Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extremisten gebruiken het Franse platteland om de rechtsstaat te ondermijnen

  •  
01-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3024 keer bekeken
  •  
haat

In Frankrijk neemt het aantal bedreigingen van burgemeesters en lokale politici toe. Die bedreigingen komen vaak van rechtsextremisten en of plattelandsmensen die door hen worden opgehitst, bijvoorbeeld tegen maatregelen om de natuur te beschermen. De Duitse internationale nieuwszender DW News belicht het verhaal van een burgemeester in het zuiden van Frankrijk. Christian Eurgal van Montjoi in de regio Occitanië heeft last van een boer die een afgesloten weg wil heropenen, zogenaamd omdat die bij het plattelandsleven hoort. In werkelijkheid gaat het gewoon om uitbreiding van zijn bedrijf. De boer wordt gesteunde door een rechtsextremist die onder het mom van satire haatcampagnes voert op YouTube. Zo is er een video waarop een mascotte die de burgemeester moet voorstellen wordt doodgeschopt door paramilitairen.

Een echtpaar dat ook slachtoffer is van de bedreigingen, belandde al in het ziekenhuis. De burgemeester zelf durft zijn kleindochter niet meer te ontvangen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Adaestuo
Adaestuo2 okt. 2023 - 7:30

"Zo is er een video waarop een mascotte die de burgemeester moet voorstellen wordt doodgeschopt door paramilitairen." Dat is zonder ruimte voor zelfs ook maar enige twijfel een sterke aanwijzing, op extreemrechtse YouTube kanalen en chatsites is dat een gebruikelijke wijze van aangeven dat het jachtseizoen op een groep mensen of een welbepaalde individu is geopend. Maar gelukkig hebben we hier meer dan genoeg reaguurders die de feiten maar wat graag downplayen, de redenering-trucjes daarvoor hebben ze maar al te duidelijk geleerd van bekwame holocaustrevisionisten.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood2 okt. 2023 - 8:31

Dat goedpraten zag je ook onder het bericht over de blikkade van de A12. En het zijn ook steeds dezelfde reaguurders welke zich hier aan schuldig maken!

Adaestuo
Adaestuo2 okt. 2023 - 9:27

@Vuurrood 2 okt. 2023 - 10:31 Ik neem aan dat je dat bericht van gisteren hier over 'de tegendemonstratie' daartegen bedoelt, waarover je op verscheidene media terug kan vinden dat deze door extreemrechts was georganiseerd maar waarover dezelfde reaguurders waar jij en ik op wijzen graag willen beweren dat het enkel maar gewoon boze automobilisten en Hagenezen betreft die zogezegd de dagelijkse blokkade zat zijn. Je weet wel, die blokkade welke een 'ernstige inbreuk op de vrijheid' heet te zijn en waardoor talloze hardwerkende nette modelburgers dusdanig worden geterroriseerd dat de wachtlijsten voor traumabehandeling bij vele psychologen schier oneindig zijn geworden...

Vuurrood
Vuurrood2 okt. 2023 - 9:58

Adaestuo: Die tegendemonstratie bedoel ik. Eveneens doel ik op die reaguurders. Uw opmerking over de talloze hardwerkende nette modelburgers onderschrijf ik volledig.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans32 okt. 2023 - 2:37

Hoe kun je het platteland gebruiken om de rechtstaat te ondermijnen? Kun je de stad ook voor datzelfde doel gebruiken? Je kunt uit de hand gelopen burenruzies en lokale conflicten politiseren maar er is toch meer onderbouwing nodig om over 'ondermijning' te spreken.

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood2 okt. 2023 - 10:00

En? Wanneer is er pas sprake van ondermijning in jouw optiek? Als de horden weer marcheren?

Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 10:02

Frans In Nederland wordt de rechtsstaat ondermijnd doordat vooral op 'het platteland' de onder- en bovenwereld verweven raken.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans32 okt. 2023 - 14:55

@Zandbergen Inderdaad, de georganiseerde misdaad ondermijnt de rechtsstaat, of dat nu in de stad plaats vindt of op het platteland. Maar het artikel ging niet over de maffia.

