Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook houdt politici te vriend met geld

  •  
29-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Internetbedrijf richt 'political action committee' op om geld te kunnen doneren aan partijen en politici
Het sociale netwerk Facebook heeft een ‘political action committee’ (PAC) opgericht om geld te kunnen doneren aan politici. In de Verenigde Staten mogen bedrijven niet direct geld geven aan politici of een partij om belangenverstrengeling te voorkomen. Via een PAC kunnen bedrijven dat echter omzeilen. Werknemers kunnen geld doneren aan het PAC dat het geld weer doneert aan politici. Dat meldt dagblad de Trouw. Facebook hoopt de politiek hiermee aan haar zijde te krijgen.
Een Facebook-woordvoerder verklaart:
Het geeft onze medewerkers de kans om hun stem te laten gelden in het politieke proces. Zij kunnen kandidaten steunen die de waarde van innovatie binnen onze economie vertegenwoordigen en mensen de mogelijkheid willen geven informatie te delen en de wereld meer open te maken.”
Facebook hoopt door geld te doneren voldoende politieke vrienden te krijgen, zodat ze hen geen spaken in de wielen zullen leggen, schrijft Trouw. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de privacypolitiek van het bedrijf.
Om de politiek aan haar zijde te krijgen heeft Facebook sinds 2007 al iemand in Washington rondlopen. Ook geeft het bedrijf steeds meer uit aan lobbying. Verder heeft het bedrijf een aantal voormalige medewerkers van Bill Clinton en George W. Bush in dienst genomen.
Facebook is niet het eerste internetbedrijf dat een FAC opricht. Eerder gingen Google en Microsoft haar al voor.
Ook een bijdrage leveren?: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

nikita72
nikita7229 sep. 2011 - 5:54

Dit is in de VS heel gewoon. Niet alleen internet-bedrijven doen dit.

Dehnus
Dehnus29 sep. 2011 - 5:54

Lobby's zijn al zo oud als de VS zelf. Jammer alleen dat deze onfrisse zooi nu ook in Nederland heel gewoon is. Terwijl wij maar denken dat we wat in te brengen hebben, zorgen de lobby's er gewoon voor wat er gebeurt. De Partijen moeten alleen zorgend at ze genoeg stemmen krijgen en met smoesjes proberen (Waaronder altijd de andere de schuld geven en een vijandsbeeld scheppen) de burger aan hun kant te krijgen. Kijk maar naar de gezondheidszorg en de tabak regelingen op het moment.

.2
.229 sep. 2011 - 5:54

Voor je kijken door lopen!

msj_meijerink
msj_meijerink29 sep. 2011 - 5:54

Ze doen maar, maar van mij geen (euro)cent!

msj_meijerink
msj_meijerink29 sep. 2011 - 5:54

Hahahaha, maar op je 12e met een pistool spelen vinden ze daar 'geen probleem'.

Michiel Online
Michiel Online29 sep. 2011 - 5:54

nooit geweten dat het zo simpel was aan te tonen dat de amerikaanse politiek corrupt is.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque29 sep. 2011 - 5:54

Nederlandse net zo hard . Mexicaanse Griep Hoax en rookverbod - farmaceutische lobby Misdaden Balkenende - broer had Balkenende kreeg miljoenen opdracht voor pijplijnen aan te leggen in Afghanistan Mark Rutte - verkoopt zijn bevolking als slaaf aan de grote bedrijven.