Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook ontloopt EU-wetgeving door gebruikers naar VS te verhuizen

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2326609919_7a6df5ed0f_b
Facebook heeft een manier gevonden om niet langer Europese privacywetten te schenden: het sociale netwerk verhuist anderhalf miljard gebruikers administratief van Ierland naar de Verenigde Staten waar de wetten op dat gebied stukken minder streng zijn. De advertenties blijven wel in Ierland, waar het belastingklimaat een stuk voordeliger is.
Het gaat om driekwart van het totale gebruikersbestand van Facebook. Alleen inwoners van de Europese Unie zelf blijven administratief gewoon in Europa en blijven daarom beschermd door de privacywetgeving van de Europese Unie.
Door de administratieve verhuizing hoopt Mark Zuckerberg een forse boete te ontlopen. Op 25 mei gaat de nieuwe, strengere Europese privacywetgeving in. Facebook voldoet op veel punten nog altijd niet aan de eisen en riskeert daarmee een boete van maximaal 4 procent van de omzet. Dat betekent op dit moment een boete van 1,6 miljard dollar, maar wanneer driekwart van de gebruikers niet meer onder de Europese wetgeving valt, wordt dat bedrag een stuk lager.
Tegen The Guardian zegt Facebook: ‘We hebben duidelijk gemaakt dat iedereen die Facebook gebruikt dezelfde privacybescherming krijgt en dezelfde invloed daarop. Ongeacht waar de gebruikers wonen.’
Amerikanen en Canadezen vielen sowieso al onder de Amerikaanse wetgeving, alle niet-Europese gebruikers komen daar nu bij. Privacy-onderzoeker Lukasz Olejnik waarschuwt dat het nieuwe beleid van Facebook bijzonder nadelig uitpakt voor hen:
"Dit is een belangrijke en ongekende wijziging op het gebied van data-privacy. Gebruikers zullen zonder meer een aantal nu bestaande rechten verliezen, omdat de Amerikaanse standaard lager ligt dan die in Europa."
Facebook is evenwel niet het enige sociale netwerk dat een dergelijke stap neemt. LinkedIn doet hetzelfde met ingang van 8 mei.
cc-foto: Kris Krüg

Meer over:

privacy, facebook, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.