Het was weer een surrealistisch sportweekend. Op vrijdagavond werden in het Saoedische Djedda installaties van staatsoliebedrijf Aramco gebombardeerd. Op slechts tien kilometer van het circuit waar Max Verstappen de volgende ochtend doodleuk zijn rondjes reed. Onder de rookpluimen.
Dat de race doorging ondanks dit extreme, gevaarlijke geweld, zegt alles. Coureurs en teambazen uitten in sleetse PR-riedeltjes dat de autosport Saoedi-Arabië juist kan veranderen. Ongelooflijk misplaatst en ongemeend natuurlijk. Het Amerikaanse bedrijf Liberty Media Group vangt gewoon tientallen miljoenen om de race te laten plaatsvinden. Geld is het enige dat telt.
NOS-verslaggevers schreven hier en daar wat kritische noten en spraken van een wereldvreemde bubbel. En het Saoedische regiem gooide zaterdagochtend ter vergelding wat bommen op de Jemenitische havenstad Hodeidah. Het was een mooi gevecht in Djedda. Hoeveel mensen zijn er afschuwelijk aan hun einde gekomen, door de bommen rondom dit raceweekend? Een Saoedische installateur die nooit meer thuis komt? Een Bengaalse beveiliger die zijn gezin nooit meer geld stuurt? Hoe makkelijk kijkt de wereld wéér weg?
Inmiddels zijn er door Saoedi-Arabië in Jemen al 230.000 burgers omgekomen; onder meer door bombardementen en honger. Waaronder tienduizenden kinderen die bewust zijn uitgehongerd. Ongelooflijk kwaadaardig en bovendien een schending van oorlogsrecht.
Het regiem gebruikt opbrengsten uit olie- en gasverkoop van het staatsbedrijf Aramco. En sponsoring en sportevenementen worden gebruikt om zich te legitimeren; om een positief imago te kopen. Massamedia, waaronder onze publieke omroep, speelt dit met berichtgeving en uitzendingen in de kaart. Hoe wrang als je bedenkt dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman notabene een journalist, Jamal Khashoggi, in stukken heeft laten hakken.
Dit is een beproefde en succesvolle tactiek. Max Verstappen, de Jumbo Supermarkt, Shell, allen zijn zo uithangbord van dit kwaadaardige regiem. Nog geen maand geleden werd dit geraffineerde systeem ontmaskerd bij Gazprom. Van Champions League sponsor verviel het bedrijf tot financier van Poetins oorlogskas. Zelfs de Nederlandse CEO trad af. Russische bedrijven en olicharchen worden nu overal geweerd; verlieten jachthavens, voetbalclubs, villa's. En bijna alle grote merken hebben hun banden met Poetin vebroken.
Maar Mohammed bin Salman en zijn zakenvrienden verschillen weinig van Poetin. Zijn bedrijven en netwerk van sjeiks zijn op wat voetbalclubs na, minder verweven dan Poetin en zijn vrienden. Ok, een groot verschil is dat de Engelsen en Amerikanen Saoedi-Arabië wapens en gevechtsvliegtuigen leveren. Maar onder publieke druk zou dit direct kunnen stoppen.
Laten we onze bestuurders, bedrijven, media blijven confronteren. Van de Jumbo supermarkt, Oracle, tot Shell. En coherentie eisen. Of het nu gaat om Oekraïne of Jemen. Voor een duurzame, vreedzame wereld. #StopAramco
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De F1 is inderdaad een gewetenloos commercieel spektakel. Het maakt weer eens duidelijk hoe met name bepaalde sporten als de autoracerij (wat ik maar moeilijk als "sport" kan zien, vooral als je denkt aan het bijvoeglijk naamwoord "sportief"), maar ook b.v. voetbal, tot enorm grote commerciële projecten met dito belangen zijn verworden, waarin elementaire mensenrechtenschendingen als ondergeschikte gebeurtenissen en overwegingen worden ingecalculeerd.
[quote]F1 is een gewetenloos commercieel spektakel[unquote] Je bent sneller klaar alle grote internationale evenementen te benoemen die geen gewetenloos commerciel spektakel zijn. Natuurlijk zijn dit soort evenementen gewetenloos. Geeft het volk brood en spelen en ze zijn rustig
Eens. En als we kijken naar alle landen ter wereld, en wat zij fout doen, dan zijn er weinig plekken waar we nog sportwedstrijden kunnen houden. En dat is wat mij betreft prima, onze samenleving hecht veeeeel te veel waarde aan sport en sporters. Sporters zijn entertainers en leveren naast een kort stukje entertainment helemaal niks. En dat entertainment is nog niet eens kunstzinnig ofzo. We geven liever onze miljoenen aan voetballer dan aan wetenschappers. Time to change.
De coureurs zijn tot diep in de nacht in conclaaf geweest, 5 coureurs wilde perse niet racen. De FIA stuurde de teambazen erop af, het moest doorgaan ( lees: money money money ) . Hun veiligheid werd gewaarborgd ( hoe dan ?) . Deze race had afgelast moeten worden en voorlopig van de kalender moeten verdwijnen. De FIA gaat het laatste serieus bekijken maar weet nu al dat er volgend jaar gewoon weer geracet gaat worden , nogeens een levensgevaarlijk circuit ook.
