Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fabrikanten moeten verplicht worden hun producten repareerbaar te maken

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
877 keer bekeken
  •  
48670780031_b8cd6d1e37_k

© cc-foto: This is Engineering

Frankrijk is al verder. Daar heeft nieuwe elektronica een verplichte repareerbaarheidscore, die bijvoorbeeld laat zien hoe lang een apparaat mee kan of hoe toegankelijk nieuwe onderdelen zijn
Reparatierecht. Of het recht op reparatie. Dat zou toch moeten bestaan? Want als je scherm of batterij kapot is buiten de garantietijd, is reparatie nu veelal duurder dan een nieuw apparaat. Sterker nog, smartphones worden nog altijd bewust gemaakt voor een korte levensduur, zodat je steeds de nieuwste versie koopt.
Apparaten zelf repareren of aan derden uitbesteden? Onmogelijk! Je kunt apparaten niet eens openmaken. Laat staan dat er reparatiehandboeken zijn. Die zijn zelfs verboden. Onderdelen zijn peperduur of oude onderdelen zijn niet compatibel. Dit probleem speelt veel breder dan telefoons of laptops. Van witgoed, auto’s (Tesla’s zelfs!), tot tractors, tot medische apparatuur in ziekenhuizen.
Gelukkig zijn er verschillende impact ondernemingen die dit anders doen, van eigen bodem! Zo is de Fairphone allang te ontmantelen en repareren. En heeft de koptelefoon van Gerrard Street levenslange reparatie garantie. En het Repair Café netwerk , dat mensen helpt apparaten te maken. En bijvoorbeeld Philips is als relatief grote speler al jaren koploper. En we hebben best goede infrastructuur om elektronica verantwoord te ontmantelen, met centra als die van Meerlanden.
Mondjesmaat komen ook (andere) grote spelers in beweging. Apple zegt nu vanaf 2022 onderdelen, gereedschap en instructies te gaan delen. Dell heeft een modulaire laptop geïntroduceerd. En Microsoft werkt nu samen met IFixit, een bedrijf dat zich inspant voor reparatie recht. Al lijkt dit vooral ingegeven door regelgeving, nu Biden een nieuwe reparatiewet heeft omarmd.
En sinds maart vorig jaar is er voor verschillende apparaten als wasmachines EU regelgeving die fabrikanten dwingt meer rekening te houden met reparatierecht en vermindering van e-waste.
Toch zouden Nederland en EU veel meer moeten doen. Zo gelden de regels niet voor alle apparaten. Daarnaast gaat het alleen over nieuwe producten, terwijl de meerderheid van de problemen speelt bij oude producten. Particulieren krijgen niet dezelfde toegang tot onderdelen als professionals. En producenten kunnen onderdelen onbetaalbaar maken of alleen samengesteld verkopen.
Zo is Frankrijk al verder. Daar heeft nieuwe elektronica een verplichte repareerbaarheidscore, die bijvoorbeeld laat zien hoe lang een apparaat mee kan of hoe toegankelijk nieuwe onderdelen zijn. Verder dragen fabrikanten met een belasting bij aan korting die klanten krijgen voor reparaties. Dat is een aanvulling op de afvalverwerkingsheffing die hier ook al geldt.
Volgende week is De Week van Cicrculaire Economie. Zullen we de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen aanmoedigen dit voorbeeld te volgen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2022 - 9:05

Hier is zelfs geen schoenmaker of kleermaker meer te vinden! Laat staan goede.

agnar123
agnar1235 feb. 2022 - 11:43

1. Laten we beginnen met een garantie van vijf jaar op alles wat elektrisch is en op gewone producten. Een paar voorbeelden: Ik heb een jaar of twee geleden een 'RVS' fluitketel gekocht. Deze heb ik deze week moeten vervangen, omdat ie van binnen teveel verroest was. Probeer maar eens een goede fluitketel te vinden! De edele kunst van het maken van een goede fluitketel is blijkbaar verloren gegaan. LOL. Vroeger had ik een ge-emailleerde fluitketel met een handgreep van bakeliet aan de zijkant. Werkte perfect en je kon er goed mee schenken. Nu zit bij alle fluitketels de handgreep aan de bovenkant. Ergonomisch een ramp. En bakeliet vinden de meeste fabrikanten 'te duur'. Daarvoor kocht ik elektrische waterkokers. Gemiddelde levensduur? Een jaar of twee. De gebruikskosten zijn dan erg hoog. Toen ik net mijn huis had gekocht, kocht ik een boorhamer bij Aldi of Lidl. Chinese troep. Had geen terugslag beveiliging. Bij het boren van een groot gat in steen liep die vast en brak dat ding bijna mijn arm. Sindsdien koop ik alleen nog Metabo of Bosch Blauw. Als de Chinese troep wordt tegengehouden, kunnen de Europese fabrikanten weer kwaliteit maken. Uiteindelijk is dat goedkoper. 2. Europese keuringsdienst van waren. Vroeger hadden we een keuringsdienst van waren en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. De producten uit die tijd gingen lang mee. Tegenwoordig gaan producten al kapot als je er naar kijkt. Ik wil graag een Europese keuringsinstantie, die de ergste troep uit China in de zeehavens tegenhoudt. Importeurs dienen hun troep eerst te laten keuren op eigen kosten. Wordt een product afgekeurd, dan zijn zij zelf verantwoordelijk voor de milieu vriendelijke vernietiging van de troep.

