriotische president, Anastasiades, al tot een akkoord gekomen met het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.
Update 16.18 uur De Cypriotische econoom Castas Apostolides vreest dat zijn land 20 jaar recessie voor de boeg heeft. De economie in Cyprus krimpt dit jaar met 10 procent en de werkloosheid zal sterk oplopen. De Wall Street Journal schat in dat de reele daling van het Bruto Nationaal Product wel eens dicht tegen de 23 procent komt te liggen. Dat is vergelijkbaar met Griekenland.
Met het nieuwe akkoord is volgens de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden de weg vrijgemaakt voor een Europees noodkrediet van 10 miljard euro. Het land draagt zelf 5,8 miljard euro bij aan het reddingspakket. Onder meer door de op één na grootste bank van Cyprus, de Laikibank, op te splitsen en op den duur te sluiten. De Bank of Cyprus wordt geherstructureerd.
Als gevolg van de splitsing en opheffing van de Laikibank verliezen spaarders hun vermogen boven de 100.000 euro. Dat schrijft de Volkskrant. Het goede deel van de bank wordt ondergebracht bij de Bank of Cyprus. Volgens de Belgische minister van Financiën, Koen Geens, worden de spaartegoeden boven de 100.000 euro bevroren en aangewend om de kapitaalratio van de grootste bank op het eiland te vullen tot 9 procent. Wat de NOS stelt in het bovenstaande filmpje, dat de spaarders de rekening niet hoeven te betalen voor de crisis, klopt dus niet.
Spaarders tot 100.000 euro worden ontzien. Het is nog niet duidelijk hoeveel spaarders boven de 100.000 euro moeten gaan bijdragen aan het reddingsplan.
Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is dit pakket beter dan het eerder opgestelde. De grote banken herstructureren is beter dan de kleine spaarders een heffing opleggen. Dijsselbloem:
Ik vind het pakket wat er nu ligt zeker beter, omdat het veel gerichter de problemen aanpakt in de grote banken.”
Eerder was de herstructurering van de twee banken volgens Dijsselbloem niet bespreekbaar. “De Cypriotische regering bood veel verzet om in die richting een oplossing te zoeken”, aldus de voorzitter.
De angst heerst nu dat Rusland wraak zal nemen op Europese bedrijven. De voormalig Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov verklaarde tegenover de Britse krant The Guardian op zondag dat Rusland zal zoeken naar manieren om de ‘EU te straffen’ omdat sommige Russen door het noodplan zwaar zullen lijden. Voornamelijk Duitsland krijgt de schuld. Nekrassov:
Er is een aantal grote Duitse bedrijven actief in Rusland. Er zou onder meer gekeken kunnen worden naar het bevriezen van tegoeden. Rusland kijkt het voorlopig nog even aan.”
De EU hoeft volgens Nekrassov niet te vrezen dat Moskou de gaskraan dicht zal draaien. “Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarmee gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (117)

msj_meijerink
msj_meijerink25 mrt. 2013 - 6:31

Nu zien of de Cyprioten zelf nog gaan tegensputteren, want die eigenwijsheid dicht ik ze wel toe.

bruces
bruces25 mrt. 2013 - 6:31

Als deze formule eerder al was toegepast bij Griekenland, Ierland en Portugal, dan was dat een serieus signaal geworden richting Italië, Spanje en evetueel Frankrijk. Dan had Silvio Berlusconi zijn soap-optreden ook kunnen vergeten.

Meta Foor
Meta Foor25 mrt. 2013 - 6:31

eindelijk ; wat me opvalt dat alle journalisten van de diverse NL en Be zenders dezelde algemene termen gebruiken: '' de geldkraan gaat dicht, cyprus gaat failliet, druk beraad met resultaten .... '' , zonder er dieper opin te gaan. Als je verder over denkt weet je dat het gewoon niet klopt. En de obligate -altyd maar weer- interviews met taxichauffeurs, barkeepers en winkelende bejaarden zijn te makkelijk voor woorden ,laat staan journalisten. maar j a, dat krijg je als er geen opleiding voor bestaat

boswachter2
boswachter225 mrt. 2013 - 6:31

Het zal niet lang duren of wij hier in Nederland zijn ook het spaargeld boven € 100.000,- kwijt. Samsom zei nl. al enkele maanden geleden dat spaarrgeld boven 150K dood kapitaal is. Hij vergat toen wel dat zijn mede baantjesjagers allang boven dat bedrag zaten.

Backtobasics
Backtobasics25 mrt. 2013 - 6:31

En ja hoor....het in de kern verotte financieele systeem kan weer een even een tijdje voorruit............

JongLinks
JongLinks25 mrt. 2013 - 6:31

Waarom de angst voor de russen. De russische economie draait al jaren op de westerse technologie. Rusland kan niet zonder europese producten en zal dus echt niet zo snel maatregelen kunnen nemen. Natuurlijk gaan ze wel dreigen.

bruces
bruces25 mrt. 2013 - 6:31

Laikibank dicht. Mooi denkt Poetin. Weer wat rivalen uitgeschakelt. Wat is nou 10 miljard binnen de oost-west-verhoudingen. Geen paniek. Rusland kan ook niet zonder de Duitse technologie.

Zjenny
Zjenny25 mrt. 2013 - 6:31

De doekjes voor het bloeden worden wel heel erg dun.

elise1964
elise196425 mrt. 2013 - 6:31

Als men dit niet zag aankoemen een jaar geleden, dan betekend dat heel simpel dat men faillisementen in andere landen nu ook niet ziet aankomen. Faillisemeneten die dus volgend jaar gaan plaatsvinden. Als men dit daarentegen wel zag aankomen vorig jaar........ Opdoeken die euromunt en niet blijven dweilen met de kraan open.

freaky33
freaky3325 mrt. 2013 - 6:31

Grote zucht...pappen en nathouden, tot het weer fout gaat, daar of elders...

neutralist
neutralist25 mrt. 2013 - 6:31

Jammer, maar voorspelbaar, Europa moet en zal er komen en daarvoor is eenvoudigweg geen prijs te hoog. Er was altijd een akkoord gekomen, het is nooit echt spannend geweest.

Rootman
Rootman25 mrt. 2013 - 6:31

Wat ik niet begrijp is dat Rusland niet voor 5 miljard die gasrechten + rechten voor een vlootbasis heeft ingekocht. Nu is niets wat het lijkt in de geopolitiek, en zit daar ook veel minder vaak haast achter dan bij 'de waan van de dag'. Toch zou ik van de achtergronden graag meer willen weten...

TheoJ2
TheoJ225 mrt. 2013 - 6:31

Wanneer worden de mensen die -tegen beter weten in- Cyprus tot de eurozone hebben toegelaten eindelijk eens verantwoordelijk gesteld voor de schade die ze daarmee hebben aangericht? Cyprus is echt niet gered door deze maatregelen. Over een paar jaar is er weer een miljardentekort.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

**L C, ma 25 maart 2013 11:01*** ***Let wel, het Cypriotische parlement hoeft geen goedkeuring te verlenen voor dit plan omdat het een herstructurering van de banken is, i.p.v. een belasting op spaartegoeden zoals het eerste plan..**** Heel goed opgemerkt! Vraag me wel af of spaarders europees juridisch nog wel wat kunnen doen...maar waarschijnlijk zit het goed dichtgetimmerd. **Met andere woorden, de EU kan nu bij wijze van fait accompli besluiten om rekeningen boven de €100,000 te plukken onder het mom van een banken herstructurering.*** Klopt, maar vergeet niet dat het een Cypriotisch plan is met goedkeuring (natuurlijk naar constructie van) van de EU. ***Op die wijze staan nationale parlementen buiten spel en wat dus een belangrijke hindernis wegneemt om landen en/of banken te redden ten koste van spaarders en bedrijven met een bedrag van meer dan honderdduizend euro op een rekening.*** Het is in ieder geval een enorme waarschuwing voor iedereen met veel spaar en of investeringstegoeden, boven de 100.000 Euro. Vooral dan in de risico landen. Rusland heeft groot gelijk dat ze pisnijdig zijn. Er wordt alleen gedacht aan spaartegoeden, maar Russische bedrijven hebben voor miljarden aan investeringstegoeden staan op Cyprus, ook Europese bedrijven binnen de EU, dus je treft direct jezelf ook nog eens. Ik vind dit ook een heel zwak plan om ermee te proberen spaar tegoeden in Cyprus zelf te behouden. Denken ze nu werkelijk dat hiermee een geld exodus wordt voorkomen. Ze hadden beter Cyprus via een EU injectie kunnen redden, langzaam het banken systeem kunnen ombouwen. nu gaat het de EU miljarden meer kosten, vertrouwen daalt nog verder. Dan heb je nog idioten die blijven volhouden dat de Euro Europa redt en dat het het beste is. Bedankt Euroscisten!

peterh2
peterh225 mrt. 2013 - 6:31

Iemand die 1 seconde denkt dat die 'lening' van 10 miljard ooit terug komt???

