Joop

ExxonMobil wenst Australiërs ‘plezier’ terwijl land in brand staat

  •  
03-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
exxonmobil
Nu Australië zucht onder de gevolgen van de klimaatcrisis, leek het een van de aanjagers van deze crisis, oliebedrijf ExxonMobil, wel een goed moment om de bevolking van het land ‘plezier’ te wensen in het nieuwe jaar.
De tweet leidt tot talloze cynische reacties. De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders spreekt schande van het bericht van ExxonMobil. Hij kondigt aan dat hij de bestuurders van fossiele bedrijven verantwoordelijk wil stellen voor alle schade die zij op hun geweten hebben.
ExxonMobil heeft jarenlang twijfel gezaaid over klimaatwetenschap. Daarbij gebruikte het oliebedrijf dezelfde tactiek waarmee de tabaksindustrie eindeloos heeft geprobeerd om de schadelijke gevolgen van roken te bagatelliseren. Het oliebedrijf voerde uitgebreide desinformatiecampagnes en zette nepexperts in om het publiek op het verkeerde been te zetten. Vorig jaar werd ExxonMobil om die reden in New York voor de rechter gesleept.
Half miljard dieren omgekomen Sinds de Australische bosbranden in september begonnen, zijn er naar schatting een half miljard zoogdieren, vogels en reptielen om het leven gekomen. De koalapopulatie in de deelstaat New South Wales is gedecimeerd , en een groot deel van hun leefgebied is verwoest. Er wordt gevreesd dat de bosbranden inmiddels hebben geleid tot het uitsterven van enkele tientallen zeldzame dieren- en plantensoorten.
Ook de Australische bevolking heeft in toenemende mate te lijden onder de allesvernietigende branden. De brandweer waarschuwt al dat huizen en mogelijk zelfs complete plaatsen moeten worden opgegeven, omdat er onvoldoende middelen zijn om de gebouwen tegen de oprukkende vuurzee te beschermen.
Nieuwe kolenmijn Als gevolg van de bosbranden woedt er in Australië nu ook een heftig debat over de klimaatcrisis. Volgens wetenschappers bestaat er een duidelijk verband tussen de klimaatcrisis en de zware bosbranden die het land dit jaar teisteren. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de kans toe op langdurige droogte én op grote bosbranden.
Aan de Australische premier Scott Morrison lijken dergelijke feiten niet besteed. Morrison verzet zich al jaren tegen klimaatmaatregelen. In juni gaf zijn regering nog toestemming voor de opening van een nieuwe mijn in Queensland, waar jaarlijks 8 tot 10 miljoen steenkool moet worden gedolven.
Een van Morrisons voorgangers, zijn partijgenoot Tony Abbott, is ondertussen van mening dat een ‘klimaatsekte’ de wereld in zijn greep houdt. Volgens klimaat- en wetenschapontkenner Abbott is er geen sprake van dat broeikasgassen zoals CO2 leiden tot opwarming van de aarde.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Ryan2
Ryan24 jan. 2020 - 19:31

Hier kan ik niks anders over zeggen dat de foto, in combinatie met de tekst, getuigt van een misselijkmakend cynisme.

jantje
jantje4 jan. 2020 - 13:28

@ Arend Wortel, ik geef niemand de schuld, alleen vind ik het nu niet kunnen om reclame te gaan maken voor je bedrijf met zo'n ramp/ catastrofe op de achtergrond.

2 Reacties
O3
O34 jan. 2020 - 20:11

Beste Jannie, Laat je alsjeblieft niet verwarren of intimideren door woord-salades en drogredeneringen in reacties. De oliereuzen zijn wel degelijk schuld te verwijten voor de verbranding van fossiele brandstoffen en opwarming van onze aarde. Zij hebben zelf sinds de jaren 70 het effect van die verbranding op de opwarming van onze aarde wetenschappelijk laten onderzoeken. De onderzoeksresultaten waren hun onwelgevallig, omdat deze onomstotelijk aantoonden, dat de aarde opwarmt door hun oliehandel. Mogelijk tot voorbij een onomkeerbaar hoge punt. Deze kennis hebben zij moedwillig onder de pet gehouden. Sterker nog, zij hebben sinds 1997 kosten noch moeite gespaard, om serieuze maatregelen voor de verlaging van broeikasgasuitstoot te saboteren en te vertragen. Dit bereikten zij door ons een rad voor ogen te draaien via media, politieke lobbyisten en op geld beluste wetenschappers. Als wij een kuipje margarine op ons hoofd hebben, dan hebben Arend Wortel en de oliereuzen tonnen roomboter op hun kokosnoot. Meer info hierover is op Youtube te zien: Exxon Knew In The 70s (in het Engels en het duurt 3.28 minuten) https://youtu.be/tzpWkQycz38

jantje
jantje10 jan. 2020 - 22:49

Dankjewel O. En ik geloof je meteen. Ik was een kind en we speelden op het kleine strandje van Delfzijl. Opeens zakte ik een eind weg in het zand, bleek dat er een laag blubber-olie onder het mulle zand te zitten. De troep kon maar moeilijk van mijn voeten gehaald worden. Ik ben er nooit weer geweest om daar in het zand te spelen.

