Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

F1-'supersterren' mogen dwars door natuurrreservaat crossen om file te vermijden

  •  
12-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87191693
Zeehonden en vogels dreigen de dupe te worden van de Formule 1 in Zandvoort. Om de drukte van files te vermijden, mogen 3 F1-teams vanaf mei dwars door een recent aangelegd natuurreservaat heenrijden. Daar wil de gemeente Noordwijk een ontheffing voor verlenen.
Een deel van het strand tussen Noordwijk en Zandvoort is afgesloten om de dieren op het strand meer leefruimte te geven. Tussen palen 70 en 73 over een lengte van drie kilometer mogen mensen niet het strand op. Bezoekers hebben wel toegang tot een zeereep langs de duinen en kunnen daar vanuit twee uitzichtpunten vogels en zeehonden spotten.
Maar tussen 30 april en 4 juni kunnen natuurliefhebbers het strand beter mijden. Dan krijgt het strandreservaat te maken met 3 Formule 1-teams die vanuit luxe hotels in Noordwijk, op-en-neer naar Zandvoort zullen reizen. Natuurorganisaties vrezen dat er minstens tien tot twintig ritjes per dag over het strand gemaakt zullen worden.
Wethouder Roberto ter Hark (VVD) is bereid de ontheffing te verlenen, blijkt uit een publicatie op de website van de gemeente. Het wordt een druk weekeind en volgens de gemeente kun je de teams niet met goed fatsoen over de gewone weg sturen. De weg vrijmaken is ook een van de mogelijkheden volgens de gemeente, maar zou arbeidsintensiever zijn. Een alternatieve route over het strand zorgt voor minder druk op het verkeer en behoeft minder speciale politiebegeleiding. Pendelen via het zou strand zou bovendien veiliger zijn en zo komen de “de supersterren van de Grand Prix” nergens vast te staan in de file. Ook lopen de coureurs geen risico om door “fans belaagd te worden, of erger”.
De inzet van een helikopter is evenmin een alternatieve mogelijkheid. Voor de Formule 1 zijn 50 helikoptervluchten vergund. Op donderdag en vrijdag kunnen die vluchten eventueel gebruikt worden om de Formule 1-teams te vervoeren, maar op zaterdag en zondag zijn deze vluchten allemaal gereserveerd voor de organisatie van de Grand Prix.
Wethouder Roberto ter Hark, Economie en Toerisme, “Als je alle belangen weegt blijkt de kortste route de veiligste. We willen de impact op de natuur, de veiligheid van wandelaars en strandbezoekers minimaliseren. Met de aanvrager overleggen we dan ook over de voorwaarden voor de ontheffing.”
Het natuurbelang weegt zwaar voor de gemeente. Er is dan ook overleg gevoerd met de natuurorganisaties om te bepalen hoe daarmee om te gaan. Vertegenwoordigers van natuurorganisaties en Strandreservaat Noordvoort vinden het voorstel daarom ook onbegrijpelijk. “Als die mensen bang zijn voor een file, dan staan ze maar een uurtje eerder op’’, stelt Marc Janssen van de Stichting Duinbehoud in het Noordhollands Dagblad.
Ook de Noordwijkse Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming is het absoluut niet eens met de voorgenomen ontheffing voor autoritjes door het strandreservaat. De vereniging vreest echter dat zij de ontheffing niet kunnen tegenhouden.
cc-foto: Hans Stasse

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Na mij de zondvloed...
Na mij de zondvloed...21 feb. 2020 - 23:01

In de reacties wordt vanalkds geroepen. Maar wat is hier de afweging die bedtuurders moeten msken. Er wordt door de bestuurder(s) met 2 maten gemeten. Wandelaars en mountainbikers worden nu flink beboet bij betreden van het gebied. Dat is niet zonder reden. We hebben het niet over een zandbak. Het gaat om de verstoring in de broedtijd van vogels en leefgebied van vogels en zeehonden. Waarom zou je een gebied de status van natuurreservaat geven als dit geen enkele waarde heeft. En juist natuur in ontwikkeling is zeer gevoelig voor verstoring. Het gaat niet om het geluid van de voertuigen maar om het zicht van de voertuigen. Dat is voldoende voor verstoring van de vogels en zeehonden. Dit is ook wetenschappelijke onderbouwd. Coureurs wat vroeger op laten staan, dan hebben ze genoeg tijd om via de autoweg op Zandvoort te geraken. Of overnacht in accomodatie dichter bij of in Zandvoort. Regels zijn derhalve niet ingesteld om als het even zo uitkomt in de ijskast te zetten.