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Ginger Ted, ma 25 maart 2013 12:50 ***Europa dient nu pal te staan en zelf in duidelijke taal de Russen laten weten niet onder de indruk te zijn van deze dreigende taal. *** Wat een koude oorlogretoriek. U bedoelt al die russen die het mogelijk hebben gemaakt in 2010 met hun miljarden dat Griekenland nog niet failliet is? ***Deze hypocrieten, Poetin voorop, hadden zelf verordend dat haar burgers is verboden om hun geld in belastingparadijzen als Cyprus te stallen.*** Als er 1 hypocriet is, dan is het wel de EU.al voor de miljarden steun aan Griekenland vanuit Cyprus was bekend dat dit een enorm risico kon zijn voor de Cypriotische banken, en er toch mee instemmen dat er voor miljarden aan waardeloos grieks schuldpapier werd gekocht door deze risico banken om griekenland maar overeind te houden. Bovendien gezien de laatste reacties van putin wat ik hier op de redactie hoor, kan Putin nu wel eens de redding worden van een eiland wat anders compleet failliet is na dit geweldige Euroscistische plan.

adriek
adriek25 mrt. 2013 - 6:31

Cyprus is 'gered', de sprinkhanen trekken verder. Wie wordt het volgende slachtoffer?

trujac
trujac25 mrt. 2013 - 6:31

Cyprus heeft de buit binnen, opnieuw kunnen de Europese burgers hun portemonnee trekken. Op naar de volgende bedelaar. Dit is een 'never ending story' met de Euro zullen we tot in de lengte der dagen in de pinarie blijven zitten. Trouwens de EU bestaat uit moeder Germany en vader France en nog een stuk of twintig koters, in dit EU huis moet het wel een flinke janboel zijn.

Zjenny
Zjenny25 mrt. 2013 - 6:31

http://youtu.be/1HOoVipS-nc People's Congress Interview—Iceland's Revolution Leader Hordur Torfas Zeer de moeite waard om te beluisteren. Hordur Torfason leidde de opstand van het IJslandse volk waardoor de regering viel, de banken failliet gingen en ze hun autonomie behielden. Daar kunnen we wat van leren nu we hier in Nederland aan de beurt zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Adrie Kooijman, ma 25 maart 2013 13:26 ***Cyprus is 'gered', de sprinkhanen trekken verder. Wie wordt het volgende slachtoffer?*** De Euro is gered, niet Cyprus. Met het gijzelen van geld komen nu al honderden cypriotische en bedrijven buiten cyprus in problemen...met maar 100 Euro opname/overscrijvingslimiet per dag is het moeilijk zaken doen. Kijken hoelang ze dat durven vol te houden...

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Dit is een toneelstukje om de internationale woekeraars tevreden te houden. We zijn allemaal failliet. De staatschulden lopen immers nog steeds op.: http://www.eudebtclock.org/ Dit systeem wordt niet aangepakt dus blijft de inkomensongelijkheid groeien. De bevolking mag creperen

JanB2
JanB225 mrt. 2013 - 6:31

Van de 2 alternatieven het minst slechte.

meijerlahn
meijerlahn25 mrt. 2013 - 6:31

Gebed zonder end: Ierland, Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus....... Is Slovenië het zesde land, dat mogelijk door zijn problemen in de financiële sector ook een noodlening nodig zal hebben. http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/759723-1303/centrumlinkse-regering-moet-slovenische-economie-redden

comrade
comrade25 mrt. 2013 - 6:31

www.burgerforum-eu.nl

peterh2
peterh225 mrt. 2013 - 6:31

Dijsselbloem in de bocht: http://www.iex.nl/Column/97555/Dijsselbommetje.aspx Toch knap hoe een PvdA'er in 1 interview wereldwijd miljarden weet te verdampen...

Miesje3
Miesje325 mrt. 2013 - 6:31

Oooh jee, Rusland dreigt met wraak! We vergeten dat de Russen al een tijdje geen "lekkere" oorlog meer heeft gehad. De mannen onder ons moeten namelijk of en toe eens heerlijk kunnen vechten (ook al zeggen ze dat ze dat heel erg vinden) en Rusland staat al een tijdje droog. Poetin is opzoek naar een vuurtje.. en de EU is het excuus! Dit gaat op alle fronten compleet de verkeerde kant op. I told you so! Allemaal bukken mensen, de Russen komen er aan, dus berg je maar!

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Operatie geslaagd, patiënt op intensive care, infuus blijft giftig. 'Na Cyprus-akkoord van vannacht opende het Damrak met een stevige winst, maar in de loop van de middag zakte de AEX-index toch in het rood. Vooral de bankaandelen gingen flink omlaag.' Bron.: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/25/ondanks-akkoord-cyprus-sluiten-europese-beurzen-lager/

opmerker
opmerker25 mrt. 2013 - 6:31

Het wordt steeds duidelijker wat er loos is. Gisteren was in Buitenhof te horen dat de EMU banken een tekort hebben tussen 300 en 400 miljard. De bankencises is nu al vanaf 2008 bezig en de tekorten van de banken zijn groter geworden. De euro gekte was de EMU banken naar de bol gestegen. Ze konden euro,s scheppen en astronomische schulden aangaan. Feitelijk zijn ze in de EMU allemaal failliet. Maar ze kunnen niet failliet omdat ze onze pensioenen beheerden en alle spaar en deposito,s. Als dit weg is wat doe je dan.? Vooral niet uit laten lekken en in de tijd banken opnieuw van kapitaal voorzien. Waar komt dat dan vandaan ? Uit de verdienkapaciteit van de banken. Dat moeten ze verdienen aan de eenvoudige klant. Het zakenbankieren kan niet als het failliet is. Ze zijn niet eens in staat het MKB ten dienste te zijn. Cyprus maakt veel duidelijk. Het is geen Cyprus probleem maar een banken probleem. Dat geldt ook voor PIGGS landen. Het wordt aan de belastingbetaler verkocht als een overheidsprobleem. Als het zo zit en de PvdA top is op de hoogte hiervan, dan is het beleid van de PvdA nog te billijken

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Svetlana Karpovo, ma 25 maart 2013 18:39 ***Het doet me goed om te lezen (in de reacties op dit artikel) dat heel wat mensen zich heel goed een eigen mening kunnen vormen i.p.v. de algemene tendens en vaak ongenuanceerde berichten in de pers over Rusland klakkeloos te volgen. *** Ik en verschillende anderen hier hebben al vele malen aangegeven dat de crisis niet moet worden gezocht bij de honderden miljarden van Cyprus. Ten eerste: cyprus was allang voor toetreding een belasting paradijs met natuurlijk zwartgeld tegoeden, net zoals elk belasting paradijs.dat was naast politieke redenen (richting Turkije) ook een belangrije reden juist voor toetreding van cyprus - een legitieme backdoor voor grote hoeveelheden miljarden van voornamelijke buiten de EU wanneer maar nodig...en dat daar wat geld bij zit wat niet eerlijk is, who cares. Nodig , zoals bij de Griekse crisis, toen met medeweten van de EU in 2010 voor enorme hoeveelheden miljarden waardeloos grieks schuldpapier door banken in Cyprus werd opgekocht. Natuurlijk was dat risico allang bekend. Dat geld zou weg zijn. Smerig hypocriet beleid van de Euroscisten. ***De kreet: "Rusland dreigt met wraak" doet ook geen recht aan de feitelijke situatie.*** Politiek populisme van Putin/Kremlin. Wat moet hij dan zeggen? Sorry, pech gehad had je je spaar- en investeringstegoeden maar ergens anders moeten parkeren. In ieder geval sommige EU regeringsleiders zouden vergelijkbare taal hanteren in vergelijkbare situaties. ***Zonder al te gedetailleerd te willen zijn, het Kremlin heeft gezegd zich te beraden op de nu ontstane situatie. Ook zal er opnieuw gekeken worden naar de lening van 2,5 miljard die al door Rusland is verstrekt aan Cyprus.*** Ik zou als Rusland, Russische bedrijven verbieden om nog in Cyprus te investeren/rekeningen te hebben, voor particuliere spaarders verbieden om nog geld in Cyprus te behouden boven de zogenaamde deposito garantie van 100K. Bovendien eisen dat gelden op Cyprus niet meer gegijzeld mogen worden, wie zijn geld weg wil halen, mag dat. Die lening is daar goed onderhandelingsmateriaal voor.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

