Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Extreemrechtse groep trainde bij schietclub voor aanslag op moslims

  •  
20-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Shooting_Room
Een extreemrechtse terreurgroep die ervan wordt verdacht aanslagen voor te bereiden op moslims, had toegang tot een schietvereniging. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. De oprichter van de groep, nota bene ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB) genaamd, staat vrijdag voor de rechter.
Het onderzoek naar Vincent T. startte met een tip van inlichtingendienst AIVD dat T. het gemunt had op moslims of islamitische instellingen en actief een aanslag aan het voorbereiden was. De 44-jarige T. wilde met zijn ATB een ‘burgerwacht’ opzetten om Nederland ‘te beschermen’ tegen moslims. Op de slaapkamer van T. werden ruim 1.700 kogels aangetroffen. Hij was nog op zoek naar een bijpassend pistool.
Leden van ATB, waaronder de 61-jarige Nijmeegse Ingrid K. die door de AIVD ‘in staat’ werd geacht ‘geweld tegen moslims’ te plegen, volgden fysieke trainingen. Daaronder vielen ook de trainingen bij schietclubs. NRC schrijft dat K. vorig jaar een vergunning aanvroeg om een eigen wapen te bezitten, maar dit werd na een waarschuwing van de AIVD geweigerd. Hierop volgde ook een verwijdering van de schietvereniging.
De dreiging gaat verder dan de leden van ATB. In een vorige maand verschenen rapport waarschuwt de AIVD dat binnen extreemrechtse kringen een grote fascinatie voor wapens leeft. Volgens het rapport proberen veel extreemrechtse lieden een vergunning te bemachtigen om legaal over een wapen te kunnen beschikken.
Wie lid wil worden van een schietvereniging, kan dat vrij makkelijk doen. Bij aanmelding wordt er gekeken of iemand een strafblad heeft of eerder is opgenomen in een psychiatrische instelling. Daarnaast volgt vaak een gesprek met het bestuur van de vereniging en moet een verklaring worden ondertekend dat het aspirant-lid niet verward of geradicaliseerd is. Hoewel de leden van ATB gewoon lid konden worden van een schietvereniging, zijn de huidige veiligheidsmaatregelen volgens directeur van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) Sander Duisterhof voldoende: ‘Iemand met verkeerde bedoelingen wordt er zo uitgepikt.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

johannn2
johannn220 nov. 2018 - 14:32

Het lijkt me duidelijk, dat ook die schietvereniging voor de rechter moet komen. Ze moeten zich verantwoorden. En het moet duidelijk worden, dat schietverenigingen hierin niet vrijuit gaan. .

Bernie2
Bernie220 nov. 2018 - 10:12

Trieste gasten. Inderdaad een gevalletje staatsgevaarlijke terroristen die wat mij betreft door een rechter ook als zodanig benaderd moeten worden. En laat justitie alles aanscherpen qua terreuraanpak wat nog is blijven liggen. En misschien moeten de straffen verder omhoog. Voor zover dat lukt, want de opportunistische colapremier Rutte doet alles om dit tuig te behagen, zoals hij opnieuw liet zien in een reactie op de agressie rond de St. Klaasintochten. Alles voor de VVD-stem met de hete adem van extreemrechts in de nek. "Nederland beschermen tegen moslims...", zegt ATB. Dit zijn vooral ook een op een de woorden van fascist Wilders die dit repeterend roept en mag roepen, want deze levensgevaarlijke haatzaaier zit nog steeds niet achter de tralies en mag vrijelijk medeburgers als joden (oops, bedoel moslims, Polen, Oosteuropeanen) isoleren om hen over te leveren aan zijn voetvolk. (eigen fanclub, Pegida, NVU etc)

Mostafa
Mostafa20 nov. 2018 - 9:33

Behandel deze leden van '' ATB'' als leden van IS omdat ik geen verschil kan zien tussen deze twee clubs terroristen. ATB moeten voor de rechter staan als criminelen met '' Terroristische oogmerk'' !

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud20 nov. 2018 - 12:30

Volgens mij bent u nu Dr Glitch van de Go Meters aan het vergelijken met Cobra Command, je snapt het verschil wel neem ik aan?

Appi Mohamud
Appi Mohamud20 nov. 2018 - 15:04

Go Meter moet natuurlijk zijn Go Jetters

Libertain
Libertain20 nov. 2018 - 9:14

("Bij aanmelding wordt er gekeken of iemand een strafblad heeft of eerder is opgenomen in een psychiatrische instelling."). en ("Daarnaast volgt vaak een gesprek met het bestuur van de vereniging en moet een verklaring worden ondertekend dat het aspirant-lid niet verward of geradicaliseerd is.") Hier is het moment dat Sander Duisterhof deze regels glashelder moet uitleggen aan de hand van het voorval met Tristan van de Vlis. Algemene verklaringen zijn ontoereikend. Nu kloppen aan de deur de extreem-rechtsen en mogelijk is er een aantal ervan reeds binnen. Zeer verontrustende gedachte.