Joop

Facebook is als de maffia

  •  
04-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-07-04-om-23.23.27
Er lijkt soms geen touw aan vast te knopen welke berichten je wel en niet snel mag zien op Facebook. De volgorde van de updates lijken totaal willekeurig en je vrienden vragen zich af waarom je hun foto’s toch nooit  liket. Dat is waarschijnlijk omdat je ze helemaal niet te zien krijgt (of pas na twee weken). In plaats daarvan moet je je eerst door een stroom aan oninteressante updates worstelen waaronder weer een hele reeks aan voorgestelde, vergelijkbare berichten staan van bedrijven die je helemaal niet volgt. Jij bepaalt namelijk niet wat je voorgeschoteld krijgt, dat doet Facebook. Volgens de mensen van College Humor gedraagt het algoritme van het sociale netwerk zich als de maffia. En je hebt dat maar gewoon leuk te vinden,  capisce?
hattip: HLN.be
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

kassakijker73
kassakijker736 jul. 2016 - 10:52

Als het woord Facebook valt op Joop, weet je zeker dat de meeste reacties komen van mensen die perse moeten vertellen dat ze geen Facebook hebben. Waarom?

Jennemen
Jennemen5 jul. 2016 - 17:15

Facebook staat niet voor niets op de filterlijst in mijn router. Geen 'duimpje' te zien of andere ellende (tracking). En ik zie ook steeds meer sites die een 'facebook-connect' hebben. (groot wit canvas bij mij ;)) Jammer dan, kom ik dus niet meer. F**k faceboek!

Machielse93
Machielse935 jul. 2016 - 14:25

Een van de redenen dat ik zo min mogelijk volg en zo min mogelijk 'vrienden' heb op facebook. Ik vind het een handige tool om contact te houden of lauwe contacten te blijven volgen mocht ik ze een keer 'nodig hebben'. Heb een aardig internationaal netwerk en zonder facebook is het toch lastig om te beheren. Maar nee ik ben niet geïnteresseerd als iemand naar de sportschool gaat of welke maaltijd iedereen eet.

MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT
MAXIMALE STUDIEFINANCIERING GEBRUIKT5 jul. 2016 - 12:37

Facebook is als de Maffia?? De bovenstaande beschrijving komt meer overeen met de EU. Wil je niet met de Maffia meewerken dan tel je nog 1 keer mee in de statiestieken (die van o.a. rouwadvertenties), terwijl Facebook er wel alles aan doet om toch nog een beetje in te loggen / EU lid te blijven, maar beiden weten beter wat goed voor je is dan jezelf.

BingoGrubb
BingoGrubb5 jul. 2016 - 9:22

@ de noob die dit schreef installeer een adblokker en weg zij de berichtje van bedrijven en onzin.

Rolstoel-Oma
Rolstoel-Oma5 jul. 2016 - 8:43

Gelukkig kun je op Joop.nl nog gewoon reageren op artikelen zoals deze. En daarmee is Joop één van de weinige. Facebook lijkt wel heilig verklaard! Als je geen Facebook-account hebt ben je tegenwoordig buitengesloten. Oftewel : om volledig mee te kunnen doen ben je wel VERPLICHT een account of Facebook te hebben!! Het lijkt wel een wel wet van Meden en Perzen Ik baal daar ongelooflijk van want IK WIL GEEN FACEBOOK-ACCOUNT!! Duidelijk??

Contramine
Contramine5 jul. 2016 - 7:33

Ik neem weer een account als ik dood ben. Dan heb ik alle tijd om me door die selectie van Facebook heen te worstelen.

omaoeverloos
omaoeverloos5 jul. 2016 - 7:26

Soms verlang je nog wel eens terug naar hyves.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper5 jul. 2016 - 6:48

Vijf jaar geleden zat ik bij Facebook, maar ik werd melig van al die onzin die ik dagelijks door moest worstelen. Vrienden van vrienden, je zit al snel met volkomen onbekende en volkomen oninteressante mensen te communiceren. Racisten en antisemieten, na enige tijd had ik er geen zin meer in. en ik zei mijn account op. Dat was neit gemakkelijk. Ik moest door 14 dagen bedenktijd heen, mocht Facebook niet bezoeken, en toen kon ik het pas echt opzeggen. In de tussentijd kreeg allerlei mails van mensen die iets op Facebook hadden gezegd of gedaan, om me toch te verleiden. Maar ik hield vol, en na 14 dagen moest ik terug om het echt op te zeggen. Ik had het in mijn agenda gezet, want als ik het was vergeten was facebook gewoon doorgegaan. Nu is mijn account werkelijk verdwenen, al enige jaren. Maar deze week nog kreeg ik een reminder of ik toch niet wilde activeren om mijn account te heractiveren. Facebook zou er dan zorg voor dragen dat ik mijn oude vrienden terug zou krijgen. Dank je de koekoek, mijn leven is zoveel rustiger zonder Facebook. Het hing als een donkere wolk boven mijn dagen. Die wolk heb ik verjaagd. Mijn zoon ook, mijn broer ook, zijn zoon ook. Ik ken steeds meer mensen die weggegaan zijn van Facebook. Ik denk dat Zuckerberg zijn hand heeft overspeeld. Net als Hyves (de grootste miskoop ooit van de telegraaf ), is Facebook iets waarvan steeds meer mensen in de gaten krijgen dat het eigenlijk niets is. Iets wat je kunt missen als kiespijn.