Raven 63, ma 25 maart 2013 18:47 ***Dit kreeg ik vandaag door. http://freedombytes.info/2013/?p=1317 Wisten jullie dat en belangrijker: Wist Dijsselbloem dat? En waarom kon dit niet tegen gehouden worden? Sjongejonge*** Welcome to the real (banking) world! Zie je het al voor je een uittreding uit de Euro? Mocht dat ooit gebeuren dat gaat het een aantal mensen enorm smerig rijk maken.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 mrt. 2013 - 6:31

Het moge overduidelijk zijn dat de EU gewoon doorgaan op deze weg totdat er iemand in Duitsland kenbaar maakt dat ze de stekker er uit trekken. Dat de Duitse bevolking die eerst het zelfde heeft gedaan voor de oosterburen nu half Europa moeten meetrekken is waanzin. De banken hebben een piramide spelletje gespeeld en de kleine man mag het ophoesten. Daarmee is het hoofdzakelijk de noordelijke kleine man die door het bankwezen/EU leeggezogen raakt. De zuidelijke kleine man heeft dan zo veel schuld aan de noordelingen dat daar een schuldenlast is die niet op te lossen is. Daardoor is de rente en schuld zo hoog dat de boel in het zuiden klapt. Hebben we toch een aardige bodem voor een fikse oorlog, met dank aan Brussel.

ikbenhork
ikbenhork25 mrt. 2013 - 6:31

Dit is wel een vreemd optreden van de eurogroep geweest: in de media laten zetten dat dit is hoe ze het gaan doen in de toekomst. Een failliet van Cyprus kan flink wat teweeg brengen, maar de onderhandelingspositie van de EC was toch vrij sterk. Tegen een land met iets meer gewicht hadden ze deze oplossing niet eens kunnen doordrukken. Dus het voorgestelde beleid van de heer Dijsselbloem was enerzijds niet eens realistisch, terwijl hij anderzijds even liet merken ook in de toekomst deposito's niet per se onaangeroerd te laten. Een stuk relatiever, maar ondertussen zijn de besparingen in Nederland ook niet veilig. Als je je geld voor minder dan 5 jaar vast zet krijg je minder rente dan de huidige inflatie. Iemand die voor drie jaar zijn geld vast heeft gezet, verliest na aftrek van inflatie net zoveel als de heffing op tegoeden onder de 100.000 in het eerste Cypruspla

Miesje3
Miesje325 mrt. 2013 - 6:31

Oeps.. Dijsselbloem die zich verspreekt met zijn Cypriotische blauwdruk! Gauw de boel weer ontkennen... maar het geeft aan dat ze in paniek op zoek zijn naar geld en het nu gewoon van je af willen en kunnen pakken. Of ze doen het express, misschien om nog even lekker van de goud te handel te profiteren. Ik denk dat ze nu verwarring willen saaien, dat je niet meer weet wat je met je vermogen moet doen. Maak je niet druk, uiteindelijk pakken ze het toch wel van je af... vroeger of later!

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Ton evertsen, ma 25 maart 2013 23:43 ***ondertussen is in de buitenlandse pers de conclusie dat dijselbloem incompetent is. leuk is dat*** Messenger boy Dijsselbloem benadrukte vanmorgen (gisteren) op Radio 1 dat hij niet alleen verantwoordelijk is...nee, dat snapten we al.

bruces
bruces25 mrt. 2013 - 6:31

Jeroen Dijsselbloem het is net als bij een bezuiniging en belastingverhoging. De groep die het niet past gaat lopen te zeiken.

mees.
mees.25 mrt. 2013 - 6:31

Dijsselbloem is een held,die laat zich niet meer chanteren dor de bankenwereld en vele corrupte politie en leiders,dat is wel duidelijk. De rekening wordt gelegd bij degenen die het veroozaakt hebben en zo hoort het ook! Duidelijke taal die Dijsselbloem bezigt. Als er niet was doorgepakt gisteren waren die twee banken gisteren failliet geweest en was het geld van alle cypriotische burgers foetsie geweest,hadden ze geen geld meer uit de automaat kunnen trekken,niets. Over en uit. Ze mogen blij zijn dat ze geholpen zijn en hun eigen regering eens flink aanpakken,daar zitten de schuldigen namelijk Wie die vermeende financiële genocide treft? Iedereen die meer dan 20.000 euro op een Cypriotische bank heeft weggezet. Dat zijn niet alleen de eilandbewoners, maar ook veel buitenlanders. Van de 68 miljard euro die in de Cypriotische kassen behoren te liggen, is 40 procent van buitenlandse, vooral Russische herkomst. Cyprus had er voor kunnen kiezen om alleen de grote spaarders aan te pakken, maar wilde niet in de dubbele cijfers komen. Een heffing van tien procent op het spaargeld was te veel, 9,9 procent, dat ging net. Keerzijde is dat daarvoor de spaarders met een rekening tussen de 20.000 en 100.000 euro ook moeten betalen. Waarom het zo verkeerd ging met 'de Kaaimaneilanden van de Mediterranee'? Omdat het eiland de afgelopen jaren met de enorme bankensector een financieel waterhoofd ontwikkelde, zoals eerder ook in IJsland en Ierland gebeurde. De Cypriotische banken boden buitenlanders via internet de mogelijkheid een rekening te openen. De privacy was gewaarborgd en de belastingen laag. Al snel wisten vermogende buitenlanders de Cypriotische banken te vinden. Het 'succes' was zo groot dat de bankensector als snel acht maal zo groot werd als de totale Cypriotische economie. Wat de Cypriotische banken kwetsbaar maakten, was hun grote aandeel Griekse schuldpapieren. Toen deze papieren na de Griekse bailout aan waarde verloren, zagen de banken een enorm kapitaal verdampen. De banken hebben dringend geld nodig voor herkapitalisatie. Nu heeft Cyprus net als andere landen in de eurozone te kampen met oplopende staatsschulden en een begrotingstekort. Maar zelfs als de Cypriotische economie goed had gedraaid, dan nog was het land níet in staat geweest de banken te redden. Daarvoor was de bankensector in verhouding tot de Cypriotische economie simpelweg te groot. Waarom de Russen zo graag naar Cyprus gaan? Russen willen hun spaarcenten buiten de politieke onzekerheid en corruptie in hun land houden. Cyprus is redelijk stabiel, kent een aangenaam klimaat en voordelige belastingtarieven. Daarnaast geldt het eiland als een topbestemming voor het witwassen van geld. En dat alles buiten het zicht van de Russische bancaire toezichthouder. Naar schatting hebben Russen voor bijna 40 miljard euro op buitenlandse rekeningen geparkeerd. Dat is zo'n 2,5 procent van het Russische bruto nationaal product. Waar dat Russische geld straks naar toe gaat? Waarschijnlijk naar Letland. Dat ligt niet alleen geografisch dichter bij Rusland dan Cyprus, ook de cultuur en mentaliteit zijn vergelijkbaar. Daarnaast spreken veel Letten door het gedeelde Sovjetverleden Russisch. Letland is vooral een optie als het geld wit is. Dan kunnen de vermogende Russen hun kapitaal doorsluizen naar landen in de EU of naar de Verenigde Staten. Toch weten de Russen Letland ook te vinden voor zwart geld. Eerder dit jaar waarschuwde de Europese Commissie nog dat de Letse overheid te weinig doet tegen witwaspraktijken en ondoorzichtige financiële transacties.

roher
roher25 mrt. 2013 - 6:31

We krijgen zoveel nieuwe inzichten in de werking van de economie, dat er geen touw meer aan vast te knopen is! Nu zijn banken weer te groot? Vroeger was je niks als je klein was, en nu ben je niks als je of klein bent of als je groot bent. Maar het allerergste is dat economieboekjes gewoon nog op de oude voet verder gaan. Want hoe kan je een theorie ontwikkelen wat uit gaat van groei (kapitalisme) in de geldeconomie, maar dat er als een zwaard van damocles het welbekenden lid op de neus als een deus ex machina op een willekeurig moment zomaar ergens op je neerdaalt als het beter met je gaat?

