Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ExxonMobil boekt ongekende miljardenwinst door torenhoge energieprijzen

  •  
01-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3461 keer bekeken
  •  

Verontwaardiging alom, tot aan het Witte Huis aan toe, over de historische miljardenwinst die oliegigant ExxonMobil heeft geboekt over de ruggen van burgers. Het Amerikaanse bedrijf maakte vorig haar 58 miljard dollar winst, oftewel 51,5 miljard euro. Dat is 33 miljard meer dan in 2021 en zelfs 10 miljard meer dan de hoogste winst die tot nu toe ooit behaald werd in 2008. De superwinst is ontstaan omdat door de oorlog die Rusland vorig jaar tegen Oekraïne is begonnen de energieprijzen zijn opgedreven. Het concern is onder meer eigenaar van tankstations Esso en Mobil en in Nederland ook profiteur van de gaswinning in Groningen.

De oliegigant heeft een bedenkelijke reputatie. NRC schrijft:

Exxon is onlangs onder een vergrootglas komen te liggen nadat het bedrijf zich verzette tegen een extra winstbelasting die de Europese Commissie wil heffen, juist vanwege de hoge verdiensten. Het oliebedrijf betwist de rechtmatigheid van de dubbele heffing en vecht de zaak aan bij de rechter. Ook lag het bedrijf uit Texas begin dit jaar nog onder vuur toen uit onderzoek bleek dat Exxon klimaatwetenschap sinds eind jaren zeventig heeft ondermijnd, al ontkent het bestuur dit. Het bedrijf maakte in december bekend dat het de komende vijf jaar 17 miljard dollar investeert in „initiatieven met een lagere CO2-uitstoot”.

De exorbitante winst schiet ook het Witte Huis in het verkeerde keelgat, meldt de NOS:

In een verklaring noemt het Witte Huis de winstmarge stuitend, omdat Amerikanen veel geld aan pomp kwijt zijn voor brandstof. "De laatste winstcijfers maken duidelijk dat oliemaatschappijen alles ter beschikking hebben om de productie te verhogen", zegt het Witte Huis. "Ze hebben vergunningen om de productie te verhogen. Maar in plaats daarvan kiezen ze ervoor de zakken te vullen van directeuren en aandeelhouders."

Een analist constateert dat het gaat om een ongekende overheveling van het geld van consumenten naar aandeelhouders.

Het bedrijf beweert dat de ongekende winst louter te danken is aan 'investeringen'. "We hebben ons ingezet toen anderen zich terugtrokken," stelt Darren Woods die sinds 2017 de baas is van het concern. Vorig jaar constateerde een commissie van het Amerikaanse Congres dat Woods een notoire leugenaar is, tijdens een onderzoek naar de klimaatcrisis.

cc-foto: Jim Bowen 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.