Ulltrafox
Ulltrafox5 jul. 2016 - 6:03

Als je continu ruzie wil met vrienden en familie of gezeik, ga op Facebook zitten. Nu ben ik van het kaliber dat ik me er niks van aantrek, maar ik merk in inmiddels dat mijn dochter in de social media gevoelige leeftijd een hele dagtaak heeft aan het "LIKEN" van alle onzin wat haar pakweg 340 "vrienden" op FB zetten. Ik zag het kijkende over haar schouder.....allerlei berichten en dan haar duim flitsend snel op elke duim omhoog. Ik zeg....wat ben je allemaal aan het doen de hele tijd, je gaat zo snel dat je die dingen helemaal niet leest....ja Pappa, ik doe dat anders worden al die mensen boos en sturen mij dan berichtjes waarom ik hun niet "like". En dat is het zieke van deze moderne wereld. Een normaal gesprek kan je ook niet meer hebben, zelfs thuis, in de wachtkamer of op verjaardagen. Overal die verrekte Twitter en Facebook zombies. Ikzelf heb zojuist ook FB genomen, maar met mate en vooral een middel om oude vrienden op te sporen. Een persoonlijke variant van het programma spoorloos. En ik zet er alles op wat van Fora zoals JOOP niet geplaatst mag worden omdat het niet helemaal spoort met de politieke correctheid hier en de bescherming die de gevestigde orde hier geniet. Bovendien ben ik op leeftijd zodat ik volkomen kansloos ben nu op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig kijken werkgevers eerder op FB dan in je CV en als ze lezen wat ik daar allemaal schrijf over de bewuste genocide van de arbeidersklasse dan gaan ze over hun nek. Maar in elk geval kan ik mijn geweten luchten.

Flipje Tiel
Flipje Tiel5 jul. 2016 - 5:19

En dat is alleen nog maar het algoritme. Andere problemen met Facebook: https://stallman.org/facebook.html

Pawn
Pawn4 jul. 2016 - 23:59

Zeven jaar was ik hoofdredacteur van een blad (met zo'n 100.000 lezers elke twee weken) waarvan de aanhang dol was op Facebook. Toch heb ik na 5 jaar radicaal een einde gemaakt aan onze presentie. Facebook leverde meer last (spam) op dan lust (lezers). Allemaal slap geouwehoer waar we helemaal niks aan hadden. Het maken van een definitief einde aan die Facebook-ellende duurde trouwens wel een jaar; ik vergeleek het naar collega's toe wel met het bestrijden van kalknagels, waar je jezelf ook niet van de ene op de andere dag vanaf helpt. Dito (maar dat had niks met het blad te maken) m'n personlijke vervolgactie om te verdwijnen bij LinkedIn - waar ik zo'n 500 'relaties' had. Helemaal gek werd ik ook daarvan, door alle lulkoek-email c.q. spam. Ook dat duurde trouwens een jaar om er bevrijd van te raken - al is het nog steeds niet helemaal gelukt. Alleen m'n Twitter-account heb ik gehouden, niet om zelf te posten maar om dingen te kunnen te lezen. Om diezelfde reden heb ik (voor m'n werk) nu ook een fictieve Facebook account aangemaakt. Zeer tegen m'n zin allemaal, maar als freelancer moet ik wel omdat veel opdrachtgevers standaard kennis verlangen met Social Media. Niettemin ben ik elke keer weer blij als ze er in praktijk achter komen dat het vooral gebakken lucht is en dat andere manieren van communicatie effectiever zijn.

1 Reactie
Pawn
Pawn5 jul. 2016 - 0:51

Avant garde 'selfie' in 2005. Just released from Treblinka (in the back). http://openoog.aminus3.com/image/2016-07-04.html

Sol Invictus
Sol Invictus4 jul. 2016 - 22:37

Facebook is spyware. Het enige juiste advies aan digibeten is zo snel mogelijk deinstalleren.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus5 jul. 2016 - 3:22

"Facebook is spyware." Je snapt inderdaad wat hun verdienmodel is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 jul. 2016 - 22:27

Facebook, who cares?

BasVV
BasVV4 jul. 2016 - 22:19

Tip: Gewoon niet meedoen op de sociale media. Het voegt niets toe. En voor je het weet wordt je ontslagen door een emotionele tweet of anders.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus5 jul. 2016 - 3:23

"Gewoon niet meedoen op de sociale media" Wat doe je hier dan?