Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Failliet om personeel te kunnen lozen'

  •  
16-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-bouw_300.JPG
FNV signaleert golf van dubieuze faillissementen in de bouw
Steeds vaker laten bouwbedrijven zich failliet verklaren om hun vaste personeelsleden te kunnen lozen. Na zo’n faillissement maken ze geregeld een doorstart met zelfstandigen (zzp’ers), waardoor ze veel goedkoper uit zijn.
Vakbond FNV Bouw zegt in het AD dat deze ‘foute’ faillissementen op dit moment schering en inslag zijn in de branche. Bestuurslid Wilco Veldhorst:
Bouwbedrijven verkeren momenteel in zwaar weer. De concurrentie is moordend. Werkgevers willen maar één ding en dat is zo goedkoop mogelijk personeel inhuren.
Op deze manier kan worden afgezien van een ontslagvergoeding en dalen de loonkosten door het inschakelen van zzp’ers. Bouwend Nederland zegt zich niet in de misstanden te herkennen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

kalmpjes
kalmpjes16 okt. 2012 - 9:44

En is dat dan de schuld van de bouwbedrijven of van van het gecreëerde systeem dat ze extreme kosten laat maken voor personeel?

msj_meijerink
msj_meijerink16 okt. 2012 - 9:44

Goh, wat een eyeopener. Dit terwijl hun baas Elco Brinkman zou betrouwbaar overkomt!

denmol
denmol16 okt. 2012 - 9:44

Het gaat hier volgens de neoliberale doctrine niet om oplichters en boeven maar om creatieve ondernemers die gebruik maken van het credo "never waste a good crisis". Daar is volgens de gelovers niets mis mee maar zou men zich moeten richten op frauderende bijstandstrekkers want die zijn het werkelijk kwaad in onze samenleving dat met wortel en tak uitgeroeid zou moeten worden.

Janssen3
Janssen316 okt. 2012 - 9:44

Want elke werkgever in de bouw heeft daaraan meegedaan?

jonh16144
jonh1614416 okt. 2012 - 9:44

Dit is briljant. Ik wou dat ik er zelf op was gekomen! Misschien kunnen ze ook tips delen om de belasting te ontduiken, mijn winstmarge is wat aan de lage kant...

wvdstraat
wvdstraat16 okt. 2012 - 9:44

tja, de Hummer moet toch rijden, nietwaar ? Als zzp'ers zich naar behoren zouden (kunnen) verzekeren etc, waren ze beslist niet goedkoper, de ontwikkeling is een onverantwoorde tijdbom. Verder het onderwijs maar beperken tot het middenstandsdiploma en een cursusje 'belastingen'?

ElChe
ElChe16 okt. 2012 - 9:44

Binnenkort is dat niet meer nodig. Dan vliegt het personeel zo de straat op, zonder bescherming, zonder ontslagvergoeding. En dat allemaal dankzij de kunduzkliek.

Voice
Voice16 okt. 2012 - 9:44

En terecht! MKB kan 't gewoonweg niet meer opbrengen, de lonen die gevraagd worden. Dan praten we nog maar niet, over de belastingen, die MKB over zich heen krijgt, omdat de staat niet weet met financiën om te gaan. Dan wil het IMF ook nog hebben, dat de lonen verhoogd worden in dit land, om zo de export te bedwingen en meer inlandse verkoop te stimuleren. De politci gaan er wel achter komen, dat ze geen ondernemers zijn. Grote monden, intellectueel zwetsen, maar zijn bijna allemaal zo ondernemers bang als een gewone arbeider. Als ze ondernemer zouden zijn geweest en wel geslaagde ondernemers, en dan bedoel ik niet een ZZP-er, wat de meeste politici zijn of waren, voordat ze een politieke functie gingen bekleden, op een enkele na zoals Veerman en van Heinsbroek. Politici van links tot rechts, zijn imo en in vele ondernemers, pennelikkers, theoretici, die een universitaire opleiding hebben gehad, zich daar ook bijna altijd in blijven bevinden en die totaal los staan, van de werkelijke economie. Dan hebben we het hier dus niet over CEO's, die werken ong. hetzelfde als politici, dat zijn grotendeels ook alleen maar papier vreters, die nog nooit vuile handen hebben hoeven maken. Ik laat mijn bedrijf zo ook gaan, als ik zie, dat de kosten te hoog gaan worden en ik kan mijn werknemers, niet zonder enorme financiële bloedingen ontslaan. Ik heb mijn leven lang niet gewerkt, om uiteindelijk naar de klote te gaan, omdat er mensen zijn, die vinden, dat ze meer recht hebben op alleen maar hun loon. De enigste oplossing is, grenzen sluiten, of in Europa, zelfde loonkosten en belastingen hebben . Anders valt er niet te concurreren tegen 't buitenland als 't om productie of urenloon gaat.

denmol
denmol16 okt. 2012 - 9:44

Nu krijg je weer die huilverhalen van wannebe ondernemers die het zo moeilijk hebben en daarom de wet zouden mogen overtreden maar als het om mensen in de bijstand gaat hebben ze de grootste bek maar nu is het huilie huilie.