Jan Citroenboom
Jan Citroenboom13 feb. 2020 - 12:41

Misschien mis ik iets maar een strand is volgens mij voornamelijk zand. Als daar 1 weekendje een paar autos overheen rijden dan is het ergste wat kan gebeuren een paar groeven in het zand die bij de volgende vloed weer weggespoeld zijn. Je kan je beter zorgen maken om de mensen massa die vanuit Haarlem op een of andere manier naar Zandvoort moeten komen, die kunnen veel meer troep en schade veroorzaken dan een paar autos over het strand.

2 Reacties
Pensionada2
Pensionada213 feb. 2020 - 16:21

Ikzelf: waarom zou ik mij zorgen moeten maken over de zaken die jij noemt. Denk niet dat dit ritje over het strand zoveel kwaad kan en er zijn heel veel mensen die zich verheugen op een Nederlandse GrandPrix. En dat zijn echt niet allemaal de elites. We hebben races in Duitsland, België,Italië, Frankrijk, Spanje en Engeland. Maar wij moeten weer roomser zijn dan de Paus.

Jan Citroenboom
Jan Citroenboom13 feb. 2020 - 21:19

@ Ikzelf Het is echt niet alsof ik niks geef on de natuur in Zandvoort. In tegendeel, ik zou hier niet kunnen wonen zonder het natuurgebied. Maar we moeten wel realistisch blijven. Dat stukje strand is niet anders dan de rest van het strand. Een auto, voor zover ik weet, kan onmogelijk schade brengen aan een strand, zeker wanneer het maar 1 weekendje betreft. Over de rest van het strand rijden constant trekkers en autos van de kustwacht, dus het is een beetje overdreven om zo verontwaardigd te doen over dat kleine stukje strand. Ook zie ik niet wat er elitair is aan F1. Kijk maar eens naar een aflevering F1 Café, dat niveau kan je moeilijk elitair noemen.

webmaatje
webmaatje13 feb. 2020 - 8:12

Supersterren bestaan niet om ergens te komen, wel CO2 veroorzakers. De bekende Duitse meteoloog enoceanograaf en tevens voorzitter van de Duitse afdeling van de Club van Rome, Mojib Latif, vindt sportevenement zo en zo een probleem in tijden van klimaatverandering door de enorme CO2 uitstoot door transport sporters en publiek. Over de F1 zei hij: Die Formel 1 zum Beispiel wirkt wie einer der größten Widersprüche der Zeit. „Der Zirkus fliegt jedes Jahr um die Welt, hat mehrere Tonnen Fracht im Flieger oder auf den Frachtschiffen – und das alles nur, um ein Wochenende lang im Kreis zu fahren.“ Auch werde dort ein fatales Bild abgegeben: „Immer schneller, noch mehr PS, immer weiter, das ist ein Ideal, das in Zeiten des Klimawandels vollkommen kontraproduktiv ist.“ bron: Formel 1 und Fußball Latif geißelt Sportveranstaltungen als Klima-Killer https://jungefreiheit.de/politik/deutschland/2020/latif-geisselt-sportveranstaltungen-als-klima-killer/

1 Reactie
Ema2
Ema213 feb. 2020 - 16:27

Wat een licht die Mojib. Immer weiter??? Progressie is blijkbaar volkomen tegenstrijdig aan het juiste ideaal van de Club van Rome. We kunnen alleen verder, maar Mojib wil liever terug, liefst 10000 jaar in de tijd als je hem zo hoort. Je moet maar ideologisch gedreven zijn he, dan mogen anderen niets meer om jouw comfort te kunnen garanderen. Hééééél sterk, bedankt webmaatje

TRAXX2
TRAXX213 feb. 2020 - 6:41

@ vdbemt: mijn tuin is idd geen natuur. Ook al doe ik er geen moer aan. En ja, er zitten zelfs vleermuizen. Maar het zijn slechts passanten, geldt voor alle fauna die daar huist. Op de padden na, want die wonen er klaarblijkelijk. En dat vind ik best want die vreten m'n muggen op :) Maar het is een beetje overtrokken om mijn tuin dan maar als natuurgebied te bestempelen en de buurman te verbieden een dakkapel te plaatsen ivm stikstofoverlast van mijn natuurgebiedje hè ;)

1 Reactie
vdbemt
vdbemt13 feb. 2020 - 10:13

Het is ook wat overtrokken, omdat jij het natuurlijke leven in jouw tuin geen natuur wenst te noemen, dan ook maar hele 'gereviseerde' natuurgebieden niet als natuur te zien. Wat er misgaat in dit land, is het volledige gebrek aan waardebesef voor de natuurlijke omgeving (hoe groot of klein ook) en het natuurlijke leven daarin. Money, money, money, is het enige dat telt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2020 - 5:02

Dat hadden ze dan van tevoren moeten zeggen, toen de overweging werd gemaakt of dat circuit er überhaupt zou kunnen wonen. Wanneer krijgen we eens fatsoenlijke bestuurders. En dat zijn dan partijen die zeggen tegen de burger: Fatsoen moet je doen. Begin daar zelf dan maar eens mee. Deze politici, bestuurders zijn toch niet meer te harden!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2020 - 5:02

wonen= komen

JanB2
JanB213 feb. 2020 - 0:01

Ik gun dat hele F1-gebeuren in Zandvoort een megaverlies. En nee, wij gaan daar niet voor compenseren. Dat laatste zeg ik nu alvast (want leer me ze kennen, de kruiperige bestuurderen op het moment dat er een van Oranje Nassau in het spel is).

