Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook killt profiel PvdA-kamerlid na Erdogan-kritiek

  •  
10-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-10-om-15.57.12
Facebook heeft het profiel van Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) dinsdag offline gehaald. Yücel schreef eerder op de dag een vlammend betoog op het sociale netwerk over de vrijheid van meningsuiting en dat zij zich niet de mond liet snoeren door de Turkse president Erdogan. Niet veel later was haar hele profiel verwijderd.
Yücel schreef op Facebook het belachelijk te vinden dat er via het Turkse consulaat in Nederland een kliklijn was opgezet voor Turkse Nederlanders. ‘Het kan toch niet zo zijn dat de lange arm van Erdogan zelfs zo ver reikt.’ Ook haalde ze de arrestatie van columniste Ebru Umar aan.
"Bizar, schandalig en onacceptabel. De dag na haar aanhouding regende het juichtweets van Erdogan-aanhangers in Nederland. Daar heb ik zeer fel op gereageerd. Met overtuiging… want er is helemaal maar dan ook helemaal niets grappigs aan juichen voor onderdrukking."
Volgens Yücel is er inmiddels ook al aangifte tegen haar gedaan bij de Turkse autoriteiten.
"Blijkbaar zijn zelfs een betoog voor vrije pers en het verdedigen van fundamentele waarden genoeg voor zenuwen onder de anti-democratische Turks-Nederlandse gemeenschap. Ze doen maar wat ze niet laten kunnen. Ik blijf ondertussen doen waarvoor ik gekozen ben. Onze vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen verdedigen en uitdragen."
Nog maar een dag eerder werd bekend dat Yücel en haar familie worden bedreigd nadat zij op social media haar steun voor Ebru Umar had uitgesproken. Ook had ze eerder al forse kritiek op Turkse Nederlanders die de arrestatie van Umar toejuichen.
De PvdA is ontstemd over de verwijdering van het profiel door Facebook en laat weten:
" Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald. Dit hebben we Facebook laten weten, met het verzoek het profiel meteen weer te activeren. Om met Keklik te spreken: wij mogen onze vrije meningsuiting nooit onder druk laten zetten."
Waarom het profiel van Yücel is verwijderd, is onduidelijk. Er bestaat de mogelijkheid dat veel mensen het profiel als ongepast hebben gerapporteerd bij het beheer van Facebook, waarna besloten is tot verwijdering over te gaan. Vorige maand ontstond ook de nodige ophef nadat Facebook meerdere spotprenten van Erdogan van het platform verwijderde, onder andere van cartoonist Ruben L. Oppenheimer en het satirische TIJM Magazine.
Update 18.50uur: Na alle ophef heeft Facebook het profiel hersteld, het is inmiddels weer gewoon te vinden.
Bron: RTV Oost
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.