Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FaceApp: van kijken naar bekeken worden

  •  
23-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Age Regression/Progression

© cc-foto: Will C. Fry

Als we niet willen dat er grootschalige surveillancetechnologie op ons wordt toegepast, moeten we onethische verdienmodellen afwijzen en kritischer staan tegenover het ter beschikking stellen van onze gegevens
De afgelopen week kreeg FaceApp de volle aandacht in de media. Maar hadden we het wel over de juiste zaken? Na de hype is het nu tijd voor de bezinning.
Verkeerde focus Helaas waren er twee punten die de discussie afleidden van waar die eigenlijk over zou moeten gaan. Zo hoorden we regelmatig dat het gevaar van de app erin schuilt dat deze Russisch is en werd er ten onrechte gesteld dat de AVG daardoor niet van toepassing zou zijn. Dat is niet waar. Daarnaast kwam de volgende drogredenering aan bod: “Bedrijven als Facebook en Google gaan ook slecht om met je gegevens, dus maakt het toch allemaal niet meer uit.” We draaien het liever om. Laten we veel kritischer worden over de data die we delen!
Maar dat daar gelaten. Waar de discussie over zal moeten gaan is het onethische verdienmodel van bedrijven die met ‘gratis’ diensten op grote schaal data verzamelen én de gevaren die daaruit voortkomen.
Gratis en vogelvrij FaceApp is niet gratis omdat de makers graag iets leuks voor je willen doen. De app is gratis zodat de drempel om jouw gezicht en andere gegevens te delen, zo laag mogelijk is. Om welke gegevens het gaat? FaceApp neemt je foto en je locatiegegevens en wilt weten welk specifieke toestel bij jouw gezicht hoort. In haar privacy policy staat dat FaceApp je gegevens deelt met ongespecificeerde bedrijven die met FaceApp in een groep zitten, en met bedrijven die zich later bij de groep aansluiten. FaceApp en deze andere bedrijven zullen jouw gegevens gebruiken om hun toepassingen verder te ontwikkelen. Wij vinden het onacceptabel dat deze gegevens worden gedeeld zonder geïnformeerde toestemming.
Surveillancetechnologie Niet alleen weet je niet aan wie je gegevens doorgegeven worden, je weet ook niet wat ermee gebeurt. Het ligt voor de hand dat de verzamelde gezichten gebruikt worden om ingrijpende surveillancemiddelen te ontwikkelen, zoals gezichtsherkenningstechnologie. Het zal niemand verbazen dat een grootschalige verzameling gezichten zich daar uitstekend voor leent.
Gezichtsherkenning komt steeds meer voor, denk bijvoorbeeld aan de ontgrendeling van telefoons of de technologie van Facebook. Deze technologie is niet niet zonder gevaren. Lees hier wat we eerder over gezichtsherkenning in de publieke ruimte hebben geschreven.En ook de politie gebruikt al gezichtsherkenningstechnologie. In dit artikel van Vice spraken wij ons uit tegen de grote schaal waarop de politie gezichten verzamelt in CATCH.
Het verdienmodel van FaceApp is gebaseerd op de massale verzameling van persoonsgegevens, dus waarom zouden we denken dat de technologie die met de gegevens ontwikkeld wordt zich op iets totaal anders zou richten dan het verder in het vizier brengen van de burger?
Ja, je persoonsgegevens afstaan aan een bedrijf dat daar onethisch mee omspringt is onverstandig, of dat bedrijf nu in Rusland of in Amerika gevestigd is, en of dat bedrijf nu FaceApp heet of Facebook of Snapchat. Als we geen grootschalige surveillance in de publieke ruimte willen moeten we kritischer staan tegenover het ter beschikking stellen van onze gegevens aan bedrijven die deze (kunnen) gebruiken voor de ontwikkeling daarvan.
Maar het echte probleem is niet de gebruiker, maar het bedrijf. Tegen dit soort onethische bedrijfsvoering – in Europa bovendien onwettelijk sinds de GDPR – moet hard worden opgetreden. Al is het maar omdat we niet willen dat er grootschalige surveillancetechnologie op ons wordt toegepast.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Frits Jansen
Frits Jansen2 aug. 2019 - 6:37

Leve de boerka! Het enige middel om nog uit de klauwen van Facebook en consorten te blijven. Toppunt van emancipatie: de boerka voor mannen. Dan zullen meteen de klachten verstommen dat de boerka vrouwonvriendelijk is.