5 Reacties
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins313 feb. 2020 - 10:30

Denk je dat de gewone Nederlander niet betaald voor deze stinkzooi? Hahaha. Als rechtse bestuurder ergens goed in zijn is het wel liegen en verdrasien. De BTW is omhoog gegaan om Zantvoort te compenseren. En als ze het megaverlies hebben geleden krijgen ze een gift van de staat en is het ineens "winstgevend" een klopje oo de prins z'n shouder en hij voelt zich weer tof.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2020 - 11:48

Ik gun ze ook dat verlies. Hier hebben we het over geld. Ze zullen best winst maken. Maar het échte, definitieve, niet te herstellen verlies, de vernietiging van weer een deel van de duinen (door uitbreiding van het circuit EN de infrastructuur ihkv bereikbaarheid) en de deposities door de werkzaamheden, is al begonnen. Oplopend naar de topvervuiling tijdens en rond het evenement zelf.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2020 - 11:50

En dit "En nee, wij gaan daar niet voor compenseren." kun je stoer roepen. Maar als ze echt verlies zouden lijden, is de burger natuurlijk gewoon de klos. Dan betaal je er gewoon aan mee. Of je wilt of niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2020 - 16:39

Dat mega-verlies komt niet bij de Oranje Nassautjes terecht ben ik bang.

JanB2
JanB214 feb. 2020 - 21:14

@ Danielle Dat is dus precies mijn idee.

H.Witte
H.Witte12 feb. 2020 - 20:43

Ik gun ze veel zand in de motor.

Quibus2
Quibus212 feb. 2020 - 20:12

Dwaas. En daarmee uitstekend passend bij dat hele F1-circus. Wat, met het oog op het stikstofdebat, natuurlijk überhaupt nooit door had moeten gaan.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal412 feb. 2020 - 19:00

dit opent nieuwe perspectieven voor een alternatief Dakar: de Texel - Hoek race . Zal internationaal de aandacht trekken en enorme exposure voor Nederland opleveren. Klein probleem om die duizenden honden die de hele dag aan het kakken zijn op het strand dan de duinen in te jagen.

TRAXX2
TRAXX212 feb. 2020 - 16:44

Deze hele F1-situatie legt zo perfect bloot wat er allemaal misgaat in dit land, met dit beleid: 1) "recent aangelegd natuurreservaat".... wat moet er verder over gezegd worden? Dat is géén natuur. Staat wel los van het feit dat ik het er niet mee eens ben dat er doorheen gereden gaat worden, maar laten we nou niet gaan janken om "de natuur", want dat is dit dus niet. 2) Het hele land in rep en roer vanwege allerlei stofjes, uitstootjes en weet ik veel wat allemaal. Boeren protesteren zich gek, de bouwwereld ligt grotendeels stil, we moeten van het gas af, iedereen een windmolen in of nabij zijn back yard, ik mag met m'n klassieker de stad niet meer in, maar het circuit van Bernhard Jr. krijgt overal ontheffing voor. Schiet mij maar in de kerstboom....

2 Reacties
vdbemt
vdbemt12 feb. 2020 - 18:51

@TRAXX. Ik weet niet of jij een tuin hebt. Tuinen zijn aangelegd. Voor jou de norm om dat geen natuur te noemen. Een tuin heeft het hele jaar door vele gasten: bodem-insecten, vliegende insecten, diverse vogels. Misschien af en toe wel een egel. Vleermuizen. Spontaan opkomende planten. Allemaal geen natuur.

vdbemt
vdbemt12 feb. 2020 - 18:57

En wat het 2e betreft. Kapitalistisch liberaal had natuurlijk ook dat hele rep en roer niet gewild. Is eigenlijk maar flauwe kul. Die zouden eigenlijk gewoon door willen gaan zoals ze deden EN het circuit van Bernhard laten bouwen.

Freek3
Freek312 feb. 2020 - 16:40

[een recent aangelegd] Als dat waar is, dan gaat het dus om cultuurlandschap, niet om natuur.

2 Reacties
Starter2
Starter212 feb. 2020 - 20:20

zoals bijna alles in Nederland.

