Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook lekte data van 87 miljoen gebruikers naar Cambridge Analytica

  •  
04-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
27162708688_7d4214875b_k
Cambridge Analytica, het omstreden data services bedrijf dat onverkwikkelijke methodes hanteerde bij onder meer de verkiezingscampagne van Donald Trump en de Brexit-campagne van Vote Leave, beschikte niet over 50 maar zelfs 87 miljoen Facebook gebruikersprofielen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapportage van de social media gigant over de app ‘This Is Your Digital Life’ waarmee gebruikers onbewust gegevens over hun eigen leven en dat van facebookvrienden bloot gaven.
Het bedrijf ligt zwaar onder vuur om de stroom aan berichten waaruit blijkt dat Facebook niet alleen alle data van gebruikers opslurpt en daarmee marketing en manipulatietools ontwikkelde voor de hoogste bieder, onder wie politieke desinformatiecampagnes, maar ook nog eens slordig omspringt met die informatie. De relatief eenvoudige quiz die verantwoordelijk bleek voor het gigantische datalek naar Cambridge Analytica, werpt de vraag op hoeveel andere datalekken er zijn geweest. Deze week werd daarnaast bekend dat Facebook gesprekken via chatprogramma Messenger inhoudelijk meeleest. Officieel om te zien of de algemene voorwaarden niet worden geschonden, maar veel gebruikers vrezen dat hun data ook daar potentieel wordt misbruikt.
Wantrouwen Dat er reden is om Mark Zuckerberg en zijn hoge medewerkers te wantrouwen blijkt uit een interne memo uit 2016 die vorige week uitlekte. Daarin betoogt een vice-president van Facebook, Andrew Bosworth, dat ‘alles wat ons in staat stelt om mensen met elkaar te verbinden *de facto* goed is’:
Misschien kost het een leven doordat we iemand blootgeven aan pestkoppen. Misschien sterft er iemand in een terroristische aanval die werd opgezet met onze tools. Dat is gewoon letterlijk wat we doen. Wij brengen mensen met elkaar in contact. Punt. Daarom is al het werk wat we doen op het gebied van groei gerechtvaardigd.
Facebook gaat gebruikers voortaan ‘helderder’ informeren over de privacyregels, aldus een verklaring woensdag. De nieuwe toelichting zal deze week te zien zijn. CEO Mark Zuckerberg moet volgende week getuigen tegenover het Amerikaans congres over de privacyschendingen en datalekken door zijn bedrijf.
Update 22.14 uur: Data van tot wel 90.000 Nederlandse Facebook-gebruikers is mogelijk in handen van Cambridge Analytica terecht gekomen. Dat meldt Facebook aan de NOS. Specifiek zou het gaan om data als naam en woonplaats, maar ook iemands foto’s,  likes  en vriendenlijst. De precieze hoeveelheid en samenstelling van de buitgemaakte data verschillen per persoon. Aanstaande maandag komt een tool online waarmee Facebook-gebruikers kunnen zien of hun gegevens onderdeel zijn van het datalek.
Cc-foto: Book Catalog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.