Sanchez2
Sanchez228 jul. 2019 - 10:18

FaceApp.. moet bekennen dat het er wel realistisch uitziet.

quatsch
quatsch25 jul. 2019 - 0:40

Ondanks privacy wetgeving wordt door bedrijven op grote schaal gevoelige informatie van mensen op de telefoon en pc gestolen. De vraag die beantwoord zou moeten worden luidt: waarom treden overheden niet op tegen dergelijke diefstal?

JanB2
JanB223 jul. 2019 - 23:31

Ik heb niet eens een smartphone. Wil ik ook niet. Ik zie er het nut niet van in. De lol ook niet. Diensten die een smartphone vereisen laat ik daarmee niet alleen noodgedwongen maar ook uit volle overtuiging links liggen, geen interesse. Dat zouden meer mensen moeten doen. En verder ben ik uiterst spaarzaam met privé-info die ik vanaf de PC achterlaat op het net.

Sam V
Sam V23 jul. 2019 - 20:29

Laat het los. In de toekomst - voor zover wij die hebben gezien alle bangmakende verhalen over het klimaat hier - zal privacy steeds verder uitgehold worden om de simpele reden van gemak. De mens wil gemak en zal steeds meer privacy loslaten ondanks de risico's. Er zijn honderden science-fiction films die ons deze toekomst laten zien. Er is geen reden te betwijfelen dat deze fictie werkelijkheid wordt.

2 Reacties
Tom7
Tom724 jul. 2019 - 6:44

Los laten (doen of het niet bestaat bedoel ik) is een illusionaire gedachte, lijkt me, dat zou in dit geval betekenen dat we het leven zouden moeten verlaten, of het leven als een film zien. Schijt aan hebben is wat anders, dat betekend na mijn idee op momenten dat het niet verwacht wordt anarchistischer zijn dan een anarchist, daarnaast jezelf informeren en vragen stellen, weten hoe een mens individueel of in de massa, o.a. ook in de cultureel antropologische context reageert, is daarbij een noodzaak. Black Mirror-clip- https://www.youtube.com/watch?v=qCLPlqeWWqI

adriek
adriek24 jul. 2019 - 11:26

In heel veel science fiction films reizen we probleemloos tussen de sterren. Vooralsnog is er geen enkele aanwijzing dat dat ooit werkelijkheid zal worden. Ook telepathie, telekinese en andere magische krachten zijn heel gewoon in sci-fi, maar in de echte wereld is er niet het minste bewijs dat zoiets kan bestaan. Een link leggen tussen (fantasie) films of boeken en de werkelijke toekomst is misschien leuk, maar verder van weinig waarde. Volgens veel serieuzere toekomstvisies van enkele decennia geleden zouden we allang allemaal een vliegende auto hebben, en zouden robots onze huishouding doen. De vliegende auto is te koop, maar gaat voorlopig nog niet algemeen in het straatbeeld verschijnen, net zo min als de pizza-bezorg-drone en de stofzuig- grasmaai- en keukenrobot hebben nog steeds een nogal teleurstellende functionaliteit in vergelijking met C3PO.

adriek
adriek23 jul. 2019 - 13:42

"..ten onrechte gesteld dat de AVG daardoor niet van toepassing..." De AVG is wel van toepassing, maar wie gaat op welke manier optreden tegen een Russische overtreder die zijn software via een Amerikaanse appstore verspreidt? Gaat de rijdende rechter naar Sint Petersburg of naar Silicon Valley om het Europees recht daar af te dwingen of leggen we een boete op, door de vrienden van Trump en Poetin voor 30 september over te maken op de rekening van de europese commissie? En boete, of wat voor sanctie dan ook haalt die miljoenen foto's niet van de Russische servers af. De meest effectieve, maar misschien niet realistische, manier zou zijn om gebruikers van te beboeten voor het delen van informatie met een bedrijf dat zich niet aan de Europese/Nederlandse wet houdt. Een soort omgekeerde heling dus.

