Joop

Facebook ontloopt EU-wetgeving door gebruikers naar VS te verhuizen

  •    •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2326609919_7a6df5ed0f_b
Facebook heeft een manier gevonden om niet langer Europese privacywetten te schenden: het sociale netwerk verhuist anderhalf miljard gebruikers administratief van Ierland naar de Verenigde Staten waar de wetten op dat gebied stukken minder streng zijn. De advertenties blijven wel in Ierland, waar het belastingklimaat een stuk voordeliger is.
Het gaat om driekwart van het totale gebruikersbestand van Facebook. Alleen inwoners van de Europese Unie zelf blijven administratief gewoon in Europa en blijven daarom beschermd door de privacywetgeving van de Europese Unie.
Door de administratieve verhuizing hoopt Mark Zuckerberg een forse boete te ontlopen. Op 25 mei gaat de nieuwe, strengere Europese privacywetgeving in. Facebook voldoet op veel punten nog altijd niet aan de eisen en riskeert daarmee een boete van maximaal 4 procent van de omzet. Dat betekent op dit moment een boete van 1,6 miljard dollar, maar wanneer driekwart van de gebruikers niet meer onder de Europese wetgeving valt, wordt dat bedrag een stuk lager.
Tegen The Guardian zegt Facebook: ‘We hebben duidelijk gemaakt dat iedereen die Facebook gebruikt dezelfde privacybescherming krijgt en dezelfde invloed daarop. Ongeacht waar de gebruikers wonen.’
Amerikanen en Canadezen vielen sowieso al onder de Amerikaanse wetgeving, alle niet-Europese gebruikers komen daar nu bij. Privacy-onderzoeker Lukasz Olejnik waarschuwt dat het nieuwe beleid van Facebook bijzonder nadelig uitpakt voor hen:
"Dit is een belangrijke en ongekende wijziging op het gebied van data-privacy. Gebruikers zullen zonder meer een aantal nu bestaande rechten verliezen, omdat de Amerikaanse standaard lager ligt dan die in Europa."
Facebook is evenwel niet het enige sociale netwerk dat een dergelijke stap neemt. LinkedIn doet hetzelfde met ingang van 8 mei.
cc-foto: Kris Krüg

Meer over:

privacy, facebook, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Poezenmens
Poezenmens20 apr. 2018 - 14:42

“Het is niet dat ik fan van Facebook ben geworden. Sterker nog: ik heb aanhoudend en hardnekkig de schurft aan de data-slurpende, privacy-schendende, reclame-rondpompende, trollen-alle-ruimte-gevende, aandacht-vretende, vriendschappen-manipulerende, liefde-tot-kapitalistisch-doelwit-makende schurkenbende.” https://www.volkskrant.nl/opinie/asha-ten-broeke-waarom-doen-we-niet-massaal-onze-smartphone-weg~a4594469/

Piet de Geus
Piet de Geus20 apr. 2018 - 9:35

Levert Zuckerberg ook een Green Card bij de verhuizing naar de VS?

Joop den Uil
Joop den Uil20 apr. 2018 - 5:28

''to zucker'' is een nieuw werkwoord geworden voor uitzuigen als een vampier

Appie Fries
Appie Fries20 apr. 2018 - 4:43

Groot gelijk. Dat doen we zelf toch ook? We willen ons inkomen zo hoog als mogelijk hebben en onze uitgaven zo laag als mogelijk. Daarom kunnen we ook van winkel veranderen als een ander goedkoper is, of van NUTS bedrijf of zorgverzekering.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 apr. 2018 - 19:58

Die Zuckerberg lijkt binnen het bestel van de VS een beetje op de NRA, wat de schade ook is we gaan met wat cosmetische ingrepen op de oude voet door, ze blijven toch, de EU lijkt gevrijwaard als ik het goed begrijp van de drift van Zuckerberg z’n klanten te verkopen aan de hoogste bieder, ook al betekent dit dat de wereldorde instort, erger dan staatsgevaarlijk als je het mij vraagt.

msj_meijerink
msj_meijerink19 apr. 2018 - 19:50

Liggen wij Europeanen hier wakker van? Dacht-t niet, want onze gegevens/belangen worden nu wél goed beschermd!