Dank aan Michel Scholte voor een gemotiveerd en goed geïnformeerd betoog - ik ben het er van harte mee eens. Het WK in Qatar? Ik houd van voetbal, speelde het zelf, en een mooi toernooi op televisie is aan mij welbesteed, tenzij... ...tenzij het ergens is waar voor zo een 'evenement' (geen woord waar ik van houd) vele, vele mensenlevens geofferd worden. Want de uitstraling en de opbrengsten zijn in dit morbide tijdsgewricht belangrijker dan de belangrijkste morele waarden van ons aller bestaan. En jawel, ik kan slechts troosteloosheid voelen bij het lezen van de schampere en magere reacties tot dusver (vier in getal), en medelijden hebben met de auteurs ervan - ik zie hen als misleide sukkels. Ik hoef dat hele spektakel in Qatar niet te zien, en abstinent blijven kost me geen enkele moeite. Wél heel pijnlijk zal ik het gejuich en al die superlatieven in de media vinden - dat al die supporters en verslaggevers zich niet diep schamen, dat zal een groot mysterie voor me zijn en blijven. Geen enkel begrip hiervoor. Ik zal dit niet eens veinzen als ik er veel geld voor aangeboden krijg. Een kritische geest is nu eenmaal niet te koop.
Genoten van de race. Zou alleen niet in SA verreden moet worden.
De auteur slaat de spijker op zijn kop, iedereen heeft de mond vol over dat we Oekraïne moeten steunen. Maar als het over Yemen gaat is geld verdienen en de auto "sport" opeens belangrijker.
Ik (en met mij héél velen) heb in ieder geval weer genoten van de strijd tussen LeClerc en Verstappen. Het wordt een heel goed seizoen denk ik. Dus ik laat dit tandeloze gemor maar voor wat het is.
De auteur van dit artikel kan maar beter naar geen enkele topsport meer kijken, want zoals Sonic al aangeeft zijn er overal commerciële en politieke belangen. Hou het dan maar bij de zaterdagamateurs. O nee, die kunnen ook niet meer zonder commercie.
Onzin artikel. F1 is net zoals alle andere sporten. Het WK voetbal wordt in Qatar gehouden. Het wielrennen gaat er ook naar toe. Natuurlijk is de F1 commercieel. Natuurlijk zijn er belangen. Maar dat geldt voor alle grote sporten. Of het verstandig is om naar SA toe te gaan? Nee dat is het absoluut niet. Maar gewetenloos. Niet meer of minder gewetenloos als voetbal of wielrennen.
Sonic, mee eens. Ik had hetzelfde. Waarom specifiek gericht op F1? Er zijn legio soortgelijke voorbeelden. De olympische spelen, WK voetbal. Overal hetzelfde. Waarom de bedrijven aanpakken, ligt het niet in eerste instantie aan de sport instanties zelf zoals het IOC of de FIA. Zij bepalen toch waar deze evenementen gehouden worden? En ook de 'smoezen' (die de auteur ook aangeeft) zijn het zelfde: "we moeten in dialoog blijven", "dit kan aanzetten tot dialoog en verandering". Dat werkt allemaal niet. Denken we nu echt dat het zal veranderen als we een sport evenement daar gaan houden. Wordt Assad een democraat, als we in Syrie een WK gaan houden?
F1 is niet als alle andere sporten. F1 is een wedstrijdje wie de snelste auto bouwt. Dan worden coureurs(op zich prima sportlui) ingehuurd om rondjes te rijden. Ik noem dat geen sport.
Klopt Sonic, elke sport heeft tegenwoordig een commerciële component. Dat maakt het niet gewetenloos. Dat er grote vraagtekens bij SA en Qatar gezet kunnen worden is evident.
@rvb - je hebt er duidelijk niet erg veel verstand van. De hartslag van een F1 rijder is gedurende twee uur drie keer zo hoog als gemiddeld. De enige andere sport waar dat ook gebeurt is de marathon. Verder staan ze bloot aan zeer hoge temperaturen, onvoorstelbare G-krachten, stress en allerlei andere fysieke én mentale factoren. Daarnaast hebben ze technische kennis nodig en zijn ze in staat om in een splitsecond beslissingen te nemen. Formule 1 is absolute topsport.
uitstekende betoog om topsport in huidige staat uit te bannen en terug te gaan naar amateursport zonder winstoogmerk
Warrig verhaal. "Laten we onze bestuurders, bedrijven, media blijven confronteren." Waarmee dan - wat is precies het doel van dit artikel? Aramco stoppen? De schrijver wil dat we geen olie meer gebruiken? Of juist toch maar olie van Rusland? Hoe gaan we onze huizen dan warm stoken en onze auto's laten rijden? Of wil de schrijver dat de Formule 1 stopt? Waarom dan? Omdat het alleen om geld gaat (nou en)? Of dat we ingrijpen in de Jemenitische burgeroorlog? Hoe dan? Met wapens of met boycotten? En wie boycotten we dan? Er valt in Jemen weinig te boycotten.... Alles wordt hier op 1 hoop gegooid - geen touw aan vast te knopen. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken Max Verstappen van harte te feliciteren met zijn fantastische overwinning gisteren!
Warrig verhaal. We moeten niks in Jemen boycotten, maar degene die Jemen bombarderen; Saudi Arabië. Zo ingewikkeld is het echt niet, maar begrijpend lezen is ook een kunst.
@Petfles 28 mrt. 2022 - 16:28 ""Warrig verhaal. We moeten niks in Jemen boycotten, maar degene die Jemen bombarderen; Saudi Arabië"" Vervelende is dat we helaas afhankelijk zijn van SA haar olie en de VS pas een wapendeal met SA heeft afgesloten voor 40 miljard. SA is geen Irak of Afghanistan, dus voor we SA aanpakken gaat er nog wel wat tijd overheen