Xoral
Xoral25 mrt. 2013 - 6:31

De Europeaan heeft nog steeds niet in de gaten dat zij in revolutie worden gebracht via het kapitalistische systeem (banken, economie, belastingen, de miljarden bedragen, etc), dat je steeds meer de flanken/extremen ziet toenemen, en dat dit hele EU/politieke/economische proces leidt tot een imperium/heerschappij. Het is nu wachten op hetvolgende probleem in hetvolgende land op gebied van economie/financien, want uiteindelijk wil men macht krijgen over alle Europanen (en in het Midden Oosten is hetzelfde gaande, de aanbouw van een imperium, daar de Arabische Liga, de EU is een politiek imperium om de kiezer de flanken n te krjigen, daaruit ontstaan echte dictaturen) Je hoeft alleen maar naar de geschiedenis te kijken over de afgelopen drieduizend jaar, dan zie je die telkens herhalen, telkens heersers versus het volk, het volk altijd te laat om dat op tijd in te gaan zien (dat zij gaan worden overheerst)

CliffClavin1993
CliffClavin199325 mrt. 2013 - 6:31

Dijsselbloem is een eerlijk en intelligent man; zulks is niet van toepassing op de meesten in de wereld van de financiën. Hij is slachtoffer van wat ik noem: de Twitterziekte (Morbus twittericus, dat is Latijns, mensen, een oude taal van heel lang geleden, maar ook toen roddelde men dat het een aard heeft). Eén quootje wordt uit zijn verband gerukt en eindeloos doorgekwebbeld. Dat is de zwarte kant van de mediawereld die op electronen draait (electronen zijn die kleine vriendjes van de mensheid die met de lichtsnelheid over de wereld razen). Ook de kletsmajoors van de financiële dagbladen lijden aan Morbus twittericus. Wij nemen die 'experts' veel te serieus. Ze doen alsof ze een wetenschappelijk onderwerp bij de hand hebben, wat economie en geldmanie natuurlijk helegaar niet zijn. En zo leidt de electronische roddelarij en kwebbelarij tot de mogelijke ondergang van een kundig man, die net als ieder ander jong minister nog dingen moet leren, maar die beslist geen spookrijder is. Dat krijg je als allerlei onderdeurtjes jaloers zijn. Natuurlijk was er vanochtend weer 'paniek op de beurzen' door het gezwets over de vermeende incompetentie van Dijsselbloem. ______________ Resumé: de hyperreële wereld van geldzucht in combinatie met al die electronische manieën heeft de wereld er beslist niet mooier op gemaakt. De beurzen zijn bijkans elke dag het hoofdonderwerp van de journaals. De DAX, AEX, Dow, Hang Seng, enz. enz. enz. maken de dienst uit, en leiden tot nervositeit bij velen, tot stress, tot depressie, tot horrelvoet en schaamluis. Eigenlijk was de wereld vóór het internet een betrekkelijk kalme oase. Dat is mijn ochtendpreek. Gaat heen in vrede en weest goed voor Uw naasten.

Blisss
Blisss25 mrt. 2013 - 6:31

Hoe je het wendt of keert: 10 miljard om de russische-witwas-offshore- belastingvermijders-banken een handje te helpen.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

Piet de Geus, di 26 maart 2013 04:40 Dijsselbloem is zoon van een Engels leraar...en dan aankomen met dat je de betekenis van "template" niet weet. Bivendien daarna nog eventjes op een 'peppie en kokkie' manier aan P&W gaan uitleggen wat blauwdruk wel is ..nou niet echt geweldig. Ik vond Dijsselbloem erg onzeker overkomen, als mensen vragen herhalen is vaak een teken dat ze niet de waarheid vertellen.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@roher vogel, di 26 maart 2013 08:58 ***We krijgen zoveel nieuwe inzichten in de werking van de economie, dat er geen touw meer aan vast te knopen is! Nu zijn banken weer te groot? *** Inzichten in het alg. is misschien niet het goede woord, er wordt echter steeds meer duidelijk dat een onderdeel van de financiële wereld, namelijk de top moedwillig (met behulp van de politiek) o.a. door complexiteit niet inzichtelijk wordt gemaakt. ***Vroeger was je niks als je klein was, en nu ben je niks als je of klein bent of als je groot bent. *** Klopt, en nu zou een mogelijkheid zijn om bijv. Bankairbeleid en belastingbeleid wereldwijd op elkaar af te stemmen en elke vorm van 'vrije' markt bankieren te verbieden. Geld is een middel en geen product, je hebt dus in feite ook maar 1 nationale bank nodig, met strikte duidelijke regels die precies het zelfde zijn als voor al die andere nationale banken,mbt financieren, rentepercentages, beloningen, de transfer van geld en het verplicht volgen van geldstromen. Maar ja dat betekent het opdoeken van een uiterst machtig imperium wat ver boven de politiek en wet staat, dat zal dus nooit vredelievend gebeuren. ***Maar het allerergste is dat economieboekjes gewoon nog op de oude voet verder gaan.*** Maar we hebben ook nooit anders gekend, economen politici en de meeste burgers is altijd geleerd dat dit het beste systeem is. Vroeger werd je beschuldigd als communist als je deze wanboel aan de orde stelde. Beter om als econoom of politicus aan de zijlijn af en toe een beetje maatschappelijk verantwoord mee te schreeuwen dat het zo niet langer kan, maar niet teveel, want anders schaadt het je carrière.

roher
roher25 mrt. 2013 - 6:31

En als je dan nog te horen zou krijgen dat de btw op energie (gewone gezinnen betalen zich blauw met deze kou) gewoon weer naar beneden gaat omdat er licht aan het eind van de tunnel schijnt dan denk je nog het heeft allemaal zin gehad....

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Kort geleden waren er berichten dat Letland de euro wil invoeren. Wat zal ons dat weer gaan kosten ?

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Dat hangt ervan af of het lid wil worden van de Eurozone. Om de Euro in te voeren hoeft dat niet. Ieder land waar ook ter wereld kan iedere munt invoeren. Vele landen zijn al Euro-landen, of dollar-landen, en hun eigen geld dient als slechte kwaliteit wc-papier. Als Letland lid wordt van de Eurozone, dan zal daar een heel traject aan voorafgaan, en gezien de recente geschiedenis zal het moeilijker zijn dan het voor Griekenland en Cyprus was. Een gemanipuleerde boekhouding zal niet meer lukken.

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

En moeten we ze nu euforisch toejuichen en zeggen dat er enorm grote prestatie is neergezet? ... Ik weet nu zeker dat mijn spaarpotje nergens veiling is en wij geleid worden door idioten.

3 Reacties
bruces
bruces25 mrt. 2013 - 6:31

Heb jij een neoliberaal spaarpotje ? Uiteindelijk valt iedereen door de mand.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle25 mrt. 2013 - 6:31

Is het u nu pas opgevallen dat spaarekeningen niet veilig zijn voor confiscatie door de overheid?

koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Jouw spaarpotje bevat ook een ton, en bevindt zich in een land waar de banken een piramide-spel spelen? Dan is het inderdaad niet veilig, Joop. Ik wist wel dat je een kleine stiekeme kapitalist bent.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Tja, ik vindt ook dat rijke mensen bijdragen daar omdat ze tot nu toe als ik het goed begrijp weinig belasting hebben betaald. Maar dit zal er waarschijnlijk wel toe leiden dat die rijken hun geld ergens anders gaan onderbrengen, en er geen nieuwe rijke spaarders bij komen. Dus het is wat dat betreft niet goed voor de banken industrie op dat eiland. Maar dat is misschien niet zo erg, als we zien hoe die zich gedragen hebben. Geld uiteraard voor heel veel financiële instituten. Hopelijk leren ze hier van. In Griekenland hebben de rijken helemaal geen belasting betaald, maar dat land is als ik het goed begrijp nog veel corrupter. Erg dat de niet rijke bevolking daarvoor nog veel armer wordt. Toch geloof ik dat er ook daar wel een oplossing komt op de lange duur, al zie ik nog niet hoe.

