Joop

Extreemrechtse jongeren bezig aan opmars in Europa

  •  
31-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-01-31 om 09.52.14
Ze noemen zich Génération Identitaire, of de Identitaire Beweging, en omschrijven zichzelf als ‘de generatie van het totale faillissement van de multiculturele samenleving’. De extreemrechtse jongerenorganisatie begon in Frankrijk, maar heeft inmiddels door heel Europa aanhangers. Behalve in Frankrijk kennen de extremisten vooral in Duitsland en Oostenrijk een sterk groeiende aanhang. De Noord-Franse afdeling organiseert kampen waarin de leden gevechtstraining krijgen.
‘Een beweging die niet alleen stemt op het extreemrechtse Front National, maar bouwt aan een omgeving waar de jonge militanten een gemeenschappelijk leven kunnen leiden,’ zo luidt de omschrijving van Génération Identitaire door de Franse politicoloog Jean-Yves Camus. Hun leefwereld bestaat volgens Camus uit ‘clublokalen, een boksclub en zomerkampen’.
Een zo’n kamp vond afgelopen zomer plaats in Zuid-Frankrijk. Daar waren zeker 2000 jongeren uit heel Europa aanwezig, waar zij onder meer gevechtstraining kregen en instructies hoe om te gaan bij confrontaties met de politie.
Génération Identitaire over zomerkampen en bokstrainingen: “In multiculturele samenleving kan je beter boksen dan tennis spelen” #terzaketv pic.twitter.com/G3kCknzKWM
— Terzake (@terzaketv) 30 januari 2017
Ook in landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië is de organisatie aan een opmars bezig. In het manifest noemen de rechtsextremisten ‘het samenbrengen van jongens en meisjes uit alle hoeken van Europa’ een van de voornaamste doelen. Hoewel de beweging zich niet positioneert als politieke beweging, scharen zij zich wel massaal achter een partij. In Frankrijk is dat het Front National, in Duitsland de AfD.
In Frankrijk werd Génération Identitaire bekend na de bestorming van het dak van een moskee. De Duitse afdeling, Identitäre Bewegung, volgde vorig jaar dat voorbeeld en bestormde de Brandenburger Tor in Berlijn om te protesteren tegen het asiel- en migratiebeleid van de regering-Merkel.
In Nederland is ook een Identitaire Beweging actief, een extreemrechtse groep aanhangers van de PVV van Geert Wilders. Zij probeerden eerder al eens de Al Hijra moskee in Leiden te bezetten. In Ede wilde de groep een burgerwacht organiseren na een reeks autobranden in een woonwijk. Dat werd door de politie verboden.
Bron: VRT  / beeld: YouTube
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

José
José1 feb. 2017 - 7:10

Ze zijn onderdeel van een netwerk dat al 50 jaar aan de weg timmert. In deze longread worden de onderlinge banden en gezamenlijke doelstellingen blootgelegd: http://www.mo.be/longread/trump-brengt-europees-nieuw-rechts-het-witte-huis

Minoes2
Minoes21 feb. 2017 - 6:08

De politieke macht in Nederland o.a. Rutte, ex aanvoerder Samson, Asscher, Timmermans, Pechtold etc... zouden zeggen: " Laten we nu ook eens kijken naar wat goed gaat." Intussen zijn de antidepressiva niet meer aan te slepen!

de kromme
de kromme1 feb. 2017 - 5:19

Ik heb de naam van die beweging nog nooit gehoord, in combinatie met geweldadige acties ofzo, dus het zal wel meevallen is mijn idee. Hier in Nederland hebben ze een keer een moskee bezet, nou nou. Linkse bewegingen hebben een geweldadig verleden, dat hier maar al te vaak wordt verdoezeld en goed gepraat. Dus ze hebben mijn voordeel van m,n twijfel voorlopig.

1 Reactie
Pater
Pater2 feb. 2017 - 2:56

Ja, allicht, als jij er nog nooit van gehoord hebt zal het wel niks voorstellen. Een heel originele benadering!

Pater
Pater1 feb. 2017 - 2:10

Wat je er ook van zeggen kunt, ze leren zo wel internationaal denken ipv nationalistisch!

JanB2
JanB21 feb. 2017 - 1:54

Kortharig werkschuw tuig.

2 Reacties
Poging Zoveel
Poging Zoveel1 feb. 2017 - 15:30

Vaak hebben deze jongens wel werk. in de bouw, installatietechniek, in de fabriek. Ik ken ook groepen die anders stemmen die dezelfde instelling hebben en in huizen van anderen wonen zonder toestemming. Die zijn net zo erg, alleen rept men dan niet van probleemjongeren en gevaarlijke stromingen.

