Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Facebook maakt groen plan onder druk van Greenpeace

  •  
05-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Facebookcoal.jpg
Meer dan een kwart van Facebook's energie komt uit vervuilde steenkool
Voor het eerst in zijn bestaan heeft Facebook gegevens van de CO2-uitstoot bekend gemaakt. Greenpeace had al maanden lang de druk opgevoerd om de cijfers bekend te maken. De datacentra van Facebook stoten per maand 269 gram CO2 uit per gebruiker. Meer dan een kwart, 27 procent, van de energie komt uit erg vervuilde kolencentrales.
Greenpeace voert al een tijdje actie tegen bedrijven als Facebook en Apple. De steeds meer geavanceerde softwaresystemen die zij ontwerpen draaien op datacentra die gevoed worden door kolencentrales. 
Facebook heeft met de bekendmaking direct een plan geïntroduceerd om tegen 2015 een kwart van de nodige stroom uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Die doelstelling lijkt echter makkelijk gehaald. Facebook gebruik nu al 23 procent van de benodigde energie uit groene energie. Daarnaast wordt 27 procent uit steenkool, 17 procent uit aardgas en 13 procent uit kernenergie gehaald. Nog eens 20 procent komt uit ongespecificeerde bronnen. 
Greenpeace is echter blij dat Facebook laat zien iets te willen veranderen. 
“Facebook heeft getoond dat het bedrijf het ernstig meent met de campagne om steenkool af te zweren”, schrijft de milieuorganisatie in een reactie. “Het nieuws toont aan dat het bedrijf wil dat de wereld – en iedereen die mee de druk opvoerde om het bedrijf te helpen veranderen – het proces kan volgen.
“Jammer genoeg is die transparantie nog altijd zeldzaam onder de bedrijven die zich haasten om onze online wereld te bouwen. Sommige van de grootste bedrijven achter de cloud, zoals Amazon, blijven weigeren informatie te geven over hun energiemix.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Heileeuw
Heileeuw5 aug. 2012 - 14:04

Sjonge jonge...ben ik even onder de indruk, zou de daling van de beurswaarde van Facebook daar iets mee te maken hebben? Neen is het antwoord:)

Mitosis
Mitosis5 aug. 2012 - 14:04

erg vervuilende kolencentrales of zijn het gewoon vervuilde kolencentrales waar nooit eens een schoonmaakster langs komt met een sopje? vragen vragen vragen

adriek
adriek5 aug. 2012 - 14:04

Facebook brengt, zoals zoveel bedrijven, een dun laagje groene fineer aan. Als een groen of groener imago bijdraagt aan het resultaat zullen ze zich een groen(er) imago aanmeten. Verder blijft het gewoon een commercieel bedrijf.

keck66
keck665 aug. 2012 - 14:04

Als we even iets verder kijken dan onze neuzen lang zijn: waar komt alle energie vandaan om de mega-servers aan de praat te houden om met z'n miljarden te kunnen internetten...????

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online5 aug. 2012 - 14:04

aangezien je hier reageert moet je ook even naar je eigen neus kijken