Joop

'Fabrikanten light-producten zaaien verwarring'

  •  
20-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chipsies_300.jpg
Enerzijds wordt er minder vet gebruikt, anderzijds worden meer koolhydraten in producten gestopt. Resultaat: Light-producten met meer calorieën dan 'gewone' producten
Veel mensen snappen niets van light-producten en overschatten de gezonde voordelen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.264 consumenten, uitgevoerd door GFK in opdracht van het Voedingscentrum en GezondheidsNet.nl
Producten krijgen de ‘light-stempel’ als ze 30 procent minder calorieën, óf 30 procent minder suiker, óf 30 procent minder vet bevatten. Uit de enquête blijkt echter dat maar 20 procent van de consumenten dit weet. De ondervraagden geven aan dat ze meer duidelijkheid willen krijgen via de verpakkingen.
Light-producten als chips bevatten dan wel 30 procent minder vet, maar vaak worden er meer koolhydraten ingestopt, waardoor het aantal calorieën toeneemt. De vraag is of het product dan nog wel de ‘light-stempel’ mag krijgen. 88 procent van de consumenten uit het onderzoek vindt dat de fabrikant in het vervolg moet aangeven in hoeverre de light-variant gezonder is dan hetzelfde ‘gewone’ product.
Light-frisdranken zijn volgens voedingswijzer wel beduidend gezondere producten voor mensen die op hun gewicht willen letten. De light-varianten bevatten namelijk nauwelijks tot geen calorieën. Van het aantal respondenten twijfelt 20 procent aan de veiligheid van light-producten. Volgens Voedingswijzer zijn die zorgen onterecht. Het eten en drinken van light-producten is volgens hen veilig.
cc-foto: kasey
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

lynx234
lynx23420 nov. 2012 - 12:02

Echte cola-light zweeft als een wolkje boven je glas.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 nov. 2012 - 12:02

Wat er zou moeten gebeuren is dat de Britse stoplichtvoorlichting op de verpakkingen komt te staan: een rood, oranje of groen lichtje voor verzadigd vet, enkelvoudige koolhydraten en zout. Afgemeten aan normale consumptiehoeveelheden.

paradoxical
paradoxical20 nov. 2012 - 12:02

'Light-producten als chips bevatten dan wel 30 procent minder vet, maar vaak worden er meer koolhydraten ingestopt, waardoor het aantal calorieën toeneemt.' Misschien een idee wat research te plegen? Wanneer vetten worden vervangen door koolhydraten kan het aantal calorieën dus onmogelijk toenemen, koolhydraten leveren immers minder calorieën dan vetten....

KoningPruts
KoningPruts20 nov. 2012 - 12:02

De consument is dom en multinationals maken er gebruik van, logisch. Leer gewoon je macros, zo moeilijk is dat niet. Mensen die light eten willen over het algemeen afvallen of op gewicht blijven toch? Wees er dan bewust mee bezig. Als je achter op een pak vruchtenyoghurt light kijkt zie je toch dat er 33g suiker per 100ml in zit. Dus gewoon zelf wat meer in doen, dan wordt je ook niet gepakt door de multinational. Hier alvast een headstart: Koolhydraten bestaan of uit suiker of uit mais, zetmeel, tarwe, etc. Koolhydraten zijn over het algemeen niet schadelijk mits ze uit andere producten komen dan suiker. Krijg je energie van. Eiwit gebruikt het lichaam voor energie en spieren. Je hebt langzame en snelle eiwitten al zal dat niet gauw op een verpakking staan. Langzaam eiwit staat vaak op de verpakking als ingredient "casseine", dit neemt je lichaam moeilijker op maar het heeft voor langdurig spierherstel zijn voordelen. Snelle eiwitten haal je uit noten, tonijn, kip, kalkoen, ei. Is goed voor spiergroei en snel herstel na een intensieve workout. (meervoudig) Onverzadigd vet = goed mits in mate Verzadigd vet = slecht Vezels = goed voor je stoelgang, lekker poepen. Dan even over na calorien want daar bestaat ook een hoop onzin over. Een vrouw zou gemiddeld 2000 calorien mogen per dag en een man 2500. Dit is echter voor iedereen uniek en uit te rekenen via een simpele Harris benedict formule: Mannen: BMR= 66 + (13.7 * gewicht in kilo's) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren) Vrouwen: BMR= 655 + (9.6 * gewicht in kilo's) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren) Een vrouw van 25, 1,80m en 70 kilo zou dus in vegetatieve stand rond de 1500 calorien verbranden. Stel ze sport 2x in de week(x1.4 sportbelasting, de calorien die je extra verbrand), dan kom je op een onderhoudsniveau van 2100kc. Dat is al 100kc meer dan aangeraden. Kent u veel vrouwen van 25 die 1.80m zijn en 70kg? Het gemiddelde ligt dus een stuk hoger.

Zjenny
Zjenny20 nov. 2012 - 12:02

Eet gewoon vers zelf bereid voedsel en laat al die fabriekstroep in de schappen liggen. Simpeler kan het niet.

Lucyfer
Lucyfer20 nov. 2012 - 12:02

Zie "The man who made us Fat". BBC. Ook op internet te zien. Onthullend. YouTube http://www.youtube.com/watch?v=iE-H__aIEFE

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 12:02

Hoe zit het nou met dat verhaal dat light schadelijk zou zijn? Is het dat of niet?

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 nov. 2012 - 12:02

++ Hoe zit het nou met dat verhaal dat light schadelijk zou zijn? Is het dat of niet? ++ >> Ik neem aan dat je kunstmatig gezoete producten bedoelt? Dat hangt er van van af waarmee het gezoet is. Cyclamaten, die overigens in Europa niet meer gebruikt worden, zitten nog in de verdachtenhoek. Sacharine is ook nog niet duidelijk van wat het met je doet in grote hoeveelheden. Aspartaam is echter een ander verhaal. De hoeveelheid waarbij de Europese en Amerikaanse voedselautoriteiten nog steeds geen stapeling of schadelijke gevolgen hebben gezien bij gezonde proefdieren en -personen staat nu al op het equivalent van 15 tot 20(!) blikjes frisdrank per dag. Wat logisch is, want aspartaam is niets anders dan een verbinding tussen de aminozuren asparaginezuur (de naamgever) en fenylalanine, plus een methanolmolecuul. De aminozuren (bouwstenen van eiwitten) worden gewoon gebruikt, behalve als je lijdt aan de ziekte fenylketonurie, maar dan heb je problemen met elke eiwitbron met fenylalanine. Aspartaamgezoete producten bevatten een waarschuwing voor fenylketonurielijders. Verder is methanol een ongezond goedje, maar de hoeveelheid in een glas light frisdrank is minder dan in een glas jus d'orange, en het lichaam breekt dat net zo goed en net zo snel af als alcohol. Aspartaam is een toevalsontdekking geweest, te vergelijken met de ontdekking van penicilline. Het probleem alleen is dat het lastig te verwerken is, c.q. dat men nog geen goede vervangende stoffen heeft voor bijvoorbeeld de bindende eigenschappen van suiker. Daarom zie je het in relatief nog weinig producten.

KoningPruts
KoningPruts20 nov. 2012 - 12:02

Vooral light frisdranken zit Aspartaam in. Dat is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Iemand die dagelijks een fles Cola light opdrinkt zal dus een verhoogte kans op kanker hebben.