JanB2
JanB27 feb. 2017 - 0:34

"Vaak hebben deze jongens wel werk" Je meent het.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk31 jan. 2017 - 22:29

dit is geen europese opmars maar dezelfde nationalistische/ extreem rechtse groepen die intern weer nieuwe fracties/groepen creëren omdat ze wellicht niet eens zijn met interne vriendjes politiek die zich vaak afspeelt binnen zulke groepen ..................... basically same face different case.

rosarosa
rosarosa31 jan. 2017 - 19:46

Heeft veel met internet te maken. Vroeger beperkte zich dat tot regionale clubjes van mensen die elkaar kenden. Nu is er een ongelooflijk uitgebreid netwerk van extreem rechtse propagandasites( de zogenaamde fachosfeer)waar iedere rechtse “geest” zijn gedachtengoed vermenigvuldigd ziet en waar eenzame en gefrustreerde jongeren een broederschap vinden om bij te horen en hun “identiteit” aan op te hangen

1 Reactie
Zandb
Zandb1 feb. 2017 - 8:18

Een beetje dezelfde redenering als waarom bepaalde jongeren jihadstrijder worden?

Richard555
Richard55531 jan. 2017 - 15:43

Zijn gewoon sportieve jongens die wat trainen en met vlaggen zwaaien, een soort scouting zeg maar. Dit zouden de fascistische goedpraters alhier graag willen beweren. Dit soort is er altijd al geweest maar dankzij het, helaas verloren gegane, politiek correct (daar was namelijk helemaal niets mis mee, dat mensen zich koest hielden en het fatsoenlijk hielden) gedragen en uiten in de samenleving, hadden we er bar weinig last van. Dankzij fascistische opzwepers zoals Wilders, Le Pen of Höcke durven deze rioolratten ook meer naar buiten te treden. En maar wegkijken, bagatelliseren door onze bekende reaguurders. Natuurlijk is dit een direct gevolg van de ophitserij door voornoemde lieden. Maar als er een dadelijk over gaat tot geweld, blijft het natuurlijk een geestelijk verwarde lone wolf. zoals Breivik en die Canadees. Zit uiteraard helemaal niet in de genen van extreem-rechts, nee nee. Wanneer hebben we dat toch eerder gezien? Maar eens zien welke van onze usual suspects mee gaan marcheren als de tijd daar is. Wir haben es echt wel gewusst.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503711 feb. 2017 - 5:20

hear hear

Poging Zoveel
Poging Zoveel1 feb. 2017 - 12:35

Dus als wat jongens in trainingspakken voor de Vomar staan en ineens met Turkse vlaggen gaan zwaaien is er ook niets aan de hand?

artikel
artikel31 jan. 2017 - 15:23

2000 personen bijeen in een zomerkamp voor gevechtstraining??? Dit lees ik voor het eerst. Weet iemand waar ik hierover iets mee te weten kan komen?

1 Reactie
Poging Zoveel
Poging Zoveel1 feb. 2017 - 12:36

Waar je je kan aanmelden? Probeer stormfront. Of een Erdolfgang fanclubje.

Kaas de Vies
Kaas de Vies31 jan. 2017 - 13:51

Binnenkort kunnen wij de "Fahnen" weer "hoch" zien wapperen. Het lijkt 1933 wel weer...

Geweldig
Geweldig31 jan. 2017 - 13:15

Zou ik me enige tijd terug ook nog als rechts kwalificeren, nu zie ik toch steeds meer in wat een grote puinzooi het is en dat rechts nog links gelijk heeft. Ik kan me niet meer vinden in beide zienswijze. De huidige macht, noem ze links wat mij betreft, had dit echt kunnen voorkomen. Door de grote problemen aan te pakken en niet de andere kant op kijken. De oorzaak is wat mij betreft eenvoudig. Rechtse partijen zonder verantwoordelijkheid konden zonder problemen vanaf de zijlijn schreeuwen wat er allemaal mis is en daarnaast overdreven oplossing aandragen. De reflex van de huidige macht was om het tegenovergestelde te beweren en dat is de grote fout. Ze hadden moeten zeggen, inderdaad hebben jullie een punt, maar wij zullen een andere oplossing hiervoor toepassen. Voorbeeldje: Rechts zegt alle vluchtelingen zijn terroristen. Links zegt alle vluchtelingen zijn zielige vrouwen en kinderen die vluchten voor oorlog. De waarheid lag in het midden, oorlogsvluchtelingen, maar ook veel jonge mannen die uit economische motieven hierheen kwamen. Plus enkele terroristen en een aantal criminelen. En daar zitten we dan. Rechts rukt op en links heeft alle geloofwaardigheid verloren. We zijn behoorlijk de klos, maar uiteindelijk zal na een rechtse periode ooit weer een middenweg gevonden worden, geloof ik, hoop ik...

