Schoonmaak radioactief materiaal in de fosforfabriek kost honderden miljoenen ... Mogelijk nog 50 risicobedrijven in Nederland
De fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is vandaag failliet verklaard. Het ging al een tijd slecht met het bedrijf nadat het onder toezicht was gesteld omdat niet aan de veiligheid- en uitstoot normen werd voldaan. Gister bleek uit geheime documenten dat in de fabriek radioactief materiaal ligt opgeslagen. Er bestaat een grote kans dat de overheid zelf opdraait voor de schoonmaakkosten van honderden miljoenen.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zei tegen BNR-Nieuwsradio dat uit een document blijkt dat er in Nederland nog eens 50 bedrijven zijn waarbij in geval van een faillissement dezelfde situatie ontstaat. “D66 vindt dat dit soort kosten niet door de belastingbetaler betaald moeten worden.” Ze vraagt vandaag nog een debat aan met minister Kamp van Economische Zaken over de kwestie.
Thermphos, dat jaarlijks een omzet heeft van 400 miljoen euro, kreeg eind september al uitstel van betaling. De problemen ontstonden twee jaar geleden. ZEMBLA maakte toen een uitzending over ‘één van de ergste vervuilers van Nederland’. De fosforfabriek overschrijdt herhaaldelijk de normen voor de uitstoot van zware metalen en dioxinen. Sindsdien staat Thermphos onder verscherpt toezicht. Ook liepen er verschillende rechtszaken tegen het bedrijf omdat werknemers onvoldoende beschermd zouden worden.
Om binnen de uitstootnormen te blijven kon de fabriek maar op 60 procent van zijn capaciteit draaien. Directeur Rob de Ruiter gaf deze week in NRC al aan dat dit niet goed zou aflopen.
Daardoor ging de totale efficiency van het bedrijf naar beneden, en waren we ook niet meer rendabel.”
Ook had Thermphos te maken met concurrentie van een fosforbedrijf uit Kazachstan dat met een veel goedkopere fosforprijs de Europese markt op ging. Daardoor verloor Thermphos tussen 2008 en 2011 zo’n 30 procent marktaandeel.
De fosforfabriek is een van de grootste werkgevers in de regio. Voormalig minister Maxime Verhagen zei daarom destijds te zorgen voor een goede koper zodat zeker 450 mensen hun banen konden houden. Uit interne documenten in handen van regiokrant PZC blijkt dat het ministerie nauwelijks iets van die inspanningen verwacht. De kans dat er een nieuwe koper wordt gevonden is klein. Helemaal vanwege het radioactief materiaal dat nu is aangetroffen. Alleen de schoonmaakkosten voor het radioactief materiaal kost honderden miljoenen, de ontmanteling van de fabriek en het saneren van de vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten.