Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Facebook censureert Nederlandse Erdogan-spotprenten

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-13-om-15.06.03
Facebook heeft het besluit een Erdogan-cartoon te censureren teruggedraaid. Het sociale netwerk verwijderde een afbeelding van cartoonist Ruben Oppenheimer waarop de Turkse president zich vergrijpt aan de Twittervogel. Facebook bood excuses aan voor het verwijderen en plaatste de cartoon terug.
‘Erdogan is geen geitenneuker,’ staat telezen boven de cartoon. Een verwijzing van Oppenheimer naar de Duitse presentator en satiricus Jan Böhmermann die de Turkse president zo had genoemd in een gedicht. Erdogan verzocht daarop Duitsland Böhmermann te vervolgen wegens belediging. De Turkse vice-president noemde de uitspraak ‘een misdaad tegen de menselijkheid’.
Nadat Facebook de cartoon van Oppenheimer verwijderde, reageerde de cartoonist op Twitter met: ‘Geweldig! De lange arm van Ankara heeft nu ook Facebook bereikt.’ Daarbij deelde hij een screenshot van het facebookbericht. De ophef die daarop ontstond miste zijn uitwerking niet, Facebook ging door het stof en maakte de censuur ongedaan.
TIJM Magazine Dat geldt niet voor een spotprent van het satirische TIJM Magazine. Ook hun afbeelding van een naakte Erdogan in gezelschap van twee geiten kon de goedkeuring van Facebook niet verdragen. Een van de geiten droeg een bord met daarop de tekst ‘je suis Tayyip’. Hoewel de presidentiële edele delen waren afgedekt met Turkse vlaggen, besloot Facebook alsnog de afbeelding te verwijderen. Het is vooralsnog niet teruggeplaatst. Wel heeft TIJM inmiddels een aangepaste versie op Facebook geplaatst.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.