1 Reactie
Sonic2
Sonic231 jan. 2017 - 21:11

Deze reactie had ook geschreven kunnen zijn in pakweg 1946, maar ook in 1972,1973. Of aan het einde van de jaren 70 en de begin jaren 80. Ook een vreselijke tijd volgens velen. Ik had ook nog kunnen verwijzen naar 2008/2009. Ik zeg niet dat de huidige tijd geen tijd is vol grote problemen, maar het zal allemaal wel loslopen. Het is vooral belangrijk niet te veel te overdrijven en ook niet te veel te bagatelliseren. Na 15 Maart gaan ze allemaal de achterkamers in. Zo werkt het nu eenmaal. Dan komen er waterige compromissen uit. En dan wordt de olietanker iets meer naar links of rechts geduwd. Binnen de zeer smalle marges die er al zijn.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 jan. 2017 - 12:09

Knokploegen door de straten en toch mogen we de krostal nacht niet bijslepen. Moslims worden toegang geweigerd en toch mogen we niet joden weigering erbij slepen. Onze menister die mensenrevhten eigenlijk alleen voor de blanke man is en toch mag je de nazisme niet bijhalen. Voor mij is er niks verandert sinds 1800 behalve de slachtoffer dan.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jan. 2017 - 13:27

U mag alles er bij halen. Maar dan moet u het wel een beetje fatsoenlijk onderbouwen.

Josef K
Josef K31 jan. 2017 - 13:55

Appi, het zal wel aan dovemansoren gericht zijn, maar dat je het even weet: de joodse situatie in de jaren dertig vergelijken met de moslims nu is abject.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 jan. 2017 - 14:20

Jossef. Dat is dus wat ik bedoel met "je mag het niet". Ik heb in geen woord joodse situatie gemoemd alleen handelingen van toen die verdagt veel en bijna op alle vlakken gelijkenissen hebben. Maar leg is uit waarom het abject zou zijn om ze te vergelijken als bijde situatie de gelijkenis tonen. Bij mij is geen enkel argument aan dovenmansoren toebesteed, je zou het alleen hard moeten maken met argumenten inplaats van hard roepen "niet doen".

José
José1 feb. 2017 - 6:54

Professor Juan Cole wijst ook op overeenkomsten en parallellen om zaken te verhelderen, en daar lijkt me niets mis mee. Hij doet dat ten aanzien van de inauguratierede http://www.juancole.com/2017/01/translating-inaugural-original.html en ten aanzien van de moslimban. http://www.juancole.com/2017/01/ambassador-hostility-immigrants.html Amnesty International vreest overigens dat die ban permanent wordt en uitgebreid met andere landen: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-muslim-ban-immigration-us-travel-refugee-syria-iran-iraq-entry-visa-amnesty-internal-a7553541.html

James Fowler
James Fowler31 jan. 2017 - 11:53

Extreem-rechts vind ik niet zo goed, Wilders wel. Met een vlaggetje van je land zwaaien is overigens wel goed, beetje vaderlandsliefde heeft elk mens recht op.

1 Reactie
Halve Zoolstra
Halve Zoolstra31 jan. 2017 - 14:34

Wilders IS extreem rechts. Onlangs heeft hij een bijeenkomst van extreemrechtse engerds bezocht, waarbij hij zich duidelijk geen zorgen maakte of deze nou antisemitisch, anti-islam of anderszins. Hij vindt Trump helemaal geweldig, hoewel wat hem betreft er wel een tandje bij de haat jegens moslims mag. Veel figuren die met Wilders dwepen zijn afkomstig uit de extreemrechtse hoek tot neonazi's aan toe. En dat figuur vind jij geweldig???

Clasina Ypema
Clasina Ypema31 jan. 2017 - 11:05

Dat doet me ergens aan denken: https://www.youtube.com/watch?v=V07wgWs7Lns

Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2017 - 10:50

Schattig. Maar ze lijken me niet zo snugger. En dat is gevaarlijk.

de Haas
de Haas31 jan. 2017 - 10:44

Reden tot zorg. Je moet niet willen dat er naast het al bestaande al genoeg problemen gevende grote extreem-links activistische front er nog meer van dergelijke vaak gewelddadige en ondemocratische clubs aan extreem rechtse zijde opkomen.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2017 - 12:47

Haha, zeg dat wel - het zou verschrikkelijk zijn als er aan de nobele, eerlijke, en solidaire rechterzijde zulke verschrikkelijke bendes zouden ontstaan als die vuile linkse Pegida, Stormfront, en Identitair Verzet, en die hooligans van de English Defence League. Stel je voor.

Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 13:44

De Haas: U toont weer eens een reactie "op zijn onnozelst": Hoe kunt u nu deze (vermeend) rechtse ellende herleiden tot (vermeend) linkse ellende, die volgens u dan veel en veel erger is. Waarom kunt u feiten die u niet passen, niet eens gewoon accepteren?

Minze Tjeerdsma
Minze Tjeerdsma31 jan. 2017 - 15:14

@ cliff clavin. Ik wil niet zeggen dat extreem links gevaarlijker is dan extreem rechts. Maar u bent het toch wel met me eens dat die linksen van antifa toch behoorlijk gevaarlijk zijn. Elke keer zijn ze in staat tot geweld. Vredig demonstreren is er niet bij. Dan heb je greenpeace die die basalt blokken daar in de noordzee flikkeren. Met gevolg dat die in de netten komen van de vissersboten en tot gevaar komen dat de boten kapseizen. Extreem rechts is ook zeker in staat tot geweld. Daarmee wil ik zeggen dat ze even gevaarlijk zijn. En wat mij opvalt is dat links behoorlijk underground is wat ze toch wel heel gevaarlijk maakt. En rechts schuift het niet onder stoelen of banken. maar laat zien dat ze gevaarlijk zijn.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2017 - 5:22

@ Minze Tjeerdsma "En wat mij opvalt is dat links behoorlijk underground is wat ze toch wel heel gevaarlijk maakt. En rechts schuift het niet onder stoelen of banken. maar laat zien dat ze gevaarlijk zijn." U bedoelt te zeggen dat links geweld bijna niet of nooit voorkomt en dat er tal van die rechter wannabefascisissiescluppies zijn

Don Quichote
Don Quichote31 jan. 2017 - 10:37

De opkomst van deze " hitlerjugend 2.0" is afschuwelijk ! Deze extreem rechtse groepering moet met alle middelen bestreden worden! Daar is ieder weldenkend mens het over eens. Maar de directe link die wordt gelegd met de PVV zie ik niet, niet in de bezetting van de moskee ( geen enkele verwijzing naar de PVV gezien )

3 Reacties
Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 13:47

Don Vito: Bedoeld wordt wellicht dat die bezetters een link met de PVV leggen. Net zoals er toen met bepaalde vlaggen gezwaaid werd tijdens die PVV bijeenkomst

Don Quichote
Don Quichote31 jan. 2017 - 20:09

Tja, Zandb, dan zouden er mensen voor de deur bij een SGP bijeenkomst met zulke vlaggen ook de SGP meteen extreem rechts maken. DE PVV zelf heeft niets met deze figuren, maar dat deze figuren wel iets zouden hebben met de PVV is natuurlijk nooit te verbieden.... al geloof ik eerder dat de PVV "te zwak" in hun ogen is en zoeken ze het nog een paar stappen verder op rechts... beetje de RaRa maar dan niet links

Zandb
Zandb1 feb. 2017 - 8:14

Don Vito: Dat klopt. Maar daarmee is de kous niet af: Je mag je natuurlijk wel eens ernstig gaan afvragen waar je mee als SGP (of voor de buienstaanders, waar de SGP mee bezig is), als neonazi's zich herkennen in jouw politieke programma.

Joop den Uil
Joop den Uil31 jan. 2017 - 10:19

een logisch gevolg van zich bedreigd voelen is je recht in eigen hand en beheer gaan uitvoeren; dat si wat je steeds meer ziet . Mensen voelen zich in de steek gelaten door politie, justitie, overheid en politiek. De media staan bol van malversaties bij die overheidstaken, verbaast me dus niets al die knokploegen. En het is te makkelijk om maar gelijk naar de PVV te wijzen ; die springt gewoon in het gat dat (in NL) door PvdA en VVD is gecreeerd.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jan. 2017 - 12:48

'een logisch gevolg van zich bedreigd voelen is je recht in eigen hand en beheer gaan uitvoeren' Ach kom op. Dit is gewoon tuig van de richel wat niets op heeft met democratie.

de kromme
de kromme1 feb. 2017 - 5:25

Joe Speedboot 31 januari 2017 at 13:48 Ach kom op. Dit is gewoon tuig van de richel wat niets op heeft met democratie. Waar blijkt dat dan uit? Geef eens voorbeelden van geweldadige acties? (en kom niet met een bezetting van een gebouw aan, want dat deed links al in de jaren 60) Als u mij dezelfde vraag zou stellen over extreem links, heb ik zo een pagina vol voor u, dus ik vind de verontwaardiging hier nogal overdreven, en zelfs wat hypocriet.