1 Reactie
bEngel2
bEngel225 mrt. 2013 - 6:31

De economie heeft geen f^ck aan rijke spaarders die niks bijdragen aan de vermogenspositie van een bank dan hooguit een liquiditeitsverbetering. Immers het is een schuld/lening van de bank en geen vordering. Op basis van Basel III moeten de banken hun kapitaalspositie verbeteren. Dat doe je niet met spaarrekeningen en termijn deposito's Trouwens, het is een goeie zaak dat die bankrekeningen met witwasgeld van corrupte russen en grieken in rook zijn opgegaan.

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

'Rusland zou wraak kunnen nemen op Europese bedrijven als de EU en Cyprus een hoge heffing op spaartegoeden overeenkomen. Moskou zal naar manieren zoeken om 'de EU te straffen'. Dat heeft voormalig Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov gezegd in de Britse krant The Guardian op zondag.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3414604/2013/03/24/Rusland-kan-spaarheffing-Cyprus-wreken.dhtml

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

De EU hoeft volgens Nekrassov niet bang te zijn dat Moskou de gaskraan naar het westen dichtdraait. 'Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarme gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt'.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

"Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is dit pakket beter dan het eerder opgestelde". Waarom is hij dan niet meteen met dit voorstel gekomen?

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Er was eerst een andere overeenkomst met Cyprus, je vraag had ook kunnen zijn: Waarom is Cyprus dan niet meteen met dit voorstel gekomen?

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Grappig dat de EU zo naief is om te denken dat de russen dit zo maar zullen laten gaan gebeuren.

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Wat zullen ze doen, denk je?

Bakoe
Bakoe25 mrt. 2013 - 6:31

Hmmm gered. Ik vraag me af waar Cyprus die 10 miljard van gaat terug betalen, en welke inkomstenbron ze daarvoor gaat gebruiken. Het nu geslachte business model was namelijk het enige wat bijdroeg (als zeepbel) aan de econonmie.

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Cyprus heeft een enorme gasbel, die binnen tien jaar geëxploiteerd kan worden. Daar hebben ze al hun hoop op gezet.

Seingalt
Seingalt25 mrt. 2013 - 6:31

Een bankroet is 'voorlopig' voorkomen ja. Dat woordje mis ik overal. 10 miljard Euro, da's een boel geld voor een kleine economie als Cyprus. Maar als je bedenkt dat het bankwezen (lees: Russische investeringen wegens 7% rente) volgens berichten 8x groter was dan de gehele economie, en die investeringen nu met de noorderzon verdwijnen naar (waarschijnlijk) Zwitserland of, nog erger, buiten Europa, dan weet je dat we over een paar maanden terug bij af zijn. Verschil is dan dat er geen geld meer is om te stelen. Dit is waar de EU dus voor staat. Allemaal even arm!

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

"en die investeringen nu met de noorderzon verdwijnen naar (waarschijnlijk) Zwitserland of, nog erger, buiten Europa, dan weet je dat we over een paar maanden terug bij af zijn." Er zijn je toch enige details ontgaan, vrees ik. Er is geen mogelijkheid tot bankrun, de banken worden via nood-wetgeving ertegen beschermd. De banken zullen wel fors kleiner moeten worden, dus het geld zal weg moeten. Overigens is het niet zeker dat het geld naar Zwitserland gaat, Zwitserse banken hebben vooral geheimhouding als kenmerk. De rente in Zwitserland is niet uitzonderlijk hoog, en voor investeerders waarbij geheimhouding niet van belang is, is Zwitserland misschien zelfs een slechte keuze. Overigens valt ook die geheimhouding meer en meer tegen, maar dat weten veel mensen nog niet.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Ik las vanmorgen in VK dat IJsland zijn banken gewoon failliet heeft laten gaan. Dat heeft gunstig uitgepakt. Wat doen wij dan moeilijk? Heeft Nederland dat geld van IceSave eigenlijk al terug?

3 Reacties
Seingalt
Seingalt25 mrt. 2013 - 6:31

Ja, dat geld hebben we terug. Mét rente. Zo kan het dus ook.

koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

Zelf even googelen, beste Henk, het antwoord is genuanceerd, kan ik alvast verklappen

rbakels
rbakels25 mrt. 2013 - 6:31

Van de week is die mogelijkheid ook genoemd. De redenering was eenvoudig: de Cyprioten wilden eerst niet zelf zoveel geld ophoesten, maar een faillissement had hun nog veel meer gekost. Dat banken overheden niet failliet laten gaan is ook simpel te verklaren: dat berokkent de maatschappij onevenredige schade. De conclusie moet dan wel zijn dat banken geen vrije ondernemingen zijn, maar zich moeten onderwerpen aan (meer) toezicht. Vooral ook op Europees niveau, want we zien nu weer hoe sterk die banken allemaal met elkaar vervlochten zijn. Maar de banken hebben daar geen trek in, want dan kunnen ze niet meer lekker graaien - vooral hun topmannen niet. Dus mobiliseren ze achter de schermen Eurosceptische "intellectuelen" (sic!) die jengelen om een referendum, om de EU te verzwakken en behoorlijk bankentoezicht te voorkomen. Het patroon is bekend: een handige lobbyist blijft zelf buiten beeld, maar mobiliseert (en subsidieert) pleibezorgers die op enige sympathie kunnen rekenen. Net als de "zielige" kleine cafés die zich weerden tegen het rookverbod, al de stromannen van tabaksgiganten. Terwijl menigeen nu vaker het café bezoekt omdat je dan niet meer in een dikke sigarettenwalm zit. Maar ik dwaal af.

lembeck
lembeck25 mrt. 2013 - 6:31

Me dunkt dat de EU zich eens achter de oren moet gaan krabben, of het niet veel verstandiger is voorlopig geen nieuwe landen meer toe te laten tot de EU. Die komen allemaal uit het Oostblok en kijkend naar Roemenië die zijn zaakjes niet goed voor elkaar blijkt te hebben en Hongarije dat dwars tegen de EU regels ingaat en een eng regime heeft inmiddels, dan denk ik dat we per direct moeten stoppen met verdere megalomane plannen om die EU verder te laten groeien. Mij lijkt het verstandig om orde op zaken te gaan stellen en in alle EU landen ALLE banken na gaan kijken en waar banken gesplitst kunnen (moeten) worden, dat ook direct gaan doen. En geen nieuwe bankdirecteuren voor een half miljoen meer aannemen. Ik dnek dat er zeker mensen zijn die met minder geld tevreden zijn en toch in staat zijn zo'n kolos op te helpen splitsen. Kleinschaligheid blijkt niet alleen bij scholen veel beter te zijn, maar ook bij banken. Denk ik en hoop ik.

2 Reacties
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

"Die komen allemaal uit het Oostblok en kijkend naar Roemenië die zijn zaakjes niet goed voor elkaar blijkt te hebben en Hongarije dat dwars tegen de EU regels ingaat en een eng regime heeft inmiddels" Je zegt het, Hongarije heeft een eng regime, het was allang een bakermat geweest voor nazisme als het niet in de EU had gezeten. Servië heeft voor de EU zijn ergste oorlogsmisdadigers uitgeleverd. Dat soort dingen kun je niet laten doorrotten. Niet dat het nu goed gaat, maar het kan erger, veel erger. De Oost-Europese landen isoleren van het welvarende Europa is uiteindelijk aanstevenen op een wereldramp. Dat betekent niet dat we ze klakkeloos moeten opnemen, je moet wel eisen blijven stellen en bijsturen, maar vooral niet isoleren.

neutralist
neutralist25 mrt. 2013 - 6:31

[Me dunkt dat de EU zich eens achter de oren moet gaan krabben, of het niet veel verstandiger is voorlopig geen nieuwe landen meer toe te laten tot de EU] Sorry dat is TE logisch beredeneerd, dat bedenken ze in Brussel niet. Wel dat Europa met nog meer landen lekker groot wordt en wie wil dat nou niet in Brussel? Een groot machtsblok? Heerlijk!!