3 Reacties
pahan
pahan5 feb. 2022 - 12:44

Toen ik begon te sleutelen kreeg ik de tip om niet te veel geld aan gereedschap uit te geven. Als je het snel verslijt moet je kwaliteit kopen, was het advies. Ondanks de CE keurmerken is er inderdaad gevaarlijk, onveilig gereedschap op de markt. Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken mee, maar dat ligt natuurlijk ook in het gebruik. Ik mis een stukje duim, en dat lag niet aan de kwaliteit van mijn gereedschap. Ik heb inderdaad ook een waterkoker, maar die wordt intensief gebruikt. Ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd hoe lang die dingen meegaan, ik zal er eens op letten.

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2022 - 15:36

@Pahan. CE is GEEN keurmerk...

pahan
pahan5 feb. 2022 - 16:29

Verhip. Staat ook letterlijk zo op Wiki! Nooit geweten, en als ik zo de hits op Google zie ben ik niet de enige. Weer wat geleerd, thx!

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 feb. 2022 - 0:40

Iets nieuw kopen dat kapot is, lijkt vaak goedkoper dan reparatie. In werkelijkheid is het natuurlijk altijd duurder. Toch lijkt het voor de consument goedkoper om iets nieuws te kopen. Hoe kan dat? In de eerste plaats omdat reparatie met opzet duur is gemaakt. De fabrikant wil helemaal niet dat zijn spullen gemakkelijk te repareren zijn. Voor de fabrikant levert het meer op, als er een nieuw product wordt aangeschaft. In de tweede plaats worden de milieukosten van productie en transport niet doorberekend aan de consument. In het land van productie knijpt de overheid een oogje toe met oog op de werkgelegenheid en over de transportkosten worden niet of nauwelijks accijnzen afgedragen

3 Reacties
lmgikke
lmgikke5 feb. 2022 - 9:25

rechtstreeks een gevolg van hebzucht van de consument. 20 jaar geleden was (en bij sommige fabrikanten is) het gebruikelijk volledig uit te rekenen hoe lang de onderdelen en materialen meegaan. Mooi voorbeeld was de CD speler. Je had goede dure van A merken. En toen kwamen de goedkope CD spelers van drie tientjes. Het verschil? bij de eerste speler had men het juiste materiaal voor de lade uitgezocht, materiaal dat 10 jaar vorm vast zou blijven. De goedkope? die moest vormvast blijven tot aan de garantie. Langer hoefde niet, want dat maakte het product duurder. Het is dus allemaal een keuze van de samenleving wat men wil. Producten kunnen wel degelijk gemaakt worden om lang mee te gaan. Maar dat staat haaks op ons economisch model van eeuwige groei. Het probleem los je dus niet op met een reparatie plicht. Het hele economische systeem zal van groei af moeten stappen. Andere basis waarden moeten de grondslag gaan vormen. En dat kan, maar dan moeten we het wel willen. En dat gaat in het verwaande Nederland nooit gebeuren. Wij gaan liever onze ondergang tegemoet dan dat we iets van overbodige luxe inleveren (luxe is geen geluk!)

adriek
adriek5 feb. 2022 - 11:46

Ik heb een luchtreiniger van het - ooit - gerenommeerde merk Philips. Het ding ging minder dan drie maanden na de garantieperiode kapot. Nieuwprijs 140 euro, inclusief filters. Reparatieprijs 95 euro, terwijl een nieuw set filters a 40 euro binnen enkele maanden nodig is. Na wat ge-hobby kon ik de defecte voeding voor ongeveer twee euro repareren, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Van het toestel is geen reparatieinformatie beschikbaar en losse onderdelen zijn niet te koop.

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2022 - 15:42

@Eirda, Dat is regel 1 van het repareren van elektrische apparatuur... Het is in 9 van de 10 gevallen een probleem met de voeding. En dat is geen raketwetenschap. Verder goede actie natuurlijk!

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra4 feb. 2022 - 20:34

Ik ben “repairder” bij een repaircafe en heb inderdaad regelmatig te maken met apparaten die niet of nauwelijks te openen zijn, of dat onderdelen niet te vinden zijn. Een ander fenomeen waar ik tegenaan gelopen ben was het bestellen van speciale schroevendraaiers bij Amazon, en er dan bij afrekenen een melding te krijgen dar ze niet naar Nederland gestuurd mogen worden. Kennelijk is er een club die op dat niveau lobbyt. Mijn broer die in België woont heeft ze voor mij zonder probleem kunnen bestellen. Fabrikanten lijmen vaak behuizingen dicht of maken gebruik van de meest exotische schroeven, waarvoor een schroevendraaier niet te vinden is. Natuurlijk heb je bitjes, maar daar schiet je niets mee op als de bithouder te breed voor het schroefgat is en de schroef te diep. In het repaircafe hebben we natuurlijk wel de nodige trucjes en zelf gefabriekte gereedschappen om de missende gereedschappen te vervangen, maar toch zouden we ermee geholpen zijn als apparaten niet gemaakt zijn om stuk te gaan. Een waterkoker met doorgebrand element is einde verhaal, maar het zou handig zijn als je een nieuw element zou kunnen kopen. Scheelt toch weer in afval.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 22:02