Zandb
Zandb3 okt. 2023 - 7:03

Frans Klopt. Ik geef dan ook simpelweg antwoord op uw vraag hoe je het platteland kunt gebruiken om de rechtsstaat te ondermijnen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 okt. 2023 - 22:09

Waarom die drang om alles 'extremist' te noemen? En nu de insinuatie dat het Franse 'platteland' aan het werken is om de 'rechtstaat' omver te werpen? " ...harassment in French right of way dispute" https://www.theguardian.com/world/2023/jun/07/briton-roderick-sinclair-harassment-french-bridle-path-dispute-montjoi

6 Reacties
Norsemen
Norsemen2 okt. 2023 - 8:47

Niet iedereen wordt 'extremist' genoemd. Volwassen figuren die in legerkleding een mascotte die de burgemeester moet voorstellen doodschoppen wel. Dat jij je dit afvraagt bij dit specifiek incident is toch wel heel veel zeggend.

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 okt. 2023 - 9:32

Dat je dat moet verzinnen is prima werk, maar zo staat het niet in de tietel of het stuk, en als je de stukken hier een beetje gevolgt hebt is zo'n beetje alles waar een dom mens een negatieve reatie op kan hebben 'extreeem rechts' dezer dagen, wat mijn observatie was, dus zelfs de reactie moet je beter lezen. Waarom denk je dat het veelzeggend is? Vind je dat mensen die misleidende campagne spin en zwartmakerij porn ergelijk vinden extreem rechts zijn? Ben je zo dom? Of wil je zo graag een gedachten misdaad beschuldeging spel spelen?

MG1968-2
MG1968-22 okt. 2023 - 10:53

@Paul "Waarom die drang om alles 'extremist' te noemen? " Degene die zelf die richting op schuift maar dat zelf niet door heeft of van zich zelf wil weten heeft natuurlijk het idee dat er een toenemende drang is om alles 'extremist' te noemen.

Daslief
Daslief2 okt. 2023 - 11:50

'Degene die zelf die richting op schuift maar dat zelf niet door heeft of van zich zelf wil weten heeft natuurlijk het idee dat er een toenemende drang is om alles 'extremist' te noemen.' Oei dat zou best eens kunnen. De woorden 'extreem' en 'extremist' kom ik steeds vaker tegen op dit forum.

Norsemen
Norsemen2 okt. 2023 - 12:50

@Paul Spijkers Je zoveelste mislukte poging om extreem/populistisch rechts gedachtegoed als normaal of aanvaardbaar neer te zetten.

MG1968-2
MG1968-23 okt. 2023 - 9:14

@DasLief "Oei dat zou best eens kunnen. De woorden 'extreem' en 'extremist' kom ik steeds vaker tegen op dit forum." Niet zo vreemd met de huidige populariteit van dit Forum onder de flanken van rechts. Dat was inderdaad anders. Dus die toename is verklaarbaar.

Greendutch
Greendutch1 okt. 2023 - 21:24

en hoe zit ’t met de groep die vandaag de demonstratie door XR wilde verstoren, die riepen “kick out XR”? hoort dat ook tot dezelfde categorie ? extreem rechts? mogelijk gestimuleerd of geïnviteerd ? door politie die zich machteloos voelt?

Frits Jansen
Frits Jansen1 okt. 2023 - 21:18

Dat is ook de mentaliteit in het hedendaagse bedrijfsleven: geen nee accepteren. Geweld gebruiken mag officieel niet, maar nood breekt toch wet?

Mathijsco
Mathijsco1 okt. 2023 - 19:12

Ja, weet je, Het is er volgens mij weer eentje uit de categorie 'dorpsnieuws'. Boer 'Francois' is volgens mij gewoon een asshole die zijn land wil uitbreiden: huurt een snaakse advocaat in die wat trucjes verzint. De lokale schutters vereniging steunt hem daarbij. De lokale Pieter Pot is het er allemaal niet mee eens, en zoekt vervolgens de publiciteit via de appgroep van de Europese ligfiets vereniging. Ik zie ze persoonlijk morgen niet met klapperende laarzen voor de deur staan. Al was het maar omdat de koeien gemolken moeten worden.