1 Reactie
webmaatje
webmaatje20 apr. 2018 - 9:50

ja zeker, veilig op de servers van de FBI, NSA en CIA,. Vele techbedrijven met ook servers in de VS hebben een contract met de Amerikaanse geheime- en veiligheidsdiensten, via het ultrageheime programma PRISM, in het kader van allerlei Amerikaanse veiligheidswetten om terrorisme te bestrijden. Alleen al het kopen van een boek over bevrijdingsbewegingen bij Amazon kan ertoe leiden dat je bij aankomst in de VS in de boeien geslagen wordt en teruggestuurd wordt naar je land. Dat hebben studenten al eens ervaren. Controversiële boeken, tijdschriften etc. kun je daarom het best anoniem kopen en contant betalen. Ook likes in allerlei Europese websites gaan direkt naar Amerikaanse servers. Een Duitse rechter heeft daarom al eens uitgesproken bij likes de tekst te vermelden: Deze like gaat ook naar een Amerikaanse server. In de Duitse wikipedia staat een zeer uitvoerige beschrijving van PRISM en bericht ook over betrekkingen tussen Facebook en de NSA. https://de.wikipedia.org/wiki/PRISM

LaBou
LaBou 19 apr. 2018 - 18:43

En nog zijn er mensen die Zuckerberg zien als een wat mensenvreemde nerd. Die man is gewoon, net als Bill Gates en Steve Jobs, zakelijk gezien gewoon reteslim (en dat is niet als compliment bedoeld)

9 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 apr. 2018 - 20:08

Bill Gates probeert met z’n geld toch het lot van hulpbehoevenden te lenigen, van mij mag hij de Nobelprijs krijgen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 apr. 2018 - 20:09

nood lenigen

Appie Fries
Appie Fries20 apr. 2018 - 4:41

Het is natuurlijk idd zo dat hij dit allemaal zelf verzint..... Er is geen enorm team werkzaam bij Facebook die kijkt hoe er zo veel als mogelijk geld verdient kan worden en hoe ze legaal regels kunnen omzeilen om zo min als mogelijk kosten te hebben.

LaBou
LaBou 20 apr. 2018 - 5:58

@Bhagwandin: dan moet je nog maar eens goed kijken naar de regeltjes in de USA m.b.t. het sponsoren van goede doelen, dan ga je daar misschien toch iets genuanceerder naar kijken. En die opmerking over de nobelprijs valt duidelijk onder mijn opmerking over het ontbreken van enige notie betreffende matigheid bij Nederlanders in het artikel over alcoholgebruik.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 apr. 2018 - 16:26

reactie op LaBou – 20 april 2018 at 07:58 Ik weet dat het een vette aftrekpost is, ik zie toch liever het geld naar zieke kindertjes gaan dan naar een defensiebegroting waar je u tegen zegt, ik vind jouw reactie in dit verband nogal zuinigjes.

LaBou
LaBou 20 apr. 2018 - 21:10

Realisme, Bhagwandin, realisme. En daarbij, ik vindt het ophemelen van iemand als Gates nogal overdreven, zeker als je weet hoe hij aan zijn geld is gekomen. En nobelprijs (hoewel, gezien de personen resp. organisaties die die prijs hebben gehad de afgelopen jaren stelt het natuurlijk ook geen ene reet meer voor), is dat niet een beetje erg, hoe zal ik het zeggen...?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 apr. 2018 - 6:53

reactie op LaBou – 20 april 2018 at 23:10 “En daarbij, ik vindt het ophemelen van iemand als Gates nogal overdreven, zeker als je weet hoe hij aan zijn geld is gekomen.” Je hebt vast een bloedhekel aan Robin Hood. “is dat niet een beetje erg, hoe zal ik het zeggen…?” Overdreven?, mensen die gemeend kunnen omzien naar een behoeftig mens hebben bij mij een straatlengte voorsprong.

LaBou
LaBou 21 apr. 2018 - 21:14

" “En daarbij, ik vindt het ophemelen van iemand als Gates nogal overdreven, zeker als je weet hoe hij aan zijn geld is gekomen.” Je hebt vast een bloedhekel aan Robin Hood. “is dat niet een beetje erg, hoe zal ik het zeggen…?” Overdreven?, mensen die gemeend kunnen omzien naar een behoeftig mens hebben bij mij een straatlengte voorsprong. " Gezien dit soort reacties (jij meent nu mij van haver tot gort te kennen) lijkt mij verdere discussie zowel overbodig als zinloos.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 apr. 2018 - 9:01

“Gezien dit soort reacties (jij meent nu mij van haver tot gort te kennen) lijkt mij verdere discussie zowel overbodig als zinloos.” Die pretentie heb ik in het geheel niet, ik mag een beetje raden naar een kwalificatie, als ik zeg dat je vast een bloedhekel aan Robin Hood hebt is het aan jou ja of nee te zeggen, zo wordt het teveel vorm en te weinig inhoud, daar laten we het dan bij.