Gewoon een geschikte iFixit kit kopen en dan ben je voor 95% klaar. Een "repairder" die moeite heeft met het open maken van behuizingen zou ik persoonlijk niet vertrouwen met het fijne werk zoals reflow of SMD componenten. Maakt je dingen of maak je ze gewoon een beetje schoon? Het is een puur fantasie verhaal dat alle apparaten tegenwoordig gemaakt zijn om stuk te gaan. Voor de gloeilamp was dit inderdaad waar, maar er is geen enkele manier noch reden om voor functionele digitale apparaten "engineered obsolescence" toe te passen. Dat zou meer kosten dan het zou opleveren! natuurlijk zijn er merken die rommel uitbrengen voor een habbekrats, maar dat is dan ook wat je ervoor krijgt. Veel Android rommel die ik openmaak lijkt niet eens ontworpen om de garantietijd te overleven. Goedkoop blijft duurkoop! Het is evident dat een veegtegel, laptop of tablet veel langer meegaat dan de software die erop kan draaien. Daar kan je wat over vinden, maar dat is niet een "right to repair" probleem.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2022 - 19:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 22:06

Keer op keer.. Vloeistof schade buiten garantie tijd... Kan je iets van vinden, maar die mamaplank is effectief 80% van de kosten van het apparaat. Wees gewoon eens een beetje zuiniger op je dure spulletjes. Dit is gewoon knulligheid van de eindgebruiker proberen te verhalen op de producent! Als dat sentiment doorzet zullen deze dingen voor iedereen duurder worden en dat is best naar voor mensen die wel netjes met hun hardware omgaan.

pahan
pahan4 feb. 2022 - 19:08

De Fairphone, wat een grappig idee. Wel veel te duur, en de hype is groter dan het nut zo te zien. Mijn veel goedkopere Samsung kan gewoon door ons lokale mannetje gerepareerd worden, dat is verder geen hogere wiskunde. De onderdelen zijn ook nog goedkoper, trouwens. Gun die jongen ook een paar tientjes. Door niet nieuw te kopen is dat al lang terug verdiend. Los daarvan is alles natuurlijk gewoon te repareren. Dat circulaire gedoe? Zet gewoon het grofvuil weer buiten, laat iedereen zijn of haar gading er uit plukken en gun mensen een paar centen zonder ze meteen als bedrijf te bestempelen. Dan zijn er weer meer mensen met een schuurtje vol onderdelen, en houden we je wasmachine jarenlang draaiend. En je fiets fietsend. En je zaag zagend. Niet dat ik alles zo doe hoor. Ik ben vroeger in vorm geslagen voor wat kwastonderhoud betreft. Nu heb ik er een stuk of 50 van de Action nieuw in de schuur liggen, en neem de moeite niet eens meer om ze schoon te maken. Kolderiek. Verbied eens een paar jaar de verkoop van nieuwe auto's. Er staan wagens en motoren op de sloop die nog twintig jaar of langer mee hadden gekund. Mijn ouwe Pan is bijna 25 jaar oud, onderhoud is simpel en rijdt als een zonnetje. Nou ja, zo is er veel meer winst te boeken.

7 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 22:36

Het Fairphone initiatief lijkt heel leuk, maar zal per unit meer e-waste genereren dan een normale mid-range android, laat staan iPhone. Wees eerlijk, de meeste veegtegels raken irrelevant niet door schade, maar door software incompatibiliteit. De meeste Nokia 6100's (waar je nog steeds prima een batterij voor kan kopen) zijn voor hun functie anno nu prima te gebruiken. Door een zwaar minder krachtig stuk hardware met de extra handicap van modulariteit uit te brengen maakt je het probleem alleen maar groter! Dit is de anti-oplossing!

Nico de Mus
Nico de Mus5 feb. 2022 - 8:56

!!Mijn veel goedkopere Samsung kan gewoon door ons lokale mannetje gerepareerd worden!! Mijn Samsung S5 was niet stuk , maar de laatste android versie 6 die erop stond ,er komen ook geen upgrade`s meer voor de S5., Je hebt minimaal versie 7 nodig , was al te oud om er normaal mee te kunnen bankieren bij de ABN. Dus maar een S7 tweede hands gekocht.

pahan
pahan5 feb. 2022 - 9:07

Deels mee eens. Een moderne smartphone vervangt een hoop apparaten. Weet je nog hoe mensen vroeger op vakantie gingen? Of waar dan ook heen gingen? Hoe vragen beantwoord moesten worden? Fototoestellen, kaarten, stratenboeken en andere stapels papier om bedenken waar je was en waar je heen moest, en wat er te vinden was. En dan nog zo'n berg spullen om dat allemaal op te slaan en te kunnen delen. De Winkler Prins in de kofferbak om wat feiten bij je te hebben. Ik gebruik waarschijnlijk nog geen 3% van de mogelijkheden van mijn smartphone, maar alles wat het vervangt levert gewoon een hoop winst op. Op alle vlakken. Ik weet ook niet of het stoppen met gebruik van fysieke geheugendragers opweegt tegen de datacenters, maar op grote schaal zou dat zomaar kunnen. Het irrelevant raken is een totaal pakket, waarbij je wat meer holistisch naar je behoeften kijkt. Dus niet wat er te koop is, maar waar je behoeftes liggen. In die combi is een Nokia 6100 prima te gebruiken.

adriek
adriek5 feb. 2022 - 11:50

Je Samsung misschien wel - al was het beeldscherm dat de lokale knustelaar in onze defecte Samsung zette van abominabele kwaliteit kwa kleurweergave en 'touch gevoeligheid' en dat zie je niet van tevoren... Apple telefoons zijn nauwelijks te repareren en verliezen functionaliteit als ze niet door de officiele dealer voor de hoofdprijs gerepareerd zijn.