Voice
Voice16 okt. 2012 - 9:44

Nu beginnen, steuntrekkers en professionele zwendelaars, hun mond te openen. Als ze maar gevoed blijven worden, door diezelfde ondernemers.

vriest
vriest16 okt. 2012 - 9:44

dat de voorziter van bouwend nederland zich hier niet in herkend ,is niet zo vreemd gezien hij een vvd bobo is denk niet dat hij zijn geloofs genoten afvalt maar desalniete min deze constructie komt in veel bedrijfs takken voor .en binnen kort niet meer nodig ,ontslagversoepeling met dank aan kunduz .en europa bevolking arm en lamgeslagen ,dan kan de elite beginnen aan het geen wat men al enige tijd bezicht .

Andy40
Andy4016 okt. 2012 - 9:44

Of werkgevers willen maar een ding en dat is overleven.

2 Reacties
nico1943
nico194316 okt. 2012 - 9:44

Dat hebben ze al lang gedaan met diverse bouwfraudes.

taitennek
taitennek16 okt. 2012 - 9:44

Dat noemt U overleven? Je eigen hagje redden over de ruggen van je personeel. Maar ja, NL wil zo graag op de neo liberale toer dus mag dit allemaal ineens. NL is ziek, heel ziek

JoopSchouten
JoopSchouten16 okt. 2012 - 9:44

Fijn hè, die 'concurrentie en crisis? Aso's.

1 Reactie
Andy40
Andy4016 okt. 2012 - 9:44

Nee niet fijn als je als werkgever je hoofd boven water probeert te houden.

Area52
Area5216 okt. 2012 - 9:44

Is dit nieuws ? Ik zie het al jaren om ons heen gebeuren, dat bedrijven ermee ophouden en 'failliet' gaan om een paar weken later weer spullen te bestellen. Het zijn de sociale premies die de bedrijven nekken waardoor ze dit soort noodgrepen gaan doen en als je dan een zzp'er voor de helft van het geld kunt inhuren als wat zo'n persoon zou kosten als hij bij je in loondienst was geweest zou je wel gek zijn om het niet te doen. Ons bedrijf bestaat inmiddels 84 jaar, maar ik kom steeds meer in de verleiding om hetzelfde te gaan doen...

2 Reacties
denmol
denmol16 okt. 2012 - 9:44

"Ons bedrijf bestaat inmiddels 84 jaar, maar ik kom steeds meer in de verleiding om hetzelfde te gaan doen... " Het feit alleen al dat je dit overweegt zonder er blijk van te geven dat je daarmee een illegale daad verricht door de boel op te lichten zegt heel veel over het klimaat dat heerst in deze tijden van neoliberale dominantie waarbij de ondernemer zich ongestoord crimineel gedrag kan en mag permitteren.

denmol
denmol16 okt. 2012 - 9:44

"Is dit nieuws ?" Blijkbaar wel want ik heb van Opstelten en zijn krijmfijter Teeven nog geen plannen gezien hoe ze deze vorm van criminaliteit aan gaan pakken maar dat komt waarschijnlijk omdat ze te druk zijn met het voorlichten van burgers hoe ze een inbreker hun huis uit kunnen meppen of hoe de hard werkende Nederlander een frauderende buurvrouw in de bijstand, die haar vriend te vaak logeren heeft, moeten aangeven.

politiekistuig
politiekistuig16 okt. 2012 - 9:44

Bij ons op het industrieterrein hebben we ook zo"n werkgever,eind december 30 man op straat ,begin januari een nieuwe naam op de gevel,en die zelfde week kwam de baas aanrijden met een spiksplinternieuwe Porsche Panamera a 100000 euro +. Heerlijk al die constructies met bv hier beheermaatschappijtje daar.

1 Reactie
bruces
bruces16 okt. 2012 - 9:44

Natuurlijk zijn er ook hier 5% slechterikken en 5% heiligen. Maar bij 90% staat het water tot onder de kin of tot aan de lippen.