Arend Wortel
Arend Wortel3 jan. 2020 - 22:10

Als Exxon, Shell en BP de Australiërs nu niet hadden gedwongen om zoveel in auto's te rijden en de hele tijd in vliegtuigen te vliegen, dan hadden de meeste mensen daar alles gewoon per fiets en met de trein gedaan, zoals ze eigenlijk het liefst willen. Dan waren er ook niet zoveel bosbranden geweest. Sorry, maar de mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Iets te makkelijk om Exxon de schuld te geven en vervolgens weer in je enorme pick-up truck te stappen (want aan zuinige compacte auto's doen ze in Australië niet of nauwelijks). Australiërs hebben gemiddeld de grootste CO2-voetafdruk ter wereld, en laten we nu niet doen alsof ze hiertoe door Exxon zijn gedwongen. De gevaren van klimaatverandering zijn al decennia bekend, denk aan Al Gore met zijn film. Wie de oliemaatschappijen verwijt dat die hem hebben belet om van die gevaren kennis te nemen heeft boter op zijn hoofd. Met het onderwijs in Australië is niets mis. De desinformatie door de oliemaatschappijen valt niet goed te praten, maar mensen moeten aan de andere kant niet net doen alsof ze redelijkerwijs niet beter konden weten. Dat is hier volgens mij de ongemakkelijke waarheid.

jantje
jantje3 jan. 2020 - 12:45

Dit is zo ziek om op zo'n manier reclame te maken voor een bedrijf. Weg ermee. Nooit meer daar tanken..

1 Reactie
4Vier!
4Vier!5 jan. 2020 - 14:13

Jannie 3 januari 2020 at 13:45 "Dit is zo ziek om op zo’n manier reclame te maken voor een bedrijf. Weg ermee. Nooit meer daar tanken.. " Doel je op de tweet met de kale tekst "Stay safe and have fun this new year, from all of us at ExxonMobil Australia."? Of ben je in de (verkeerde) veronderstelling dat ExxonMobil het plaatje bovenaan deze pagina heeft gemaakt? Dat is namelijk niet het geval, iemand die verbolgen was over de gelukwensen van ExxonMobil heeft dit plaatje gefotoshopt, niet ExxonMobil zelf.

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 jan. 2020 - 11:21

Het staat Australie uiteraard vrij Exxon Mobil, en alle andere fossiele brandstof leveranciers de toegang tot het land te ontzeggen. Dus dat gehuil is een beetje hypocriet. Eerst zelf miljoenen vaten olie in de Australische auto's gooien, en vervolgens lopen miepen dat je klimaat eraan gaat. Ze hebben een heel continent voor zichzelf; ze kunnen alles zelf bepalen, dus het staat ze vrij auto's en vliegtuigen af te schaffen - FIETSEN jongens & meisjes!

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot3 jan. 2020 - 13:30

'Eerst zelf miljoenen vaten olie in de Australische auto’s gooien, en vervolgens lopen miepen dat je klimaat eraan gaat.' Waar je totaal aan voorbij gaat is dat Exxon mobile en vele anderen w.o. politici en media het grote publiek voortdurend voorliegen dat er niets aan de hand zou zijn met het klimaat. Dat de wat minder intelligente types daar met open ogen intrappen kan je ze bijna niet kwalijk nemen. Overheden horen hun burgers te beschermen. Daarin verzaken ze in veel landen (incl Nederland) op klimaatgebied gigantisch.

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 jan. 2020 - 13:36

Ja, maar ondertussen is het toch echt wel bekend, waar het klimaat van naar de bliksem gaat. Misschien 10 jaar geleden niet, maar NU wel. En ook NU wordt gewoon gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen e.d. De Australiers klaagden wel over de teloorgang van het Great Barrier Reef, maar dat weerhield ze er niet van er flink aan te verdienen door er massa toerisme heen te laten gaan (in diesel bootjes). Hert grappigste was nog een tv reportage waarin een exploitant van zo'n boot klaagde dat er toch echt wat gedaan moest worden aan de redding van het GBReef! Het is net als die Nederlandse dame, hoge functie bij dat klimaatbureau, die in een interview aangeeft prive toch meermaals naar de USA te vliegen omdat haar man daar vandaan komt. ANDEREN moeten altijd de problemen oplossen….

Marin Cielo
Marin Cielo4 jan. 2020 - 11:58

Ben je er ooit geweest en heb je enig idee van de afstanden daar? Lachen hoor zo' n reactie ;-)

4Vier!
4Vier!4 jan. 2020 - 15:22

HaloOfFlies 3 januari 2020 at 14:36 Inderdaad. Het gaat bovendien niet alleen om olie van Exxon mobile (Shell etc), maar ook om kolen (die bovendien onder afschuwelijke omstandigheden worden gedolven) en we in onze "schone" auto's, computers en vaatwassers mikken. En natuurlijk al het andere waarin we dagelijks de verkeerde keuze maken omdat wij iets willen (luxe, genieten, gemak, entertainment). Ook mensen die lang en breed weten wat de gevolgen zijn gaan rustig door met gebruik van fossiele brandstoffen en producten gebaseerd op olieen en andere schadelijke stoffen. Zelfs de marketing manager van Greenpeace, die elke 2 weken van Luxemburg naar NL vloog omdat hij zijn peuters niet wilde verhuizen, maar wel graag de baan wilde hebben om anderen te stimuleren niet te vliegen.