Middenman
Middenman5 feb. 2022 - 11:56

@Winterdepressie - beetje onzin wat je zegt over de fairphone. Naast het feit dat ze heel goed te repareren zijn, worden de grondstoffen en onderdelen ook zo eerlijk mogelijk geproduceerd en dat is toch echt anders bij je samsung. Verder krijgen fairphones erg lang software updates, zodat je ze heel lang kunt gebruiken. Lang gebruiken is de sleutel tot duurzaamheid.

pahan
pahan5 feb. 2022 - 12:36

@Nico, Als ik zou willen bankieren met mijn telefoon, zou ik een bijpassende versie moeten hebben. Maar dat hoef ik niet. @Eirda, De ene knutselaar is de andere niet nee :D

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2022 - 15:35

@Middenman, Die fairphone is natuurlijk een beetje een self fulfilling prophecy als het gaat om duurzaamheid. De doelgroep van dat apparaat is per definitie al geneigd om voorzichtig en lang te doen met apparaten. Verder kan ik je garanderen dat het vervangen van onderdelen die het meest vaak stuk gaan in de fairphone niet heel veel moeilijker is dan voor de gemiddelde iPhone of Android. Verder is het gewoon een basis principe dat het beste onderdeel "geen" onderdeel is en dat modulariteit extra onderdelen introduceert. Dat kunnen interconnects zijn of flatflex, maar dat is allemaal meuk dat ook stuk kan. Wat duurzaamheid van de fairphone ben ik ook redelijk sceptisch omdat het ding wel alle elementen in zich heeft die een moderne veegtegel zou moeten hebben, maar deze unit is dusdanig niche dat het in productie geen schaalvoordeel. Gezien de constructie van dat ding weet ik vrij zeker dat bij gelijkmatig GOED gebruik een mid-range Samsung langer mee zal gaan dan die fairphone. Dat is niet duurzaam. Dat is gewoon dom.

Eid
Eid4 feb. 2022 - 18:26

Prima hoor, zolang repareerbaar dan ook maar goedkoper wordt dan nieuw. En dat is nu het probleem: Een nieuw onderdeel voor een koelkast incl vooorijden en uurloon? Het loont vaak niet tov een nieuwe..

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 feb. 2022 - 17:31

Je kunt wel bouwen voor een langere levensduur, maar als het Operating System zogenaamd niet meer kan worden bijgewerkt dan zit je nog steeds met bijna waardeloze apparaten. Ik zit hier met een 8 jaar oude iPhone waar de bv bankieren app niet meer op werkt. De coronapas met QR-code kan ik vergeten. Idem voor mijn Samsung Tablet die nauwelijks gebruikt is. Overigens ga je dit straks ook bij je smart TV merken: "vanaf 1 januari kunt u geen Netflix meer kijken want uw operating system is verouderd". Overigens vind ik dat de consument zelf makkelijk de accu moet kunnen vervangen, waanzin dat je daarvoor naar de winkel moet.

8 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 22:18

"Overigens vind ik dat de consument zelf makkelijk de accu moet kunnen vervangen, waanzin dat je daarvoor naar de winkel moet" Je kan even makkelijk een accu vervangen als dat je een schoen kan repareren. Het is niet triviaal, maar ook geen raketchirurgie Ik snap nog steeds niet helemaal hoe dit een argument is! Ik neem aan dan mensen die hun accu van hun telefoon niet zelf vervangen gemiddeld ook niet de motor van hun auto zelf onderhouden of de CV ketel van nieuwe onderdelen voorzien. Uiteindelijk is alles te repareren, maar je moet er gewoon even de moeite voor doen. Dat, of je betaald iemand ervoor. Dat is verder heel normaal. Hoezo is dat met die domme telefoontjes opeens niet zo?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 feb. 2022 - 14:07

[ Je kan even makkelijk een accu vervangen als dat je een schoen kan repareren. ] Ik heb mijn iPhone wel open gekregen en ben niet verder gegaan wegens ontbreken van de juiste schroevendraaier(s). Maar bij de Rijdende Rechter was te zien dat sommige smartphones op een warmhoudplaat gelegd moeten worden om de accu los te smelten en dan nog was er onvermijdelijk 20% kans dat het scherm zou barsten bij het openmaken. En dat noem jij makkelijk??? P.S. Ik heb schoenen met rubber zolen die na X jaar spontaan verkruimelen, niet te repareren, ook niet door de schoenmaker... Misschien moet je even je roze bril afzetten.

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2022 - 16:26

@Fransss en vrij, Je zegt het zelf! Als een schoenenlapper er niets meer aan kan doen, heb jij dan recht op een reserve onderdeel voor weinig? Dingen slijten, dat is een feit! Maar hoe snel dat gebeurd heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Hoeveel moeite je daarvoor wil doen ook. Maar op een gegeven moment moet je gewoon niet meer zeuren. Verlijmde onderdelen ben ik vooral bij iPad's tegengekomen en ik heb nog nooit een heel scherm kapot gemaakt bij het verwijderen. Je hoeft daar niet eens een hete-lucht kanon voor te hebben. Een sok met erwten in de oven werk ook prima om de lijm randen lost te krijgen. Heb geduld en doe rustig aan! Ik heb geen roze bril, ik heb ervaring en geduld. Hysterisch "right to repair" schreeuwen is ook gewoon een uitwas van de verwende consumptie maatschappij!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij6 feb. 2022 - 1:23