Tom Meijer
Tom Meijer31 jan. 2017 - 10:14

Ik zeg het toch. De gelijkenis met de SA is niet toevallig.

thunderbird2
thunderbird231 jan. 2017 - 10:05

You reap what you sow.

1 Reactie
Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 13:48

Dondervogel: In een andere taal klinkt dat minder wegkijkerig?

Libertain
Libertain31 jan. 2017 - 9:28

("...scharen zij zich wel massaal achter een partij. In Frankrijk is dat het Front National, in Duitsland de AfD.") In Nederland heeft extreem-rechts een veel grotere keuze voor aansluiting mede omdat de officiële politiek, institutionair en maatschappelijk jarenlang meegewerkt hebben aan het opmars van bijvoorbeeld PVV,NVU en ga zo door plejaden extra-rechtse (blanke) organisaties. Het verschil ligt bijvoorbeeld in het feit dat de inlichtingendiensten in bovengenoemde landen hebben reeds openbaar aangekondigd dat extreem-rechts direct gevaar vormt voor de democratische principes van de Westerse maatschappijen waarbij in tegenstelling ins ons land worden we officieel in zoete dromen gesust met lariekoek over "bezorgde burgers". Eigenlijk wordt ons hiermee extreem-rechts officieel als salonfähig aangesmeerd.

RoBru
RoBru31 jan. 2017 - 9:17

Kritiek op uitwassen van de multiculturele samenleving? Prima. Kritiek op het (gebrek aan juist) overheidsoptreden in dezen? Prima. Scouting-achtig clubje oprichten als beschermer van de 'vaderlandse cultuur'? Hmmm, kan. Maar ik heb sterk het idee dat de scope en ambities van deze verenigingen te veel lijken op het gevraagd en ongevraagd willen helpen van politie en leger. Dat lijkt me niet de bedoeling.

1 Reactie
James Fowler
James Fowler31 jan. 2017 - 11:54

Daar hebben we politie en leger voor, maar goed, als zij falen mag je wat mij betreft best wel als burger helpen.

Inga Flyktingar
Inga Flyktingar31 jan. 2017 - 8:57

Extreem rechts heeft alleen een kans als Links faalt

7 Reacties
Hartman2
Hartman231 jan. 2017 - 10:10

links is geslaagd in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Daarna heeft niemand ze verteld dat de houdbaarheidsdatum allang is verlopen. Vandaar ook het constant geschokt en verbaasd zijn over actuele ontwikkelingen.

Tom Meijer
Tom Meijer31 jan. 2017 - 10:18

Helemaal gelijk. Maar waar komt dat falen door? Wat is eigenlijk het doel van links, en wat van rechts? Oorspronkelijk en gedurende het grootste deel van hun historie?

Johan eldert
Johan eldert31 jan. 2017 - 10:29

extreem rechts heeft kans omdat mensen zoals jij alleen naar zondebokken zoeken en niet in de spiegel willen kijken. Omdat op rechts steeds meer partijen het extreme salonfahig maken. Omdat op rechts men alternatieve feiten belangrijker acht dan de werkelijke feiten. Omdat mensen zoals jij wegkijken van wat er werkelijk gebeurt. Omdat men op rechts maar weigert te accepteren dat de geschiedenis zich daadwerkelijk kan herhalen, ook al is het in andere vorm.

Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 11:18

Inga: Dat is net zo onzinnig, als: Criminaliteit heeft alleen een kans als de politie faalt. Of dat alcoholgebruik bij jongeren alleen een kans heeft als de opvoeding faalt........ Links is slechts een factor in een geheel.

Tibbit
Tibbit31 jan. 2017 - 11:23

Ben ik niet met je eens. Als iemand een keuze maakt dan is die persoon daar verantwoordelijk voor. Dan moet je niet de schuld of verantwoordelijkheid bij een ander neerleggen.

Inga Flyktingar
Inga Flyktingar31 jan. 2017 - 12:51

Open je ogen, links faalt hard. De verschuiving naar Rechts is enorm. Socialisten moeten terug naar hun kernwaarden. Op komen voor het volk en dat doen ze niet.

Zandb
Zandb31 jan. 2017 - 16:06

Inga: Inderdaad: Open de ogen: "Wat is dan precies "het volk" dat vertegenwoordigd moet worden?" Trouwens, wel eens van de SP gehoord? Of vertegenwoordigt niets "het volk", wat niet "het echte Nederland" van vreemde smetten vrij wil maken?