Joop

Facebook: Verhuizen? Dan krijg je een lager salaris

  •  
10-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Advertisers Boycotting Facebook

© epa08516890 A view of the iconic Facebook thumbs up 'Like' in Menlo Park, California, USA, 29 June 2020. The 'Stop Hate for Profit' campaign is getting more advertisers to boycott Facebook wi

Medewerkers van Facebook die naar een andere regio verhuizen, krijgen mogelijk een lager salaris. Dat heeft het bedrijf dat jaarlijks voor miljarden aan belastingen ontwijkt, bekendgemaakt.
Sinds maart vorig jaar kunnen Facebook-medewerkers vanuit huis werken. Dat blijft mogelijk nu het ergste deel van de pandemie achter de rug lijkt. Menige Facebook-werknemer overweegt daarom te verhuizen naar een regio waar huisvesting goedkoper is.
In de San Francisco Bay Area, waar Facebook is gevestigd, zijn de huizen- en huurprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. De goed verdienende medewerkers van alle tech-bedrijven in de regio stuwen de prijzen omhoog.
Dit heeft tot grote onvrede geleid bij de oorspronkelijke bewoners van San Francisco. Er zijn geregeld protesten tegen de groeiende ongelijkheid en het daklozenprobleem in de stad. Ook de deelstepjes van startups en het eigen ‘openbaar’ vervoer voor medewerkers van bedrijven als Google, zijn veel mensen een doorn in het oog.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 jun. 2021 - 18:38

Ben niet goed genoeg bekend in de precieze context en wetten maar het klinkt niet heel onlogisch. Collega van mij wilde super graag in Spanje wonen en werken. Nou dat mocht maar dan wel op contract van de spaanse vestiging en voor lager loon. Kan me indenken dat het in de VS ook wel zo is dat als je naar een andere staat gaat dat je andere wetten krijgt en dus ook een ander contract met een ander salaris.

adriek
adriek10 jun. 2021 - 15:50

Ooit was 'iedereen' lid van een vakbond, die zou met dit soort zaken wel raad weten. Tegenwoordig denkt iedereen dat hij zijn eigen boontjes wel kan (moet kunnen) doppen en zijn de vakbonden tot een marginaal verschijnsel gereduceerd. Niet zeuren dus, je verlies dragen, voor jezelf opkomen, of toch maar weer lid worden.

JasDon
JasDon10 jun. 2021 - 14:55

Als ik in Brazilië ga leven na mijn pensioen wordt ik toch ook gekort? Facebook lost met dit beleid meerdere maatschappelijke problemen op. Doen zou ik zeggen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2021 - 13:47

Er is een prachtige docu van Canal; + over de 'footprint' van Bigtech in the Silicon Valley en hoe de new tech werknemers mixen met de traditionele bevolking van SF. (kan 'm helaas niet vinden). Over die loonsverlaging: wel beginnen bij het begin: Als je naar een duur gebied zoals Silicon Valley of NYC verhuist, dan wordt jou salaris berekend met een plus op de algemene schaal. Als je dan verhuist naar een goedkoper gebied is het logisch dat je die plus verliest.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf10 jun. 2021 - 13:15

Je kunt het met enige fantasie ook sociaal uitleggen en waarderen. Facebook voorkomt hiermee wel een verstoring van de woningmarkt in de andere regio’s zodat er niet de zelfde puinhoop komt als in San Francisco. En toen werd ik wakker.

Hakkepuf
Hakkepuf10 jun. 2021 - 11:48

Dat is in Europa ook zo. Wanneer ik naar Polen ga verhuizen om voor hetzelfde bedrijf te gaan werken, dan word ik ook naar Poolse maatstaven betaald en dat is een stuk minder. Ga ik daarentegen naar Zwitserland verhuizen dan zal mijn salaris een stuk stijgen, maar of mijn koopkracht omhoog gaat, waag ik te betwijfelen... De Big-mac index geeft een beter beeld.

2 Reacties
rvb2
rvb210 jun. 2021 - 12:09

maar de situatie die u beschrijft is anders. Wanneer ik voor een bedrijf werk, en thuis ga werken dan maakt de afstand tot de werkplek niet meer uit. U blijft voor hetzelfde bedrijf en dezelfde vestiging werken, maar nu vanuit een huisje in (bijvoorbeeld) Polen. Dat hoort niet uit te maken voor uw loon, net zoals een collega die net over de grens in Duitsland woont hetzelfde loon krijgt als u.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 jun. 2021 - 18:43

@rvb, Klinkt gek maar er zit een aspect van gelijkheid aan vast. Het is raar als collega A veel meer verdient dan collega B voor hetzelfde werk, in hetzelfde land simpelweg omdat collega A in dienst genomen is en daarna verhuisd is. Bedrijven werken vaak met salarisschalen en de kosten komen dan bijv. uit het Poolse potje in plaats van Hollandse potje. Een dergelijk salaris is dan niet meer uit te leggen.