2 Reacties
Tom7
Tom723 jul. 2019 - 16:22

@Eirda Beste Eirda, in Nederland(o.a. Overheid) lopen we op dit gebied qua "innovatie" voorop, wat privacy betreft staan de deuren staan hier wagenwijd open. Er is ook weinig debat en weerstand, het is hip en past binnen de geïndividualiseerde maatschappij, het vult vaak virtueel gevoelens in die in werkelijkheid onder druk staan. Via uitgekiende gemakkelijk in te vullen propaganda op thema,s als bijv. Veiligheid, Gezondheid, Financiele Controle, Sociale veranderingen is het uitrollen deze Matrixen een Piece of Cake. Ga bijv. maar eens een bezoekje aan een huisarts brengen, een dag later krijg je een berichtje van je Zorgverzekeraar(commerciele partij), hoe jezelf die controles via een gedownloade App kan uitvoeren, controles waarvoor je de dag daarvoor bij de huisarts bent geweest. Boemannen zoals Trumpen en Poetins aanwijzen leid alleen maar af, van een geglobaliseerd al bestaand feit.

adriek
adriek24 jul. 2019 - 11:30

@Tom mijn reactie ging niet zo zeer over het afschuiven van de schuld, maar over de paraktische (on)mogelijkheid handhavend op te treden tegen globale overtreders van lokale regels. De Trumps en Poetins van de wereld verergeren dat wel door zich te onttrekken aan internationale afspraken.

Tom7
Tom723 jul. 2019 - 12:12

Na thuiskomst van mijn werk vond ik in de overvolle brievenbus een folder dat ik me aan kon melden voor een buurt app, (binnen piep klein dorpje) die ondertussen al weer verder gaat als de buurt preventie app, "moest" wel binnen 7 dagen reageren, te laat dus. Zo "moest" ik eerder afgelopen maand ook binnen korte tijd een beoordeling geven over een AIRNB huur ervaring, omdat ik alleen mobiel kon reageren moest ik dan ook weer een App downloaden. (niet dus) Zo "moet" ik ondanks dat ik verlof heb eigenlijk dagelijks wel ééns inloggen op mijn persoonlijke account van het bedrijf waar ik voor werk, aan dat account zitten allerlei gegevens gekoppeld, gegevens die steeds verder worden uitgebreid, en gecheckt en in beheer worden gehouden door een database. Afgelopen week hadden we controle aan boord van Port State Controle, die krijg je automatisch omdat de Database in Portugal bij houd of dat je een jaar niet in dat land bent geweest, voorts krijg je na zo,n controle als schip een kleurtje, wat de controlestatus weergeeft aan de database. (toekomstig meer of minder verscherpte controles) Ondertussen lopen Cruiseschepen als vervreemdings kastelen bij regelmaat groot gevaar omdat de techniek( bijv. Dynamic Positioning) een Maser of the Universe denkpatroon (= dom) weet te creëren Een collega kreeg bij regelmaat de resultaten van de stappenteller van zijn trotse Ega doorgestuurd, of die van die van de Kruidvat app was weet ik niet. De Bank of America maakte afgelopen week bekend dat ze voor de Distributed Ledger Technologie, geleverd door Ripple, patent hebben aangevraagd. Ondertussen wordt het 5 G netwerk geruisloos aangelegd overal in Nederland, en loopt Schiphol voorop in gezichtsherkenning e.d., waar databases de grondstewardessen aansturen als ratten in een ratrace, als je om 7 uur ,s ochtends begint kan het voorkomen dat om 9 uur ,s ochtends al moet lunchen, reclameren heeft geen zin, computer says no. En hierdoor ben ik blij dat JOOP.nl bij regelmaat deze informatieve artikelen op zijn Website publiceert. Ter aanvulling, deze zin uit onderstaand artikel over een spreekster op een congres, "Iedereen in deze ruimte heeft macht. Zorg ervoor dat je die gebruikt om de situatie ten goede te veranderen. Iedereen heeft een rol." https://waag.org/nl/article/dat-geen-businessmodel-dat-een-kernfunctie-van-de-overheid