Joop

Extremisten versus kennis

  •  
20-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160120 Terrorism versus knowledge

Meer over:

cartoon, wereld, terrorisme,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

paul2
paul221 jan. 2016 - 11:25

Kennis.Het is maar net wat voor definitie je eraan geeft. In Qatar (een Westerse bondgenoot in de strijd voor ''meer democratie'') wordt dit via Al Jazeers (het Arabische CNN heette het ooit) onderstaande aangeboden. De man ter rechterzijde wordt gepresenteerd als intellectueel ,hij roept op tot genocide van alle Alawieten .De man links uit Syrië ,christen,roept op tot verdraagzaamheid. De presentator is zo mogelijk nog gekker.Wat die ook allemaal niet uitkraamt. Het is gewoon full blown fascisme wat door onze bondgenoot ter plekke gewoon wordt uitgezonden. De 2 ophitsers zijn intellectuele gezagsdragers waar naar geluisterd wordt. Wat ik er maar mee wil zeggen : Kennis en geen kennis zoals zo eenvoudig is bovenstaand plaatje wordt weergegeven,doet afbreuk aan de werkelijke wereld .Er is ook gewoon een verschil in wat je als kennis/intellectueel moet zien blijkbaar ,gezien het filmpje. http://zaplog.nl/zaplog/article/propaganda_op_zijn_arabisch_jaag_de_alawieten_allemaal_over_de_kling/ De mensen ter plekke worden er volkomen geestelijk door vergiftigd.

Windowjan
Windowjan20 jan. 2016 - 17:41

De Taliban (onder andere) is niet zo blij met het uitdragen van kennis, vandaar het onderstaande. http://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/20/zeker-twee-doden-bij-aanval-op-pakistaanse-universiteit. Leuke cartoon trouwens ;-).

2 Reacties
jellevwal
jellevwal21 jan. 2016 - 7:52

Het christenDOM hield een 1600 jaar elke wetenschappelijke ontwikkeling tegen. Terwijl al iets van 348 BCE de omtrek van de aarde berekend was kreeg Galileo huisarrest toen hij had ontdekt dat de aarde bewoog, en de zon stilstond. Pas toen wij ons losmaakten van kerkelijk gezag kwam er vooruitgang. De Taliban zijn dus niet veel bijzonders. Nu nog is de paus de grote verbreider van aids.

Windowjan
Windowjan21 jan. 2016 - 19:10

@jellevwal, Het Christendom van tegenwoordig is heel wat anders dan de Taliban van nu. Ik zeg het maar netjes, dat jij de Taliban van nu niet bijzonder vindt is niet al te slim. Trouwens, de paus is niet verantwoordelijk voor de mensen die geen condooms gebruiken.

harryo2
harryo220 jan. 2016 - 17:24

Het is inderdaad fenomenologische armoede is waar extremisten onder lijden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 jan. 2016 - 15:39

Extremisten versus kennis. Dit is echt een heel belangrijk fundamenteel maatschappelijk, politiek of filosofisch onderwerp. Wie hier niet over wil debatteren zal nooit een eerlijk antwoord vinden op problemen van polarisatie, radicalisering, extremisme, terrorisme of terreur. Kennis of wetenschap blijken zelf extreem of een vorm van terreur te kunnen zijn. Kennis kan (moreel) corrupt zijn. Voorbeelden: de neoliberale economie en optimalisatieprincipes binnen wetenschap, economie en wiskunde. Optimalisatie dan als een eufemisme voor (kwantitatief) extremisme. Tegenwoordig maken we (weer) de val van de wetenschap mee. Delen van de wetenschap lijken op een (anti) religie (zoals de neoliberale economie en het sociaal darwinisme). Kritiek van wetenschappers of hogeropgeleiden, de gelovigen van de wetenschap, op klassieke religies kan dan heel schijnheilig overkomen. In ben benieuwd naar het verdere verloop van de discussie in deze draad. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo20 jan. 2016 - 15:44

Ik ben mijn puntjes als spatieregels vergeten. . Woeki.

rbakels
rbakels21 jan. 2016 - 10:09

Als je "neoliberaal" opgooglet zie je dat het oorspronkelijk stond voor een gematigde, gecorrigeerde vrije markt, maar vervolgens een scheldwoord werd met vrijwel.universele bruikbaarheid. Economische wetenschappers weten al lang dat de markt kan falen en de "onzichtbare hand" van Adam Smith lang niet altijd vertrouwd kan worden, al was het maar omdat veel markten helemaal niet vrij zijn. Tegenwoordig bieden hoogleraren tegen elkaar op.met krasse meningen alsof het journalisten zijn. Colleges van Bestuur benoemen zelfs aparte media-hoogleraren die een aanfluiting zijn voor de wetenschap maar reuze handig zijn om het nieuws te halen. En dat leidt dan weer tot een roep vannuit de politiek om sturing te geven aan de wetenschap - waarbij men zich niet lijkt te realiseren dat de gedachte vam politiek correcte wetenschap indruist tegen het grondrecht van de academische vrijheid. Dat grondrecht is in Nederland weinig bekend, en wettelijk maar beperkt vastgelgd, maar in Duitsland staat het prominent in het grondrechtenhoofdstuk in de grondwet, direct naast fe vrijheid van meningsuiting. Maar de Duitsers hebben hun leergeld betaald toen de nazi's bepaalden wat "correcte wetenschap" was. Daarom is het wel belangrijk een verschil te maken tussen wetenschap en andere uitingen. Wetenschap moet worden onderscheiden van meningen. Het is ernstig te betreuren dat sommigen denken dat "wetenschap ook maar een mening is". Wetenschappelijke beweringen zijn per definitie controleerbaar (ze mogen ook onjuist blijken). Meningen zijn uitwisselbaar. Een mening die logischerwijze geen andere mening toelaat is geen mening maar een feit.

jellevwal
jellevwal20 jan. 2016 - 14:25

Japan bood in januari 1945 via Stalin capitulatie aan. Truman ging daar niet op in, de kennis een atoombom te maken moest nog even worden uitgetest. In Vietnam werden napalm en Agent Orange op grote schaal uitgetest. In Irak uranium munitie. In alle drie de landen treden nog steeds kankers en geboorteafwijking op, op grote schaal, dat gaat ook nog even door, in Irak miljarden jaren.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte20 jan. 2016 - 15:28

De volgende test is ongetwijfeld op komst. Eerst het vuurtje nog even verder opstoken onder het mom van "we verdedigen het vrije westen". De oorlog in Vietnam hebben ze (gelukkig) verloren van de "linkse" Vietcong en zie eens wat een rustig en aangenaam (toeristisch) land het is geworden.

rbakels
rbakels21 jan. 2016 - 10:18

De Vietnamoorlog was oorspronkelijk een koloniale bevrijdingsoorlog tegen de Fransen. Niets bijzonders: het koloniale tijdperk liep ten einde. Maar toen schrokken de Amerikanen dat de bevrijdingsbeweging communistisch was, en een communist toen was bijna net zo erg als een moslim nu. Politici hebben duidelijke vijanden nodig om manhaftig tegen te kunnen optreden. Hadden de Amerikanen een klein beetje gelijk omdat Vietnam ook een Noord-Korea had kunnen worden? Het heeft wel.een jaar of 15 geduurd voordat het herenigde Vietnam gezellig werd voor toeristen Pikant: Duitsers kunnen sinds kort twee weken visumvrij naar Vietnam. Nederlandees moeten nog steeds tevoren een visum tegelen voor iets van € 75.