Winterdepressie
Winterdepressie10 jun. 2021 - 10:31

Ik ga echt geen medelijden hebben met mensen die vrijwillig voor feestboek werken.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jun. 2021 - 17:12

werk is niet vrijwillig - zeker in de VS niet.

harmmeijer
harmmeijer10 jun. 2021 - 10:08

Het enige wat zou helpen om de CEO’s van Facebook, Amazon, Google en Apple op de knieën te krijgen is dat wereldwijd de gebruikers de middelvinger opsteken naar deze machtswellustelingen en roepen: ”Krijgen jullie de kolere, doei!” Helaas, wensdenken. Het gaat niet gebeuren en kunnen ze verder gaan met heersen als een stel dictators.

4 Reacties
Mini2
Mini210 jun. 2021 - 13:47

'Het gaat niet gebeuren en kunnen ze verder gaan met heersen als een stel dictators.' Wie dwingt jou om diensten af te nemen van de bedrijven die jij noemt?

harmmeijer
harmmeijer10 jun. 2021 - 15:36

Gelukkig geen van vieren. En raad eens? Ik mis helemaal niks.

adriek
adriek10 jun. 2021 - 15:54

"Wie dwingt jou om diensten af te nemen van de bedrijven die jij noemt?" De markt. De diensten van genoemde clubs zijn goedkoop, of zelfs gratis, en daar gooien we principes maar al te graag voor overboord. Solidariteit = socialisme = communisme = fout. Dat is ons met succes wijsgemaakt de afgelopen decennia.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jun. 2021 - 17:13

Nou Merel - er zijn alternatieven Alleen als sites waaronder joop.nl een standaard fb knopje aanbieden dan gaat overstappen een stuk lastiger . Ik moet persé whatsapp hebben wegens de school van mijn dochter terwijl ik dat helemaal niet wil.

Rutger Groot
Rutger Groot10 jun. 2021 - 9:58

Op zich geen gekke redenatie: als je huisvestingskosten lager zijn.... om dan een lager salaris te betalen. Andersom werkt het natuurlijk ook en dit zouden we ook bij meerdere beroepsgroepen moeten toepassen zoals politie en verpleegkundigen: werken/wonen in een grote stad is duurder en je hebt in je werk te maken met andere problemen, daar mag best wel wat tegenoverstaan zoals een hoge salaris maar ook voorrang bij het toewijzen van woonruimte.

6 Reacties
LaBou
LaBou 10 jun. 2021 - 10:30

Rutger Groot zou het dus blijkbaar niet zo vreemd vinden als een werkgever bepaalt waar zijn werknemers hun inkomen aan besteden. Immers: heb je minder kosten dan betaal je gewoon minder. Stel je voor dat zo'n werknemer meer over zou houden dan jij als werkgever wenselijk acht.

Een andere mening, mag dat?
Een andere mening, mag dat?10 jun. 2021 - 11:26

Het is in Nederland al jaren heel normaal dat mensen in de Randstad meer betaald krijgen dan mensen uit de "provincie". Het is absoluut niet ongewoon dat bedrijven een soort van vestigingstoeslag hanteren als de kosten voor het levensonderhoud in de vestigingsplaats bovengemiddeld hoog zijn. Deze komt wellicht te vervallen als je weer naar de "provincie" verhuist.

Rutger Groot
Rutger Groot10 jun. 2021 - 11:54

Precies. Wil je steden zoals amsterdam leefbaar houden - bijvoorbeeld met voldoende verplegend personeel is de binnenstad - dan moet je meer bieden in salaris, werkrijden, huisvesting etc. - want anders kan en wil niemand met een modaal salaris daar nog werken.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2021 - 14:26

@ Een andere mening, mag dat? Jij schrijft: Het is in Nederland al jaren heel normaal dat mensen in de Randstad meer betaald krijgen dan mensen uit de “provincie”. Lijkt mij aardig als je die stelling nou eens zou bewijzen. Vooral omdat het een onderwerpje is waar ik nooit enig bewijs voor heb gezien. De vestigingstoeslag. Laat maar eens wat vacatures zien van bedrijven die deze toeslag bieden. Of de CAO-s waarin het wordt geregeld. Ik denk dat de kans groot is dat je zelf ook niets weet te vinden,

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 jun. 2021 - 15:39

'dan moet je meer bieden ' Bij FB wordt minder geboden, het gaat van de salarissen af. Dat is totaal wat anders dan een toeslag die bovenop je salaris komt.