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

On-ge-lo-fe-lijk en schandalig hoe totaal onverantwoord een kleine EUropese elite omgaat met welzijn en geld van gewone burger in EUropese experiment. Ik hoef mezelf gelukkig niets te verwijten en ben steeds meer overtuigd van eigen principiele stem op anti-EU partij PVV.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 mrt. 2013 - 6:31

[...geld van gewone burger...] Welke gewone burger heeft zowel meer dan een ton aan spaargeld en is ook te dom om te weten dat het depostiogarantiestels bij een ton ophoudt, en dat ie z'n geld dus over meer banken moet spreiden? Ik ken dit type gewone burgers niet.

Backtobasics
Backtobasics25 mrt. 2013 - 6:31

Gelukkig maar mensen:, het radio 1 (propaganda) nieuws begint met de heugelijke mededeling dat de beursen alweer weer omhoog gaan als gevolg van het akkoord. Alsof het meerdendeel van de bevolking er ook "baat" bij zou hebben dat de beurskeursen weer omhoog gaan. Ja inderdaad daar gaan we weer: mensen met aandelen op de beurs ( dus over het algemeen vermogenden) die worden (weer) een stukje rijker ......................en de gewone mensen moeten straks weer "een tandje bijzetten' (of een offertje brengen)....om de boel te financieren.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 mrt. 2013 - 6:31

[Alsof het meerdendeel van de bevolking er ook "baat" bij zou hebben dat de beurskeursen weer omhoog gaan.] De beurs is jouw en mijn pensioen. Als je denkt dat het er voor het grootste deel van de bevolking er niet toe doet, think again.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle25 mrt. 2013 - 6:31

Let wel, het Cypriotische parlement hoeft geen goedkeuring te verlenen voor dit plan omdat het een herstructurering van de banken is, i.p.v. een belasting op spaartegoeden zoals het eerste plan. De Laiki Bank wordt opgeofferd om aan de vereiste €6.7bn euro te komen om de bailout/bailin van Cyprus rond te krijgen. Met andere woorden, de EU kan nu bij wijze van fait accompli besluiten om rekeningen boven de €100,000 te plukken onder het mom van een banken herstructurering. Op die wijze staan nationale parlementen buiten spel en wat dus een belangrijke hindernis wegneemt om landen en/of banken te redden ten koste van spaarders en bedrijven met een bedrag van meer dan honderdduizend euro op een rekening.

1 Reactie
erikbos
erikbos25 mrt. 2013 - 6:31

" Op die wijze staan nationale parlementen buiten spel " Helemaal niet, een nationaal parlement kan nog altijd de regering naar huis sturen als het er niet mee eens is. Daarnaast plukt de EU niet de bankrekeningen niet, sterker nog men verstrekt voor 10 miljard euro aan leningen. Het is nog altijd de nationale regering(die door het parlement naar huis kan worden gestuurd) die besluit wat er met het spaargeld gebeurt.

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

http://fd.nl/economie-politiek/columns/martin-visser/895803-1303/zelfs-cyprus-ondermijnt-eurozone?s_cid=home:breakingnews

1 Reactie
bruces
bruces25 mrt. 2013 - 6:31

Zo doen de bankiers dat. NEOLIBERALE GRAAIERS van UW NEDERLANDSE GELDEN. Ga naar : …. Uitzending gemist …. Brandpunt …. 24-03-2013 …. Vanaf 10.45 minuten

roher
roher25 mrt. 2013 - 6:31

Als ik het goed begrijp is spaargeld van burgers door de staat uit de kassen van de bank gehaald die op haar beurt het geld weer naar de banken sluist om het aan de banken te geven? Omdat anders het land omvalt?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe25 mrt. 2013 - 6:31

Dat niet alleen. De ontstaansreden van de problemen met de Cypriotische banken is dat ze heel veel geld in Grieks waarde papier hadden gestoken. Deels om Griekenland te helpen. Toe de Grieken een haircut kregen kwamen de Cypriotische banken in de problemen. Voor de Griekse tragedie waren die banken gezond. Dit is een naeffect van de Griekse ineenstorting. Het probleem wat er nu geschapen wordt is dat dei banken sector nu juist 1 van de economische pijlers is van dat eiland, en bij het afbreken ervan gaat nogal wat werkloosheid ontstaan. Zeker gezien de gas en olie reserves die er aangetroffen zijn heeft het eiland potenties, maar er zal de eerste jaren een enorme terugval zijn, en verwacht wordt dan ook dat ze binnen 2 jaar opnieuw moeten aankloppen.

GingerTed
GingerTed25 mrt. 2013 - 6:31

Europa dient nu pal te staan en zelf in duidelijke taal de Russen laten weten niet onder de indruk te zijn van deze dreigende taal. Deze hypocrieten, Poetin voorop, hadden zelf verordend dat haar burgers is verboden om hun geld in belastingparadijzen als Cyprus te stallen. Maar dat gold natuurlijk, net als voor de muur, niet voor de vriendjes voor de Russische partijtop. Hoe losten ze dat dan op? Je gelooft het niet. Ze haalden Cyprus van de lijst met officiële belastingparadijzen zodat ze deze wet konden invoeren en toch hun rijke en machtige vriendjes de belastingvoordelen konden gunnen die geen gewone Rus heeft. De EU staat met de overige staatsbanken en de Europese bank verder op geen enkele wijze garant voor schulden van failliete banken in haar lidstaten. Valt een bank om in een land dan verliezen de spaarders ook hun geld net als bij Icesave. Ook om andere redenen zouden ze een toontje lager moeten zingen. Zo zijn ze zelf niet vies van het afnemen van belangen van westerse bedrijven. Denk aan Shell dat gedwongen werd haar aandeel in Sachalin-2 aan Gazprom af te staan.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

dat van die Russische dreiging schijnt weer een opgeblazen ballonnetje van de media te zijn. Democratie? We leven, voor wie het nog niet weet, in een mediacratie. Gelukkig niet zo erg als in de S.U. of Turkije. Dus, voor wie lichtvaardig over grenzen denkt....

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Mijn excuses dat dit niet on topic is, maar uit frustratie dat er maar weinig aandacht aan wordt gegeven -en ik kon er niets over vinden sinds 5 dagen gelden voor het laatst- wil ik er hier even de aandacht op vestigen: Veel gevangenen in Guantanamo zijn nu al 48 dagen in hongerstaking, en het zijn er nu al zo'n 100. Ik heb Amnestie International een paar dagen geleden gevraagd een email actie naar het Witte Huis te beginnen. Tot nu toe nog geen response ontvangen. Ik ben donateur, maar heb al een tijd de indruk dat AI mogelijk niet geheel onafhankelijk meer is. Hopelijk vergis ik mij daarin, maar als ze nu geen actie ondernemen via een email kampanje naar Washington denk ik er over mijn donateurschap op te zeggen. Dan zijn ze volgens mij teveel een pro-Amerika politiek instrument geworden . Door naar "Amnesty International hongerstaking Guantanamo" te zoeken kwam ik enkel een artikel uit 2009 tegen in de VK: ‘Rond 50 verdachten Guantánamo in hongerstaking’ http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/316023/2009/02/11/lsquo-Rond-50-verdachten-Guantanamo-in-hongerstaking-rsquo.dhtml Maar zelfs mensen die al jaren geleden zijn vrijgegeven om te mogen vertrekken zitten nog steeds vast in onmenselijke omstandigheden, en geen een gevangene in Gitmo heeft zelfs maar een aanklacht tegen zich: ‘Men live in Guantanamo animal cages, will never get trials’ http://rt.com/op-edge/guantanamo-bay-hunger-strike-732/

2 Reacties
lembeck
lembeck25 mrt. 2013 - 6:31

Heb je het al gestuurd aan Joop redactie? Lijkt me een topic. Verder is het afgrijselijk natuurlijk.

Bakoe
Bakoe25 mrt. 2013 - 6:31

Dank je wel voor je post. Er is heel weinig wat we kunnen doen, maar het minste is er de aandacht op te vestigen. Zelf heb ik mijn lidmaatschap van A.I. al enige jaren geleden opgezegd omdat ik inderdaad een heel sterke VS invloed waarnam. Mooi dat er betrokken mensen zijn zoals jij.