Bernie2
Bernie23 jan. 2020 - 11:17

Het was, los van Exxon, sowieso een walgelijke situatie in Australië. Terwijl dorp na dorp door het aanstormend vuur werd verteerd, bewoners, dieren en brandweerlui levend verbrandden en inwoners van delen van Sydney door vuurstormen de stranden werden opgejaagd, ging premier Morrison rustig op vakantie. En prolongeerde de regio-gouverneur een vuurwerkfeest in Sydney om de wereld te tonen dat alles zeer ok was in haar stad. Alles zeer ok? Alles zeer ok en een paar tientallen dode mensen en een half miljard dieren is collateral. De zeer rechtse, oerconservatieve overheid wil ondanks dit apocalyptische geweld niets weten van welke link maar ook naar veranderingen van- en effecten op de natuur. Waar in duivelsnaam blijven die tegengeluiden, protesten? Bedrijven als bruinkoolwinners, Shell, ExxonMobil en Brittish Petrol zouden categorisch voor een internationaal gesleept moeten worden wegens uitgedachte leugens, listen en bedrog.

6 Reacties
HaloOfFlies
HaloOfFlies3 jan. 2020 - 11:25

Maar ondertussen weten ze dus WEL dat fossiele brandstoffen slecht zijn voor het klimaat en TOCH gaan ze door met het gebruik ervan. Zie de lange rijen voor de tankstations (ironisch…). Het is dus helemaal hun eigen schuld, Exxon heeft ze de brandstof alleen verkocht; het verbranden ervan hebben ze helemaal zelf gedaan. Succes Australie, ga zo lekker door!

vdbemt
vdbemt3 jan. 2020 - 13:39

@Halo0fFlies. Zo simpel ligt dat niet. Het is niet alleen de brandstof die vervuilend is. Ook het productieproces is enorm vervuilend. Daar zouden ze meer aan kunnen doen. Verder zijn ze maar wát blij met de afname van hun brandstof. Zij zullen de komst van electrische auto's niét stimuleren. Sterker nog: alles in het werk stellen bij regeringen om dat nog even tegen te houden (zoals de tabaksindustrie doet: lobbyen voor eigen inkomstenbelang). Zij kunnen, zonder de automobolisten erop aan te spreken, zelf heel veel doen om toch schoner te zijn. Doen ze niet.

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 jan. 2020 - 14:10

@VDBemt, Waarom zouden ze? Ze verkopen olie, dat is het bedrijf. Niemand hoeft het te kopen, laat staan in de brand te steken. Als ik jou een keukenmes verkoop en jij steekt er iemand mee neer, krijg ik ook geen proces aan m'n broek omdat ik het wat botter had moeten maken. JIJ koopt het, JIJ gebruikt het, JIJ bent (in de 1e plaats) verantwoordelijk. Het is niet alleen het autorijden, of het vlees eten, of het vliegtuig gebruiken; maar wel het overgrote deel. Klimaatverandering komt in de allereerste plaats door consumentengedrag. Wat jij zegt is een beetje als een olifant die een heel weiland onder schijt en vervolgens gaat klagen dat die muis zoveel poept.

vdbemt
vdbemt4 jan. 2020 - 14:23

@Halo0ffFlies "JIJ koopt het, JIJ gebruikt het, JIJ bent (in de 1e plaats) verantwoordelijk.". Nou, nee hoor. Niet zondermeer. Als ik met een ladder mijn dakgoot van bladeren wil ontdoen en ik flikker naar beneden wanneer ik wat opzij buig, omdat de trede, waar ik op sta, afbreekt, is de leverancier/producent verantwoordelijk. Het productieproces en de kwaliteit van het product zijn de verantwoordelijkheid van de producent. Exxon, SHell hebben een vervuilend productieproces en doen daar niets aan. Dat kun je echt de automobilist niet kwalijknemen.

4Vier!
4Vier!5 jan. 2020 - 2:46

Bernie 3 januari 2020 at 12:17 https://m.youtube.com/watch?v=VnAzoDtwCBg In die zin is het wat cynisch dat de vrouw die global warming 31 jaar geleden op de kaart zette, voor het IPCC lobbyde én de mijnindustrie in het VK om zeep hielp (uit andere dan klimaat motieven) zo verguist werd.

vdbemt
vdbemt7 jan. 2020 - 10:44

@4Vier. Wauw. Wat je zegt. 30 jaar geleden. Alsof niemand het wist, is het (winstbejag) economisch beleid en handelen, gewoon doorgegaan. En lijkt de Nederlandse regering dat opnieuw te doen. Terecht terechtgewezen op het falende PAS, gedwongen tot klimaatmaatregelen, is de klimaatnoodwet niet veel meer dan een nieuw PAS: het laat bouwprojecten weer doorgaan zónder klimaatmaatregelen te nemen.