Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse schutter bij Franse moskee gelooft in complottheorie

  •  
29-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Incendie_de_Notre-Dame-de-Paris_15_avril_2019_05
De 84-jarige Claude Sinké, die maandag het vuur opende bij een moskee in Bayonne in het zuidwesten van Frankrijk, is ervan overtuigd dat moslims verantwoordelijk waren voor de brand in de Notre Dame in april van dit jaar. Met zijn aanslag wilde Sinké de brand ‘wreken’. Dat meldt NRC Handelsblad.
Het idee dat moslims de Notre Dame in de fik hebben gestoken, is een samenzweringstheorie die de nodige aanhang geniet bij extreemrechts. De theorie klopt niet: uit onderzoek van de Franse autoriteiten bleek dat de brand bij de Notre Dame niet was aangestoken.
Sinké is bepaald niet de eerste aanslagpleger die gelooft in complottheorieën. Zo viel uit het pamflet van Anders Breivik op te maken dat de extreemrechtse Noorse terrorist verschillende samenzweringstheorieën aanhangt. Hij gelooft onder meer in het Eurabië-complot, waarbij de Europese elite een geheime deal zou hebben gesloten met Arabische landen over het opnemen van moslims in ruil voor olie.
Ook de Boston Bombers, de twee broers die in 2013 een aanslag pleegden op de marathon in Boston, geloofden in samenzweringen. De oudste broer, Tamerlan Tsarnaev, was een fan van de bekende complotdenker Alex Jones. Ook toonde de terrorist interesse in de Protocollen van de Wijzen van Sion, een van de bekendste antisemitische samenzweringstheorieën.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.