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Toon Vis, ma 25 maart 2013 11:34 ***Bij de volgende verkiezingen gaat mijn stem voor het eerst naar de PVV, want deze dievenbende ben ik spuugzat.*** Nee, dat zal helpen... De PVV, die terug naar de gulden wil. Het is alleen op papier mogelijk, we kunnen niet meer terug naar de gulden. We kunnen alleen via drastische maatregelen zorgen dat het beter gaat werken. Dat is o.a. door noodzakelijke veranderingen in het bancaire systeem.

1 Reactie
koos3
koos325 mrt. 2013 - 6:31

"De PVV, die terug naar de gulden wil. Het is alleen op papier mogelijk" Zelfs niet op papier. Je kunt nooit terug, alleen maar vooruit. Terug willen is nostalgisch verlangen naar iets dat voorgoed voorbij is.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 mrt. 2013 - 6:31

Rusland was zelf niet van plan te betalen. Nu mogen de Russische spaarders dat dus zelf doen. Als de Russen op wraak uit zijn. Prima. Dan handelen we niet meer met de Russen. Voet bij stuk houden. De almacht van Poetin kun je maar beter niet met zachte heelmeesters te lijf gaan.

1 Reactie
boswachter2
boswachter225 mrt. 2013 - 6:31

De almacht van Poetin kun je maar beter niet met zachte heelmeesters te lijf gaan. Dit soort politiek bedrijven van zachte heelmeesters doen wij trouwens al jaren in Nederland. Als wij geen gas van Rusland krijgen hebben we wel komende winter koude voeten daar Links de kraan in Groningen wil dichtdraaien wegens verzakkingen van enkele centimeters.

Zjenny
Zjenny25 mrt. 2013 - 6:31

Het enige wat nu nog kan helpen is de bestuurders , die clowns, die hypocriete frauderende leugenaars, samen met hun bazen, de bankenmaffia, naar huis sturen.... ...geweldloos maar met eindeloze demonstraties en burgerlijke ongehoorzaamheid , net zo lang tot ze opstappen en er bindende regels komen voor EN politici EN corporaties die opgenomen worden in de grondwet. Privatiseringen terug draaien en het heft weer zelf in handen nemen. Niks geen "representatieve"( HA!) democratie meer.

2 Reacties
lembeck
lembeck25 mrt. 2013 - 6:31

Ik doe mee.

Warrior2
Warrior225 mrt. 2013 - 6:31

U weet dat er 31 maart een demonstratie plaatsvindt in Den Haag?

Zjenny
Zjenny25 mrt. 2013 - 6:31

http://www.nu.nl/economie/3379735/ijsland-vervolgt-bankiers-landsbanki.html IJsland vervolgt bankiers Landsbanki Het Openbaar Ministerie in IJsland gaat zes voormalige bankiers van Landsbanki vervolgen. Dat maakte het justitiële apparaat in IJsland maandag bekend. De bankiers, onder wie de toenmalige topman Sigurjon Arnason, worden beschuldigd van marktmanipulatie en fraude.

1 Reactie
Warrior2
Warrior225 mrt. 2013 - 6:31

Bent u op de hoogte van de demonstratie in Den Haag van as. zondag?

stuur47
stuur4725 mrt. 2013 - 6:31

Wilders en Roemer en hun cs zouden het wellicht anders geregeld hebben.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

@Wilders en Roemer en hun cs zouden het wellicht anders geregeld hebben. Wie weet. Misschien had de bakker bij je om de hoek of Pimmetje Horlepiep het ook wel anders gedaan. We zullen het echter nooit weten. Wat we wel weten, is dat dit weer de zoveelste beschamende vertoning is om iets in de huidige samenstelling overeind te houden wat eigenlijk allang kapot had moeten zijn. Creatief boekhouden op een schandalige manier. Hoe haal je het GVD in je hoofd om letterlijk spaar en investeringstegoeden te gijzelen om daarmee je eigen hypocriete EU beleid proberen te verdoezelen. En het dan nog een reddingsplan durven te noemen, dat is helemaal schandalig. Problemen voor Cyprus beginnen nu pas.

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Mensen zijn irrelevant geworden. Er is gekeken naar de beste oplossing voor banken in plaats van een beste oplossing voor de bevolking van Cyprus. De werkeloosheid zal enorm toenemen. Geld regeert. Goudhandelaren en de financiële grootspeculanten hebben het laatste woord. Deze economie heeft geen aandacht voor vrijheid, geluk en duurzaamheid maar van controle, regels en onvrijheid. Men heeft enkel wat tijd gewonnen. Het volgende debacle staat al te trappelen achter de coulisse. Teringzooi.

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

'... maar voor controle, regels en onvrijheid.' Oeps

MichelReiziger
MichelReiziger25 mrt. 2013 - 6:31

***Mensen zijn irrelevant geworden. Er is gekeken naar de beste oplossing voor banken in plaats van een beste oplossing voor de bevolking van Cyprus. De werkeloosheid zal enorm toenemen.*** Dat is toch ook logisch als je banken het middelpunt van je samenleving maakt. We leven in een rente-economie. Als je als overheid de banken via een 'vrije' markt je belangrijkste sturingsmiddel, namelijk geld totaal laat bepalen, dan ben je eigenlijk compleet idioot bezig. Overheden laten zich nu gijzelen door een markt die ze iedere keer weer de hand boven het hoofd houdt als het enorm fout gaat. Van schandalige bonussen tot compleet misdadig beleid waardoor letterlijk doden vallen.

robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

'Deze economie heeft geen aandacht voor vrijheid, geluk en duurzaamheid maar van controle, regels en onvrijheid. ' Als mensen nu wat meer aandacht kregen voor economie, zouden ze wat minder in hun eigen val trappen. Het was nu juist gebrek aan controle en regels, dus totale anarchie, die de sukkels de das om deed. Maar, totale controle van de economie heeft ook zo z'n nadelen, en , zoals wij bijna allen vrezen, nog veel grotere.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 mrt. 2013 - 6:31

[Er is gekeken naar de beste oplossing voor banken in plaats van een beste oplossing voor de bevolking van Cyprus.] Inderdaad, maar mensen die denken dat kijken naar de beste oplossing voor de bevolking van Cyprus tot een andere uitkomst had geleid zijn naief.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Rusland gaat wraak nemen... Goed dat we alle tanks verkocht hebben en nog 2 vliegtuigen in de lucht! Gebroken geweertje? Slaap zacht mensen, links Nederland waakt over u!

1 Reactie
robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

Te wapen, de russen komen! Ai, waar had ik m'n bijl verstopt?

Zjenny
Zjenny25 mrt. 2013 - 6:31

http://youtu.be/Um63OQz3bjo Het is de hoogste tijd voor BITCOIN. Hoe meer mensen meedoen, hoe sneller de banken het nakijken hebben.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Of deze.: In Brussel werd de nieuwe coöperatieve en duurzame bank NewB gelanceerd. Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/

lembeck
lembeck25 mrt. 2013 - 6:31

Dit kreeg ik vandaag door. http://freedombytes.info/2013/?p=1317 Wisten jullie dat en belangrijker: Wist Dijsselbloem dat? En waarom kon dit niet tegen gehouden worden? Sjongejonge...

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 mrt. 2013 - 6:31

Maar dit is normaal. Dat gebeurt ook in Griekenland waar de rijke reders inmiddels massaal hun geld hebben gestoken in grote panden in Londen. Hoe wou je dat tegenhouden dan. Dit soort economieën hangen van nepotisme en corruptie aan elkaar. Daarom zijn we ook zo blij met hun aanwezigheid in de EU. Ze hebben trouwens ook hele subtiele manieren om te laten blijken hoe blij ze zijn dat we ze helpen, iets met kleine zwarte bloksnorretjes geloof ik en met geheven armen. Ik begin er in ieder geval wel behoorlijk genoeg van te krijgen.

Meta Foor
Meta Foor25 mrt. 2013 - 6:31

ik snap er geen hol meer van: cyprus, half eiland , andere helft van turkye, waar personen ca 50 miljard op de bank heeft staan vanwege rente, i s plots failliet en moet 10 miljard krijgen , anders breekt de pleuris los. Dat wordt om 4 uur s ochtend besloten en op P&W toegelicht. als ik bij de ING om giro-enveloppen vraag word ik behandeld als een hoop stront weleen verschil he ...