[ Ik heb geen roze bril, ik heb ervaring en geduld.] Jij hebt overduidelijk een handigheid en technische kennis die 90% van de consumenten ontbeert. Die kunnen net het dekseltje vinden en losmaken om de batterijen van de afstandsbediening te vervangen. Zelf kan ik ook makkelijk een autoaccu vervangen, maar jij denkt daar veel te makkelijk over. En als ik leren schoenen met leren zolen koop en het bovenleer is nog goed wegens weinig gebruik, dan kan de schoenmaker er een nieuwe leren zool onder plakken of naaien. Nu zit ik met 4 paar schoenen waarvan het bovenleer 100% oké is, en waarvan de zolen vrijwel niet slijten. Tot je ze op een dag na een jaar rust weer aantrekt en aan het eind van de avond zijn beide gegoten zolen verkruimeld. [ Een sok met erwten in de oven ] Serieus? Dat wil je een gemiddelde consument aandoen?

Winterdepressie
Winterdepressie6 feb. 2022 - 13:50

@Fransss en vrij, En net zoals de schoenlapper zijn er zaakjes waar je tegen betaling een telefoon, tablet of computer kan laten repareren. Zoals ik elders al zei moeten daar wel realistische verwachtingen bij zitten. Als consument mag je prima verwachten dat binnen de garantie tijd, reparatie altijd mogelijk moet zijn en daarbuiten mogelijk met enkele uitzonderingen ook. Een jaar of 2 na einde productie is wel een redelijke termijn denk ik. "Dat wil je een gemiddelde consument aandoen" Nou, het wordt mij vaak aangedaan als er weer een iPad met een kapot scherm op mijn werkbank ligt. Dat glas hoefde niet kapot! Als je dat spul nou gewoon eens heel laat, dan hoeft niemand met hete sokken lijm los te weken! De right-to-repair moet niet een right-to-be-a-lompe-harrie wezen!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij6 feb. 2022 - 14:50

[ Dat glas hoefde niet kapot! ] Jij klaagt vooral over mensen die zelf dingen kapot maken. Alsof er geen ongelukjes bestaan. Daar heb ik het helemaal niet over. En een kapot scherm vervangen, net als bij bv een tv, is van een andere orde dan een accu vervangen. Bij normaal tot intensief gebruik gaan accu's niet lang mee, net als de batterijen van een afstandsbediening. Dat weet iedereen van te voren, die moet je dus zelf kunnen uitwisselen zonder smeltapparatuur en kans op glasbreuk. De winkel is er voor sporadische zaken als een kapot knopje of microfoontje. En als je ziet hoeveel mensen hun schermglas breken dan moet je of onbreekbare schermen eisen of een normale betaalbare reparatiemogelijkheid. Als ze bij auto's flikten wat ze bij smartphones flikken dan zou er een opstand zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie6 feb. 2022 - 16:46

Fransss en vrij, Nou, een hoop ongelukjes zijn toch echt wel pure lompheid dit makkelijk te voorkomen waren. Het gemak waarop mensen met die wonderapparaten omgaan alsof ze morgen uit de mode gaan is het meest verschrikkelijke voorbeeld van een uit de hand gelopen consumptiemaatschappij dat ik ken. Iedereen wil wel een achterlijke hoeveelheid rekenracht, opslag, resolutie, batterijduur en communicatie mogelijkheden in een onmogelijk klein pakketje, maar tegelijk een apparaat dat goedkoop is. Op een bepaald punt is het gewoonweg niet meer redelijk om te eisen dat deze ook nog eens na 5 jaar door een totale nitwit voor een habbekrats gefixed kan worden. Je aanname over batterijen zijn ook al bijna een decennium oud. De meeste mid tot high range producten beschikken over batterijen die met gemak 2x de afschrijf periode van het product meegaan. Mijn 2013 Mac heeft zijn originele batterij en die is nog ruim boven de 80% in orde. De auto industrie in gemaakt op het verkopen van reparaties. De meeste auto's worden met verlies verkocht. De winst zit hem in de te vervangen onderdelen in de garage. Dat doen ook weinig mensen zelf. Wanneer je je auto om een boom vouwt, dan eis je toch ook niet van de OEM om een nieuw chassis voor weinig? Het probleem met e-waste is niet dat dingen slecht te repareren zijn. Dat zijn ze namelijk helemaal niet! Het probleem is dat men er gewoon niet zorgvuldig mee omgaat en het als verbruiksartikelen ziet. Op je veegtegel gaan zitten of drinken over je laptop heen gooien zal evenveel e-waste opleveren ongeacht hoe makkelijk of moeilijk het is op de behuizing open te maken.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij6 feb. 2022 - 21:10