3 Reacties
Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 6:20

Mathijs Had u alleen de titel maar begrepen, dan had u deze onzin niet bedacht.

Jax Teller
Jax Teller2 okt. 2023 - 11:15

@Zandbergen Ik begrijp de titel wel hoor. Maar dan verwacht je cijfers en statistieken hoe vaak dit in Frankrijk voorkomt. Niet één incident van een doorgedraaide Fransman in een dorp waar de burgemeester nog op een varken rijdt.

Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 14:26

Jax Tja, het zou kunnen dat dit een 'uitzondering' is maar het zou ook maar zo kunnen dat het niet zo is. Mathijs en u en ik weten dat dus blijkbaar niet. Ik snap niet dat iemand als Mathijs, die ook geen cijfers en statistieken ter beschikking stelt, dan zo vol op het orgel gaat.

Henk82
Henk821 okt. 2023 - 19:00

Gewoon een vraag hoor als boerenzoon. Wat hebben de boeren “links” als ik het zo mag noemen dan bedoel ik “PvdA/GL” aangedaan? Want elke vierde artikel hier gaat over boeren/bbb

6 Reacties
pahan
pahan2 okt. 2023 - 4:51

Aangedaan? Je bestaat. En dat verstoort het narratief, maar gelukkig is het maar een heel klein en zeer beperkt kliekje dat zich daar aan stoort.

Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 6:26

Henk Gewoon, even een vraagje en een opmerking: Wat heeft uw vraag in vredesnaam met dit artikel te maken. Als elk vierde artikel al over de boeren gaat, waar ik niets van geloof, dan geloof ik al helemaal niet dat het die artikelen duidelijk maken dat boeren PvdA/GL iets aandoen.

DaanOuwens
DaanOuwens2 okt. 2023 - 9:12

@ Henk82 Jij schrijft: Wat hebben de boeren “links” als ik het zo mag noemen dan bedoel ik “PvdA/GL” aangedaan? De boeren verzieken het milieu, buiten arbeidsmigranten uit, vergiftigen de directe woonomgeving, houden hun hand op voor subsidies bij de Nederlandse staat en de EU, mishandelen hun beesten, frauderen met alles wat met hun bedrijfsadministratie te maken heeft, bedreigen burgers en politici die het niet met hun eens zijn, verlammen het land door met tractoren over de snelweg te rijden en richten schade aan aan overheidsgebouwen en wegen. Dat maar een van de 4 artikelen over deze lui gaat valt nogal mee. Dat kunnen er best meer zijn.

Norsemen
Norsemen2 okt. 2023 - 9:36

De boeren hebben links niets aangedaan, ze hebben het milieu iets (onbewust) aangedaan.

Gerygrr
Gerygrr2 okt. 2023 - 14:19

Wellicht is het ideeën van de rechtse boeren ontstaan in de tijd van boer Koekoek. Het platteland stond indertijd niet massaal achter de boerenpartij. Het is het cancelen van nu dat de boeren in de extreme hoek duwt. Het zijn linkse vooroordelen en tunnelvisie. De stadsmensen zonder voorouders van het platteland zijn het links waar het hier over gaat. Er is ook plattelands links.

Gerygrr
Gerygrr2 okt. 2023 - 14:26

Wie heeft aandacht voor bestaande achterstellingen? https://www.nji.nl/nieuws/vaak-lager-schooladvies-bij-laag-inkomen-op-platteland

Farmer3.0
Farmer3.01 okt. 2023 - 18:09

Betreffende de boer met zijn weg; één of andere burenruzie wat in ons mooie landje ook voor voorkomt.

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen1 okt. 2023 - 21:19

Wij hebben de Rijdende rechter voor dit soort gevalletjes, in Frankrijk leidt dat blijkbaar tot terrorisme.

Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 6:28

Farmer De titel verklaart waar het in dit geval om gaat. Misschien dat u het beter zou begrijpen, wanneer er sprake zou zijn van een nazipartij, die dergelijke kwesties zou misbruiken om aan te tonen dat de joden de oorzaak zijn van die kwesties.