EenMening
EenMening10 jun. 2021 - 19:23

@Een andere mening Je hebt in zoverre gelijk dat in 2011 het gemiddelde salaris in Groningen 11,4% (!) lager was dan in de best betalende regio, Midden-Nederland. Dat bleek uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2011 van HR-adviesbureau Human Capital Group in Utrecht: "Salarissen Groningen 11 procent lager dan in best betalende regio Nederland De salarissen in Groningen en de rest van Noord-Nederland liggen gemiddeld 11,4 procent lager dan in de best betalende regio van Nederland. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de best betalende regio van Nederland niet de Randstad maar midden-Nederland. [...] Dat blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2011 van HR-adviesbureau Human Capital Group in Utrecht. Aan deze zestiende editie namen 264 middelgrote organisaties in de profit en non-profit sector deel, die in totaal 220.000 medewerkers vertegenwoordigen. Tussen Noord- en Midden-Nederland is het beloningsverschil het grootst. Het is van 7,3 procent in 2009 opgelopen tot 11,4 procent in 2011. Een modaal inkomen valt in het noorden met € 2380,- ongeveer € 290,- lager uit dan in het midden van het land. Directiesalarissen zijn in Midden-Nederland 8 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, een verschil van ruim € 800,- per maand." https://www.gic.nl/nieuws/salarissen-groningen-11-lager-dan-in-best-betalende-regio-nederla

EenMening
EenMening10 jun. 2021 - 9:39

Het is een goed idee als medewerkers van Facebook en andere techbedrijven vrijwillig verhuizen naar goedkopere regio's, dat vermindert de druk op de woningmarkt in de San Francisco Bay Area. Stel je voor dat veel Amsterdammers en andere Randstedelingen, die vanuit huis kunnen werken, naar het Oosten en Zuiden van Nederland zouden verhuizen, dat zou eenzelfde effect hebben. "Dit heeft tot grote onvrede geleid bij de oorspronkelijke bewoners van San Francisco. Er zijn geregeld protesten tegen de groeiende ongelijkheid en het daklozenprobleem in de stad. Ook de deelstepjes van startups en het eigen ‘openbaar’ vervoer voor medewerkers van bedrijven als Google, zijn veel mensen een doorn in het oog." Mensen met unieke talenten verdien veel geld. Dat roept jaloezie op. Het is aan de autoriteiten om iets aan het huisvestingsprobleem te doen en voor woningen te zorgen.

1 Reactie
EenMening
EenMening10 jun. 2021 - 9:42

verdienen

Jozias2
Jozias210 jun. 2021 - 9:34

Is op zich logisch. In Nederland hebben we het ook regelmatig over een Randstad toelage voor bijvoorbeeld agenten en leraren die in de Randstad werken en te maken krijgen met veel hogere woonlasten dan collega's die exact hetzelfde werk doen elders in het land. Dan is het logisch dat een leraar of agent die zijn werk in Amsterdam verruilt voor een baan in Groningen ook die toelage inlevert. Als Facebook in de salariëring ook een component heeft voor de dure woonlasten in die regio dan kan ik mij voorstellen dat mensen die naar een goedkopere regio verhuizen gekort worden op die component. Maar meer thuiswerken vraagt anderzijds ook wel weer om een vergoeding maar dat is ongeacht de woonplaats.

1 Reactie
MarcoG
MarcoG10 jun. 2021 - 10:36

Hangt er vanaf of je een vergoeding moet krijgen voor het thuiswerken. Als je als werknemer op het moment zelf de reiskosten moet betalen zal je door thuiswerken al een stuk voordeliger uit zijn.

ton14024
ton1402410 jun. 2021 - 9:28

´´deelstepjes van startups´´ Ik had, vroeger toen ik klein was, een step. Maar nu zijn die er als wegwerp, en worden ze uitgedeeld? En die liggen daar rond te slingeren en dat noemen we een startup. Nee, hou Klaver uit de regering met zijn consumentisme.

1 Reactie
rvb2
rvb210 jun. 2021 - 9:54

het zijn ook geen deelstepjes, het zijn gewoon huurstepjes. Met delen heeft het niets te maken.