[ pure lompheid dit ] Je bent gewoon niet in staat een onderscheidt te maken tussen consumenten die elke 2 jaar een nieuwe smartphone of tablet willen hebben en dus slordig met hun apparaten (van de werkgever?) omgaan en anderzijds consumenten die geen donder geven om nog betere camera's of spelletjes, maar die geen brood zien in de nieuwste peperdure smartphone terwijl hun oude nog perfect werkt. Je snapt dat ik tot die laatste groep behoor die zelden, maar niet nooit, cola over hun apparaat laat vallen, maar bij normaal gebruik allemaal hun accu's moeten laten vervangen na een aantal jaren. Jij als reparateur komt overmatig in aanraking met de eerste groep en daardoor laat je steeds je oordeel bepalen terwijl je de groep die netjes met zijn spullen omgaat maar af en toe een ongelukje heeft toch wegzet als (te-)veeleisende consumenten. [ Wanneer je je auto om een boom vouwt ] Totaal onzinnige bewering. Als je mijn reacties een beetje zorgvuldiger had gelezen dan weet je ook dat ik dat nergens eis, als je dat niet inziet... [ Je aanname over batterijen ] Mijn aannamen zijn correct. De vorige gebruiker van mijn iPhone gebruikte dagelijks een acculading, maar ik zou een week met een acculading kunnen doen. Helaas is de accu dus uitgeput en moet hij dagelijks aan de lader. Vervangen van de accu is te duur, niet omdat het toestel niet meer lang zou meegaan, maar de apps werken niet meer. Jammer dat je in je eigen bubbel blijft steken en steed weer teruggrijpt op onzorgvuldige consumenten en geen begrip toont voor zorgvuldige consumenten die zuinig met hun apparaat omgaan maar toch hun accu moeten vervangen of wel eens een ongelukje hebben.

gimli55
gimli554 feb. 2022 - 16:27

Ben ik even blij dat ik een paar maanden geleden een fairphone 4 heb aangeschaft, zouden meer mensen moeten doen.

4 Reacties
Hernandez
Hernandez4 feb. 2022 - 18:43

Prima iniatief dat Fairfone, wel wat karig qua specs voor de high end user.

gimli55
gimli554 feb. 2022 - 21:04

Heb hiervoor altijd samsung galaxy gehad met de S10 als laatste, ik mis de specs eigenlijk niet. Zodra je het meest splinternieuwe model koopt, en ontvangt, loop je al weer achter op het volgende model van een jaar later. Was een beetje rupsje nooitgenoeg, en dat is, ook al is de fairphone niet goedkoop, toch goedkoper dan elke jaar of elke 2 jaar een nieuw toestel. Ik hoop nu 5 jaar te doen en met de verlengde garantie met eigen reparatie indien nodig gaat me dat vast lukken. Uiteraard loop je dan achter met de laatste specs, maar deze heeft 5G voor de toekomst. Hoeveel van de high end user specs worden gebruikt?

Middenman
Middenman5 feb. 2022 - 11:59

@Hernandez - jaja, de high-end gebruiker die specs wil. Dat is vooral kicken op altijd het nieuwste willen hebben. Echt nodig is het vrijwel nooit.

Hernandez
Hernandez5 feb. 2022 - 12:37

@Middenman 'jaja, de high-end gebruiker die specs wil. ' Niet in mijn usecase.

Middenman
Middenman4 feb. 2022 - 16:14

Daarom begrijp ik al die progressieve mensen met een iphone niet. Daar kun je bijna niets aan repareren en is reparatie al snel duurder dan een nieuwe of goede gebruikte. Daarom heb ik al jaren een fairphone. Niet zo hip misschien, maar je krijgt er een schroevendraaiertje bij en kunt zelf alle modules vervangen. Ik verwacht zeker 10 jaar met die telefoon te kunnen doen. Verder heb ik een goede Windows 10 laptop die al 11 jaar meegaat en nog steeds als een zonnetje draait. Mijn collega's met een Mac houden dat nog geen 4 jaar vol. Regels vanuit de overheid zijn goed, maar wanneer gaan consumenten zelf ook eens nadenken?

8 Reacties
Cam Millo
Cam Millo4 feb. 2022 - 16:58

Windows 10 laptop die al 11 jaar meegaat. Ik neem aan dat dat een laptop is met windows 10 er op die al 11 jaar meegaat. Windows 10 was er pas in 2015. Klein verschil, maar wel belangrijk

Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 17:01

Niet echt herkenbaar. Ik versleet PC's veel sneller dan Mac's. Ieder zijn ding natuurlijk, maar mijn persoonlijke floot van Apple's is behalve een batterij nooit iets mee aan de hand geweest en een batterij wissel is helemaal niet lastig. (hardeschijf wissel van een iBook G4 is een ander verhaal, maar dat is een laptop uit 2004). Het is verder niet echt verwonderlijk dat de meeste mid-range laptops na de core2duo nog steeds werkbaar zijn. Juist de consolidatie van modules in de hardware maakt deze gebakjes veel robuuster dan de voorgangers. Ik gebruik zelf geen mobiel, ik kan ze wel repareren, want het is uiteindelijk dezelfde meuk dat in laptops zit. Batterij ook niet echt een probleem. Ik zie soms schade door gebruik van een goedkopen (lees Chinese) lader. Zelfs dat kan ik met standaard componenten vaak nog wel fixen. Daar heb je wel speciaal gereedschap voor nodig, maar het is verre van onmogelijk. Modulariteit klinkt op zich wel heel mooi, maar vanuit het perspectief van duurzaamheid is het echt niet de oplossing. Bij lomp gebruik zijn board-to-board interconnects vaak de sjaak en als deze niet te re-flowen zijn en beide PCB's zijn schroot, dan heb je opeens 2 modules te vervangen in plaats van een lullig componentje van 3 cent.

gimli55
gimli554 feb. 2022 - 19:48

Helemaal mee eens, het hele systeem draait op het maximaliseren van het consumeren, daar doe ik niet aan mee. Scheelt een hoop onzinnige uitgaven om bij te blijven in de rat race.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 feb. 2022 - 23:59

@depressie - 'Ik gebruik zelf geen mobiel, ik kan ze wel repareren, want het is uiteindelijk dezelfde meuk dat in laptops zit. Batterij ook niet echt een probleem. ' Het probleem met het repareren van mobieltjes is dat ze verlijmt zijn en daarom lastig te openen en weer te sluiten. Dat kan niet iedereen. Als mobieltjes waren geschroefd was reparatie veel eenvoudiger uit te voeren. Ik geloof dat dat voor producenten van mobieltjes een belangrijke reden is om mobieltjes niet te schroeven, maar te lijmen.

