Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Factcheck: plegen moslima’s baarmoederjihad?

  •  
27-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_afbeelding1.png
Informatie De Graaf zet mensen op het verkeerde been
PVV-Kamerlid Machiel de Graaf beweerde woensdag in de Tweede Kamer dat moslims de Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur via immigratie en de baarmoeder ‘om zeep helpen’:
De scholen zien een lawine aan kinderen tegemoet die vernoemd zijn naar Mohammed. We gaan het meemaken dat de meerderheid van alle kinderen op school islamitisch is… De naam Mohammed, met alle vervoegingen zoals Moehammad, Moehammed of Mahmoed, was in 2013 de één na populairste geboortenaam.
Laten we dit controleren. Ik heb De Graaf gevraagd waar de cijfers vandaan komen en hij verwees me naar het Meertens Instituut en de Sociale Verzekeringsbank. Ik heb de PDF van de Verzekeringsbank gedownload en – verrek – het klopt. Alle 36 verbuigingen van Mohammed tellen 739 geboren jongens en de naam staat op de tweede plek, na Sem met 740.
Maar is dit relevant? Ik schrok, want op het eerste gezicht en met mijn boerenlogica lijkt het alsof er bijna net zoveel moslims ontstaan als andere soorten mensen. Maar toen dacht ik: wacht even, Nederlanders willen vooral origineel zijn en de moslims houden nu eenmaal van Mohammed. Stel dat er 1000 kinderen verschillende namen krijgen en er zijn twee Mohammed. Dan is Mohammed meteen de meest populaire naam. Dus keek ik hoeveel jongens er in totaal zijn geboren in 2013: 87.957. Dan wordt slechts aan 0,8% jongens de naam Mohammed gegeven. Sterker nog er zijn 6804 basisscholen, dus de lawine 739 Mohammeds is slechts 0,1 stuk per school.
CBS statistieken weerleggen De Graaf Laten we de boerenlogica verlaten. Hieronder staan twee grafieken per totaal aantal geboren kinderen per jaar, sinds CBS dat vermeldt: 1996. CBS houdt er geen moslims bij, wel niet-westerse allochtonen. Een niet-westerse allochtoon komt uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije. Dus hier zijn ook christenen, hindoes, boeddhisten en andere religies vertegenwoordigd. Maar laten we voor het gemak veronderstellen dat ze allemaal moslim zijn. Laten we dus twee grafieken bekijken waar ook de Marokkanen en de Turken bij staan, want zij hebben het grootste aantal moslims. De moslims lopen ver achter:
En nu dezelfde grafiek als staaf op elkaar gestapeld:
Wat leren we uit deze grafieken? Dat het aantal niet-westerse nieuw geboren kinderen best meevalt. Het totaal aantal geboren kinderen is 171.341 en niet-westerse 31.982; dat is 18,66%. Sterker nog, het aantal niet-westerse kinderen blijft 31.000 sinds 2002.
Zullen we het meemaken dat de ‘meerderheid van alle kinderen op school islamitisch is’? Niet als we naar het aantal kinderen per vrouw kijken. Opvallend genoeg vertelt De Graaf ons dat ‘in Frankrijk is de geboorteratio bij autochtonen 1,3 en bij moslims 3,5. Dat houdt in dat binnen twee generaties een ruime meerderheid van de bevolking moslim zal zijn.’ Maar wat heeft Frankrijk met Nederland te maken? Het aantal kinderen per vrouw in Nederland is:
– Autochtoon: 1,695
(Trouwens, volgens PEW verschilt ook Frankrijk met de cijfers van De Graaf)
Opvallend is dat de Turkse vrouw minder kinderen krijgt dan de autochtone. We zien ook een heel duidelijke ontwikkeling: de niet-westerse vrouw krijgt steeds minder kinderen. De autochtone vrouw daarentegen krijgt nu (1,695) meer kinderen dan in 1996, toen het nog 1,465 was. Maar de niet-westerse allochtonen, de Marokkanen en de Turken, dalen continu. We zien in de grafiek dat het aantal niet-westerse kinderen per vrouw steeds dichter bij de autochtone vrouw komen, de Turkse zit er zelfs onder:
RTEmagicC_afbeelding2.png
In conclusie Komt er een lawine van Mohammeds? Niet volgens mijn definitie van lawine. Krijgen we een meerderheid van islamitische kinderen op school? Uit deze cijfers kunnen we deze conclusie niet trekken. Dus De Graaf is veel te optimistisch.
Hieruit volgen drie andere conclusies. Ten eerste dat De Graaf niet meer mag roepen dat Mohammed de één na populairste naam is. Want deze informatie zet mensen op het verkeerde been. Ten tweede dat de andere Kamerleden de debatregels moeten volgen; zij moeten bij de volgende debatten van De Graaf keiharde cijfers eisen. Immers; wie stelt bewijst. Ten derde, de andere Kamerleden moeten zelf de cijfers leren en De Graaf onmiddellijk weerleggen als hij weigert om zijn bewijsplicht te vervullen. Pas dan krijgen we een goed debat.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.