Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse ministers dreigen met val Israëlisch kabinet als Netanyahu vredesplan Biden accepteert

  •  
02-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1760 keer bekeken
  •  

De extreemrechtse Israëlische ministers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich dreigen het kabinet te laten vallen premier Benjamin Netanyahu instemt met het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om tot vrede te komen. Het plan van Biden behelst een "routekaart om een duurzaam staakt-het-vuren" te bereiken en is gebaseerd op een Israëlisch voorstel. Een tijdelijke wapenstilstand en gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische militairen moet leiden tot een volledige terugtrekking en de vrijlating van alle gevangenen.

Ben-Gvir, minister van Nationale Veiligheid en lid van de partij Joodse Macht, en Smotrich minister van Financiën, van de eveneens extremistische Religieus Zionistische partij hebben op X laten weten dat ze niet zullen instemmen met het voorstel en willen het oorlogsgeweld tegen de Palestijnen voortzetten. "We zullen het einde van de oorlog niet toestaan ​​zonder de volledige eliminatie van Hamas." Netanyahu is voor de meerderheid van zijn ultrarechtse coalitie afhankelijk van deze extremisten die gezamenlijk 13 zetels in het parlement hebben.

Netanyahu wordt te hulp geschoten door voormalig tv-presentator Yair Lapid die met de door hem opgerichte Toekomstpartij zegt het gat dat de extremisten achterlaten te zullen opvullen. De Toekomstpartij met 24 zetels in de 120 zetels tellende Knesset de grootste oppositiepartij wordt gezien als centrumlinks.

Volgens een woordvoerder van de premier, tegen wie een internationaal arrestatiebevel wegens oorlogsmisdaden in voorbereiding is, zou hij bereid zijn het voorstel te accepteren.

In Israël zwellen de protesten tegen de oorlog aan, ze eisen onder meer dat Netanyahu er voor zorgt dat de door Hamas gegijzelde Israëliërs terughaalt, de oorlog beëindigt en verkiezingen uitschrijft.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.