De Lieve Heer
De Lieve Heer5 feb. 2022 - 5:52

Winterdepressie:"Ieder zijn ding natuurlijk, maar mijn persoonlijke floot van Apple’s is behalve een batterij nooit iets mee aan de hand geweest en een batterij wissel is helemaal niet lastig." Ik werk op zoiets als dit, aangesloten met HDMI op een TV 4k. Zuinig en volkomen geluidloos. Aangezien ik na noegenoeg op het strand zit geven printplaatjes het vaak na een jaar of 2 op (zout). Dit behuizing is volledig gesloten. Ideaal voor speelfilms. https://www.kaufland.de/product/403245567/?utm_source=idealo&utm_medium=cpc&utm_content=de_01&utm_campaign=pricecomparison&utm_term=49900

Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2022 - 9:18

@Molly Veenstra, Een schoenzool repareren kan ook niet iedereen, maar daar hoor je mensen verder niet over! Pas als een plastic behuizing ultrasonisch gelast is, dan heb je het over een uitdaging, maar zelfs de huidige iPhone kan je met een bit setje van 15 euro prima zelf open maken. Verlijmde batterijen zijn irritant, maar niet onoverkomelijk. Waar het gaat om schermassemblages, dus modules waar de backlight, scherm, touchlaag en glasplaat in een zit, die kan je inderdaad niet zomaar uit elkaar halen. Deze zijn verder prima te bestellen. Er was een tijdje een probleem met de homeknop op bepaalde iPhones, maar dat lijkt ook allemaal weer prima te werken. Zo'n scherm assemblage gaat trouwens niet zomaar kapot. Daar moet je je best voor doen. @De Lieve Heer, Prima oplossing. In jouw situatie is het verstandig om zo min mogelijk bewegende onderdelen te hebben, vooral ventilatoren zijn funest. Passief gekoelde elektronica waar de behuizing relatief gesloten en zelf de heatsink is is voor zilte lucht het beste. Ik ben persoonlijk ook erg fan van Raspberry Pi computertjes. Niet super krachtig, maar wel zuinig, klein en met een aluminium behuizing totaal gesloten, koel en stil.

Middenman
Middenman5 feb. 2022 - 12:03

@Cam Milo - uiteraard niet gekocht met Windows 10. Dat is juist de kracht van dat soort laptops, je kunt prima over naar de hele grote Windows updates. Windows 11 lukt niet meer, maar 10 gaat nog jaren mee. Dan ga ik met alle gemak de 15 jaar volmaken met een laptop die intensief gebruikt wordt en nog altijd binnen 20 seconden opstart. Ik moet de Macbook nog tegen komen die het zo lang volhoudt.

Cam Millo
Cam Millo5 feb. 2022 - 12:38

@Middenman 5 februari 2022 at 13:03 @Cam Milo – Windows 11 lukt niet meer, Workarounds alom te vinden op het iNet om toch win11 te draaien op overdated systemen...

Ranonkel2
Ranonkel24 feb. 2022 - 16:13

"Sterker nog, smartphones worden nog altijd bewust gemaakt voor een korte levensduur, zodat je steeds de nieuwste versie koopt." Dit lijkt me onzin of we verschillen nogal van mening over wat een korte levensduur is. Mijn galaxy s6 doet het bvb nog prima. Inmiddels toch al weer 7 jaar oud. Natuurlijk draait hij niet alle apps meer even vloeiend maar dat valt niet te verwachten van 7 jaar oude hardware. Niet bepaald sterk om je eerste alinea al te beginnen met een fout. Dan je 2de alinea. Een laptop is prima open te halen en te repareren. Alleen de gemiddelde consumenten zal het niet kunnen. Dit zelfde gaat op voor een telefoon. Je moet alleen weten wat je doet. Ik heb ook nog nooit van een auto gehoord die niet te repareren is.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 17:08

Inderdaad. Ik gebruik persoonlijk geen mobiel, maar voor testdoeleinden heb ik ergens een iPhone 6 en een Samsung Galaxy veegtegel (zonder sim). allebij ruim 7 tot 8 jaar oud. Batterij nog steeds prima en verder prima geschikt om projecten mee te testen. Ik zou niet weten wat daar aan kapot zou moeten gaan tenzij ik er op ga zitten op ze in bad gooi. Tablet en Laptops hetzelfde verhaal.. Gooit er geen drinken overheen en wees gewoon een beetje voorzichtig ermee. Dat gaat dat spul makkelijk 10 jaar mee. Right-to-repair moet niet een right-to-be-een-lompe-klungel-for-free worden.

watcher3
watcher34 feb. 2022 - 17:18

Batterijen bv, er zijn bijna geen telefoons meer waarbij je de batterij kunt vervangen. Nogal pedant om iemand dan met een "fout" begint. Dat jij weet hoe het moet wil niets zeggen over de rest. Iets minder pedanterie zou je sieren.