1 Reactie
robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

Tja, een prachtige metafoor: Verliezen we ons in groot geld en grote conglomeraten als europa, dan verliezen we het zicht, het wordt te ingewikkeld. Maar geen nood, heb je geen schulden, dan verandert er weinig. Laat je je door geld regeren, dan is ondank je loon. Kiezen we voor europa, dan moeten we beter opletten, en over de grenzen kijken wat ze uitspoken. dat is heeeeel moeilijk, want in die landen zelf weten ze niet wat ze doen. Terug kan niet meer, dus, blijven lachen.

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Wanneer gaan links en rechts anti-EU de handen nu eens constructief ineenslaan i.p.v. elkaar vliegen af te vangen, zodat een ijzersterk anti EUropees machtsblok ontstaat. SP is gevoelig waar het poppetje x of poppetje y uit verweggistan en haar vermeende Nederlandse rechten betreft. En PVV is terecht gevoelig voor grote teloorgang Nederland, wat dus ook slecht is voor Nederlandse burger. SP en PVV zouden beide in landsbelang nu moeten schikken. Wilders minder persoonsgericht (moslims, Marokkanen, Polen, Rutte enz.) en meer gericht op instituties. SP meer consequent, minder vaag en stopzetting nationaal vluchtgedrag. Dan komt het helemaal goed.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

anti EUropees machtsblok bedoel je: mensen verbieden hun geld op Cyprus te stallen, of daar te investeren?

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Het zijn de Poppenspelers die willen dat u niet meer vooruit kijkt, niet meer nadenkt over de gevolgen van wat zij bekokstoven. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat socialisme goed was voor de werkende mens. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat het vroeger mogelijk was een gezin te stichten met één inkomen. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat een gemiddelde woning door de eeuwen heen altijd ongeveer vijf jaarinkomens kostte en dat dat er nu bijna tien zijn geworden. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat er een tijd was dat er geen inflatie was, geen centrale banken, geen staatsschuld. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat we emotionele wezens waren, met elk hun eigen karakter, die zich verzetten tegen de tirannie van de meerderheid, die zich verzetten tegen maatregelen van overheden als die maatregelen het algemeen belang niet dienden. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet dat er niets mis mee is om zo af en toe eens heel erg boos te worden. Het zijn de Poppenspelers die willen dat u vergeet. http://zonnewind.be/2013/men-wil-dat-u-vergeet.shtml

1 Reactie
robvaniren
robvaniren25 mrt. 2013 - 6:31

Voor wie overweegt, deze link te openen: het gaat over de gevaren van het Zionisme (!!), over iemand die in Rusland of Polen gaat investeren (ken jij zo iemand? haal 'm dan vooral hier naar voren als 'exemplarisch'voor de teloorgang van onze westerse cultuur). en verder: een litanie aan doemdenkerij, daar word je naar van! een uitwas van de verzorgingsstaat, zullen we maar zeggen.Ja ik heb wel gehoord van mensen die de leegloop van het oosteuropese platteland benutten om daar spotgoedkoop wat grond te kopen en daar alternatief te gaan boeren. Daar is t hier te vol voor. Respect. Maar wel dankzij het failliet van het socialisme!

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

Dijsselbloem had een prima verhaal zojuist bij Pauw en Witteman. Ja hij is eerlijk en ja daardoor zijn sommigen uit de financiele sector boos op hem. En dan worden zijn woorden ook nog verdraaid. Als ik hem was zou ik lekker zijn gaan slapen...

1 Reactie
peterh2
peterh225 mrt. 2013 - 6:31

Op zich is er niets mis met het verhaal van Dijsselbloem, sterker nog: denk dat dit gewoon de harde waarheid is die niemand uit wil/mag spreken. Het punt is echter dat hij nu bij het selecte groepje mensen hoort die markten kunnen maken of breken, zijn woorden zijn niet zomaar woorden meer als je ziet dat jij gistermiddag wereldwijd(!) de beurzen diep in het rood gepraat heeft en de euro centen in waarde laat dalen. Zelfs Rutte heeft nu mondiaal lang niet zoveel iinvloed. Eerlijkheid en openheid is bij deze belangen niet altijd verstandig. Hij had ook zijn mond kunnen houden...

JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Ik hoorde gisteravond het verhaal van Dijsselbloem aan. Hij was duidelijk en klonk ongetwijfeld redelijk voor mensen die in dit geldsysteem blijven geloven. Toen het voorbeeld van een spaarster op tafel kwam die voor haar oude dag 2 ton opzij had kunnen zetten en nu diep in de put zit viel mij op dat Dijsselbloem er niet op haar leed en de onredelijkheid inging. Dit zegt mij genoeg over 's mans kille cijferhart. Er werd berekend dat deze kaalsag zo'n 25%werkeloosheid zal veroorzaken. Ik vermoed dat dit percentage veel hoger zal worden. In een superklein landje als Cyprus, met weinig economische mogelijkheden behalve een beetje koper, marmer, citrusvruchten, toerisme en gas die pas over tientallen jaren gewonnen kan worden, wordt het terugbetalen van de miljarden geldinjectie langdurig en pijnlijk. Zo niet onmogelijk. Op het sociaal vangnet zal ook worden bezuinigd. Je kun aannemen dat er veel schrijnende armoede zal zijn, vergelijkbaar met 3e wereldlanden. Dijselbloem leverde lippendiensten aan het IMF. Een in mijn ogen misdadige organisatie die in de eerste plaats aan het grote geld en haar eigenaren denkt en pas in de laatste plaats aan mensen en hun noden. Dijselbloem wist deze Shock Doctrine mooi te verpakken. Ik wens daarom deze man en zijn partij dezelfde ellende toe als de gevolgen waar zij de gewone burgers mee opzadelen; een uitzichtloos bestaan in diepe armoede.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

Corr.: '...viel mij op dat Dijsselbloem niet op haar leed en de onredelijkheid inging.'

[verwijderd]
[verwijderd]25 mrt. 2013 - 6:31

We moeten het gewoon zelf gaan doen. Creeer in jouw ongeving bruggen met mensen van over de hele wereld. Wat nou oorlog voeren voor 1 of andere "familie"......gewoon, burgers over de hele wereld onder elkaar... je weet allemaal wat je moet doen, loop naar je buurman en begin met praten.... afspraken maken mbt tot basis behoefte, ontdekken interesse gebieden en hoe deze de "gemeenschap" kan dienen... praat met mensen in alle kennisgebieden, .... althans.....dat kun je doen.... het is een keuze... gelijkgestemde zijn er altijd...steeds meer eigenlijk... overheden geven slechts brevetten van onvermogen af waar het gaat om verbetering van de mensheid in zijn geheel, het in balans leven met de resources ....etc... Spreek zel een Irakees aan, een chinees, een rus, een griek....praat....overweeg het creeeren van dorpen, kleine conglomeraties waar vele disciplines samenkomen en allen gericht zijn op houdbaarheid en waarin de mens steeds weer centraal staat. Kleine conglomeraties waarin bijvoorbeeld 1 glazen gebouw ingericht voor hydrophonics welke de gehele conglomeratie van groente en fruit voorziet... Welke beheert en in gewerkt word door mensen die altijd al in biologie en agracultuur geinteresseerd waren of andere gerelateerde kennisgebieden. Alle bouwmaterialen zijn hernieuwbaar, wellicht is er zelfs iemand in de groep die niets liever doet dan onderzoek naar steeds efficientere methodieken, beter recyclebare technieken etc. Praat met elkaar, vorm groepen, en er is geen grens die je niet kan doorbreken. Stroomvoorziening.... Elk gebouw, hek, dak is bekleed met zonnepanelen. Alle panelen staan aan elkaar aangesloten (grid) (Overtollige energie slaan we op in silicium air accu's ) Want je hebt wellicht ook een aantal mensen ontmoet die hun weg weten in electronica en niets liever doen dan onderzoeken hoe je zo eenvoudig mogelijk een zonnepaneel kan produceren en silicium air accu's. Het rendement wenst te verhogen etc etc.... Dit is namelijk wat zo een samenleving doet. De 1 bakt het brood, de ander maakt de groente, weer een ander zorgt voor bouwmateriaal.....etc... Ieders passie is tevens ieders bijdrage wat de samenleving mogelijk maakt, comfortabel maakt, modern maakt, uitnodigend maakt. We moeten het gewoon zelf gaan doen, vind ik in ieder geval....

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 mrt. 2013 - 6:31

: ) Alles is zelf te regelen zonder een overheid.