LHarst2
LHarst213 feb. 2020 - 7:40

Volgens mij lag dat strand er al een poosje. Dus dat aangelegd valt nogal mee. Maar kunnen de teams dan niet gewoon net als iedereen erlangs lopen? Gelijk een goeie warming-up, lijkt me.

frankie48
frankie4812 feb. 2020 - 16:26

Ik sta versteld over het feit dat in de duinen rondom het circuit een tweede hek is geplaatst, waardoor het looppad vlak achter het circuit niet meer toegankelijk is voor wandelaars, maar wat ik echt onbegrijpelijk vind is het feit dat grote stukken grond van het duingebied is geëgaliseerd, en dat dit om de volgende reden is gebeurd. https://dutchgp.com/village/

Jonkheer
Jonkheer 12 feb. 2020 - 16:05

"Natuurorganisaties vrezen dat de coureurs minstens tien tot twintig ritjes per dag zullen maken." Dat lijkt me sterk. Coureurs arriveren net als de de rest van hun team al voor dag en dauw op een circuit en gaan pas naar hun hotel terug als al het werk - kwalificeren, teamoverleggen, briefings, sponsorverplichtingen, interviews et cetera - gedaan is. Op dat soort tijdstippen is doorgaans geen de-tour nodig. Deze strandroute zal door de raceteams waarschijnlijk worden gebruikt om hun belangrijkste gasten te 'shuttlen' tussen hotel en circuit. Dat doen ze doorgaans met busjes (of wellicht nu: LandCruisers), waar ze bij voorkeur zoveel mogelijk mensen in stoppen. En gasten die op een circuit aankomen, gaan slechts zelden tussentijds terug. De hospitality units zijn zo overdadig ingericht - inclusief entertainment - dat daar ook geen reden voor is. Laat onverlet dat het bijzonder is dat de teams over het strand mogen kachelen... maar maak het niet groter dan het is.

Klaas Punt
Klaas Punt12 feb. 2020 - 15:59

Ik mag lijden dat het zo hard stormt dat die autootjes van het strand geblazen worden.

Thuiszitter
Thuiszitter12 feb. 2020 - 15:40

Goeie oplossing vind ik , oppassen dat ze geen zeehondje dood rijden . Ik kan geen bezwaar verzinnen.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt12 feb. 2020 - 16:10

Nou. Bijvoorbeeld de kans dat ze zeehondjes doodrijden. Wat er allemaal niet moet wijken en verpest wordt voor een evenement dat, hooguit, 1 keer per 2 jaar plaats zal vinden. Vroem-vroem is belangrijker dan wat dan ook.

Thuiszitter
Thuiszitter12 feb. 2020 - 17:06

1x per 2 jaar ? Nee hoor elk jaar komt de GP. 20 x een langsrijdende auto over het strand , ja die gaan zeehondjes doodrijden ???

Audio
Audio12 feb. 2020 - 17:43

@vdbemt Ik zie zelf niet de lol in van een Grand Prix maar als veel mensen dat wel leuk vinden, geldt leven en laten leven. En zoals je zelf zegt, het is een evenement dat maximaal eens in de twee jaar plaats vindt. Milieu- en natuurorganisaties hebben inmiddels alles uit de kast getrokken om de Grand Prix te blokkeren maar dat is tot nu toe niet gelukt. Deze mensen hebben ongetwijfeld het beste met ons voor maar lijken in hun streven om alles te verbieden wat het leven leefbaar maakt, veel op zure DDR-ideologen.

Audio
Audio12 feb. 2020 - 17:50

Het is opvallend dat veel extreemlinksen zo verbeten en zuur zijn. De geschiedenis leert dat mensen die niet (om zichzelf) kunnen lachen onuitstaanbaar en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Ik zou zeggen: Carpe Diem.

Jozias2
Jozias212 feb. 2020 - 18:03

@vd bemt Met hetzelfde argument ‘ het is maar 1 of 2 keer per jaar’ kun je natuurlijk ook de discussie vanaf de andere kant voeren. NK tijdrijden was overigens afgelopen jaar ook midden in een natuurgebied

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2020 - 18:09

'Nou. Bijvoorbeeld de kans dat ze zeehondjes doodrijden.' Dat valt daar wel mee. Ik wandel in die buurt regelmatig langs het strand en ben er de laatste 5 jaar slechts ééntje tegengekomen. Een jonkie die uiteindelijk naar de opvang is gebracht. Ben het wel met je eens dat het een beetje belachelijk is om dat strand tijdelijk als weg te gebruiken.

vdbemt
vdbemt12 feb. 2020 - 18:46

@Joe. Dan zijn we het eens over dat waarover het gaat.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2020 - 16:28

@Audio. ".......maar lijken in hun streven om alles te verbieden wat het leven leefbaar maakt, ......" Maar dat is nou net het probleem. Dit soort hobbies, georganiseerd en ongeorganiseerd (wat doet het toch pijn, dat niet meer de hele dag 130km kan worden gereden), maakt gaandeweg het leven onleefbaar.