Ranonkel2
Ranonkel24 feb. 2022 - 21:44

Watcher, Een baterij vervangen is prima mogelijk. In mijn reactie staat duidelijk dat je moet weten hoe dit moet. Ook jij had dit kunnen lezen en dat had je jou bespaart.... Daarnaast beweert de schrijver van het artikel zelfs dat je het repareren niet kan uitbesteden. Onzin natuurlijk.

korheiden2
korheiden24 feb. 2022 - 16:05

Een erg goed streven. En heel herkenbaar.

Winterdepressie
Winterdepressie4 feb. 2022 - 16:04

Het principe van "the right to repair" is erg belangrijk, maar we moeten hierin niet doorschieten met als resultaat dat het voornamelijk een extra hindernis gaat worden voor de consument zoals bij die draak van een cookiewet die verder weinig doet tegen tracken. Ik repareer onder andere elektronica. Dat kan van alles zijn. (Spel)computers, hifi apparatuur, telefoontjes of muziekinstrumenten. Dingen repareren is in de meeste gevallen niet heel moeilijk, zelfs niet bij relatief nieuwe modellen. Het is voornamelijk een hobby in het verlengde van mijn dagelijkse bezigheden, maar het is geen raketwetenschap. Er valt natuurlijk wat voor te zeggen dat een fabrikant van een product een bepaalde "grace period" aanhoud waarin na einde productie er alsnog mogelijkheden zijn om een product buiten de garantie te kunnen repareren, maar dit moet niet te gek worden! Het moet niet een wet worden waar producenten opdraaien voor de klungeligheid van de gebruiker. Ruimschoots de meeste laptops en telefoons die ik onder handen krijg zijn stuk vanwege lompheid of laksheid. Scherm kapot omdat er niet voorzichtig mee omgegaan is of vloeistof schade... heel veel vloeistof schade! Wanneer je een knappe laptop hebt, zet er dan geen drinken bij in de buurt! Hoe moeilijk kan het wezen??? Ik ben altijd maar bezig om andermans Apple's te fixen, maar die van mij eigenlijk nooit. De laptop waarop ik dit schrijf is uit 2013. Mijn iPod uit 2003 doet het nog steeds en de enige reden dat ik mijn laptop uit 2007 en een andere uit 2008 niet meer gebruik is niet omdat ze stuk zijn. Ze doen het nog prima! Ze zijn alleen oud. Is het redelijk wanneer ik deze 9 jaar oude laptop door de kamer smijt, dat ik verwacht dat Apple voor een prikkie mij kan voorzien van een nieuw scherm of moederbord? Effectief een nieuwe laptop dus met onderdelen die al 7 jaar niet meer gemaakt worden? Nee, natuurlijk niet! Redelijk is om voor alle producten buiten garantie 2 a 3 jaar na productie stop to blijven ondersteunen voor reparatie en dat is feitelijk ook wat de meeste producenten aanhouden. Ik kan prima aan onderdelen komen voor die range of het nou Apple of HP of Samsung is. Wat we niet moeten willen is dat er een "laks-tax" op nieuwe apparaten komt omdat sommige mensen niet voorzichtig met hun spulletjes om kunnen gaan en na 5 jaar bier over hun laptop heen gooien, want dit op deze manier afdwingen komt gewoon bij de prijs op, ook voor mensen die wel 10 jaar met een computer kunnen doen.

Berend22
Berend224 feb. 2022 - 15:39

Lol lang leve de marktwerking. Het maken van producten die “snel” kapot gaan levert meer geld op dan duurzame producten

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator4 feb. 2022 - 18:26

@ Berend2 (16:39u) - dat is de meest gezonde, intelligente, en beknopte reactie die ik tot nu toe zie. Dat wat je opmerkt is namelijk de duistere, zo niet pikzwarte achterkant van een menselijk falen, dat van alle tijden is. Neoliberalen (laat-kapitalisten), diegene die 'achter de knoppen' zitten', of 'achter het stuur', zo je wil, die gebruiken/misbruiken dit menselijke tekort tot in de perfectie. Buit zo handig mogelijk uit de volgend eigenschappen van vele consumenten: minderwaardigheidsgevoelens, 'erbij willen horen', verslaafd zijn aan 'mode', 'het nieuwe', 'peer group pressure', en nét voldoende geld in de knip (meestal echter nauwelijks of niet)... ...et voilá: je bent een 'winner', de nieuwe Jeff Bezos of Elon Musk, of Steve Jobs, noem maar op. Dit theater heeft een komische kant, eentje met plenty vergetelheid. Voorbeeld: de 3D-TV, dat is toch alweer zóóó Old School, niet waar? En een macabere zijde: die amnesie, die vergetelheid, dat graag aanvaarde oplossen van de geschiedenis zelf, die aspecten zijn de symptomen van een doodsverlangen, een necrocultuur. Trans- en posthumanisme ook. Ik denk dan: verstrooid en zelfscannend de winkel door, met een enkeltje ondergang op zak. De mens transformeert uiteindelijk zichzelf tot machine; een machine die overigens al verouderd en waardeloos is als je eenmaal de winkel uit bent waar je haar kocht, voor duur geld. 'De mens van tegenwoordig koopt dingen die hij niet nodig heeft, met geld dat hij niet heeft; dit om anderen jaloers te maken, anderen aan wie hij toch al een hartgrondige hekel heeft.' https://link.springer.com/book/10.1057%2F978-1-137-58303-1