Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse terreur in VS dodelijker dan jihadisme

  •  
25-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
extreemrechts_300_01.jpg
Maar islamisten vaker vervolgd en zwaarder gestraft ... Media en justitie hebben blinde vlek voor extreemrechts
Extreemrechtse terreur is een dodelijke plaag in de VS. Dodelijker dan islamistisch terrorisme. Maar het opvallende is dat extreemrechtse terreur nauwelijks gevreesd wordt en de daders minder fanatiek vervolgd worden.
Sinds de aanslagen van 2001 hebben blanke, extreemrechtse terroristen in de VS bijna twee keer zoveel mensen vermoord als de jihadisten sinds die tijd op hun geweten hebben, om precies te zijn 48 versus 26. Recent is de moord op 9 zwarte kerkgangers maar er zijn ook tal van minder bekende aanlagen op bijvoorbeeld joodse instellingen die uitgevoerd worden door rechtsextremisten.
De aanslag op de zwarte kerk werd uitgevoerd door een rechtsextremist die zich tooide met de apartheidsvlag van Zuid-Afrika. Time Magazine plaatst die in de context. De vlag wordt gebruikt door rechtsextremisten die beweren dat er in Zuid-Afrika nu sprake is van een genocide op de blanke bevolking. In Nederland wordt diezelfde opvatting verkondigd door het extreemrechtse Kamerlid Martin Bosma van de PVV, tevens vice-voorzitter van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders reist ook regelmatig naar de VS om daar extreemrechtse toehoorders toe te spreken. Eerder deze week wees opiniemaker Zihni Özdil op de overeenkomsten tussen de vlag die de PVV gebruikt en die waar de extreemrechtse terrorist Dylann Roof zich mee tooide voordat hij 9 kerkgangers vermoordde.
Niet alleen worden dergelijke verbanden stelselmatig genegeerd en verzwegen  door de media, ook justitie is er minder op extreemrechtse terroristen gebrand dan op hun islamitische collega’s, zo blijkt uit het onderzoek van International Security.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.