Vuurrood
Vuurrood2 okt. 2023 - 8:36

Farmer3.0: Heb jij het nu over dat "plattelandsruzietje" waarin gebleken is dat boeren gewoon land stelen van anderen om meer subsidie te vangen?

hamar2
hamar21 okt. 2023 - 16:45

Montjoi heeft 200 inwoners? Lijkt me meer een burenruzie.

7 Reacties
BrotherV
BrotherV1 okt. 2023 - 19:04

Als mijn buren fascisten zouden zijn, zou ik ook een "burenruzie" krijgen.

hamar2
hamar21 okt. 2023 - 20:45

@ brother waar leidt u uit dat het een fascist is die boer? Krijg de indruk dat dom rechts, bruin rechts en extreem rechts fascisme de enige argumenten zijn die u heeft want ik zie ze eigenlijk onder elk topic verschijnen waarop u reageert.

BrotherV
BrotherV2 okt. 2023 - 3:59

Hamar, speciaal voor jou het artikel gekopieerd. Ik ga het nu plakken. haat In Frankrijk neemt het aantal bedreigingen van burgemeesters en lokale politici toe. Die bedreigingen komen vaak van rechtsextremisten en of plattelandsmensen die door hen worden opgehitst, bijvoorbeeld tegen maatregelen om de natuur te beschermen. De Duitse internationale nieuwszender DW News belicht het verhaal van een burgemeester in het zuiden van Frankrijk. Christian Eurgal van Montjoi in de regio Occitanië heeft last van een boer die een afgesloten weg wil heropenen, zogenaamd omdat die bij het plattelandsleven hoort. In werkelijkheid gaat het gewoon om uitbreiding van zijn bedrijf. De boer wordt gesteunde door een rechtsextremist die onder het mom van satire haatcampagnes voert op YouTube. Zo is er een video waarop een mascotte die de burgemeester moet voorstellen wordt doodgeschopt door paramilitairen. Een echtpaar dat ook slachtoffer is van de bedreigingen, belandde al in het ziekenhuis. De burgemeester zelf durft zijn kleindochter niet meer te ontvangen.

BrotherV
BrotherV2 okt. 2023 - 4:01

U maakt er een mooi rijtje van: "dom rechts, bruin rechts en extreem rechts fascisme" . Ik zweer dat ik nooit "extreem rechts fascisme" heb geschreven. Dat staat zo dom.

Zandb
Zandb2 okt. 2023 - 6:31

hamar U begrijpt volgens mij het artikel niet. Nog eens lezen en/of de reacties hierboven doornemen kan wellicht helpen? In Nederland komt het voor dat de zware criminaliteit misbruik maakt van bepaalde situaties op het platteland. Met alle gevolgen van dien. Als dat stelselmatig gebeurt, dan ondermijn je de rechtsstaat.

hamar2
hamar22 okt. 2023 - 8:17

@zandb Ik begrijp het artikel volgens mij best goed. Het beeld dat u schets dat in Nederland zware criminaliteit het platteland opzoekt onderschrijf ik ook. Alleen om dan een uit de hand gelopen burenruzie in een Frans gehucht als voorbeeld te nemen vind ik een beetje ver gezocht.

Zandb
Zandb3 okt. 2023 - 7:06

hamar Als er alleen maar sprake is van een uit de hand gelopen burenruzie, dan zou ik dat met u eens zijn. Zeker weten doe ik dat niet maar dat lijkt hier niet het geval. Dit is ben ik bang meer dan een op zichzelf staand voorbeeld.

Rutger Groot
Rutger Groot1 okt. 2023 - 16:13

Frans natiinaal nieuws was dit in ieder geval niet, zelfs bij DW moet je diep zoeken om dit bericht te vinden..... Wat dan wel interessant is, en veel actueler in FR is een goed initiatief om de relatie tussen politie en jeugd te herstellen in de suburbs... https://www.dw.com/en/parents-unite-against-violence-in-french-suburbs/video-66938170

1 Reactie
BrotherV
BrotherV1 okt. 2023 - 19:06

Jij bepaalt niet wat interessant is