Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse supporters Tommy Robinson jagen Londense politie op

  •  
09-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-06-09 om 19.39.15
In Londen hebben zaterdag enkele honderden extreemrechtse supporters van de veroordeelde anti-islamist Tommy Robinson de politie belaagd. Nadat de supporters door de dranghekken tussen hen en de politie waren gebroken, werd met stokken en andere voorwerpen naar gegooid. Terwijl de agenten een veilig heenkomen zochten, scandeerden de betogers teksten als ‘wij willen dat Tommy wordt vrijgelaten’. Geert Wilders was ook in Londen om de betogers een hart onder de riem te steken.
De demonstratie trok volgens de organisatie twintigduizend mensen naar het centrum van Londen. Geert Wilders sprak zich in zijn toespraak ook uit voor vrijlating van de extreemrechtse activist Robinson. ‘Weet je hoe wij de Britse bevrijders in de Tweede Wereldoorlog noemden? Tommy’s, en jullie regering heeft een Tommy vastgezet,’ sprak Wilders. Ook Filip Dewinter van het Vlaams Belang hield een praatje.
Robinson werd veroordeeld tot dertien maanden celstraf omdat hij bij een rechtbank filmopnamen maakte van 29 Brits-Pakistaanse verdachten in een omvangrijke zedenzaak. Omdat oprichter van extreemrechtse groepering English Defence League Robinson op dat moment al een voorwaardelijke straf had wegens een soortgelijk vergrijp, besloot de rechter dat hij zijn straf nu moet uitzitten.
Bij de demonstratie zaterdag voor de man die in de Telegraaf afgelopen week nog ‘martelaar van de arbeidersklasse’ werd genoemd, werd door enkele aanwezigen de hitlergroet gebracht.
De extreemrechtse Free Tommy demonstranten liepen ook nog een andere demonstratie tegen het lijf, de Naked Bake Ride waarbij fietsers naakt door de stad rijden. Een Twitteraar vatte de ontmoeting samen als ‘Free Tommy meets Free Willy’. Treffend want het gaat in beide gevallen om onverholen lullen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.